גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נמל חיפה יחזור למדף? מספנות ישראל מתחממת על הקווים אך הזוכים אופטימיים

קבוצת אדאני־גדות אומנם ביקשה ארכה לסגירה הפיננסית של עסקת הענק, אך מנכ"ל גדות טוען כי "הבקשה טכנית, ונובעת מהתקופה של חודשי הקיץ והחגים; בפרויקטים גדולים הסגירה הפיננסית לוקחת חודשים" ● אם העסקה תיפול - צפויה מספנות ישראל לחזור לתמונה

נמל חיפה / צילום: Shutterstock
נמל חיפה / צילום: Shutterstock

האם ההתמודדות על נמל חיפה עשויה להתעורר מחדש? שאלה זו עולה לאחר שהזוכה במכרז לרכישת הנמל מידי מדינת ישראל, קבוצת אדאני־גדות, ביקשה ארכה של כשלושה חודשים כדי להשלים את הסגירה הפיננסית לעסקת הענק. זאת, מעבר למועד שהוכרז על ידי המדינה - אמצע חודש אוקטובר (שלושה חודשים לאחר ההכרזה על הזוכה במכרז).

בקבוצת אדאני־גדות מעריכים כי הסיכוי שבקשת הארכה תוביל לביטול זכייתה במכרז הוא קלוש. עם זאת, לפחות אחד מהגופים שהתמודדו במכרז להפרטת הנמל והפסידו, חברת מספנות ישראל, מגלה עניין לחזור לתמונת הרכישה במקרה שכזה.

קבוצת אדאני־גדות, שמורכבת מחברת אדאני פורטס ההודית (ששייכת לגאוטם אדאני - אחד מהאנשים העשירים בעולם) ומגדות מסופים הישראלית, זכתה כאמור במכרז לרכישת נמל חיפה בחודש יולי האחרון, לאחר שהצעתה נקבה בשווי של 4.1 מיליארד שקל - גבוה בכמיליארד שקל מההערכות המוקדמות - סכום שמתוכו היא אמורה לשלם בפועל 3.9 מיליארד שקל.

מתוך סכום זה אמורה הקבוצה להשיג מימון של 2.8-3 מיליארד שקל (כ־75% מתמורת העסקה), ואת היתרה, כמיליארד שקל, להזרים מההון העצמי. בשלב זה נמצאת הקבוצה בהליך בחירת הבנק שיוביל את הקונסורציום המממן, כנראה בשבוע הבא, וככל הידוע יש כמה מתמודדים לכך, ובהם בנק בינלאומי גדול עם נוכחות בישראל.

מנכ"ל גדות מסופים, עופר לינצ'בסקי, אמר לגלובס בעקבות הפרסומים האחרונים כי העיכוב הוא "טכני במהותו", ולוח הזמנים לסגירת המימון בעסקה דומה למקובל ברכישות של נכסי תשתיות בסדרי גודל כאלה.

עופר לינצ'בסקי, מנכ''ל גדות מסופים / צילום: תמר מצפי

קבוצת אדאני "ממונפת יתר על המידה"

לינצ'בסקי אמר, כי "העבודה של הקבוצה מול הגופים המממנים נמצאת בעיצומה, גם ברמת הכנת המודלים וקבלת ההצעות. עבודה זו מתקדמת כהלכה ללא שום עיכובים. הבקשה שהגשנו להארכה הינה טכנית בלבד, ונובעת מהעובדה הפשוטה שאנחנו מדברים על תקופה של חודשי הקיץ ותקופת החגים. ברקע נציין שכל פרויקטי התשתית והמכרזים הגדולים לוקחים מספר חודשים לסגירה פיננסית, ואין בנמל חיפה משהו מיוחד בנושא הזה".

לצד נושא הסגירה הפיננסית, נפוצו לאחרונה פרסומים לגבי רמת המינוף של קבוצת אדאני, שאמורה להיות הרוכשת המרכזית בעסקה. ב־23 באוגוסט פורסמה עבודה של חברה בשם קרדיט סייטס, הממוקמת בסינגפור ושייכת לקבוצת דירוגי האשראי פיץ', שלפיה קבוצת אדאני "ממונפת יתר על המידה", לאחר שהשתמשה באשראי בצורה אגרסיבית לצורך רכישות והתרחבות בעסקיה.

קבוצת אדאני פרסמה בתחילת השבוע מסמך בן 15 עמודים העונה לטענות קרדיט סייטס, שהגיע לידי גלובס. במסמך מצוין, כי "הפורטפוליו של החברות בקבוצת אדאני יישם בהצלחה ובהתמדה מדיניות של התרחבות שהיכתה את התעשייה במהלך העשור האחרון.

"אותן חברות פעלו בהתמדה להקטין את המינופים עם ירידה ביחס חוב נטו לרווח לפני פחת מסים והפחתות (EBITDA), מ־7.6 ל־3.2. ה־EBITDA השיג צמיחה שנתית ממוצעת של 22% בתשע השנים האחרונות, בעוד שהחוב צמח רק ב־11% באותה תקופה".

גורם ישראלי בכיר ציין בקשר לפרסומים על קבוצת אדאני, כי לא נכון להשוות את החברה שזכתה ברכישת הנמל לבעלת השליטה ההודית: "אדאני פורטס היא החברה שזכתה, ולא נכון להשוות אותה לקבוצת אדאני שנכללה בדוח של פיץ', כמו שלא נכון להשוות את שופרסל לסלקום רק משום שפעם היו חלק מקבוצת אי.די.בי", אמר אותו גורם. לפי אותו גורם, מניית אדאני פורטס עלתה ב־20% מתחילת השנה, ודירוג האשראי שלה נותר יציב.

שינוי בסדרי הגודל של עסקי מספנות ישראל

כך או כך, אפשרות, ולו קלושה, שהמכרז למכירת נמל חיפה ייפתח מחדש, על רקע בקשת הארכה של אדאני־גדות, מעוררת עניין מחודש בעסקה, לפחות אצל אחת מהמתמודדות האחרות במכרז. מספנות ישראל, שבשליטת שלומי פוגל, סמי קצב ומשפחת שמלצר, שבראשותה עומד פוגל, ושמנוהלת על ידי צבי שכטרמן, מאותתת כי בכוונתה לחזור לתמונה אם הצעת אדאני־גדות תרד מהפרק.

מספנות ישראל , שנסחרת בבורסה התל אביבית לפי שווי של 2.2 מיליארד שקל, מחזיקה כבר בפעילות משגשגת לצד נמל חיפה. מאז שנת 2007 היא מפעילה את נמל מספנות ישראל, שממוקם במימי נחל הקישון. בשטח הקימה מספנות ישראל מערך שירותים רחב, שכולל שירותי פריקה וטעינה למטענים כלליים, וכולל בין היתר גם מסוף מתקדם לקליטת מלט ופעילויות נוספות.

יחד עם זאת, רכישת נמל חיפה היא כמובן "גיים־צ'יינג'ר" מבחינתה, שכן אם המתחרה אדאני־גדות תשתלט עליו, המשמעות היא התגברות חריפה של התחרות. מצד שני, אם מספנות ישראל תצליח לרכוש אותו, יהיה זה שינוי בסדרי גודל של עסקיה.

קופת נמל חיפה תגדל ל-2.3 מיליארד שקל

אדאני פורטס מקבוצת עסקיו של אדאני מחזיקה ב־70% מהשותפות לרכישת נמל חיפה. גדות מסופים הישראלית מחזיקה ביתרה (30%), ובעלי המניות שלה הם קרן טנא בניהולו של אריאל הלפרין (51%), והיתרה בידי קבוצת ווליו LBH, שאותה הוביל בעסקה יאיר אפרתי, מטעם בית ההשקעות ווליו בייס.

הסכום שאמורה קבוצת אדאני־גדות לשלם נחשב גבוה מאוד עם פרסום הזכייה - 3.9 מיליארד שקל (200 מיליון שקל נוספים היוו "פקטור" של המדינה למתן עדיפות להצעה הגבוהה ביותר). תנאי המכרז מעמידים את נמל חיפה כחברה איתנה שבקופתה 1.3 מיליארד שקל נזילים ללא חוב.

מתוך סכום הרכישה של הנמל צפוי הצ'ק למדינת ישראל לעמוד על סך של 2.9 מיליארד שקל. היתרה תזרום לקופת הנמל, שתגדל ל־2.3 מיליארד שקל. המשמעות מבחינת הקבוצה הזוכה היא, שהיא קונה את הנכס לפי שווי של 1.6 מיליארד שקל, אם מנכים את המזומנים שיישארו בקופה. תוכניות קבוצת אדאני־גדות כוללות פיתוח נדל"ני מסיבי שיציף ערך נוסף.

לפי שעה, טוענים בקרבת הקבוצה, חלק מהבנקים בארץ, כמו גם בנקים זרים בינלאומיים עם נוכחות בישראל, מתחרים על הובלת הקונסורציום. האינדיקציות שקיבלה הקבוצה ממוסדיים בישראל מלמדות על נכונות להשתתף במימון. כל גוף שייבחר יצטרך להעמיד חלק משמעותי מהמימון (לפי הערכות 30% ומעלה), כך שגם הבחירה בגוף המממן תהיה אינדיקציה לאמון שלו בתג המחיר בעסקה.

ההתפתחויות בעסקת רכישת נמל חיפה

● באמצע יולי הודיעה המדינה כי קבוצת אדאני-גדות זכתה במכרז לרכישת נמל חיפה לפי שווי של 4.1 מיליארד שקל

● אדאני-גדות אמורה להעמיד מימון בהיקף של 75% מהעסקה (עד 3 מיליארד שקל), והיתרה בהון עצמי

● הקבוצה הזוכה שהייתה אמורה לסגור את מימון העסקה עד אמצע אוקטובר מבקשת ארכה של עוד 3 חודשים. לדברי הקבוצה העיכוב טכני ונובע מחופשות של הבנקאים באוגוסט וחגי תשרי המתקרבים

● בסוף אוגוסט פרסמה חברה מקבוצת פיץ' חשש למינוף יתר של קבוצת אדאני ההודית

עוד כתבות

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

מכרז המיליארדים של צבא ארה"ב שאלביט עשויה לקטוף

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

"השקל החזק תואם את התנאים המאקרו כלכליים. בנק ישראל לא צריך להתערב"

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית