גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 הטעויות שארגונים עושים כשהם מנסים לגייס טאלנטים

הטאלנט שהתיש את המערכת ● הטאלנטית שלא הבינה לאיזה תפקיד היא נכנסת ● והכוכבים שלא הצליחו להסתגל לעבודה שגרתית במשרד ● אנשי גיוס ויועצים ארגוניים מזהים את הטעויות שחברות עושות בחיזור אחרי העובדים שנחשבים הכי מוכשרים ● ניהול וקריירה

גיוס טאלנטים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
גיוס טאלנטים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

חברת הייטק ישראלית הייתה מוכנה ללכת רחוק רק כדי להחתים אצלה טאלנט מסוים. היא פנתה אליו עם הצעה אטרקטיבית ו"עמדה בתור" כדי לקבל ממנו תשובה. הטאלנט, מצדו, בחן כל פרט בתנאי החוזה, ירד כמצופה לדקויות ונצמד באופן חריג לזוטות. במחלקת הגיוס בחרו להתעלם, ולו כדי להגיע למעמד החתימה, שאכן הגיע לבסוף. אלא שאז גילו בחברה שמשהו לא עובד. אותה דקדקנות מופרזת התעצמה ביומיום והתנגשה בתרבות הארגונית הגמישה.

"הוא התיש את המערכת", מספר אייל סולומון, מנכ"ל חברת ההשמה אתוסיה. "בחברה התאכזבו מכך שהוא לא יודע מתי 'לשחרר', מה שהעכיר את היחסים מול יתר העובדים, שאף הצמידו לו כינוי מזלזל מאחורי גבו. בתום חודשים ספורים הודיע אותו טאלנט פגוע על עזיבה, ובטונים צורמים. הצ'קלקות היו שם", מזכיר סולומון, "אבל באותה חברה בחרו להתעלם והתקדמו בתהליך הגיוס".

דילמת האסיר של החברות

התחרותיות הגבוהה בשוק, לפחות זו שהגיעה לשיא בשנה שעברה, האדירה את כוחם של עובדים המוגדרים "טאלנטים", כלומר, עובדים הנחשבים מוכשרים במיוחד ובולטים בתחומם. הביקוש לטאלנטים נמשך גם עכשיו, בתנאי המשבר בהייטק, ואולי דווקא גובר בחסותו, אבל סולומון מזהה כמה נקודות כשל בגיוס של עובדים אלה, והן חוזרות על עצמן.

"לפעמים חברה כל כך רוצה את המועמד, שהיא 'מאבדת את זה'", הוא אומר. "היא לא עושה תהליך מסודר ומדלגת על שלבים בסיסיים בבדיקה. לפעמים נמנעים מלחשוף את המועמד לארגון, כך שביום שבו יוחלט לעבוד יחד, גם הוא יידע שזה נכון לו. גם הוא רץ בתוך הדינמיקה התחרותית ולא בודק לעומק, רק משום שיש לו 'הנחת סלב'. מהר מאוד אחרי תחילת העבודה הוא מגלה שזה לא ה־Cup of tea שלו, אחר כך מגיע שלב ה'אני לא אעזוב עכשיו', ומאבק פנימי שסופו בהחלטה לעזוב, שלפעמים מלווה בכיפופי ידיים, תחושת פספוס הדדי, כישלון וכעס. לפעמים אני רואה את התהליך ויכול לקבוע איך זה ייגמר".

אותה "ריצה אל הבאזר", כדברי סולמון, מתקיימת מחשש שהטאלנט ילך לחברה אחרת. "זו גרסה של דילמת האסיר. אם יעשו תהליך ממושך ומסודר, הם עלולים לאבד אותו, אבל אם יקצרו, הם גם ישלמו מחיר. חברות בוחרות לקחת את הסיכון".

"אפקט ההילה" משבש את שיקול הדעת

הפסיכולוג והיועץ הארגוני רמי פנחס, שכיהן בעבר כסמנכ"ל משאבי אנוש, מאשר שהוא חווה פספוסים כאלה על בשרו, והוא מזהה אותם גם היום בחברות, כשותף בחברת הייעוץ AKT.

רמי פנחס, פסיכולוג ויועץ ארגוני / צילום: סהר פפרוביץ

"ברגע שמישהו נמצא במסלול טאלנט, אוטומטית נכנסות לפעולה הטיות בקבלת ההחלטות. אם אמרו למראיין, 'פנה את זמנך עבור טאלנט מסוים', מיד נכנסות לפעולה הטיות כמו 'אפקט ההילה'. לו היו מבקשים לראיין בלי לציין שהוא טאלנט, האבחון היה איכותי יותר", סבור פנחס.

לדברי פנחס, הארגון מתמקד בפרמטרים גלויים: מה הטאלנט עשה בעבר, מה הוא עושה היום, אבל הרבה יותר קשה לזהות את הפרמטרים הסמויים שמרמזים על התאמתו למסגרת. "בתהליכי גיוס של טאלנט הולכים שבי אחרי ביצועי העבר, וזה לא מנבא מה יהיה בארגון הנוכחי. לכן כל מי שמדלג על תהליכי אבחון יסודיים, כאלה שכוללים כלים אובייקטיביים, עשוי להפסיד".

הפער בין הפנטזיה למציאות במשרד

פנחס מציין גם את הפער בין שלב החיזור למציאות ביום שאחרי. "לא פעם קורה שיש נתק בין הגורם המגייס שהעניק תנאי VIP בתהליך החיזור והגיוס לבין היום שבו אותו העובד פוגש את הארגון ללא כפפות של משי".

סולומון מזהיר גם הוא מחיזור מוגזם שפוגע בתהליכי ההשתלבות. "לא רק שהוא מסמא את המועמד ומשפיע על ההחלטה הרציונלית, גם כשהוא כבר מגיע, זה היה בתור 'האחד הנבחר', מה שפוגע בדינמיקה הצוותית ובאיכות העבודה".

פנחס מספר על מקרה שדווקא יכול היה להסתיים אחרת אם רק החברה הייתה מגמישה את המדיניות שלה. "באחת מחברות הטכנולוגיה בישראל גייסו בתום מאמץ גדול סופר־טאלנט, ואף גרמו לו לעזוב ארגון אחר. הוא עבר מסלול VIP בגיוס, אך אחרי חודשיים עזב". הסיבה המפתיעה, לדברי פנחס, הייתה שהוא רגיל לעבוד מול שני מסכי מחשב, אבל מדיניות ה־IT בארגון לא מאפשרת זאת. "הוא אפילו הציע שיביא מסך מהבית ונתקל בהתנגדות. הוא הודיע שהוא לא מעוניין לעבוד בכזה ארגון".

שולי ככל שיהיה, נושא המסכים כלל לא עלה בדרישות המפליגות שאותו עובד דרש וקיבל. "אבל זו דוגמה לפער שבין החיזור לבין הפרקטיקה", אומר פנחס. "יש להיות ערוכים לליווי ביום שאחרי. צריך לזכור שגיוס טאלנט לא מסתיים ביום החתימה על החוזה. לגורמים המגייסים הוא מייעץ להגדיר מה האקסטרה שהם מוכנים לתת.

"יש מקומות שנכון לוותר בהם ויש מקומות שלא, בתהליך ואחריו. עבור טאלנט ראוי להתגמש, למשל, בשעות ראיון לא קונבנציונליות ובמיקום. עם זאת, לפעמים טאלנטים יעריכו יותר ארגון שמקפיד על תהליך סדור. בקיצור, אין למהר רק משום שלמועמד יש הצעות אחרות".

היועצת הארגונית היבא חלבי, בעלת חברת הייעוץ Wewin Consulting, אומרת שלפעמים חברות מוותרות על תיאום הציפיות בתהליך הגיוס. "ליוויתי חברת הדרכה צעירה שהוקמה על ידי יזם סדרתי מוכר", היא מספרת. "הוא גייס מישהי שנחשבת אלופה בתחומה, והוא גם קרא לה להצטרף אליו כשעוד עבדה בחברה אחרת. אמנם הוא שילם לה הון תועפות, אבל זה לא הצליח. מהר מאוד התברר שהתפקיד לא היה מה שחשבה, וכלל לא נערך תיאום ציפיות בתחילת הדרך. אותה עובדת בחרה לחפש במקביל עבודה אחרת, ואף טענה שנפגעה במהלך העבודה והוציאה ימי מחלה לחיזוק הטענה, מה שהסתיים במשבר אמון בין הצדדים. תיאום ציפיות בנוגע לתפקיד וליכולות שלה היה מונע זאת".

לא כל מה שעובד במקום אחד יעבוד במקום אחר

טאלנטים, נזכיר, קיימים בשלל ענפים ותעשיות, לא רק בהייטק. חזקוש ישורון, מנהל קריאייטיב במשרד הפרסום ליאו ברנט, פוגש טאלנטים רבים בתחומי היצירה, בעיקר ברשתות החברתיות. לדבריו, רבים מכוכבי הרשת לא משתלבים כמצופה במשרדי הפרסום. "כבר כמעט עשור שאנשי קריאייטיב לוטשים עיניים אל אותם טאלנטים בטיקטוק וביוטיוב. הם אומרים, 'אם הם יודעים לכתוב פוסטים ויראליים ולערוך סרטונים טובים, הם גם יכולים לכתוב פרסומות של 30 שניות'. יש להם ניסיון, הם יודעים מה מצחיק, מה גם שהזהות שלהם תעניק הילה מחמיאה למשרד". אלא שישורון גילה פער.

חזקוש ישורון / צילום: צרי אדמוני

"גיליתי שהקהל של יוצר רשת מגיע לא בגלל התכנים שהוא מייצר, אלא בגלל האישיות. אבל כשאותו טאלנט מתבקש לייצר פרסומת לדיור מוגן, פתאום זה לא עובד. בנוסף, אותו כוכב מגלה שיש מעליו מנהל קריאייטיב, מישהו שאומר לו שזה לא מספיק טוב. אותם טאלנטים שהורגלו לעצמאות יצירתית ולקהל מעריצים נעלבים כי פוגעים להם ביצירה".

"יש משאלה כמוסה שאם תביא את הכוכבים מהרשת, ידבק בך הזוהר", אומרת גם אימי עירון, מנכ"לית ליאו ברנט. "אבל אותם כוכבים מגלים בעצמם שהעבודה בארגון מסודר דורשת מסירות, רצינות, ושגרה. אני מקפידה שלא לתת להם הנחות סלב".

אימי עירון, מנכ''לית ליאו ברנט / צילום: שלומי יוסף

עם זאת, עירון מסכימה גם היא שכדאי לשמור על גמישות. "כוכבי הרשתות אומרים, 'זה העולם, תלמדו'. השיעור הכי טוב שלמדתי הוא לא לדבוק בעקשנות במה שהיה. לפעמים, גם אנחנו המנהלים צריכים ללמוד".  


5 הטעויות הנפוצות בגיוס טאלנט

1. "הנחת סלב" בתהליך הגיוס: התחרות ולחץ הזמן עלולים להוביל לוויתור על שלבי בדיקה קריטיים

2. אפקט ההילה: עצם הגדרת המועמד כטאלנט עלולה להוביל להטיות ולהשפיע על קבלת ההחלטות

3. יצירת מעמדות: מבחן האמת מגיע עם תחילת העבודה. הענקת תנאים מפליגים ובולטים לעין עלולים ליצור אנטגוניזם מצד יתר העובדים

4. מדלגים על תיאום ציפיות: תרבות ארגונית ואופי העבודה שונים מארגון לארגון. טאלנט שהצליח במקום אחד לא בהכרח יתאים למקום אחר

5. חוסר גמישות: אמנם מומלץ להימנע מ"הנחות" בתהליך הגיוס, ועם זאת יש מקרים שבהם יש מקום לגמישות. כל ארגון צריך להגדיר מראש את הגבולות שלו

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"