גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בינה מלאכותית ניצחה בתחרות אמנות - ולא כולם קיבלו את זה יפה

יצירת אמנות שנוצרה באמצעות תוכנת הבינה המלאכותית "Midjourney" זכתה במקום הראשון בקטגוריית האמנות הדיגיטלית בתחרות בקולורדו ● תוצאות התחרות עוררו סערה בקרב אמנים רבים, חלקם טוענים כי מדובר בזכייה לא הוגנת ● ג'ייסון מ' אלן, שעומד מאחורי היצירה: "אני לא מתכוון להתנצל. ניצחתי ולא עברתי על אף חוק"

היצירה הזוכה בתחרות: ''Théâtre D'opéra Spatial'' / צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א
היצירה הזוכה בתחרות: ''Théâtre D'opéra Spatial'' / צילום: רשתות חברתיות לפי סעיף 27א

ג'ייסון מ' אלן, תושב קולורדו, התלבט מאוד לפני שהחליט להשתתף בתחרות האמנות הראשונה שלו. כעת, התמונה עטורת הפרסים שהגיש מעוררת מחלוקת בנוגע להאם ניתן ליצור אמנות באמצעות מחשב, ומהי למעשה ההגדרה של אמן.

5 שניות, פחות מחצי דולר ופוסט אחד בפייסבוק: החוקר ש"זייף" את הנחיתה על הירח באמצעות בינה מלאכותית 
לפניכם שלוש תמונות. נחשו איזו מהן צוירה בידי אדם ואיזו על ידי מחשב? 

בחודש אוגוסט האחרון אלן, העומד בראש חברת המשחקים "Incarnate Games", זכה במקום הראשון בקטגוריית "אמנות דיגיטלית/עיבוד תמונה מגמתי" בחטיבת האמנים הצומחים בתחרות האמנויות היפות של מדינת קולורדו. התמונה שהגיש, שכותרתה "Théâtre D'opéra Spatial" ("תיאטרון אופרה בחלל" בצרפתית), נוצרה באמצעות תוכנת "Midjourney" - מערכת בינה מלאכותית להמרת טקסט לתמונות. הפרס הכספי שקיבל על זכייתו עומד על 300 דולרים.

"אני מוקסם מהדימויים האלה. אני אוהב את זה. ואני חושב שכולם צריכים לראות את זה", אמר אלן בן ה-39 בריאיון ל-CNN. הוא התחיל לעצב באמצעות בינה מלאכותית השנה, וברגע שהכיר את Midjourney הוא נהיה אובססיבי לגביה. הוא יצר מאות תמונות, והגיש שלוש מתוכן לתחרות.

התמונה המנצחת של אלן נראית כמו הכלאה בהירה וסוריאליסטית בין ציורים מתקופת הרנסאנס ובין ז'אנר הסטימפאנק, והיא אחת משלוש תמונות שהגיש לתחרות. בסך הכל, 11 אנשים הגישו 18 יצירות אמנות לקטגוריית "אמנות דיגיטלית/עיבוד תמונה מגמתי" בחטיבת האמנים הצומחים. ההגדרה לקטגוריה קובעת ש"אמנות דיגיטלית" מתייחסת לעבודות בהן "השתמשו בטכנולוגיה דיגיטלית כחלק מהליך היצירה או התצוגה". כשנרשם לתחרות הצהיר אלן כי Midjourney שימשה ליצירת התמונה, לדבריו.

"למה שזה יהיה משהו להתגאות בו?"

Midjourney היא אחת מתוך מספר הולך וגדל של מחוללי תמונות באמצעות בינה מלאכותית, ביניהם "DALL-E" של חברת OpenAI (שייסד אילון מאסק), "Imagen" של גוגל, "vq-diffusion" של מיקרוסופט, "Gaugen2" של אנבידיה ועוד.

החדשנות של הכלים האלה, האופן בו הם משמשים לייצור תמונות, ובמקרים מסויימים הגבלת הגישה לכמה מהתוכנות החזקות ביותר הובילו למחלוקת בנוגע לשאלה אם הם יוצרים אמנות או רק מסייעים לבני אדם ביצירתה. אלן נכנס למוקד הוויכוח זמן קצר לאחר שניצח בתחרות: הוא פירסם את הזכייה שלו בשרת הדיסקורד של Midjourney ב-25 באוגוסט, יחד עם תמונות של שלוש היצירות שהגיש. ההודעה שלו הפכה לוויראלית בטוויטר ימים ספורים לאחר מכן, עם תגובות רבות של אמנים שזעמו על זכייתו של אלן בשל השימוש שלו בבינה מלאכותית ליצירת התמונה.

"למה שזה יהיה משהו להתגאות בו?", שאל אחד המשתמשים. אחר הגיב: "זה מבאס בדיוק מאותה סיבה שאנחנו לא מאפשרים לרובוטים להשתתף באולימפיאדה". אדם נוסף כתב ש"בהמשך הדרך, צריכה להיות לאמנות של בינה מלכותית קטגוריה משלה".

עם זאת, למרות שאלן לא השתמש במכחול או בצבע על מנת ליצור את היצירה המנצחת שלו, לטענתו עדיין הייתה מעורבת הרבה עבודה והשקעה בתהליך. "זה לא שאתה מערבב כמה מילים ביחד וזוכה בתחרויות", הסביר. כדי לקבל את שלוש התמונות שהגיש לתחרות, הוא אמר, לקח יותר מ-80 שעות.

לדבריו, ראשית הוא שיחק עם ביטויים שהובילו את התוכנה ליצירת נשים בשמלות ויקטוריאניות וקסדות חלל. עם הזמן ועם לא מעט שינויים בטקסט שהגיש ל-Midjourney, כמו התאמת תאורה וצבעים, הוא יצר 900 גרסאות של מה שהוביל לשלוש התמונות האחרונות שלו. הוא ליטש את התמונות האלה בפוטושופ, לאחר מכן הוא העלה אותן לתוכנה לשיפור הרזולוציה בשם "Gigapixel AI" ואז הדפיס אותן בבית דפוס מקומי.

"הבינה המלאכותית ניצחה, האנושות הפסידה"

אלן אמר כי העריך שהזכייה שלו לא תתקבל בצורה טובה, והתבצר בעמדתו. "כמה מעניין לראות איך כל האנשים האלה בטוויטר שמתנגדים לאמנות שנוצרת על-ידי בינה מלאכותית הם הראשונים לזרוק את האדם מתחת לאוטובוס, באמצעות הכפשת האלמנט האנושי. זה נראה לכם צבוע?", כתב בדיסקורד. "אני לא מתכוון להתנצל על זה. ניצחתי ולא עברתי על אף חוק", הוסיף. בריאיון לניו יורק טיימס אמר כי "זה לא הולך לעצור. האמנות מתה, אחי. זה נגמר. הבינה המלאכותית ניצחה, האנושות הפסידה".

לדבריו, המבקרים האלו שופטים את האמנות לפי שיטת היצירה שלה, ובסופו של דבר אמנות שנוצרת באמצעות בינה מלאכותית תתקבל באופן רחב: "מה אם היינו מסתכלים על זה מהצד הקיצוני השני - מה אם אמן יקים סדרה קשה ומסובכת להחריד של מכשולים כדי ליצור יצירה, נניח שהוא יהיה תלוי הפוך ומוצלף בזמן שהוא מצייר? האם יש להעריך את עבודתו של אמן זה אחרת מאשר של אמן נוסף שהלך ויצר את אותה יצירה באופן 'נורמלי'? אני יודע מה יקרה בסופו של דבר, הם פשוט הולכים לפתוח קטגוריית 'אמנות בינה מלאכותית' עבור דברים כאלה".

אלן ציין שמשמח אותו שהוויכוח בנוגע לשימוש בבינה מלאכותית באמנות מושך כל כך הרבה תשומת לב. "במקום לשנוא את הטכנולוגיה ואת מי שעומד מאחוריה, עלינו להכיר בכך שמדובר בכלי עוצמתי ולהשתמש בו לטובה, כך שכולנו נוכל להתקדם במקום לזעוף על כך".

לפי עיתון בקולורדו, השופטים שהוקצו לקטגוריה לא היו מודעים לכך שהיצירה הזוכה נוצרה באמצעות בינה מלאכותית - אך לדבריהם, זה לא היה משנה את החלטתם מכיוון שהם שפטו את האופן בו "האמנות מספרת סיפור". קאל דוארן, אמן ומורה לאמנות שהיה אחד מהשופטים, כינה את העבודה של אלן "יצירה יפהפיה". "אני חושב שיש הרבה שמעורב ביצירה הזו ואני חושב שטכנולוגיית הבינה המלאכותית עשויה לספק יותר הזדמנויות לאנשים שאולי לא ימצאו את עצמם אמנים בדרך המקובלת", אמר דוראן.

אלן לא מוכן לספר בינתיים מה הייתה הנחיית הטקסט שעומדת מאחורי התמונה שלו. לדבריו, הוא מתכנן לשמור אותה בסוד עד שיפרסם יצירה גדולה יותר, אותה הוא מקווה לסיים ליצור מאוחר יותר במהלך השנה.

פעם זו הייתה המצלמה, היום זו הבינה המלאכותית

הוויכוח בין התומכים ב"אמנות אנושית" ובין מי שמשתמש בטכנולוגיה ליצירת אמנות הוא לא חדש. פעם, רבים ראו בהמצאת המצלמה איום על האמנות האנושית. באופן דומה, כשהכלים הדיגיטליים הופיעו לראשונה, רבים דחו אותם בגלל המחסור במגע יד אדם. עכשיו, המחלוקת היא על האמנות עצמה.

אמנים רבים טוענים שאמנות שנוצרת על-ידי בינה מלאכותית היא שונה מאמנות שנוצרה באמצעות שיטות טכנולוגיות קודמות. לדבריהם, תוכנות כמו Midjourney ו-DALL-E פועלות באופן שמבדיל אותן מאמצעים טכנולוגיים שקדמו להן, משום שהן "לומדות" מליוני תמונות מהאינטרנט. במקרה כזה, אמנים שמשתפים ברשת את יצירותיהם, תורמים ללא ידיעתם למנועי הבינה המלאכותית של המתחרים שלהם, ועומדים בפני סכנה לאבד את מקור פרנסתם.

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי