גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכחנו מהמגפה? מספר המאומתים לקורונה בישראל חזר לעלות

מקדם ההדבקה בנגיף הקורונה עומד הבוקר על 1.1 ● האם מדובר בווריאנט חדש? איפה החיסונים הייעודיים ולמי הם מומלצים? האם מערכת הבריאות ערוכה לגל הבא? מה מציע משרד הבריאות לציבור? והאם העולם הרפואי עושה משהו כדי לשחרר אותנו מהצרה הזו? ● גלובס עושה סדר

בדיקת קורונה מהירה / צילום: Shutterstock, Jochen Gittel
בדיקת קורונה מהירה / צילום: Shutterstock, Jochen Gittel

עד אתמול הקורונה בישראל הייתה בדעיכה. גל ה-BA.5 היה קצר, וכלל חודש עלייה וכחודשיים של ירידה שהובילה למספרי מאומתים נמוכים מאלה שזוהו טרם תחילת הגל. אולם בימים האחרונים מספר המאומתים שב לעלות, והבוקר (א') עומד מדד ה-R על 1.1. מספר החולים קשה החדשים כבר נמצא בעלייה מזה כשבוע.

רוב הציבור כבר למד לחיות עם הקורונה, ולרוב האוכלוסייה ישנה הגנה חיסונית כלשהי, אם מחיסונים, מהדבקה קודמת או שניהם. לכן גם האפשרות של גל נוסף איננה מפחידה עבור רוב האוכלוסייה. ועדיין, היא מסכנת את המבוגרים או את בעלי מחלות הרקע, וליתר הציבור עלולה לשבש את החיים. מערכת הבריאות נערכת לתחלואה הכפולה של שפעת וקורונה במהלך החורף.

האם התפרץ וריאנט חדש בישראל?

משרד הבריאות אישר היום לגלובס שאינו מכיר וריאנט חדש אשר גרם לשינוי המגמה. ההסבר הוא כנראה בירידה בחיסוניות של הנדבקים בווריאנטים הקודמים בגל האומיקרון, כעת משחלפו 9 חודשים משיאו של גל ba.1 וכ-6 חודשים משיאו של גל ba.2. אם אכן לא מדובר בווריאנט חדש, ייתכן שהגל יהיה מתון עוד יותר מאשר הגל הקודם. ברמה העולמית הקורונה נמצאת בירידה, הן מבחינת מספר המאומתים, והן מבחינת מספר המתים. אולם, יש כמה מדינות יוצאות דופן, למשל בבריטניה חלה עלייה במספר המאומתים בשבוע האחרון.

נראה כי הקורונה עומדת להפוך למחלה בעלת מחזוריות טבעית, שעולה כאשר החיסוניות באוכלוסייה יורדת, ממצה את פוטנציאל ההדבקה שלה באותה אוכלוסייה, ושבה ויורדת. פוטנציאל ההדבקה תלוי בכמה אנשים מחוסנים, כמה זמן עבר מאז שרובם חוסנו, וכמה זמן עבר מאז גל הקורונה האחרון.

ד"ר ארנון שחר, ראש אגף מידע ובריאות דיגיטלית במכבי שירותי בריאות וחבר הצט"מ, מעריך כי גם התנהגות האוכלוסיה שינתה את המגמה, מהצטמצמות התחלואה להתפשטותה. "התחלואה בקורונה איננה עונתית, אבל פתיחת שנת הלימודים וההתקבצות של הילדים בכיתות סגורות אולי השפיעה על התחלואה. בנוסף, עם ישראל בתקופה זו מתקבץ במטוסים.

"אני חושב שאנחנו רואים את התוצאה של ההידבקות בחו"ל ובפתיחת השנה, יחד עם הירידה בחיסוניות עם הזמן שחלף מהגל הקודם ומקמפיין החיסונים", מסביר שחר. "אנחנו רואים הדבקות בעייתיות אצל האוכלוסיה המבוגרת, ואצלם עבר זמן מאז החיסון הרביעי".

ד"ר יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי וולפסון וגם היא חברת הצט"מ, אומרת כי: "עם הזמן ההתפרצויות יהיו יותר עונתיות, ואולי בעתיד נראה התפרצות אחת עיקרית בשנה. אבל זה עדיין לא המצב. בשנה שנתיים הקרובות אנחנו נראה יותר מהתפרצות אחת בשנה".

אי אפשר לשלול הגעה של וריאנט חדש בעתיד, למעשה כל המומחים צופים שמתי שהוא יגיע וריאנט מדבק יותר, שעלול להיות מסוכן יותר או דווקא מסוכן פחות. אבל הדפוס הזה יכול להתרחש גם ללא וריאנטים חדשים.

בארה"ב צץ לאחרונה וריאנט חדש בשם BA.4.6, שתפס כ-10% מהשוק אבל עלייתו נעצרה, והוא כרגע אינו מחליף את BA.5, אשר ממשיך להווות 89% מהבדיקות החדשות בארה"ב. אלה חדשות טובות, משום שהחיסונים החדשים שקיבלו את אישור ה-FDA, מבוססים על וריאנט BA.5.

מתי יגיעו החיסונים החדשים?

החיסון החדש שכבר אושר לשימוש בארה"ב, למעשה מדובר בשני חיסונים של החברות מודרנה ופייזר, מכיל את חלבון הספייק מן הווריאנט הראשון של הקורונה, זה שהכילו כל החיסונים הקודמים, וגם ספייק של הווריאנטים החדשים BA.4 ו-BA.5 . החיסון הספציפי הזה לא נבדק בבני אדם - הוחלט לדלג על כך משום שאחרת הוא לא היה מוכן בזמן להתמודד עם הווריאנטים הללו. אולם, ה-FDA הכריע כי החיסונים הללו דומים מספיק לחיסונים הקודמים, כך שניסוי מקיף נוסף אינו הכרחי. בינתיים, לא היו הפתעות עם תחילת מתן החיסון בארה"ב.

לישראל החיסון הייעודי עדיין לא הגיע, ובמשרד הבריאות עוד לא יודעים מתי הוא צפוי. ייתכן ובמשרד הבריאות רוצים לראות הפעם את נתוני העולם האמיתי מארה"ב כדי להכריע אם החיסון החדש אכן יעיל יותר ממנת חיסון נוספת של החיסון הקלאסי. כך הם יוכלו להכריע בשתי סוגיות - גם האם החיסון אכן יעיל יותר ובטוח באותה המידה, והאם יש ביקוש משמעותי מן הציבור לחיסון החדש. רק אם שני התנאים הללו מתקיימים, כדאי למדינה לרכוש את החיסונים החדשים, ולהיפטר מן הישנים.

מה תפקיד החיסון הייעודי בגל החדש?

מאמר שפרסמו חוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קורנל בניו יורק, ביקש למדל את התועלת מן החיסון החדש לעומת מנה נוספת של החיסון הקיים, ומצא כי עבור כל 1,000 מתחסנים, החיסון החדש יחסוך שמונה אשפוזים. זאת, אם מסתמכים על התועלת המוספת של החיסון החדש בניסויים שערכו החברות פייזר ומודרנה, בהם הראו כי הבוסטר החדש מעלה את רמות הנוגדנים המנטרלים נגד הווריאנטים העדכניים, קצת יותר טוב ממנה חדשה של החיסון הקיים.

החיסון החדש רלוונטי רק למי שהתחסן כבר בחיסונים הישנים, משום שהוא משמש כבוסטר לחיסוניות הקיימת. הוא מכיל את הזן הוותיק יחד עם הזנים החדשים, כדי להגביר את החיסוניות הקיימת יחד עם תחילת יצירת החיסוניות החדש.

ה-CDC, מרכז השליטה במחלות האמריקאי, המליץ על החיסון החדש לכל מי שעברו חודשיים מן החיסון האחרון שלו או חודש לפחות ממחלת הקורונה האחרונה שלו. ההמלצה היא לקבל את החיסון לקורונה יחד עם החיסון לשפעת. עונת השפעת באוסטרליה הייתה קשה יחסית השנה, וייתכן שזה מה שיקרה גם בחצי הכדור הצפוני.

אולם, לא כל הרופאים מסכימים. עבור מי שאינו בקבוצת סיכון לתחלואה קשה, הם אומרים, ייתכן שהחיסון החדש מיותר, ועבור מי שהסיכון שלו קטן, עדיף אולי לחכות זמן רב יותר בין המנות.

שחר מציין כי החיסונים הייעודיים צפויים להגיע לישראל בעוד כשבועיים. "אני משער שנציע אותם לאוכלוסיה שברירית שטרם נחשפה לקורונה".

לדברי מאור: "אנחנו כן חושבים שהגדלת הרפרטואר החיסוני על ידי התחסנות לעוד וריאנטים, מאפשרת למערכת החיסון להגיב גם לוריאנטים חדשים.

"לא נחזור שוב ללחץ שהיה להתחסן, אבל אנחנו כן חושבים שכל אחד צריך לקחת שלוש מנות. על החיסון המעודכן אני ממליצה בעיקר לקבוצות הסיכון, אבל גם לכל אחד אחר. אני חושבת אנחנו מעריכים בחסר את הנזקים הנוספים של הקורונה שלא מסוכנים אבל מפריעים לאיכות החיים. והחיסון לא מגן לגמרי אבל הוא מפחית גם את הסיכון להידבק, גם את חומרת המחלה וגם את הסיכון להדביק הלאה, ואפילו נותן הגנה אם פתאום יגיע וריאנט יותר קטלני. וכל זה על רקע זה שהחיסונים הם סופר בטוחים.

"ואני גם מאוד מאמינה בתרופה הקהילתית. הנמכת התחלואה משרתת את המסגרת שבה אנחנו חיים. זו לא בושה להגיד את זה, נהפוך הוא".

בנוסף לחיסונים של מודרנה ופייזר, הגיע לשוק לאחרונה, וגם לישראל, חיסון חדש של חברת נובה-ווקס, שהוא חיסון מבוסס חלבון. הוא מוצע היום למי שחשש או שהיו לו התוויית נגד לחיסוני RNA, ומעוניין להתחסן בחיסון מבוסס חלבון. 

איך נערכת מערכת הבריאות?

ישראל צפויה להצטייד גם במנות של התרופות פקסלוביד ומולנופירביר, כדי לטפל בחולים עם מחלות רקע שיגיעו לאשפוז בגל הנוכחי. בגל הקודם התרחשו מצבים של מחסור בתרופות הללו, שיכולות להיות משמעותיות מאוד בטיפול בחולים שכבר התדרדרו.

בישיבה של צוות הטיפול במגפות לפני מספר ימים, כבר העריכו המשתתפים כי גל קורונה נוסף עלול להגיע במקביל לגל השפעת. בבתי חולים ובקופות החולים הומלץ להשתמש במסכות במפגשים עם מטופלים, הן כדי לשמור על מטופלים בסיכון, והן כדי למנוע תחלואה של המטפלים, בין היתר כדי למנוע מחסור בכוח-אדם בתקופה שצפויה להיות עמוסה.

כרגע הצט"מ אינו חד-משמעי לגבי השאלה האם יש לחייב חולי קורונה בבידוד, ולאורך כמה זמן. עדיין מומלץ להישאר בבית בכל מקרה של מחלה נשימתית. בבתי החולים, כן נדרש בידוד בין החולים, ויש לשאוף לקבץ חולי קורונה בחדרים נפרדים. הצט"מ המליץ להגביר את הזמינות של בדיקות האנטיגן, כאשר כרגע אין זמינות משמעותית של בדיקות חינמיות.

המלצות שהתקבלו על ידי רוב חברי הצט"מ: המלצה לשימוש במסכות במקומות סגורים, תחבורה ציבורית, בבתי מרקחת ובהתקהלויות, לחולים עם דיכוי חיסוני מומלץ לא לצאת מן הבית עד בדיקת אנטיגן שלילית, שכן חולים אלה בסיכון גבוה יותר לגדל בתוכם וריאנטים חדשים. אלה לא יגיעו לציבור, אם החולים לא ידביקו איש.

הומלץ לקיים בדיקות מדגמיות בנתב"ג לצורך איתור כניסת וריאנטים, ולחייב מבקרים במוסדות מגן אבות ואימהות בבדיקת אנטיגן לפני הביקור.

מבחינת בוסטר קורונה, הוא הומלץ לצוותים הרפואיים, ולכל מי שמעוניין בכך, כולל ילדים.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, ירידות בבורסה; מדד הבנקים יורד ב-1.2%

ת"א 35 יורד ב-0.6% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם