גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירה בפייסבוק: "זה עידן של חילופי כוחות, היוצרים משפיעים יותר מהמותגים שמשלמים להם"

שוק כלכלת היוצרים הגלובלי מוערך ב־16.5 מיליארד דולר, ופייסבוק נחושה להוביל אותו ● בראיון לגלובס אומרת לואיז הולמס, דירקטורית שותפויות בענקית הטכנולוגיה: "ההבדל בינינו לטיקטוק קשור לקהילה שאנחנו מספקים ולחבילת מוצרי המונטיזציה שאנחנו מספקים ליוצרי התוכן"

לואיז הולמס / צילום: מטא
לואיז הולמס / צילום: מטא

"ישראל היא מהשווקים הכי יצירתיים ומפותחים טכנולוגית באירופה, המזרח התיכון ואפריקה. יש לכם מוניטין בתחום הזה, ואנחנו תמיד רואים חדשנות גדולה שמגיעה מהמדינה. זו הסיבה שבחרנו בה כאחת מ־15 המדינות שישתתפו בפרויקט 'יוצרי המחר' שלנו", מספרת לואיז הולמס, מהמנהלות הבכירות בפייסבוק העולמית, ובהגדרתה הרשמית דירקטורית שותפויות במטא באירופה, המזרח התיכון ואפריקה. ֶ 

"משפיענים מובילים מרוויחים מעל 200 אלף שקל בחודש": סוכנת כוכבי האינסטגרם חושפת הכול
המשבר העמוק בחברה שהמציאה את הסטורי והכיוון החדש של הרשתות החברתיות 

מדובר במהלך שבו ענקית הטכנולוגית בחרה מכל מדינה 10 יוצרי תוכן, שאותם תלווה במשך השנה כדי לסייע להם למקסם את הפוטנציאל הוויראלי שלהם. המועמדים נבחרו לפי התוכן שהם מעלים, ונבחנו לפי ארבעה קריטריונים מרכזיים: פעילות במספר פלטפורמות, גיוון בתחומי ונושאי הפעילות ברשת, מספר עוקבים ותוכן חדשני, לרבות שימוש בפורמטים חדשים.

"המטרה שלנו היא לזהות את הקולות הייחודיים והחדשניים שלדעתנו נמצאים בחזית יצירת התוכן", מסבירה הולמס בראיון בלעדי לגלובס. "אנחנו רוצים לטפח אותם, וללוות אותם במרחב הזה".

בין הפעילויות שמחכות ליוצרי התוכן: בית ספר ל־Reels באיטליה, creator day באפריקה, שיארח סדרה של סמינרים ו־וובינרים שבהם יקבלו מידע על מונטיזציה, תוכן ממומן, טיפים, ובטיחות ברשת, והשיא - שבוע שייערך בלונדון בנובמבר.

50 מיליון יוצרים

כלכלת היוצרים, שנוגסת חלקים הולכים וגדלים מתעשיית התוכן, מבוססת על האנשים עצמם, כלומר הפיכתם למותג שמנפק תוכן ובונה סביבו קהילה. היוצרים יכולים להפיק רווחים באמצעות מנויים או תגמול ממשתמשים, וכן משיתופי פעולה עם מותגים. לפי הערכות בשוק, משפיען גדול עם מאות אלפי עוקבים מקבל 12־25 אלף שקל לקמפיין, משפיען בינוני עם עשרות אלפי עוקבים יקבל 7,000־9,000 שקל ומשפיען קטן עם 30 אלף עוקבים ופחות יקבל 3,000־5,000 שקל.

צח סימון / צילום: אינסטגרם

לא בכדי פייסבוק בוחרת להשקיע בתחום הזה, שמונה כיום יותר מ־50 מיליון יוצרי תוכן ברחבי העולם. לפי נתוני signalfire, כ־2 מיליון מתוכם מייצרים צמיחה והכנסות ברשת במשרה מלאה. לפי נתוני Statista, ב־2020 השווי הכללי של התחום עמד על 9.7 מיליארד דולר, וכיום הוא עומד על 16.4 מיליארד דולר. ההערכות הן שב־2025 כבר יהיה מדובר ב־24 מיליארד דולר. בפייסבוק מציגים נתונים שמראים עד כמה התעשייה הזו מתפתחת גם כשוק להשקעה: מאז אוקטובר 2020, מעל ל־2 מיליארד דולר בהון סיכון הושקעו בסטארט־אפים בתחום כלכלת היוצרים.

מסקר שערכה פייסבוק השנה בקרב 15,750 גולשים מתשע מדינות (לא כולל ישראל) שקונים באונליין לפחות פעמיים בחודש, הם העידו על היותם מושפעים מיוצרי תוכן כשהם רוכשים מוצרים. 51% הצהירו שהם מאמינים יותר ליוצר תוכן ומה שהוא אומר על מותג, מאשר מה שמותג אומר על עצמו. עוד עלה כי 69% מסכימים שמוצרים מרגישים יותר "לגיטימיים" כשהם מקודמים על ידי יוצר תוכן שאחריו הם עוקבים, ו־48% העידו שהם מושפעים מיוצרי תוכן בכל שלב בתהליך הרכישה.

"יוצרי תוכן הם הלב הפועם של התרבות, הקהילות, והתוכן בפלטפורמות שלנו. אנחנו רואים שהגולשים מתרחקים ממוסדות ותאגידים ועוברים לכיוון של יחידים, במיוחד כאלה שמתפרנסים באמצעות הביטוי היצירתי שלהם. זה התוכן שאנשים רוצים היום", אומרת הולמס.

"אנשים צורכים יותר ויותר תרבות דרך היוצרים שהם עוקבים אחריהם, ולכן חשוב לנו להיות המקום הטוב ביותר ליוצרים לספר את הסיפורים שלהם, להגדיל את הקהלים שלהם ולבנות עסקים בני־קיימא".

אתגר השקיפות

הולמס, נשואה ואם לשלושה, עובדת בפייסבוק קרוב לשלוש שנים. קודם לכן כיהנה כסמנכ"לית של הרשתות קומדי סנטרל, פרמאונט וMTV בבריטניה, וניהלה את תחומי הטלוויזיה הליניארית והפלטפורמות הדיגיטליות. לפני כן, שימשה כראש מחלקת שיווק ב־BBC במגוון ערוצי הטלוויזיה והדיגיטל שלה.

למה שיוצר יבחר בפלטפורמות שלכם, ולא בטיקטוק למשל?
"טיקטוק מאוד נוטה לתחומי העניין שיש לך כאדם. אצלנו יש עיסוק בהצטלבות של תחומי העניין האלה עם משפחה וחברים. הקהילה היא נקודה חזקה שמבדלת אותנו במרחב הזה, לעומת פלטפורמות אחרות. בוודאי שליוצרים יש הזדמנויות במקומות שונים, אבל אני חושבת שחבילת מוצרי המונטיזציה שלנו מאפשרת להם להצמיח את העסקים שלהם בדרכים משמעותיות.

אור בן יהודה / צילום: אינסטגרם

"מה שטיקטוק עשו טוב זה להדגיש את הפוטנציאל של סרטונים קצרים. אני רואה דרך הילדים שלי את התיאבון הזה לתוכן קצר. ה־Reels הוא הפורמט הצומח ביותר בפלטפורמות שלנו - הם הביאו לעלייה ב־30% בזמן שאנשים מבלים באפליקציות שלנו".

עד כמה חשובה השקיפות של היוצרים ביחס לשת"פים מסחריים?
"לפי המדיניות שלנו, הם צריכים להשתמש בכלי התוכן הממותג כדי לסמן שיתופי פעולה כאלה ואת השותפים העסקיים שלהם. זה כולל גם מוצרים או שירותים שניתנים בחינם בתמורה לפרסום. האתגר של שקיפות התוכן הממומן הוא של כלל התעשייה, ולא רק של אינסטגרם. אנחנו רואים בכך ערך חשוב".

על הפרופילים של יוצרי התוכן הישראלים היא אומרת "יש פה צורות מאוד יצירתיות של מחשבה ופרקטיקה. יש, למשל, יוצרת בשם ענבר לוי שהיא פנומנלית מבחינת היצירתיות שלה, והביטוי שלה שמשלב בין העולם הווירטואלי לעולם האמיתי". לוי היא כמובן בין 10 הנבחרים לפרויקט של פייסבוק, ולצדה, בין היתר, כתב התיירות אור בן יהודה; הצלם, בלוגר האוכל והשחקן גל זהבי, בלוגר ההורות צח סימון והשחקנית שלי בן יוסף.

ענבר לוי / צילום: אינסטגרם

בדרך למטאוורס

לפי החזון של פייסבוק, אנו צועדים לכיוון העולם הווירטואלי של המטאוורס, ובעשור הקרוב יהיו בו יותר ממיליארד משתמשים. יוצרי התוכן אמורים להוות שם חלק מהותי, או כמו שאומרת הולמס: "הם עומדים להיות בחזית, וניתן להם את הכלים והמשאבים שיאפשרו להם לעשות זאת".

לאן התעשייה הזו הולכת?
"אנחנו בעידן של חילופי כוחות. יוצרים הופכים משפיעים כמעט יותר מהחברות או מהמותגים שמשלמים להם. זו התפתחות מרתקת, שבה אתה רואה את היוצרים שנולדו באינטרנט הופכים לכוכבים ומותגים גדולים בעולם הלא מקוון, בעולם האמיתי.

"מגמה נוספת היא עלייה בעצמאות של היוצר. בעוד שבעבר היית מחויב לפלטפורמה שבה אתה נמצא, בעולם החדש אתה מסוגל לקחת תוכן וקהלים מפלטפורמה אחת לאחרת. הכוח הזה יעבור לידיים של היוצר, ולא לפלטפורמות כמו שלנו.

"יש גם כלי בינה מלאכותית, כמו Dall-E שיוצר תמונות לפי תיאור - זה סוג חדש של יצירתיות, שיאפשר דור חדש של תוכן שלא תיארנו לעצמנו בעבר".

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים