גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השנה הטובה" של בריטניה הפכה ברגע למשבר כלכלי מעמיק

2022 הייתה אמורה להיות שנה טובה לכלכלה הבריטית ● אבל התחזיות לצמיחה פנומנלית הפכו תוך חודשים להערכות למיתון, אינפלציה דו־ספרתית ומרי אזרחי ● מהפך בצמרת הכלכלה העולמית, פרויקט מיוחד

הפגנה מול בית הפרלמנט בלונדון / צילום: Associated Press, Frank Augstein
הפגנה מול בית הפרלמנט בלונדון / צילום: Associated Press, Frank Augstein

כלכלת בריטניה במשבר, וקשה לראות איך היא יוצאת ממנו בקרוב. מה שהייתה אמורה להיות שנה של צמיחה כלכלית יוצאת דופן אחרי מגפת הקורונה וקשיי ההסתגלות הראשוניים אחרי ה"ברקזיט", הפכה במהירות לשנה של מיתון מעמיק, אינפלציה דו־ספרתית, מרי אזרחי נגד תשלום חשבונות, וחשש עמוק מפני המצב החברתי והעסקי בחורף הקרוב.

רק בשנה שעברה חזו קרן המטבע העולמית וארגון ה־OECD כי בריטניה תרשום השנה צמיחה גבוהה של לפחות 5%. במקום זאת, "בנק אנגליה" מעריך כעת מיתון וכיווץ כלכלי שיימשכו לפחות עד 2024, הליש"ט צנח השבוע לרמה הנמוכה ביותר מול הדולר מאז 85', והחוב הלאומי כבר חצה את רף ה־100% מהתמ"ג וצירף את בריטניה למועדון לא־יוקרתי של מדינות.

שילוב נתונים אלו הוביל את "בלומברג" להכריז כי בריטניה כבר לא הכלכלה החמישית בגודלה בעולם, אלא צנחה למקום השישי. ג'ונסון, בינתיים, נאלץ להתפטר בבושת פנים אחרי שורת סקנדלים, ורק השבוע מונתה לו מחליפה, ליז טראס. היא ראשת הממשלה הרביעית בבריטניה בתוך שש שנים. חוסר יציבות פוליטית הוא גם מאפיין חדש בבריטניה.

ההערכות: בריטניה כבר במיתון

הממלכה המאוחדת הופכת מול עינינו לפנים הרשמיות של הסטגפלציה האירופית - שילוב של אינפלציה גבוהה וצמיחה נמוכה עד שלילית. בלב התייקרויות המחירים הדרמטיות עומד משבר האנרגיה ועליית מחירי המזון, אבל הם לאט־לאט מתרחבים למגזרים נוספים.

הכל מתייקר בבריטניה, גם השירותים. מדד המחירים הכולל עלה בשנה החולפת ב־10.1% - זינוק שמקטין את הצריכה של משקי הבית. משבר האנרגיה מאיים להביא לפשיטת רגל של מפעלים, פאבים ומסעדות ורבים מהעסקים כבר סוגרים או מצמצמים פעילות. המשבר העולמי מביא גם להקטנת הייצור וכך, לפי ההערכות, בריטניה נמצאת כבר בימים אלה במיתון (הנתונים הרשמיים יתפרסמו רק בסוף ספטמבר). אנליסטים ב־JPMorgan הזהירו השבוע כי משבר יוקר המחיה הבריטי "רק התחיל", והוא ימשיך להתגלגל אפילו עם השקת תוכניות סיוע ממשלתיות גרנדיוזיות.

הריבית עלתה מאוחר, אבל בחדות

מה שעוד מקשה לשמור על אופטימיות היא העובדה ששתי התופעות הללו דורשות מדיניות מוניטרית ופיסקלית שונה, שלעתים באה אחת על חשבון השנייה. כדי להילחם באינפלציה, בנק אנגליה צריך להעלות ריבית בחדות ובתכיפות, מה שהוא עושה בחודשים האחרונים - אחרי שנרדם בשמירה כמו בנקים מרכזיים אחרים. הריבית בממלכה המאוחדת עומדת כעת על 1.75%, והציפיות הן שתוכפל עד סוף השנה. אבל מהלכים כאלה מצננים את השוק באופן דרסטי, במיוחד את שוק הדיור (שכבר חווה ירידות מחירים אחרי שנים של עליות), ו"מעמיקים" את המיתון אליו צוללת הכלכלה הבריטית.

הממשלה הבריטית, מנגד, לפי הבטחות הבחירות של טראס שנכנסה לתפקידה השבוע, דווקא נחושה לשפוך מאות מיליארדים בתמיכה ממשלתית לשוק, מה שפועל נגד האפקט שבנק אנגליה מנסה להשיג. יד אחת בולמת צמיחה כדי להוריד את האינפלציה, ויד שנייה מגבירה אותה על ידי משפך של כסף מהשמיים.

טראס גם מבטיחה לא להעלות מסים בשום מצב ותומכת באופן גלוי בהגדלת הגירעון. העובדה שהיא עומדת בראש המפלגה השמרנית מראה עד כמה תפיסות כלכליות משתנות כעת באירופה ובבריטניה, בגלל המשבר הכלכלי. הבעיה עם העמקת הגירעון היא שבריטניה כבר נמצאת במצב בו לא הייתה מזה 60 שנה, שבו החוב הלאומי שלה גבוה מהתמ"ג השנתי שלה (3.3 טריליון דולר).

 

כעת, התוכניות המוצעות להקפאת מחירי האנרגיה והתמיכה הממשלתית, לא רק יקפיצו את יחס החוב-תוצר הבריטי הרבה ממעבר ל-104% בו הוא נמצא היום, הוא יישאר כך לאורך זמן. והחוב הזה מיתרגם ישירות לעלויות הלוואה גדולות יותר בעבור המדינה. לפי משרד הביקורת הפיננסי של הממשלה עצמה, עוד לפני השקת התוכנית החדשה של טראס, החוב הלאומי הבריטי לא היה "בר־קיימא" בטווח הארוך.

"הסטרלינג דורש זרימה קבועה של השקעות הון גדולות, ביחד עם שיפור באמון משקיעים, וירידה בציפיות האינפלציה", כתב דויטשה בנק בסקירה על בריטניה השבוע, "אבל למעשה, ההיפך הוא מה שקורה". הבנק אפילו העריך כי גוברים הסיכויים לתסריט שבו בריטניה לא תצליח לעמוד בתשלומים, ותצטרך לפנות לעזרת הבנק העולמי, כפי שקרה בשנות ה־70.

עוד כתבות

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב