גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלכודת האינפלציה האירופית: העלאות הריבית לא יעזרו, והכלכלה תתכווץ

הבנק המרכזי האירופי העלה את הריבית בחדות, בניסיון להיאבק באינפלציה ● אולם מחירי האנרגיה, הגורם העיקרי לעליית המחירים, אינם מושפעים מהריבית ● מהן השלכות החורף הקשה הצפוי באירופה על שיעורי הריבית, רמות האינפלציה, תשואות האג"ח הממשלתיות והאירו?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst
כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

הכותבים הם מנכ"ל ויועצת בכירה בחברת הייעוץ הפיננסי Complex

בשבוע שעבר העלה הבנק המרכזי האירופי (ה־ECB) את הריבית באירופה מ־0% ל־0.75, לאחר שביולי בוצעה העלאה ממינוס 0.5% ל־0%. במקביל הודיע הבנק שהעלאות ריבית נוספות צפויות בקרוב. 

בין מיתון לאינפלציה של 9.1%: המשבר באירופה רק התחיל | פרשנות
האם העלאות ריבית חדות נוספות בדרך? הדילמה הבלתי אפשרית של גוש האירו 

במהלכים אלה מיישר ה־ECB קו עם העלאות הריבית החדות של הבנקים המרכזיים המובילים האחרים בעולם, ובראשם הפד בארה"ב, ומשנה מגמה ארוכת-שנים. זאת, לאחר שלא העלה ריבית מיולי 2011, והנהיג באירופה ריבית שלילית במשך שמונה שנים רצופות.

האינפלציה מחוץ לטווח השפעתו של הבנק המרכזי

בארה"ב המצב הכלכלי טוב בהרבה מבאירופה. הפד נלחם באינפלציה באמצעות ריסון ביקושים, הנובעים בין היתר משוק עבודה רותח, המציג היקף משרות פנויות כפול מהיצע העובדים ושיעור אבטלה נמוך היסטורית של 3.7%.

 

העלאות הריבית בארה"ב נועדו לצנן את הכלכלה ולבלום את לחצי העלאות השכר והביקושים הצרכניים, המניעים את עליות המחירים.

גם באירופה שיעור האבטלה נמוך היסטורית, 6.6% בלבד, אך זה איננו הגורם העיקרי שמתדלק את החששות מאינפלציה, שהגיעה באוגוסט ל-9.1% במונחים שנתיים. באירופה סיכון האינפלציה נובע מגורם אקסוגני, הזינוק החד במחירי האנרגיה, עקב הפסקת אספקת הגז מרוסיה והיעדר מקורות אנרגיה חלופיים מספקים.

המצב מאיים לא רק על הביטחון האנרגטי של הצרכנים, אלא גם על היכולת של מפעלים רבים להמשיך לייצר או לשמור על כדאיות ייצור כלכלית אל מול עלויות האנרגיה המאמירות, ולספק היצע מוצרים מספק מול הביקושים.

בהיעדר פתרון "מחוץ לקופסה" להזרמת אנרגיה לאירופה ממקורות חדשים בעלויות נמוכות, נוצר ומתגבר לחץ כבד לעליות מחירי מוצרים ושירותים, שילבה את האינפלציה.

כעת עומדות הממשלות באירופה בפני דילמה קשה: האם למתן את השפעת עליות המחירים באמצעות סובסידיות, שעלולות להגביר את האינפלציה מעצם הזרמת הכספים לעסקים ולצרכנים? או שמא להנהיג תוכניות רדיקליות להגבלת עליות מחירי האנרגיה, או למיסוי הרווחים העודפים שייווצרו לחברות האנרגיה, לטובת העברתם לעסקים ולצרכנים כדי למתן את פגיעת העלויות הגבוהות? זאת, תוך פגיעה בכדאיות הפקה ומכירה של אנרגיה באירופה, ובעקרונות השוק החופשי.

הבעיה הגדולה במלחמה באינפלציה בסיטואציה זו, היא שעלויות האנרגיה אינן בשליטת ה-ECB, והעלאות הריבית לא יסייעו להפחתתן.

העלאות הריבית נועדו בעיקר לשדר מסר שה-ECB נחוש להפחית את הביקושים הכוללים בכלכלה, כדי לרסן את האינפלציה, גם במחיר של פגיעה כלכלית כבדה.

ואולם, למרות הפגיעה הצפויה, ה-ECB מעריך עדיין שלא יתרחש מיתון, וצופה צמיחה ריאלית של 3.1% ב־2022, 0.9% ב־2023 ו־1.9% ב־2024.

נוסף על כך, למרות היעדר שליטה על מקור סיכון האינפלציה הראשי, ה-ECB צופה שהאינפלציה תרד ל־5.5% ב־2023, ול-2.3% כבר ב־2024, קרוב ליעד האינפלציה בסך 2%. להערכתנו, תחזיות אלה מנותקות מהמציאות.

כיצד צפוי להשפיע צמצום המאזן של ה-ECB?

במקביל להעלאות הריבית, ה־ECB צפוי לדון באוקטובר הקרוב גם בצמצום המאזן שלו, שעומד על 8.76 טריליון אירו (בדומה למאזן הפד). מאזן ה־ECB התנפח פי ארבעה מ־2.2 טריליון אירו ב־2014, אז החל בתוכניות רכישות אג"ח ממשלתיות במסגרת הרחבה כמותית.

לאחר שביולי האחרון הפסיק ה-ECB לבצע רכישות אג"ח חדשות ולהגדיל את מאזנו, השלב הבא של הצמצום יבוצע באמצעות הימנעות מהשקעה מחדש של תקבולי אג"ח שיגיעו לפדיון או פדיון אג"ח במאזנו.

גם בגזרת המאזן נמצא ה-ECB בפיגור אחרי הפד, שהחל בצמצום הכמותי כבר ביוני, תחילה בקצב של 47.5 מיליארד דולר, והחל מהחודש - בקצב כפול, של 95 מיליארד דולר. לעת עתה, הצמצום בארה"ב מתנהל ללא השלכות מהותיות על השווקים.

נשיאת ה־ECB, כריסטין לגארד, הצהירה אומנם ביום חמישי האחרון כי מוקדם להתחיל בצמצום כמותי. ואולם, לפי הערכות, הצמצום יתחיל בראשית 2023, מכיוון שהוא הכרחי ליישום עליות הריביות. זאת, מכיוון שהבנק המרכזי אינו יכול לדחוף מעלה את הריבית הקצרה בידו האחת, ובידו האחרת להזרים ביקושים לשוק האג"ח הממשלתיות, המפחיתים את הריביות בשוק, בעיקר לטווח בינוני וארוך, ומעוותים את עקום התשואות.

ערכו של האירו עלול לצנוח בחדות

ניתן להבין את העדפת ה־ECB לדחות את ההצהרה על צמצום כמותי, שעלול לתרום להתפתחות משבר חדש בשוק האג"ח הממשלתיות באירופה, כמו בעשור הקודם.

תשואות האג"ח של מדינות דרום אירופה ממילא כבר עלו לאחרונה לשיא של שמונה שנים, לאחר שבשנים האחרונות צנחו בחדות על רקע רכישות הנכסים המסיביות של ה-ECB. לדוגמה, התשואה על אג"ח של ממשלת איטליה ל-10 שנים עלתה השבוע ל־4%, יותר מפי חמישה מהתשואה לפני שנה. המשך המגמה עלול להקשות על ממשלת איטליה להנפיק אג"ח חדשות, וליצור משבר חובות גם בספרד, בפורטוגל וביוון.

בתוך העגמומיות, יש גם חדשות טובות. הבנקים במדינות דרום אירופה מחזיקים כיום הרבה פחות אג"ח ממשלתיות במאזן שלהם ביחס לעבר. לכן, הסיכון שירידה במחירי אג"ח ממשלתיות תסכן את יציבות הסקטור הבנקאי, המכונה Doom Loop, ירד משמעותית. להמחשה, הבנקים האיטלקיים מחזיקים כ־6.6% מנכסיהם באג"ח ממשלתיות, פחות ממחצית מההיקף שהחזיקו לפני כשנתיים.

נוסף על כך, צניחת האירו בחודשים האחרונים הופכת את הכלכלות של מדינות אירופה לתחרותיות יותר ומקטינה את האיום שיבחרו להתנתק מהאיחוד ולחזור למטבע משלהן, שאותו ניתן לפחת עצמאית.

קשה להעריך כמה מההרעה הכלכלית העתידית באירופה כבר מגולמת באירו החבוט. אך להערכתנו, הקיטון הצפוי בתוצר האירופי ותנועות ההון השליליות מהיבשת, כגון בשל יציאת כספים משוקי המניות האירופיים, ימשיכו לפגוע בערכו.

לכך יתווספו גם פערי הריביות למול המטבעות המובילים. בעוד שבארה"ב הריבית צפויה להגיע לכ־4% בראשית 2023, ריבית היעד של ה־ECB מוערכת ב־1.5%, על רקע הכלכלה החלשה.

פערי הריביות ידחפו השקעות לדולר, ויעלו את ערכו ביחס לאירו. לכן, אנו צופים שבחודשים שהקרובים האירו יירד לשערים שנראו דמיוניים בעבר, לכיוון 0.9 דולר ו־3 שקלים.

לסיכום, אירופה עומדת בפני חורף כלכלי קשה, המשלב אינפלציה משתוללת, לצד העלאות ריבית וצמצום מוניטרי שהאפקטיביות שלהם נמוכה ושיחריפו את המיתון. זהו מתכון מסוכן במיוחד למשקיעים ביבשת הישנה.

הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו