גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה אופנת הברבי היא המגמה שנשים זקוקות לה כעת?

נשים הפכו את טרנד ה-Barbiecore להצהרה של עוצמה נשית ● קים קרדשיאן, מייגן פוקס, ליזו וגלן קלוז - כולן לובשות עכשיו ורוד

בובת ברבי / צילום: Shutterstock, maris spb
בובת ברבי / צילום: Shutterstock, maris spb

קתרין ק' זארלה היא עורכת עמודי האופנה של Off Duty, מוסף הלייף סטייל של הוול סטריט ג'ורנל 

"ברבי הייתה כל מה שלא רצינו להיות ואמרו לנו להיות", אומרת הפעילה הפמיניסטית גלוריה סטיינם ב-"Tiny Shoulders: Rethinking Barbie". הסרט התיעודי הזה, מ־2018, חוקר את הולדתה, ההשפעה התרבותית והאבולוציה של הבובה מתוצרת מאטל (Mattel). מהרגע שקיבעה סטנדרט יופי נשי לבן, בלתי ניתן להשגה, ועד דמותה העדכנית, שמגיעה במגוון צבעים, מבני גוף וגזעים.

עם זאת, כשעמדתה של סטיינם מהדהדת באוזניהן, נשים רבות מאמצות כעת את Barbiecore, אסתטיקה שמזכירה את הצעצועים בצבעי ורוד וניאון של שנות ה־70, ה־80 וה־90, עם השיער הבלונדיני, המותניים הדקיקים וכפות הרגליים המחודדות שתמיד מוכנות לנעלי עקב.

כולן לובשות את הצבע

רק ביוני האחרון, ראינו את המגמה הזו באינסטגרם של קים קרדשיאן. היא העלתה לעמוד שלה תמונה בה היא לבושה בבגדי בלנסיאגה בגוון ורוד. השחקנית מייגן פוקס, הצטלמה בשמלה ורודה בעיצוב ננסי דוג'קה לצד ארוסה גאן קלי, שעטה מצידו תספורת בצבע ורוד. גם הזמרת ליזו, קייטי סטורינו, משפיענית רשת ומייסדת חברת היופי Megababe והקומיקאית זיווה פומודו אוהבות את הטרנד; וכן השחקנית גלן קלוז ונשים רבות אחרות שהגיל, מבנה הגוף והרקע שלהן לא יוצגו על ידי הגרסה הישנה של בובת ברבי.

בין הנשים האלה ישנה גם כריסה "ספארקלס" וילנואבה, מורה לפילאטיס, מעצבת בגדים ויוצרת תוכן בת 32 מלוס אנג'לס, שהעריצה את ברבי בנערותה. "כפיליפינית⁻ אמריקאית מדור ראשון, נאבקתי בזהות שלי", היא מספרת. "ברבי הייתה מישהי שהסתכלתי אליה כלפי מעלה, בגלל שהיא יכלה להיות כל מה שרצתה". לאחר גירושיה, הפכה וילנואבה את ביתה ומקום העבודה שלה לבית החלומות של ברבי. כבר זמן רב היא מתלבשת רק בוורוד. היא אפילו צבעה בוורוד את הזנב והאוזניים של פו⁻פו, כלב פודל קטוע רגל שהצילה.

 

הסרט שהזניק את הוורוד

חלק מהפופולריות של המגמה הזו נובעת מהסרט "ברבי", שאמור לצאת לאקרנים בקיץ הבא. צילומים מהסט של כוכבי הסרט, מרגו רובי וריאן גוסלינג, פורסמו בחודשים האחרונים. השחקנים האלה אינם בדיוק בחירות פורצות דרך לגילום ברבי וקן. מה שפחות צפוי הוא הליהוק של במאית הסרט, גרטה גרוויג, שיצרה סרטים בעלי אופי פמיניסטי כמו "ליידי בירד" מ־⁻2017 ו"נשים קטנות" מ־⁻2019. "מרגו רובי באופן סטריאוטיפי קשורה [לברבי] על בסיס המראה שלה", אומר ריצ'רד דיקסון, נשיא ומנהל תפעול ראשי במאטל, "אבל השילוב של גרטה גרוויג בסרט מוסיף עניין ומסתורין".

בעוד שאולי היה ניתן לקרוא למגמה הזו בשם אחר מ-Barbiecore - האשטג שיש לו נכון להיום 26.5 מיליון צפיות בטיק טוק - אופנה אולטרה⁻נשית בצבעי ורוד הייתה צצה עם או בלי הסרט, כך אומרת סאיסנגית' דסווני, מחברת Stylus, המספקת תחזיות אופנה למותגים וחברות. היא מסבירה שמדובר בחלק מ"לבוש הדופמין": בגדים בצבעים חזקים עם גוון חשמלי, שמעלים את מצב הרוח.

מרינה לרודה, אחת המייסדות של מותג נעליים מניו יורק שנקרא על שמה, אומרת: "העולם כל כך רציני כרגע. יותר מתמיד, נשים משתמשות באופנה כדי להקליל מעט את החיים". היא משלבת פריטים מעולמה של ברבי (נעלי פלטפורמה ורודות למשל), גם במלתחת העבודה וגם במלתחת הפנאי.

הפרשנות של ולנטינו

הסגנון הזה כבר קיים חודשים רבים, מאז שבית האופנה ורסצ'ה הציג נעלי פלטפורמה מסאטן וורוד בתצוגת האופנה שהתקיימה במרץ 2021. אבל הכניסה של תחום האופנה כולו ל-Barbiecore "החלה ברמה הגבוהה ביותר ובדרך היפה ביותר בתצוגת הסתיו של וולנטינו שראינו במרץ השנה", אומרת בת' בוצ'יני, בעלת הבוטיק הניו יורקי Kirna Zabête. עם רקע בצבע ורוד בוהק וכמעט כל גוון של ורוד ומג'נטה שניתן להעלות על הדעת, אותה תצוגה הייתה טייק מתוחכם על הרעיון של Barbiecore, עוד לפני שהמגמה הזו קיבלה את שמה.

הסטייליסטית מלוס אנג'לס ארין וולש, שהלבישה ביולי האחרון את השחקנית אן התאוויי בשמלה ורודה של ולנטינו, לכבוד תצוגת ההוט קוטור של המותג, לא מרגישה כל כך בנוח עם בובות הברבי הדקיקות שהיא זוכרת מנעוריה. ועדיין, היא תומכת לגמרי במגמת barbiecore של ימינו. "זה הופך את הרעיון על ראשו. למצוא בנפלאות המוגזמת [של ברבי] את העוצמה הנשית", היא אומרת. "וכמה נפלא זה שהדבר הזה קורה כשכמה מהזכויות הבסיסיות שלנו נלקחות מאיתנו?"

אן האת'וויי בשמלת ברבי / צילום: Reuters, Piovanotto Marco/ABACA via Reuters Connect

גם קאיו גמבר, פרופסורית ללימודי מגדר ומיניות באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, סבורה שמדובר במגמה חתרנית ביסודה. "כשלראשונה התחלתי ללמד לימודי נשים, הרגשתי שהרבה מגמות באופנה מכשילות אותנו", היא אומרת, ומציינת את העקבים הגבוהים מאוד וחצאיות המיני שהיו כל כך קצרות "שאי אפשר היה להתכופף אפילו כדי לשתות מברזיה". בנעוריה, ראתה בעקבים ובגרביונים "סוג של מדים. כך צריכות נשים צעירות להתלבש". כיום היא מסתכלת על אופנה "כמרחב פרפורמטיבי. אפשר ללבוש היום אופנת ברבי ומחר סרבל. זה מקום נפלא: להיות מסוגלת לראות את עצמך בדרכים רבות ולא רק בדרך אחת".

שרה הובר, היסטוריונית אמנות, מבקרת תרבות ועיתונאית בת 36 מניו יורק, רצתה ללבוש בגדי ברבי מאז שהייתה נערה. כיום היא נוטה לז'קטים, חצאיות מיני קצרות ונעלי פלטפורמה. מבחינה מסוימת, מדובר ב"רגע מתסכל של השלכת הזרועות לאוויר", היא אומרת. המקום הקשה בו נשים נמצאות כיום, לטענתה, מותיר להן שתי אפשרויות: "או שאני רוקדת לפי החליל שמנגנים לי ואז אני בצרות, או שאני לא רוקדת לפיו ואז אני לא מושכת", היא אומרת. מבחינתה, תלבושת היפר⁻נשית היא "פעולה קטנה של התנגדות".

הבובה הפכה לאיקונה

תהיה המוטיבציה אשר תהיה, דיטה רפסטרופ, מנהלת קריאייטיב במותג הדני Ganni, מציעה לטירוניות במגמת ה-Barbiecore להתחיל עם שילוב קלאסי, למשל ז'קט רקום בצבע ורוד עם משהו ג'ינס. ג'ודי קאהן, סגנית נשיא רשת חנויות היוקרה ניימן מרקוס, שהשיקה השנה קולקציה מוצלחת בשם Barbie x Balmain, מציעה בתור התחלה ללכת על אקססורי ורודים - נעליים או תיק. המעצבת מניו יורק סאלי לאפואנט מ⁻-LaPointe מציעה "חליפת מנהלים ורודה", כדרך מפתיעה ללבוש את הצבע הזה. בדומה לרפסטרופ, לאפואנט, שבעבר גילחה את הראש של בובת ברבי שלה, גורמת לפריטים ורודים להיראות מעט יותר קשוחים על ידי שילובם עם פריטים כמו נעלי צבא שחורות.

מגמת Barbiecore לא מדברת רק לנשים. "הייתי חובב בובות ברבי כל חיי", אומר מעצב האופנה האמריקאי ג'רמי סקוט, שעיצב עבור בית האופנה מוסקינו ב־⁻2015 קולקציה בהשראת ברבי. "אני אוהב אותה כישות, כאיקונה, כצעצוע, כאמצעי לשינוי". הוא מצביע על מגוון הבובות שהוציאה חברת מאטל בשנים האחרונות. "אני אוהב שהיא מערערת את העניינים. אולי אנשים מרגישים מעט שובבים בכך שהם אוהבים אותה".

עוד כתבות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק הדין של בית המשפט העליון שמצמצם את הגדרת הידועים בציבור

העליון דן בשאלה מתי זוג יחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא לא מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דירוג האשראי של ישראל עומד שוב למבחן ובינתיים עלויות הגיוס מטפסות

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש מרץ, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה במסלולי 500 S&P מסוכן?

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים