גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללמוד מאפל וסמסונג: מתי כדאי לחברות מתחרות לשתף פעולה

מאז שנות ה־90 של המאה הקודמת, הפרקטיקה של שיתוף פעולה בין חברות מתחרות נעשתה מקובלת בטווח רחב של תעשיות ● איך מזהים הזדמנות עסקית ועובדים יחד בלי לאבד את היתרון התחרותי בשוק?

תועלת הדדית / צילום: Shutterstock
תועלת הדדית / צילום: Shutterstock

 

 

ב־1996, כאשר כתבנו ספר על שיתוף פעולה בין מתחרים עסקיים, הדוגמאות לתופעה הזאת היו נדירות. היום, הפרקטיקה הזאת כבר נהוגה בטווח רחב של תעשיות ואומצה גם על ידי יריבות כמו אפל וסמסונג.

לחברות מתחרות יש הרבה סיבות לשתף פעולה ביניהן. ברמה הפשוטה ביותר, זה יכול לחסוך להן עלויות ולמנוע מאמץ כפול. אם פרויקט גדול מדי או מסוכן מדי לחברה אחת, שיתוף פעולה עשוי להיות האפשרות היחידה. במקרים אחרים, צד אחד טוב יותר בעשיית דבר מסוים והצד האחר טוב יותר בעשיית דבר אחר, כך שהצדדים יכולים להחליף מיומנויות ביניהם. גם אם לצד השני אין התמחות מסוימת להציע, עדיין ייתכן שעדיף לשתף פעולה תמורת המחיר הנכון.

עם זאת, שיתוף פעולה בין מתחרים מעלה שאלות אסטרטגיות. לדוגמה, איך הדינמיקה התחרותית תשתנה בתעשייה שלכם אם תשתפו פעולה או אם לא תשתפו פעולה? האם תצליחו לשמור על הנכסים בעלי הערך הכי גבוה שלכם? נדרש ניתוח זהיר.

 

מה יקרה אם לא נשתף פעולה?

כשהזדמנות לשיתוף פעולה מונחת על השולחן, קודם כול דמיינו מה כל צד יעשה אם הדבר לא ייצא לפועל. לאילו הסכמים חלופיים הצד שני עשוי להגיע ומה החלופות שלכם? אם לא תסכימו לעיסקה, האם מישהו אחר ימלא את מקומכם? האם הסטטוס קוו הוא עדיין אופציה?

נתחיל בדוגמה פשוטה. Safeway supermarkets פנתה ל־Honest Tea כדי לייצר מותג פרטי של תה אורגני. הקו החדש ללא ספק יכרסם במכירות הנוכחיות של יצרנית התה, כך שהעיסקה אינה רווחית מבחינתה. עם זאת, אם החברה לא תשתף פעולה, Safeway ודאי תמצא ספק אחר, כמו יצרנית התה המתחרה Tazo. בחברת Honest הבינו שהם יכולים לעצב את הקו החדש כך שיהיה דומה בטעמים ובמתיקות למוצרים של Tazo ויתחרה פחות במוצרי Honest. אז החברה הסכימה לבסוף לעיסקה.

בתעשיית הטכנולוגיה, המחשבה על חלופות לעיסקה היא מורכבת מאחר שלחברות יש יחסים מורכבים זו עם זו. ההחלטה של סמסונג אם למכור לאפל את מסך OLED שלה עבור ייצור אייפון X היא דוגמה טובה.

אם סמסונג הייתה מחליטה לא לספק את המסך שלה לאפל, היא הייתה עשויה לפגוע בה זמנית בשוק הטלפונים החכמים. אבל אפל אינה היריבה היחידה שסמסונג צריכה לדאוג לגביה. נוסף על היותה אחת היצרניות הגדולות של טלפונים, סמסונג היא גם אחת הספקיות הגדולות ליצרני טלפונים. אם היא לא הייתה מספקת את המסך לאפל, החברה הייתה יכולה לפנות ל־LG או BOE וכך לחזק את המתחרות של סמסונג. נוסף על כך, אפל ידועה בכך שהיא מסייעת לספקים שלה לשפר את האיכות.

העובדה שהעיסקה תרחיב את היקף העסקים של סמסונג ומגיעה עם צ'ק שמן בצדה היטתה את הכף לבסוף לטובת שיתוף פעולה.

נבחן כעת את העיסקה מנקודת המבט של אפל. האם היא תהפוך את סמסונג ליריבה חזקה יותר? כנראה. אבל מבחינת אפל, השגת המסך הטוב ביותר הייתה חיזוק של יריבה שכבר ממילא מבוססת היטב. הסיבה לכך ששיתוף הפעולה היה בעל יתרון לשני הצדדים הייתה שלסמסונג היה המסך הטוב ביותר ולאפל היה בסיס לקוחות נאמן. ללא שיתוף פעולה, אף אחת מהן לא הייתה יכולה לקבל את הערך הנוסף משילוב המסך המתקדם באייפון.

האם שיתוף פעולה מבטל את היתרון התחרותי?

נניח שניתחתם את החלופות והחלטתם להתקדם. זה אומר שאולי תצטרכו לשתף ב"רוטב" הייחודי שלכם, ואז הוא כבר לא יהיה כל כך מיוחד, וזאת עשויה להיות בעיה. כדי לברר מהו הסיכון הפוטנציאלי, בדקו לאיזו קטגוריה מתוך הארבע הבאות משתייכת העיסקה:

1. אף צד אינו מסכן את הרוטב הייחודי שלו, אבל חיבור הרכיבים של שני הצדדים יוצר ערך. בתרחיש הזה, אף צד אינו מוותר על דבר.

2. לשני הצדדים יש רוטב ייחודי, ושיתוף שלו ייתן לשניהם יתרון על פני המתחרים. ב־2013, פורד וג'נרל מוטורס הסכימו לשתף טכנולוגיות הילוכים. זה היה הגיוני כי היו לחברות יכולות משלימות. פורד הובילה ב־10 הילוכים וג'נרל מוטורס הובילה ב־9 הילוכים. ההסדר ביניהן חסך להן כסף, לא הייתה לו השפעה אסטרטגית משמעותית ושחרר את המהנדסים שלהן לעבודה על הדור הבא של מכוניות חשמליות. במקביל, הוא נתן להן יתרון על יצרני מכוניות אחרים.

3. לצד אחד יש יתרון תחרותי ששיתופו מחזק אותו, ובכל זאת חברות פחות חזקות מוכנות לשתף פעולה. לדוגמה, אמזון נותנת למוכרים בפלטפורמת המסחר המקוון גישה ללקוחות ולמחסנים שלה. היא מפסידה כמה עסקים ישירים, אבל נהנית מהעמלות על המכירות.

4. צד אחד משתף את הרוטב הסודי שלו כדי להגיע לבסיס לקוחות של צד אחר, אף שיש בכך סיכון לשני הצדדים. ראינו את הדינמיקה הזאת בעיסקה בין סמסונג לאפל.

איך בונים הסכם בלי לאבד את היתרון?

אחרי שהצדדים הגיעו למסקנה ששיתוף פעולה יוצר הם הזדמנות והם מצאו דרך לשתף ברוטב בלי למסור את המתכון, נותרה המשימה לנסח הסכם. יש שני נושאים מאתגרים במיוחד: היקף העיסקה וחלוקת העלויות והרווחים בין הצדדים. חשוב לנסח הסכם שבו צד אחד לא יהפוך לתלוי בצד השני. ולגבי חלוקת העוגה, שיתוף פעולה הוא win-win אבל חלוקת הרווחים היא משחק סכום אפס. הפתרון פשוט כאשר מדובר בעסקת חליפין שווה, ומסובך יותר כאשר שיתוף הפעולה כרוך בעסקת חליפין לא שווה ונדרשים תשלומים.

אנחנו מקווים שהבנה טובה יותר של שיתוף פעולה בין מתחרים תעזור לעסקים, מנהלים ומדינות למצוא דרכים טובות יותר לעבוד ולהצליח יחד.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם