גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלכה שדאגה לשמור על ההון והמעמד של בית המלוכה מחוץ לדיון הציבורי

מעבר להיותה סמל של אחדות בבריטניה, לאליזבת השנייה היה הישג משמעותי נוסף: היא הצליחה לשמור מחוץ לשיח הציבורי את הדיונים בדבר נחיצותם של בני המלוכה וכן את עלותם למשלם המסים הבריטי - כ־100 מיליון ליש"ט בשנה ● בינתיים המגזר העסקי בבריטניה עוצר מהלכים כלכליים חשובים בתקופת האבל: בנק אנגליה דוחה את העלאת הריבית, ארגוני עובדים משעים שביתות, והבורסה ועסקים רבים הכריזו על הפסקת פעילות ביום ההלוויה

עיתוני הממלכה הבריטית ביום שאחרי מותה / צילום: Associated Press, Jon Super
עיתוני הממלכה הבריטית ביום שאחרי מותה / צילום: Associated Press, Jon Super

המגזר העסקי בבריטניה הודיע כי יכבד את תקופת האבל הלאומי על המלכה אליזבת השנייה שהלכה לעולמה ביום חמישי, בשורת צעדים בעלי השלכה ממשית על הכלכלה. "בנק אנגליה", הבנק המרכזי של בריטניה, הודיע כי הוא דוחה את הישיבה שתוכננה ליום חמישי הקרוב, בה היה צפוי להודיע על העלאת ריבית חדה בניסיון להילחם באינפלציה, עד לאחרי הלווייתה של אליזבת, המתוכננת להתקיים ביום שני הבא. הסיבה, לדברי הבנק, היא "אבל לאומי". זו תהיה אחת הפעמים היחידות שבהן פגישה של הבנק, המוגדר כעצמאי, נדחקת מחוץ ללוח זמנים מוגדר מראש. 

עשרות מדינות ייאלצו להדפיס שטרות חדשים, דגלים יוחלפו: צ'ארלס הוכתר 
בתקשורת הבריטית אהבו לדבר עליה, ובכל זאת, 3 דברים שאולי לא ידעתם על המלכה אליזבת
מות המלכה: מה יקרה להון המיליארדים של בית המלוכה הבריטי?
אליזבת השנייה: היא לא אמרה הרבה, אבל נוכחותה אמרה הכול | פרשנות

גם כינוס מתוכנן של אחד מארגוני הגג של ארגוני העובדים הגדולים בבריטניה (TUC) נדחה לאות כבוד של תקופת האבל בת ה־12 יום שהוכרזה עם מותה של המלכה ביום חמישי, בטירת בלמורל שבסקוטלנד. בנוסף, כל השביתות המתוכנות לעשרת הימים הקרובים, ביניהן כאלו שתוכננו להתקיים על ידי שירות הדואר הממלכתי ועובדי הרכבות, הושעו גם הם. "מתוך כבוד לשירותה רב השנים של המלכה למדינה, החלטנו לדחות את השביתה המתוכננת לסוף השבוע", מסר ארגון עובדי הרכבות, שגם הודיע על ביטול שביתות ענק של עשרות אלפי עובדים שתוכננו להתקיים לקראת סוף השבוע.

בריטים רבים מרחבי הממלכה צפויים להשתמש בתחבורה הציבורית כדי לבוא ללונדון ולחלוק כבוד אחרון למלכה, שארונה יועבר מארמון באקינגהם לווסטמינסטר ביום רביעי הקרוב. הארון יוצג לציבור במשך ארבעה ימים והלווייתה של המלכה ב־19 בספטמבר צפויה להיות אירוע רב־משתתפים, מבריטניה ומרחבי העולם, והוכרז כיום חופשה בממלכה המאוחדת. לא יתקיים מסחר בבורסה הבריטית ביום זה. עסקים רבים הודיעו מראש כי יהיו סגורים במועד זה. ניתוח של אתר Business Insider, העריך כי הפגיעה בתמ"ג כתוצאה מהצעדים השונים עשויה להגיע ליותר מ־6 מיליארד ליש"ט.

 

כלי לקידום אינטרסים כלכליים

בית המלוכה הבריטי, והמלכה אליזבת שעמדה בראש הממלכה המאוחדת ב־70 השנים האחרונות, סייע רבות לקדם אינטרסים עסקיים בריטיים ברחבי העולם, כולל ביקורים מתוקשרים בתמורה להסכמי סחר. המלכה עצמה ביקרה בסעודיה, עומאן ואיחוד האמירויות במזרח התיכון. כעת, בני משפחה נוספים, ובמיוחד הנסיך וויליאם הפופולרי־גלובלית, צפויים לקיים ביקורים רבים בשם האינטרסים של הממלכה המאוחדת.

בהספדים הרבים שהתפרסמו בימים האחרונים בבריטניה ובעולם הודגשה יכולתה של המלכה אליזבת להיות סמל של אחדות בעבור תושבי הממלכה המורכבת מארבע אומות שונות (אנגליה, סקוטלנד, ווילס וצפון־אירלנד). במבחן התוצאה, למלכה היה הישג נוסף: שמירת המעמד וההון של משפחת המלוכה הבריטית מחוץ לדיון ציבורי אמיתי בנוגע לעלויות ולנחיצות.

המלך החדש צ'רלס נושא דברים מארמון בקינגהאם, שישי / צילום: Associated Press, Yui Mok

מתוך שמונה המשפחות העומדות בראש מונרכיות חוקתיות באירופה (שבדיה, דנמרק, נורבגיה, בריטניה, הולנד, בלגיה, ספרד ולוקסמבורג) - משפחת המלוכה הבריטית היא העשירה ביותר, בפער גדול. ישנן הערכות שונות בנוגע להון של המשפחה, כזה הכולל נכסים שהתגלגלו אליה כבר מסוף ימי הביניים, כמו טירות, אחוזות, ארמונות, שטחי אדמה רחבים, יצירות אמנות, תכשיטים, פריטים נדירים כמו בולים ורהיטים ועוד. ההערכות נעות בין 28 מיליארד ליש"ט ל־88 מיליארד ליש"ט, הבדל הנובע בעיקר מהקושי להעריך נכסים חסרי תחליף כמו ארמון בקינגהאם או טירת בלמורל, כמו גם את נכסי הכתר הקבועים שביניהם אדמות רבות. אבל בניגוד למשפחת המלוכה הדנית, למשל, שהעניקה את הנכסים למדינה שלמעשה מאפשרת לה לגור בהם, הנכסים הללו רשומים על שמה של המשפחה המלכותית הבריטית.

משפחת המלוכה היקרה באירופה

גם התקציב השוטף שלו זוכה משפחת המלוכה הבריטית גבוה בהשוואה למשפחות אחרות ביבשת. המשפחה מתקיימת מקרן "מענק הריבון", שמוקדשת לה החל משנת 2011. המענק מורכב מחלק מההכנסות השוטפות המגיעות לבית המלוכה על השימוש בשטחים, ומתווספים לו כספים נוספים הנגבים מהציבור בעבור הוצאות בית המלוכה.

בסך־הכול, ההערכות הן שמשפחת המלוכה עולה למשלמי המסים הבריטיים כ־100 מיליון פאונד בשנה. באופן ישיר, לפי הערכות, כל תושב בריטניה משלם ליש"ט אחד מדי שנה לתקציב השוטף. אלו סכומים גבוהים בהשוואה ל־14 מיליון אירו שמקבלת משפחת המלוכה השבדית, ה־12 מיליון אירו שמקבלת משפחת המלוכה הבלגית או ה־10 מיליון אירו שמקבלת משפחת המלוכה הדנית.

וויליאם, קייט, הארי ומייגן,  שבת / צילום: Associated Press, Kirsty O'Connor

למלכה אליזבת עצמה היה הון המוערך ב־365 מיליון ליש"ט על ידי רשימת העשירים המקיפה של ה"סאנדיי טיימס". מעבר לסכומים הנאים שירשה מאביה, ירשה המלכה באופן פרטי את טירת בלמורל, המקום בו מתה, וכן את אחוזת סנדיגהאם. היא גם קיבלה לידיה את ירושת הנסיך פיליפ בעלה, שמת לפני כשנה - שוויה עומד על לפחות 10 מיליון ליש"ט. בתוך סכום זה לא נכללות יצירות אמנות וספרים נדירים שהנסיך פיליפ הוריש לה. המלכה האם הורישה לאליזבת כ־70 מיליון ליש"ט, לצד כמה יצירות אמנות שחלקן הועברו למוזיאונים הלאומיים. ישנו גם אוסף בולים יוקרתי שהמלכה, לפי הדיווחים, נהנתה להציג למבקריה.

מס ירושה לא תקף למשפחת המלוכה

לגבי נכסי משפחת המלוכה, נכסי הכתר (Crown Estate), הרי שהם נשארים בחזקת המשפחה ללא שינויים משמעותיים ומוחזקים בנאמנות. שוויים מוערך ב־30 מיליארד ליש"ט. לגבי הנכסים ה"פרטיים" של המלכה, הרי שרובם אמור לעבור כעת לידי המלך החדש צ'ארלס השלישי.

לפי חוק שהוסכם בשנות ה־90 מול ממשלה בראשות הלייבור, מסי הירושה בבריטניה לא תקפים למשפחת המלוכה, כדי למנוע את שחיקת האוצר שלה. לכן, לא ישולם מס בגובה 40% על מאות המיליונים שיעברו למלך צ'ארלס. המלך גם צפוי להמשיך ולכלול בקרן הצדקה שלו את ההכנסות ממכירות עסקי הביסקוויטים האורגניים שלו (Duchy Organics).

עיתוי תקופת האבל אינו נוח לכלכלה הבריטית. ראש הממשלה ליז טראס, הספיקה להודיע לפני מות המלכה על "תוכנית חירום" להקפאת מחירי האנרגיה (חשמל וחימום) בעוד שלושה שבועות, אך המימון לה - בין 150 ל־200 מיליארד ליש"ט - לא ברור. הממשלה מסרה כי "תעמוד ביעד" ותמשיך לעבוד על גיבוש התוכנית גם בימים הקרובים.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס