גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלירה קרסה והאינפלציה משתוללת: המו"מ עם ישראל הפך לתקווה החדשה של אזרחי לבנון

כמחצית מתושבי לבנון חיים בחוסר ביטחון תזונתי, בביירות אין ממשלה מתפקדת והנשיא עומד לעזוב ● בתקופה שבה האזרחים מתקשים לראות אור בקצה המנהרה, הסכם גבול ימי עם ישראל יביא השקעות משמעותיות ● וכמיטב המסורת, החשש הוא שנסראללה יטרוף את הקלפים

אישה וילדיה בצידון / צילום: Reuters
אישה וילדיה בצידון / צילום: Reuters

שכנתה של ישראל מצפון, לבנון, ממשיכה בשקיעה הכלכלית המתמדת, או כפי שמגדירים זאת באמ"ן - היא "ממשיכה לקרוס לנצח". האוכלוסייה מתקשה לשרוד, ואחת מהדרכים להתמודד עם המשבר היא תופעת הדולריזציה.

הלירה הלבנונית נמצאת בתהליך קריסה מאז 2019. עד תחילת הנפילה, הבנק המרכזי החזיק את המטבע בשער קבוע של 1,500 לירה לדולר, אף שהשער בשוק השחור היה אחר. ואילו כיום, שלוש שנים לאחר תחילת הקריסה - שער הלירה הגיע ל־35 אלף לירה לדולר.

ההתרסקות הזו משפיעה, כמובן, על המחירים - ורבים מהתושבים עוברים לשלם בדולרים. כך, למשל, שכר דירה של שני חדרים בביירות מגיע לכ־170־200 דולר. עם זאת, אין מדובר רק בנדל"ן. הדולר משמש כמטבע בכל קנייה: במכולת, בבית המרקחת, ובתחנות הדלק. חנויות רבות מציגות את המוצרים במחירים דולריים, במקום להחליף מדי יומיים את המחיר, בהתאם לירידת ערך הלירה ולאינפלציה שהגיעה בחודש יולי האחרון לקצב שנתי של 168.45%. במציאות יוצאת הדופן של לבנון, זהו הקצב השנתי הנמוך ביותר מאז 144.12% בספטמבר אשתקד.

 

פטריק מלדיני, נשיא המכון הלבנוני למחקרי שווקים, סיפר כי המעבר לדולר מסייע לעסקים ולחברות להתמודד עם בעיית המטבע, וכי רבים מהם עוברים לשלם משכורות בדולרים. באופן פרדוקסלי, לדבריו, אפילו המדינה ורשויות ממשלתיות עברו לקבל תשלומים ולשלם בדולרים. זו הדרך שבה מוסדות המדינה הקורסת מתמודדות עם המשבר אשר הביא לכך שלפי נתוני הבנק העולמי, 82% מאזרחי לבנון מתמודדים עם עוני מהותי. החיבור הקטלני בין האינפלציה הנוסקת לבין התרסקות הלירה הוביל לכך שקרוב למחצית מהתושבים חיים במצב של חוסר ביטחון תזונתי מובהק. מעבר לכך, הכלכלה התכווצה ב־58% בחמש השנים האחרונות.

המשבר הפוליטי גם הוא טרם נפתר. ראש הממשלה נג'יב מיקאתי מחזיק בתפקיד זמני, לפחות עד למינוי נשיא עם עזיבתו הצפויה של מישל עאון בעוד חודש וחצי. לכן, פתרון סוגיית הגבול הימי עם ישראל נראה כמעין תקווה קטנה באופק הלבנוני השחור. ההנחה היא כי פיתוח שדות הגז במים הכלכליים במזרח הים התיכון, יביא לתמלוגים מוקדמים שישלמו חברות האנרגיה בעלות הזיכיונות.

ההפקה בכריש צפויה להתחיל בתוך 3 שבועות

ומה קורה במו"מ עם ישראל? בתוך שלושה שבועות לכל היותר, חברת הגז אנרג'יאן צפויה להתחיל בהפקת הגז ממאגר כריש. בחברה אומרים כי ההכנות הטכניות הולכות ונשלמות, והמנכ"ל והבעלים מתיוס ריגאס צפוי להגיע לישראל לקראת התחלת ההפקה. זה קורה בד בבד עם ההתקדמות, לפי מקורות שונים בלבנון, בישראל ובארה"ב, במו"מ בין ירושלים לביירות על קביעת גבול המים הכלכליים בין המדינות. לפי הערכות, ההסכם עשוי להיחתם בשבועות הקרובים, אבל לא בטוח כלל שההגעה להסכמות והחתימה יקרו לפני תחילת ההפקה בכריש.

צמידות האירועים אינה מקרית. בכל הצדדים רוצים לראות הסכם כזה נשלם, כדי למנוע התלקחות צבאית בין ישראל לחיזבאללה, שמנהיגה חסן נסראללה מאיים כי לא יאפשרו את הפקת הגז מכריש "לפני שלבנון תקבל את מלוא זכויותיה על המאגרים". האיומים הרחיקו מעבר לכריש, גם למאגרים האחרים, אך בינתיים פקעו שניים ממועדי האולטימטום שהציב חיזבאללה.

המתווך האמריקאי עמוס הוכשטיין צפוי להגיע לצרפת, שם ייפגש עם ראשי חברת האנרגיה טוטאל, בעלת הזיכיון לקידוחים במאגרים במים הכלכליים של לבנון - לרבות שדה קנה/צידון. השדה הזה נמצא במוקד המחלוקת על הגבול הימי, שכן הוא עובר במים הכלכליים של לבנון, בשטח המחלוקת בין המדינות, וכן במים הכלכליים של ישראל.

כפי שכבר פורסם בגלובס, הוצע כי טוטאל תקבל את הזיכיון המלא להפקת גז מכל קנה/צידון, וישראל תקבל את חלקה ברווחים, אם יהיו. לפי הדיווחים והמקורות, יש כנראה פתרון לחלוקה של שטח השדה. לגבי שאר שטח המחלוקת, יש מתווה אחד שכנראה בדרך לסגירה והוא אינו קו ישר, אלא סוג של "זיגזג" כפי שהגדיר אותו שר החוץ הלבנוני עבדאללה בו חביב בשבוע שעבר.

860 קמ"ר של מחלוקת בין ישראל ללבנון

סעיפים נוספים עוסקים בהבטחה לשמירה על ביטחון אסדות הגז ובקביעת מרחקי המיקום של האסדות מקו גבול המים הכלכליים. 860 הקמ"ר של משולש המחלוקת הימי אמורים להתחלק בין שתי המדינות בהתאם לקו שעל הפרק. לאחר ביקורו בצרפת, הוכשטיין צפוי לשוב למסע דילוגים בין ביירות לבין ירושלים, לסכם את הפרטים המלאים - ואלה יובאו לסגירה סופית בין שתי המדינות בנאקורה.

אם יושג הסכם, לא צפויה חתימה משותפת של נציגי שתי המדינות, אלא חתימה נפרדת של דרג פקידותי בנוכחות של האו"ם והאמריקאים. זאת, כדי למנוע מתן ערך מדיני להסכם. התקווה בלבנון היא כי לאחר החתימה, "טוטאל" תחל מיד בחיפושים בקנה/צידון ובשדות נוספים, וכי חברות אנרגיה נוספות יצטרפו בהקדם - בשל תגליות הגז הגדולות במזרח הים התיכון והצורך הקריטי באירופה בחלופה לגז הרוסי. ההערכה בישראל היא שגם אם ייחתם הסכם בשבועות הקרובים, חיזבאללה לא צפויים לבצע תקיפה משמעותית. ובכל זאת, עלולה להתבצע פעולה מינימלית, או הפעלת ארגונים אחרים שישגרו רקטות לעבר ישראל. אם ישראל ולבנון לא יצליחו להגיע להסכם, הסבירות להסלמה תגדל.

פרופ' שאול חורב, ראש המרכז לחקר מדיניות ואסטרטגיה ימית באוניברסיטת חיפה, אומר כי לאמריקאים ולצרפת יש אינטרס שסוגיית הגבול הימי תיפתר, בעוד איראן מנסה לחבל במו"מ באמצעות חיזבאללה. לדברי פרופ' חורב, לא ברור אם שדה קנה/צידון מסחרי, ואם כן - רק בסדר גודל של תנין וכריש. על ההסכם המתגבש הוסיף כי יש בעיה שנוגעת לנקודת ההתחלה בחוף. אולם, ההערכה היא כי המתווה, שיקבע נקודות יחוס לאורך משולש המחלוקת, נותן מענה לכל המחלוקות.

עוד כתבות

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד