גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במקום ראש העיר לא הייתי ישן בלילה": המנכ"ל שטוען שליזמים אין אינטרס להרוויח יותר על כל דירה

צחי עומר, מנכ"ל ים סוף נדל"ן הפועלת בתחום ההתחדשות העירונית, חושב שעיריות דווקא צריכות לקדם בניית מגדלים • החברה שבראשה הוא עומד, שהיא חלק מקבוצת פפושדו, פועלת בעיקר באזורי הביקוש, אך עומר חושש שגם שם העיריות לא מבינות את הערך העצום שפרויקטי התחדשות העירונית מביאים איתם

צחי עומר, מנכ''ל חברת ים סוף נדל"ן / צילום: איל יצהר
צחי עומר, מנכ''ל חברת ים סוף נדל"ן / צילום: איל יצהר

צחי עומר, מנכ"ל חברת ים סוף נדל"ן העוסקת בהתחדשות עירונית, לא מבין איזו סיבה יש לעיריות להתקטנן על תוספת מטראז' לדירות במיזמי התחדשות עירונית. תקן 21 - תקן השמאות בתוכניות פינוי־בינוי, מדבר על תוספת של 12 מ"ר לדירות התמורה, בהשוואה למצבן המקורי, אך בפועל העיריות הן שמחליטות על היקף התוספת, ועומר מתקשה להבין למה לא לגלות נדיבות בעניין הזה.

באיזו עיר יש הכי הרבה פקקים ואיפה התושבים הכי מרוצים?
400 אלף שקל ויש לכם נכס להשקעה באנגליה. ואיזו תשואה תקבלו? 

"למה לא לתת תוספת של 25 מ"ר?" הוא שואל. "אם תיתן לבעל דירה קטנה בדרום תל אביב 12 מ"ר, זה לא באמת ימריץ אותו להיכנס לפרויקט כזה. בהתחדשות עירונית יש אלמנט חברתי משמעותי. הדיירים משפרים את מצבם ומעלים את הדירוג הסוציו־אקונומי שלהם. אז למה לא לתת?! תהיו נדיבים, תנו מטראז'".

לים סוף נדל"ן, מקבוצת פפושדו, יש פרויקטים של התחדשות עירונית בעיקר באזורי הביקוש, כמו תל אביב, רמת גן, הרצליה, וגם בקריית מוצקין. "אנחנו הולכים לכל מקום שבו נקבל תמיכה מהעירייה לקידום פרויקטים", אומר עומר. "לא פוסלים שום מקום. אנחנו עובדים על פרויקטים מעטים, אבל גדולים. אם בעבר ניהלנו משא־ומתן מול בעל קרקע יחיד, היום יש 50־60 בעלי קרקע והם צריכים את מלוא תשומת־הלב. אני הולך לכנסים ויושב עם הדיירים".

אתה כמנכ"ל יושב עם הדיירים?
"כמובן שיש לנו צוות רחב שמטפל בהחתמות ויושב עם הדיירים, אבל הדיירים ה'בעייתיים', הדיירים המבוגרים, הדיירים שחוששים מהליך פינוי־בינוי מגיעים אלי. אני בהחלט מגיע לכל המצגות ולכל הכנסים, והדיירים רואים את הפנים של החברה.

"בניגוד ללא מעט פרויקטים, שבהם יזמים קונים החתמות שהביאו מחתימים, אנחנו מחתימים את הדיירים בעצמנו. לא סתם יצא חוק המארגנים (הכוונה לחוק התחדשות עירונית, שזכה לכינוי 'חוק המאעכרים' , ונועד להסדיר את ההסכמים בפרויקטים של התחדשות עירונית, בין בעלי הדירות לבין גורם המלווה אותם לקראת חתימה על הסכם סופי לביצוע פרויקט מול יזם. החוק נועד למנוע מצב שבו מחתימי דיירים יפזרו הבטחות ללא כיסוי - ה.מ).

"כשאנחנו מבטיחים לדיירים שהם יקבלו כך וכך מטראז' בדירה החדשה, זה משהו שאנחנו צריכים לעמוד מאחוריו".

יש מקרים, בעיקר במתחמים מבוקשים כמו מתחם דפנה בתל אביב, שבהם יש ממש תחרות בין היזמים, מי נותן יותר.
"במתחם דפנה היינו מעורבים בתחילת הדרך, ושם היה משהו מיוחד. בפרויקטים שאנחנו מובילים אנחנו יוזמים את התב"ע. במקרה של מתחם דפנה, התב"ע נעשתה על ידי העירייה במסלול רשויות, שאז הייתה מאוד נדיבה ברמת הזכויות. באו הדיירים וביקשו יותר, ואז התחילה סאגה שלמה של תוספות. אתה שואל את עצמך, איפה זה נעצר?

"בתל אביב הרי אין עתודות קרקע, ואפשר לבנות רק בהתחדשות עירונית, כך שכולם נלחמים על ליבם של הדיירים, וכשמתחילים להיכנס למכרז כזה, היזמים נסחפים ונותנים כמעט כל דרישה. זה מוביל אותנו לכך שאין באמת רגולציה בהתחדשות עירונית, והשוק נמצא בכאוס.

"למרות שיש מגבלות של תוספת 12 מ"ר, יזמים מציעים יותר. אם העירייה רוצה שיהיו פרויקטים, כנראה שהיא תצטרך להיות נדיבה יותר בכל מה שנוגע לתוספת שהדיירים יקבלו. לכן, כשיש שינויים תוך כדי תנועה, אנחנו לא יודעים עם מה באמת נצליח לצאת בסוף הדרך".

"כל נווה צדק אמורה הייתה להיות עם מגדלים"

קבוצת ים סוף, שהוקמה באמצע שנות ה־70 על ידי אלי פפושדו, יוזמת, מקימה מחזיקה ומנהלים נכסים ופעילויות נדל"ן בפריסה בינלאומית. היו"ר הוא יואב פפושדו והקבוצה חולשת על ארבע זרועות של פעילות: חברת המלונות, PPHE, המחזיקה ומנהלת 46 מלונות ואתרי קמפינג באירופה ונסחרת בבורסה הראשית בלונדון, החל מ־2018 ברשימת הפרימיום; זרוע בנייה - חברת GEAR, הבונה מלונות בחו"ל; חברה הפועלת בתחום חוות שרתים בארה"ב, ותחתיה חברה בת הפועלת באותו תחום באירופה; וים סוף נדל"ן, בראשה עומד עומר מזה 15 שנה, הפועלת בתחום הבנייה למגורים, בעיקר בישראל, ומעט ברומניה.

עד לפני כעשור יזמה הקבוצה והקימה פרויקטים גדולים, ואף מורכבים, כמו פרויקט לוגאנו ביהוד, פרויקט חצרות המושבה ברחובות, ופרויקט אלמוג התכלת במרינה בהרצליה. אחד הפרויקטים הידועים שלה הוא מגדל נווה צדק, שגרר לא מעט ביקורת בטענה שהוא נטע זר בסביבתו.

"אנשים לא יודעים", אומר עומר על הביקורת, "אך כשהתב"ע של נווה צדק קודמה, הכוונה הייתה שבכל האזור הדרומי לרחוב אילת - או בשמו הישן דרך יפו - יהיו מגדלים. לימים הייתה תחלופה בהנהגת העיר וכל התוכנית נגנזה, ומה שנשאר בסוף זה מגדל נווה צדק ומגדל ליבר, אך האמת היא שהתוכנית הייתה שכל האזור יהיה רצוף מגדלים. אני חייב להגיד שלמרות כל מה שטענו, שהוא יהיה סלאמס כי מגדלים באזורים נחותים הופכים להיות סלאמס - מגדל נווה צדק מנוהל בצורה מדהימה. מסרנו אותו ב־2007, כשכל הנושא של חברות ניהול היה עדיין בחיתוליו, ובשלוש השנים הראשונות היינו הבעלים של חברת הניהול, והגדרנו את הסטנדרט".

למרות שהיום בעולם התכנון כבר מדברים במונחים של מגדלים לצד בנייה מרקמית, ומרבים לדבר על בעיות התחזוקה העתידיות במגדלים, עומר סבור כי מגדלים הם פתרון טוב למצב של מחסור בעתודות קרקע.

לדבריו, "במגדלים יש יתרון, כי הם מאפשרים לפתח שטח ירוק נרחב. מה קרה אם במקום מגדל של 15 קומות, יהיה מגדל של 30 קומות? כשבונים לגובה ופותחים שטחים זה גם מאפשר לתת תועלות ציבוריות, בדמות שצ"פ או שטח למבנה ציבור, ואז בכלל כולם מרוויחים. גם שיפרת את מצב הדיירים, גם העירייה הרוויחה כי קיבלה שטחים , וגם יש יזם שיכול להרים את הפרויקט מבחינת הרווחיות שלו".

"במקום ראש העיר לא הייתי ישן בלילה"

מאז 2010 מתמקדת החברה בפרויקטי התחדשות עירונית, בעיקר מהסיבה הפשוטה שבאזורי הביקוש אין עתודות קרקע. לחברה יש כיום כמה פרויקטי התחדשות עירונית באזורי הביקוש: ברמת גן יזמה ים סוף את מגדלי הייליין - ארבעה בניינים בני 29 קומות כל אחד הכוללים 385 יחידות דיור.

פרויקט הבושם בדרום תל אביב / הדמיה: OLIN

בהרצליה מובילה ים סוף, יחד עם חברת לוינשטיין, פרויקט פינוי־בינוי של 660 יחידות דיור במתחם שיכון דרום בהרצליה הצעירה. בדרום מזרח תל אביב, ברחוב הבושם, היא מובילה הקמת שכונת מגורים של 474 יחידות דיור מול פארק מנחם בגין. בשני הפרויקטים הבנייה צפויה להתחיל ב־2023.

לדעת עומר, המחסור בעתודות קרקע מחייב את העיריות להיות הרבה יותר אקטיביות, בכל הנוגע למיזמי התחדשות עירונית, ולא להשאיר זאת בידי הדיירים. "החזון של בן גוריון מתממש לאיטו, ואנשים רוצים לגור במרכזי הערים. קחי למשל את בניית הרכבת הקלה, שיצרה צורך לפנות אנשים, וזה נעשה. כמובן, בודקים שזה משתלב עם דיני הקניין, אבל לא נותנים לדיירים את כל הכוח".

באותה מידה הוא חושב שהדרישה להסכמה של 65% מבעלי הדירות, מציבה קשיים בפני היזמים. זאת אף שמדובר בהקלה לעומת המצב שהיה: דרישה ל־80% הסכמה. גם 65% זה יותר מדי, לדעתו. "הכוח נמצא כיום אצל הדיירים, הם יחליטו אם יהיה פרויקט או לא. איפה העירייה שתאמר: אני כופה על הדיירים לחדש את הבניינים, כי בלי ממ"דים הבניינים אינם בטוחים בארוע ביטחוני כזה או אחר, והבניינים משנות ה־50־80 לא יעמדו בתקני רעידת אדמה? העירייה צריכה להחליט שהיא רוצה פרויקט, ולהתקדם עם תכנון. אני לא מבין איך ראשי ערים ישנים טוב בלילה, כשיש אצלם דירות מסוכנות? אם הייתי ראש עיר, לא הייתי ישן בלילה".

בסופו של דבר, גם לעירייה אמור להיות אינטרס שתהיה התחדשות עירונית ושיכוני סלאמס ישנו את פניהם.
"העירייה מפסידה על השירות שהיא נותנת לאזרח, ומפסידה בארנונה, לעומת הארנונה שהיא גובה מעסקים, כך שהעיריות מאוד קמצניות בהגדלת מספר יחידות דיור. אך היום זה צורך לאומי, גם מבחינת הילודה וגם מבחינת מחירי המכירה של דירות".

אתה חושב שיכול להיות מצב, כמו שקורה כבר בתמ"א 2, שפרויקטי פינוי־בינוי בתל אביב או בכלל אזורי הביקוש, לא יכללו תוספת מטראז'?
"תוספת המטראז' היא התמריץ, ולא ברור לי למה לא לתת. מה הבעיה לתת עוד שטח ולהוסיף עוד כמה קומות?! אם זה יקרה, זה יפגע בכל המטרה של התחדשות עירונית. אפשר לקבוע שבפריפריה מוסיפים יותר שטח, ובפרויקטים במרכז פחות, אבל לא להוסיף בכלל?! אם הדיירים לא יקבלו תמריץ, הם יהיו קשים יותר בחתירה לקדם את הפרויקט".

"לוחות הזמנים לא הגיוניים. שיקצרו הליכים"

נקודה כואבת נוספת מבחינת מיזמי התחדשות עירונית, הם לוחות הזמנים: "לוחות הזמנים של היתרי בנייה ותב"עות הם קטסטרופליים", אומר עומר. "אין סיבה שבתוך שנה לא ניתן יהיה להוציא פרויקט לפועל. עזבי אותנו היזמים, מה עם הדיירים? בפרויקט ברמת גן התחלנו תב"ע ב־2010 ורק ב־2017 עלינו לשטח. אלה לוחות זמנים בלתי הגיוניים. ליזם יש אינטרס לעשות את זה בזמן הקצר ביותר. תתחילו לקצר הליכים".

כן, אבל בתקופה הזו מחירי הדירות עלו.
"בניגוד למה שחושבים, ליזמים אין אינטרס שתהיה עליית מחירים של הדירות. היזם רוצה למכור מהר ולצאת מהר מהסיכון, והגיע הזמן שיראו גם את הסיכון שלנו. גם כשמחירי הדירות עלו, הרווח היזמי נשאר זהה".

גם הנטייה לערב שימושים בפרויקטים, הוא אומר, מקשה על היזמים. "יש פרויקטים שיש בהם 70% משרדים ורק 30% מגורים. מישהו בדק שיש צורך בכל המשרדים האלה? אני לא יודע כמה ביקושים יהיו למשרדים האלה. שלא לדבר על כך שכדי לממן כל כך הרבה משרדים, צריך יותר דירות".

אתה חושב שמשרדים יהפכו לפילים לבנים?
"
למשרדים בתל אביב תמיד יהיה ביקוש, אבל זו שאלה גדולה מה יקרה ברמת גן, בהרצליה, בראשון לציון". 

צחי עומר

אישי: בן 59, נשוי + 3, מתגורר בזכרון יעקב.
מקצועי: מנכ"ל ים סוף נדל"ן. רואה חשבון, עבד תשע שנים בדלויט. לפני 26 שנים הגיע לים סוף. התחיל כחשב, המשיך כסמנכ"ל כספים, ב־15 השנים האחרונות משמש מנכ"ל.
עוד משהו: רוכב כבר 25 שנה על אופני שטח.

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים