גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באיזו עיר יש הכי הרבה פקקים ואיפה התושבים הכי מרוצים?

אתר מידרג מפרסם את "מידרג העיריות" לשנת 2022 וחושף מה חושבים התושבים בערים הגדולות על רמת הניקיון בערים, על מצב מערכת החינוך בעיר, התרבות והפנאי בעיר, התכנון והבנייה ועוד

את הציון הגבוה ביותר במידרג העיריות 2022 קיבלה עיריית מודיעין / צילום: תמר מצפי
את הציון הגבוה ביותר במידרג העיריות 2022 קיבלה עיריית מודיעין / צילום: תמר מצפי

באיזו עיר עומדים הכי הרבה זמן בפקקים, ואז מבזבזים עוד זמן על חיפושי חניה? אף אחד לא באמת יופתע שהתשובה לשאלות הללו היא: ירושלים ותל אביב. גם בדירוג העיריות שערך אתר "מידרג" לדירוג שביעות רצון התושבים מהעיריות ברחבי הארץ, "זכו" תל אביב וירושלים לציונים הנמוכים ביותר מבין כלל הערים בכל הנוגע למצב הפקקים בעיר - עם ציונים של 1.61 ו-1.52 בהתאמה. המצב לא מצטייר כוורוד יותר בערים אחרות, כאשר אשדוד מקבלת ציון של 1.97 מתושביה במצב הפקקים, קריית אונו עם 1.77 ורמת גן עם 1.93. הדירוג מחזק את התחושה הציבורית הקולקטיבית שהפקקים הפכו זה מכבר למכת מדינה. מנגד, תושבי מודיעין ונס ציונה דירוג את הערים שלהם כערים הפחות פקוקות, עם ציונים של 3.74 ו-3.77 מתושביהן.  

המתכון לעיר טובה לילדים: מה ישראל יכולה ללמוד מתכנון רחובות ברחבי העולם 
400 אלף שקל ויש לכם נכס להשקעה באנגליה. ואיזו תשואה תקבלו? 

תל אביב זכתה לציון נמוך גם במצב מקומות החניה בעיר כאמור (1.55), אך מנגד מתבלטת בציון הגבוה ביותר של פיתוח שבילי אופניים (3.43).

התושבים של רעננה ומודיעין הכי מרוצים

מידרג העיריות נערך זאת השנה החמישית למשתמשי מידרג. באתר מידרג רשומים 933,370 ישראלים, כ-6,000 מתוכם (5,961), מ-22 הערים הגדולות בישראל ענו על הדירוג, וחילקו ציונים לתפקוד העיריות שלהם.

על מנת לשמור על התוצאות מדויקות וללא הטיות, הבקשה להשתתף בדירוג נשלחה רק ללקוחות מאומתים של אתר מידרג (לפי מספר טלפון נייד ייחודי). כל תושב יכול היה למלא את הדירוג פעם אחת בלבד והקישור לשאלון אינו ניתן להעברה. אל המידרג נכנסו אך ורק עיריות אשר להן 100 מדרגים לפחות, 22 עיריות בסך-הכול.

חברי אתר מידרג דירגו את תפקוד העיריות ב-17 שאלות שונות, בהן האם יש תמורה לארנונה, איך הייתה התנהלות העירייה במהלך מגפת הקורונה, מצב ניקיון העיר, מצב מערכת החינוך בעיר, התרבות והפנאי בעיר, התכנון והבנייה, התקשורת מול התושבים, מצב הפארקים ומתקני הספורט, מצב התחבורה הציבורית, מה הדבר המתסכל ביותר בתפקוד העירייה, מה הדבר הטוב ביותר בעיר ועוד.

בין חמש הערים הגדולות בישראל, ראשון לציון גרפה את המקום הראשון בשביעות רצון תושביה, עם הציון הגבוה ביותר: 3.75 מתוך 5. פתח תקווה דורגה במקום השני בדירוג חמש הערים הגדולות בהפרש קטן - 3.73. פתח תקווה הפכה למעשה להפתעה הגדולה של הדירוג השנה, היות ובמידרג העיריות 2018 היא הגיעה למקום האחרון מבין חמש העיריות הגדולות אך חל שינוי דרמטי בשנים האחרונות בדירוגיה. ב-2018 נבחר לראשות העיר רמי גרינברג, אשר זכה לאהדה בקרב תושבים רבים לאור העשייה שלו בעיר, אך לאחרונה נעצר בגין חשדות לשחיתות והוא מתמודד בימים אלה עם חקירה פלילית (גרינברג לא הורשע בעבירה וזכאי ליהנות מחזקת החפות).

במקום האחרון מבין חמש הערים הגדולות מדורגת חיפה עם ציון 2.23. זאת, לאחר שגם במידרג 2020 מוקמה העירייה במקום האחרון בין חמשת הערים הגדולות. למרות החלפת ראש העיר המיתולוגי יונה יהב בשנת 2018 על ידי עינת קליש-רותם - תושבי העיר עדיין אינם מרוצים. גם בהשוואה לכלל הערים שדורגו, 22 במספר, ציוני העיר חיפה אינם טובים. בפרמטר הניקיון למשל מדורגת עיריית חיפה במקום האחרון במידרג.

את הציון הגבוה ביותר במידרג העיריות 2022, מקרב 22 העיריות שדורגו, קיבלה עיריית מודיעין. תושביה דירגו אותה בציון 4.16 והיא העיר היחידה שקיבלה ציון גבוה מ- 4. אחרי מודיעין מככבת במקום השני בשביעות רצון התושבים עיריית רעננה, עם ציון של 3.74. עיריית חיפה כאמור ממוקמת בתחתית הטבלה, ומקום אחד מעליה (בתחתית) ממוקמת ראש העין, אשר נכנסה לדירוג זאת הפעם הראשונה, אך בציון לא מכובד במיוחד - 2.36 בלבד. גם עיריית ירושלים לא זכתה למחמאות מתושביה, וקיבלה את הציון 2.95 בלבד.

יש תמורה לארנונה? לא בחיפה

אחת השאלות החשובות במידרג העיריות הייתה "האם התושבים מקבלים תמורה הוגנת לארנונה?". רק 4% מהמדרגים ענו "כן" בחיפה לשאלה זו, כאשר 57% אחוז ענו שלא מקבלים תמורה כלל. גם ברחובות פחות מ-10% מהמדרגים סבורים שיש תמורה לארנונה בערים. בראש העין כמעט 60% מהמדרגים ענו שאינם מקבלים תמורה לארנונה ובירושלים כ-30% ענו שהם לא מקבלים תמורה לארנונה. בראשון לציון לעומת זאת לא פחות מ-45% ענו שהם כן מקבלים תמונה לארנונה ובפ"ת כ-41% ענו בחיוב.

שיפור בניקיון בירושלים

ואיזו עיר הכי נקייה לפי התושבים? מודיעין היא העירייה שדורגה בציון הגבוה ביותר בפרמטר ניקיון הרחובות מבין כל 22 הערים שדורגו. חיפה כאמור, במקום האחרון. גם רחובות מקבלת ציונים קשים בפרמטר הניקיון והיא נמצאת רק במקום אחד לפני האחרון מבין כל הערים שדורגו, בציון 2.52 בלבד.

בפרמטר הניקיון הציון של עיריית ירושלים השתפר דרמטית מאז המידרג של 2020. בעוד במידרג העיריות הקודם ירושלים הגיעה למקום האחרון בפרמטר ניקיון הרחובות בציון של 2.52, השנה ציונה של ירושלים הוא עומד על 3.15.

איפה חושבים על זוגות צעירים?

בדירוג נבחנה גם השאלה איזו עיר משקיעה בעתיד של תושביה, בדגש על תכנון ובנייה ומחשבה על זוגות צעירים שמבקשים לרכוש דירות בה. ערים רבות נאלצות להתמודד היום עם בריחת צעירים מהן והפתרון לכך טמון בתכנון ובנייה, בניית פרויקטים ודירות המותאמים לצעירים, ובין היתר דירות שלושה חדרים. מבחינת עידוד זוגות צעירים לגור בעיר - חיפה וירושלים קיבלו את הציונים הכי נמוכים במדרג - 1.60 ו-1.81 בהתאמה, בעוד מודיעין, פתח תקווה ובאר שבע מובילות בדירוג - עם ציונים של 3.16, 3.10 ו-2.94 בשאלה עד כמה העיר מעודדת צעירים לגור בה.

שאלה נוספת שנשאלו התושבים היא עד כמה העיר פועלת לקידום תוכניות תמ"א לחיזוק וחידוש מבני העיר, וחיפה וראש העין דווקא מדורגות בדירוג גבוה בשאלה זו על ידי תושביהן, וכך גם קריית אונו ורעננה (עם דירוג ממוצע מעל 3, כאשר הממוצע של שאר הערים מתחת ל-3).

מאז בחירות 2018, בהן התחלפו חלק מראשי הערים ברחבי הארץ, הספיקו ראשי ערים שונים לעשות שינויים ושיפורים בעיר, בעוד אחרים נותרו מאחור על פי תושביהן. במידרג העיריות לשנת 2018 אשדוד והוד השרון היו הערים שקבלו את הדירוג הכללי הנמוך ביותר (2.17 ו-2.39 בהתאמה), ומודיעין (4.03) ונס ציונה (3.83) הגבוהות. במידרג 2022 - מודיעין הצליחה לשפר עוד יותר את שביעות רצון התושבים ועלתה לדירוג של 4.16, רעננה התברגה למקום השני (3.76) וראשון לציון לשלישי (3.75). נס ציונה אמנם כבר לא מובילה, אבל גם לא צנחה בהרבה (3.61). הנמוכות בדירוג - חיפה (2.23 לעומת 2.76 ב-2018) וראש העין (2.36), שלא הופיעה במידרג העיריות 2018.

העיר שעשתה את השיפור המשמעותי ביותר היא פתח תקווה כאמור עם עלייה של 1.03 בדירוג הכללי, מה שהוביל אותה מהמקום האחרון למקום השני. התושבים בפתח תקווה בעיקר מרוצים ממספר מקומות החניה בעיר (2.83 מול 2.54 של ראשון לציון), ומרמת התכנון ובנייה בעיר (קידום תמ"א 38, היתרי בנייה, עידוד זוגות צעירים ועוד). אחרי פתח תקווה נמצאת ראשון לציון עם עלייה של 0.34 בדירוג הכללי שהביאה אותה למקום הראשון, וירושלים אמנם עם עלייה של 0.24, אך עדיין נשארה במקום הרביעי.

מנגד, תל אביב איבדה את המקום הראשון עם ירידה קטנה של 0.1, ואת הירידה הגדולה רשמה כאמור עיריית חיפה, שהדירוג שלה צנח בלא פחות מ-0.53. נראה שהתושבים בראשון לציון מרוצים מתפקוד העירייה, כאשר העירייה מובילה בשביעות הרצון מבין חמש הערים הגדולות, עם ממוצע של 3.75 לתפקוד העירייה הכללי ומצטיינת כמעט בכל התחומים והפרמטרים, ובעיקר התנהלות בזמן קורונה, פארקים וספורט ותרבות הפנאי. בקטגוריית מערכת החינוך ראשון לציון מאבדת את מקומה בצמרת לפתח תקווה, אבל עדיין מדורגת מעל תל אביב, ירושלים וחיפה.

גם לאחר חילוף ראש עיריית ירושלים ב-2018, ירושלים לא מככבת ומקבלת את ממוצע הדירוג הנמוך ביותר בנושא המיחזור (2.09) ובדירוג הכללי של התחבורה הציבורית (2.52).

אחת השאלות שנוספו למידרג העיריות השנה היא השאלה על התנהלות העירייה במהלך הקורונה, שכן לעיריות היה תפקיד קריטי בחיי התושבים במהלך המגפה העולמית. על פי תושביה, ראשון לציון הצטיינה כמעט בכל הפרמטרים: התנהלות מערכת החינוך בזמן המגפה, פריסת מתחמי בדיקות וחיסונים בעיר ועזרה לתושבים חולים וקשישים בעיר. פתח תקווה במקום השני מבין חמש העיריות הגדולות בנוגע להתנהלות בקרונה. בדומה לשאר הפרמטרים המרכזיים, ירושלים וחיפה נמצאות גם בפרמטר זה במקומות האחרונים.

"אם העיריות היו עסק פרטי - הן לא היו שורדות"

לדברי נוחם אוחנה, מנהל אתר מידרג, "אם העיריות היו עסק פרטי - הן פשוט לא היו 
שורדות. אני מייחל ליום שבו עובדי העיריות וראשי העיריות יראו את עצמם כשליחי ציבור ולא כשליחים של עצמם. הדבר היחיד שצריך להעסיק את עובדי הציבור זה איך הם נותנים את המקסימום לתושבים. לכל גוף ציבורי, שנותן שירות לציבור, צריך להיות מדד ברור ושקוף, עם התמורה שהוא מספק. זה טרווילי וזה שזה לא קיים - זה אבסורד".

עוד אומר אוחנה כי "ככלל, רוב הציבור לא מרוצה מתפקוד העירייה שלו, ואם העיריות היו בעלי מקצוע, נכון לדירוג הקיים - הן לא היו יכולות להופיע במידרג. יש כאן אחריות מראש העירייה ועד לאחרון הפקידים - לספק את השירות שעבורו התושבים משלמים ארנונה".

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-16%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו