גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התיירות והסחר פורחים, אז למה ההשקעות עדיין מדשדשות? שנתיים להסכמי אברהם

למרות ההתלהבות הראשונית, ההשקעות שהיו אמורות לזרום ממדינות המפרץ לא הגיעו לישראל ● באיחוד האמירויות מסבירים שהם מעדיפים להשקיע במיזמי תשתיות ● מנגד, היקף הסחר נמצא במגמת עלייה ● השר האמירותי לסחר חוץ לגלובס: "הישראלים חשבו שהכסף יזרום בקלות"

החתימה על הסכמי אברהם בבית הלבן. ספטמבר 2020 / צילום: Shutterstock
החתימה על הסכמי אברהם בבית הלבן. ספטמבר 2020 / צילום: Shutterstock

להסכמי אברהם שפתחו את היחסים המלאים של מדינת ישראל עם איחוד האמירויות ובחריין, ובעקיפין עם מדינות נוספות במפרץ - השלכות מגוונות על הפוליטיקה האזורית, על הביטחון ובוודאי גם על הכלכלה. במידה רבה, הם מהווים "גיים-צ'יינגר'" במעמדה של מדינת ישראל.

ההגעה אליהם התאפשרה בעיקר בזכות עוצמתה הכלכלית והצבאית של מדינת ישראל, שגרמה לחתימה על ההסכמים גם מבלי שנפתר הסכסוך הישראלי-פלסטיני. לכך, צריך להוסיף את סיועה של איראן, שבעצם היותה איום על האזור כולו - דחפה את המפרציות אל זרועותיה של ישראל.

לפני שנתיים בדיוק נחתמו ההסכמים. בתחילה, המפרציות ובראשן ערב הסעודית, אותתו על הנכונות. לאחר מכן, איחוד האמירויות ובחריין היו הראשונות לנרמל את היחסים. לכולם ברור כי ערב הסעודית בהנהגת נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן, אף שלא הצטרפה רשמית - נתנה את הסכמתה לצעד של האמירותים והבחריינים.

נסיך הכתר הבחרייני סלמאן עם רה''מ החליפי נפתלי בנט / צילום: חיים צח-לע''מ

הסכם מסוג שטרם הוכר

ההסכם עם איחוד האמירויות הביא לישראל הסכם שלום עם מדינה ערבית מסוג שטרם הוכר. חם, בלי משקעי עבר של מלחמות, ועם אינטרסים משותפים רבים. שגריר ישראל באבו דאבי, אמיר חייק, מגדיר את זה כמפגש בין בני דודים שלא התראו שנים ארוכות.

ואין מדובר רק בתחושות - המספרים מדברים בעד עצמם. היקף הסחר בין ישראל לבין איחוד האמירויות הגיע לכ-1.4 מיליארד דולר. לא כולל שירותים, שמוערכים בעוד כ-200-300 מיליון דולר, והיצוא הביטחוני שהמידע לגביו חסוי. לאורך שנת 2021, הגיע היקף הסחר בין המדינות לכמיליארד דולר, כאשר השירותים הוסיפו כ-200 מיליון דולר.

 

ראש מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה אוהד כהן מספר כי היצוא כולו גדל בשיעור דו-ספרתי מדי שנה בשנתיים האחרונות. לפי הערכה, היצוא הכולל יעלה עד תום השנה ב-13%. שיעור הגידול ביצוא בפרט ובסחר ככלל עם איחוד האמירויות מרשים יותר מנתונים אלה.

כהן מציין כי ישראל ואיחוד האמירויות נמצאות במקום שאליו העריכו שיגיעו מבחינת היקף הסחר. "המון אנשים חשבו בתחילה שברחובות אבו דאבי ודובאי יש עצים שעליהם צומח כסף שיומטר עלינו", מספר כהן. "כמות המשלחות שיצאו הייתה עצומה, והרבה יוצאים היו ללא קשר מציאותי למה שיש לאמירויות להציע".

גיוון היצוא חשוב

לדבריו, הגיוון חשוב. כלומר, הכנסת כמה שיותר ענפים לפילוח היצוא. כהן מקווה כי לאחר שמונה כעת נספח כלכלי, התהליך יהיה מסודר יותר. הוא מזכיר שבקרוב יכנס לתוקף הסכם הסחר החופשי שנמצא בתהליכי אשרור בישראל, לאחר שכבר אושרר באיחוד האמירויות.

המלך חמד עם רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: איל יצהר

נתון שמצנן את ההתלהבות נוגע לענף הסחר המשמעותי ביותר - היהלומים, שמהווה יותר מחצי מהיקף הסחר. השר האמירותי לסחר חוץ, ד"ר ת'אני אל-זאיודי, אומר לגלובס כי פערי התרבות הביאו לכך שהיו לא מעט אי-הבנות במגעים בין אנשי העסקים משתי המדינות. "הישראלים חשבו שכסף יזרום מכאן בקלות אבל עסקים הם עסקים. צריך לבנות את האמון, להבין את האקו-סיסטם המקומי - וכך להתקדם. עבור השקעה, צריך שיהיה תוצר מוחשי שהוכיח את עצמו".

ואכן תחום ההשקעות האמירותיות מדשדש. לצד השקעת ענק של קרן העושר מובדאלה ברכישת חלקה של דלק קידוחים במאגר תמר, עסקה ששוויה כמיליארד דולר, יש עוד 100 מיליון דולר מאיחוד האמירויות שמושקעים בקרנות הון סיכון בישראל.

לאחרונה, הוקמה קרן מו"פ חדשה של שתי המדינות בהיקף 100 מיליון דולר, כשכל מדינה משקיעה מחצית מהסכום. "הקרן הזו אמורה להשקיע בפיתוח מוצרים חדשים עם תנאי יסוד של חדשנות מובנית ופוטנציאל של השפעה ממשית בתחומים החשובים לנו", מסביר השר אל-זאיודי.

הקרן המפורסמת מכולן שנולדה בעקבות הסכמי אברהם בסך 10 מיליארד דולר, שהובטחה על ידי השליט מוחמד בן זאיד לראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, נכנסה למעין הקפאה בעקבות המצב הפוליטי בישראל. בחודשים האחרונים היא אמנם הופשרה, אולם טרם החלה בתהליך ממשי של מציאת השקעות רציניות בישראל.

חייק אומר כי באיחוד האמירויות פחות עוסקים בסטארט-אפים, והכסף הגדול יושקע רק בפרוייקטים גדולים של תשתית. עם זאת, הניסיון עד כה לא היה מוצלח. ענקית הנמלים האמירותית DP ניגשה למכרז תפעול נמל חיפה במסגרת תהליך ההפרטה שלו, אך נסוגה. ההסבר שניתן היה כי זה לא משתלב בתכנון הכלכלי והאסטרטגי שלה. אולם, מי שהיו מעורבים בתהליך אומרים כי הם לא אהבו את כפיית השותף הישראלי.

השגריר הישראלי באבו דאבי מוסיף כי על המדינה לפעול לקיצור תהליכים וביורוקרטיה, ולסייע לאמירותים להיכנס למיזמי תשתיות גדולים. "הם ישמחו, למשל, להקים נמל תעופה בים, יש להם ניסיון בזה. או, לבנות שכונת פאלם, כמו בדובאי, מול חופי תל אביב".

החתימה על הסכם הסחר החופשי עם איחוד האמירויות / צילום: Anuj Taylor, Strap Studios

"יחסים שהפכו ליוניקורן"

בעשרת החודשים בתפקיד, חייק הספיק לארח באבו דאבי שני ביקורי נשיא ושני ביקורים של ראשי ממשלה - לצד עשרות שרים. "היחסים החלו כסטארט-אפ והופכים ליוניקורן", הוא אומר. "עד סוף השנה, הם יהיו במקום 15 בסחר עם ישראל ובעוד שנתיים-שלוש בטופ 10 - עם היקף סחר של לפחות 5 מיליארד דולרים".

וכאן, הוא מנפק הצהרה מרחיקת לכת: "איחוד האמירויות יהפכו למנוע צמיחה מספר אחת של הכלכלה והתעשייה הישראלית, בגלל שיש להם תשתיות מו"פ משלימות לישראל, יש הון אמירותי או זר עצום שמיועד להשקעות מו"פ וחדשנות. כמו כן, יש כוח אדם מכל סוג שהוא. עוד נתון חשוב הוא מחירי חומרי הגלם מהטובים בעולם כי הם מרכז סחר עולמי. נקודה אחרונה זו הגישה לשווקים רבים בעולם".

חייק מוסיף כי הגידול בסחר ובשת"פ נותנים סיבות טובות להצטרפות להסכמים של מדינות נוספות שעוקבות מקרוב. "אני רוצה להניח שזה יניע מדינות נוספות מהמפרץ לבוא אל השולחן. אנחנו בונים כלכלת מזרח תיכון חדשה - ומי שלא יצטרף כעת עלול לפספס את הרכבת".

השר אל-זאיודי שכבר ביקר בישראל אומר כי המומנטום עצום. לדבריו, הסכם הסחר החופשי שנחתם בזמן שיא, יזרז עוד את הקצב עד להיקף סחר של 10 מיליארד דולר בתוך חמש שנים. הוא מגלה כי יש התעניינות ישראלית גוברת והולכת בתחום הנדל"ן באיחוד האמירויות, שהביאה השקעות בהיקפים גדלים. השר האמירותי מציין את הצלחת ההסכם המשולש עם ירדן לבניית חוות ענק סולרית בממלכה ההאשמית שתפיק חשמל אשר אותו ישראל תרכוש, ובתמורה תמכור מים מותפלים לירדן. "כשהתוצאות של ההסכם הזה ייראו, עוד מדינות ירצו לחקות את ההצלחה".

היבט אחר שפתחו הסכמי אברהם הוא החשיפה לחברות ענק בינלאומיות, שעד כה לא התעניינו בכניסה לשוק הישראלי. כזו היא חברת המרכולים הגדולה קרפור, שהקשר עימה נוצר באיחוד האמירויות.

תחום נוסף הפורח בין המדינות הוא התיירות. קרוב לחצי מיליון ישראלים כבר ביקרו באיחוד האמירויות, רובם כתיירים. מעבר לכך, בעת האחרונה החלו סוכני נסיעות בינלאומיים מאירופה ומארה"ב לשווק חבילות משולבות לישראל ולאיחוד האמירויות. התיירים אמורים לנחות בתל אביב, ולאחר שישה ימי טיול באתרים המרכזיים יטוסו לאיחוד האמירויות - ומשם ישובו למדינותיהם.

חשיבות הסעודים רבה

עם זאת, במטרה להביא למימוש אמיתי של הפוטנציאל, נדרשים המנהיגים להביא להסכמי המשך אזוריים. המפתח לכך נמצא בידי ערב הסעודית. כפי שפורסם לראשונה בגלובס, ירושלים וריאד כבר מחממות את הקשרים העסקיים. הסעודים מאפשרים בחודשים האחרונים לאנשי עסקים בעלי אזרחות ישראלית להגיע אליהם, בהזמנה של עמיתים מקומיים.

כבר כיום, כמה חברות ישראליות מעורבות בהקמתה של עיר העתיד ניאום. בד בבד, פרוייקט ענק חקלאי ניסיוני מנוהל על ידי חברות אגרוטק ישראליות. בכיר סעודי סיפר לגלובס: "אנחנו משתדלים לעשות כל מה שניתן בהיעדר יחסים רשמיים בין המדינות. יש אמנם גם התנגדות פנימית, אבל הרבה יותר תמיכה. הפוטנציאל של הסחר והשת"פ הכלכלי עצום". גם הוא מעריך כי אם וכאשר הסעודים יצטרפו באופן מלא להסכמי אברהם, זה יהיה השינוי הדרמטי הנחוץ. "מתי?" - "אינשאללה בקרוב".

כמו עם האמירויות, גם עם בחריין - הציפיות התממשו בצורה חלקית בלבד

עוצמת הקשר המדיני-בטחוני של מדינת ישראל עם ממלכת בחריין, שהצטרפה לאיחוד האמירויות בחתימה על הסכמי אברהם על מדשאת הבית הלבן בוושינגטון, חזקה יותר מאחותה הגדולה.

הסיבה העיקרית לכך היא האיום האיראני הישיר עליה בשל הרוב השיעי באוכלוסייתה. לפי הערכת מזכירות המדינה האמריקאית, 55%-60% מאוכלוסיית הממלכה היא שיעית - בזמן שהמלך חמד נמנה על המיעוט הסוני. חיבור זה מוביל לניסיונות חוזרים ונשנים של איראן לחרחר מהומות, ולהוביל למרידה בשלטון.

סוגיה נוספת שמשליכה על הסכם השלום בין ישראל לבין בחריין היא ערב הסעודית. בחריין היא מעין מדינת חסות של הסעודים, אי שמחובר למעצמה הסונית האזורית. מדיניות משפחת אל-ח'ליפה שמנהיגה את בחריין, תואמת לזו של השליטים בריאד. כלומר, החתימה על ההסכם עם ישראל נעשתה לא רק בהסכמה, אלא בהכוונה של נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן.

נמל הצי החמישי

חשיבותה הצבאית-בטחונית של בחריין רבה, שכן נמל הבית של הצי החמישי האמריקאי שוכן בה. בביקוריהם של שר הביטחון בני גנץ וראש הממשלה יאיר לפיד בבחריין הם נפגשו בפומבי עם מפקדי הכוחות האמריקאים, במה שהיווה יותר מאיום מרומז לאיראן.

בהיבט הכלכלי, בחריין היא מדינה קטנה שמונה מיליון וחצי תושבים. הקשרים הכלכליים עם ישראל אמנם גדלו מאוד, אך הם עדיין בהיקף קטן יחסית של עשרות מיליוני דולר. בדומה לאיחוד האמירויות, גם כאן היהלומים תופסים נתח נכבד ביצוא הישראלי, כשביבוא בולט נתח המתכות והאלומיניום לבנייה.

הציפיה שבחריין תשמש גשר לערב הסעודית התממשה, בינתיים, רק חלקית. אחת מעסקאות האלומיניום הגדולות אמנם נעשתה עם חברה סעודית שלה סניף במנאמה, אבל לא מעבר לכך. עם זאת, הבשורות הטובות הן שזה קרה כי הסעודים נפתחו לקשרי מסחר עם ישראל.

עסקה מעניינת בין המדינות נחתמה בתחום המים. איכות המים בבחריין ירודה, ובמרץ אשתקד נחתמה עסקה בין מקורות לבין החברה המקבילה בבחריין למתן שירותי תכנון, יעוץ וליווי לפרוייקטים של שיפור איכות המים, התפלה ושימוש חכם.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק