גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיפורו של הצוות שבנה מטוס קרב מאפס תוך 180 יום, תוך כדי מלחמת עולם

מה אפשר ללמוד מ"סקאנק וורקס" (עבודות בואש), כינויו של הצוות שבנה את מטוס הסילון הראשון של ארה"ב והפך למודל להצלחה ועמידה באתגר ענק נגד כל הסיכויים ● חצי שעה של השראה 

חצי שעה של השראה עם ערן גפן. מה אפשר ללמוד מ''סקאנק וורקס'' / צילום: מנחם רייס, באדיבות לוקהיד מרטין
חצי שעה של השראה עם ערן גפן. מה אפשר ללמוד מ''סקאנק וורקס'' / צילום: מנחם רייס, באדיבות לוקהיד מרטין


הכתבה הוקלטה בספרייה המרכזית לעוורים ולבעלי לקויות קריאה

6

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^team

מכונת מלחמה נאצית, אוהל קרקס, מטוס קרב, סירחון וחדשנות - הכל התחיל בחצר האחורית של מפעל תעשייתי. הם הקימו שם אוהל קרקס ענק, אבל בתוכו לא היו ליצנים, אלא חיילים חמושים בנשק אוטומטי בכניסה. ובמקום לוליינים ריחף לו מטוס סילון ענק ואמיתי, תלוי במרכז האוהל.

אלו היו הימים הנוראים של מלחמת העולם השנייה. המצב בחזית היה קשה, והנאצים השתמשו היטב בעליונות האווירית שהעניק להם המסרשמיט הרצחני, ששלט בשמיים כמו עוף דורס. ארה"ב עדיין השתמשה אז במטוסי פייפר עם מנוע רגיל, אלו היו ימים מלאים בעשן שחור בכל העולם, מהארובות במחנות ההשמדה, מההפצצות של לונדון ומעל פרל הארבור, מה שאומר שהאמריקאים היו חייבים פתרון - ועכשיו.

מפקד חיל האוויר האמריקאי הנחית פקודה קצרה: "צריך לייצר מטוס קרב סילוני חדש בתוך 180 יום". את משימת ההתאבדות הזו הוא נתן ללוקהיד מרטין, שגם ככה היו תחת עומס כבד בגלל המלחמה. לא היה להם שטח פנוי במפעל, ולא היו להם מהנדסים פנויים להקצות למשימה. זה היה נראה קרב אבוד מראש.

אבל אז אחד המהנדסים בלוקהיד, צעיר בן 33 בשם קלי ג'ונסון, התנדב למשימה. הוא גייס צוות קטן (עשירית מהגודל המקובל) ומיקם את כולם ביחד - מהנדסים, מעצבים, שרטטים ובנאים - באוהל הקרקס שהוקם בתושייה בחצר האחורית של לוקהיד.

המצב היה מסריח. לא כביטוי - צחנה נוראית עמדה כל הזמן באוויר שלא זז, כנראה כתוצאה מזיהום שגרם מפעל פלסטיק סמוך. כששאלו את הצוות שעבד שם מה הם עושים, אסור היה להם להגיד, ולכן יום אחד כאשר הטלפון צלצל ענה אחד מאנשי הצוות כבדיחה של יאוש "שלום הגעת ל - Skunk Works" (עבודות בואש), כינוי שדבק בהם מאז והפך לשם ולמושג.

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

"על המקום", ביחד ובזמן אמת

למרות שכל הסיכויים היו נגדם, הצוות הצליח להתקדם במהירות. האילוצים הובילו את קלי לפתח שיטת עבודה חדשה לגמרי, הפוכה ממה שהיה נהוג בלוקהיד. בדרך כלל כשבונים מטוס, עושים את זה, מטבע הדברים, בצורה מאוד זהירה. לפני כל תזוזה עושים המון שרטוטים ותכנונים, עובדים עקב בצד אגודל, בשרשרת ברורה של שליטה ובקרה. אבל במקרה הזה, הם היו צריכים לזוז מהר ולספק מטוס קרב. מכונת המלחמה הנאצית לא חיכתה לאף אחד.

קלי שבר את כל החוקים. הם השיגו מנוע סילון קיים של הבריטים והחלו לבנות את המטוס סביבו, ארבעה חודשים לפני שהיתה הזמנת עבודה או חוזה חתום. קלי קבע שהמהנדסים, השרטטים והממדלים יעשו זאת "על המקום", ביחד ובזמן אמת, בלי הבירוקרטיה של לוקהיד. הם יצרו טבעת פידבק קטנה ומהירה בין המתכננים, המהנדסים ואשפי הייצור, ואיפשרו לכל רעיון להפוך מסקיצה בעיפרון למודל שנבנה תוך כמה שעות. בניגוד ללוקהיד, אצל קלי יכולת לראות מהנדס או שרטט יורד חמש פעמים ביום לרצפת היצור, כדי לראות מה עשו ולחזור אל שולחן השרטוטים לסבב תיקונים. במקביל יכולת לראות פועלי ייצור פשוטים מסתובבים בין שולחנות השרטוט של המהנדסים הפרוסים באוהל ואפילו (רחמנא לצלן) אומרים את דעתם.

בזכות הגמישות ומהירות התזוזה הם הצליחו לבנות פרוטוטייפ בזמן שיא של פחות מ-180 יום ולטוס במהירות של 600 מייל לשעה - פי 1.5 מהר יותר ממטוס המדחף שהיה עד אז. ראשוני המטוסים נמסרו לידי צבא ארצות הברית תוך 143 ימים. ה-P - 80 הפך למטוס הסילון המבצעי הראשון של ארצות הברית ונשאר בשירות למעלה מ-40 שנה. הניסיון שחיל האוויר צבר עם המטוס הזה עזר לו להיכנס לעידן הסילון. כנראה שזה לא היה צוות מסריח אחרי הכל.

מתודה של עבודה חדשה

Skunk Works הפכה לגישה הסטנדרטית להפעלת פרויקטים סודיים בחברות החדשניות ביותר בעולם, בעזרת צוותים מיוחדים. סימני ההיכר של פרויקט סקאנק וורקס כוללים חדשנות באיכות גבוהה, במסגרת זמן קצרה ועם משאבים מוגבלים. הוא הפך לשם הרשמי של חטיבת החדשנות בלוקהיד שנקראת כך עד היום. זו החטיבה שהמציאה בהמשך את מטוס הביון U2 ולאחרונה את ה-F35. אבל יותר מכך, סקאנק וורקס הפך לביטוי מוכר, בעיקר בקהילת המהנדסים וההיי - טק, שם נרדף לצוות סודי, קטן ונפרד, שעובד ביחד במעגל מהיר של תכנון ויישום בלו"ז רצחני - ובעיקר פועל בתרבות אחרת מהארגון שממנו הוא בא.

סקאנק וורקס יושמה על ידי סטיב ג'ובס, וצוות המקינטוש הראשון שוכן בבניין סודי ונפרד. ג'ובס גייס באופן אישי מעצבים נועזים ומורדים, שחלקו את אמונתו ש"עדיף להיות פיראט מאשר להצטרף לחיל הים". גם י.ב.מ ניהלה פרויקט כזה, שסימל את תחילת חטיבת המחשבים האישיים שלה, וגם במיקרוסופט פיתחו כך טאבלטים ומחשבים של Kinect ו - Surface.

שיטת הפעולה של סקאנק וורקס מסוכמת ברשימת כללים שנחשפים במלואם באתר של לוקהיד מרטין. חלקם מתאימים רק לפרויקטים צבאיים, אך חלקם מגדירים מסגרת שאפשר ליישם בכל תהליך:

1. למנות אחראי אחד על כולם
2. לצמצם באכזריות את הצוות למינימום ההכרחי
3. לרכז את כולם במקום אחד קטן
4. להרחיק כל מי שלא שייך
5. לתעד את העבודה, אבל לא כל צעד
6. לספק תוצאות מהר ובאופן רציף
7. לערב את כל הצוות בתמונה הגדולה
8. לתגמל ביצועים, לא מעמד

סקאנק וורקס המציאו למעשה מתודת עבודה חדשה. הם היו יותר כמו להקת ג'ז המאלתרת ביחד מאשר צוות מהנדסים שמייצרים מכונת מלחמה בתאגיד ענק. הם השתמשו בכל המגבלות שנחתו עליהם (קוצר הזמן, חוסר במשאבים, צוות קטן, אתגר טכנולוגי ואפילו חוסר במקום פיזי) והפכו את כל אלו להזדמנות.

לכן אני אוהב לעשות סקאנק וורקס. זו שיטה שמאפשרת לקחת ארגונים וליצור מהר מאוד מנועי צמיחה חדשים, ומהניסיון שלי זה מביא תוצאות חיוביות. מה שכן, אני מזהיר את הלקוחות שלנו שזה לא מתאים לכל ארגון ובעיקר דורש מחויבות של המנכ"ל בנתינת "גב" לצוות האוטונומי.

אז בפעם הבאה שמישהו אומר לכם על משהו חדש שהוא בלתי אפשרי לביצוע, אין לנו זמן, כסף, משאבים והזמנים קשים - תגידו לו: "נכון, חדשנות זה דבר מסריח". ומשם תצללו אל הסיפור על האוהל עם הריח של בואש, שבו בנו מטוס קרב חדש מאפס בפחות מחצי שנה תוך כדי מלחמת עולם.

ערן גפן הוא מייסד G^Team , חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים . הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה