גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הבתים בארה"ב צונחים בגלל הריבית, ולא רק שם. ישראל היא כבר סיפור אחר

באזורים הכי מבוקשים בקנדה מחירי הדיור נחתכו ביותר מ-20% בחצי השנה האחרונה ● בניו זילנד, תוואי של 7 העלאות ריבית הפך זינוק שנתי של 30% במדד מחירי הדירות לירידה של 11% ● ובארה"ב, הקו הניצי של יו"ר הפד מוביל להאטה בתחום ● בעולם כבר מרגישים שהעלאות הריבית מצננות את שוק הדיור ● למה בישראל, כמעט חצי שנה מאז העלאת הריבית הראשונה, עוד מוקדם לראות שינוי?

העלאות ריבית מפוצצות את הבועות הגדולות של שוק הדיור העולמי / אילוסטרציה: Shutterstock
העלאות ריבית מפוצצות את הבועות הגדולות של שוק הדיור העולמי / אילוסטרציה: Shutterstock

הריבית הזולה והנדיבה הייתה ללא ספק גורם מרכזי שדחף למעלה את מחירי הדירות בישראל ובעולם בשנים האחרונות. בסיוע מגפת הקורונה, שתמרצה את המדינות להשאיר את הריבית אפסית ועודדה את ההמונים לקנות דירות, מחירי הדירות ברחבי העולם המריאו בקצב דו־ספרתי - עד שהגיעה חרב הריבית.

תראו מה קרה אצלנו: כשמחירי הדירות המריאו בשנה האחרונה בקצב דו־ספרתי (17.8% לפי נתוני הלמ"ס), גם המשכנתה זינקה בהתאם ואיפשרה לישראלים לקנות דירות כמעט בכל מחיר. בין אפריל 2021 ועד למרץ 2022 (רגע לפני העלאת הריבית הראשונה), לקחנו משכנתאות בהיקף כולל של 128 מיליארד שקל - לעומת 79 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד, שגם היא הייתה בשעתה שנת שיא. לפני 5 שנים למשל, בשנת 2017, סך המשכנתאות השנתי עמד על 53 מיליארד שקל.

 

אבל מאז מרץ 2022, הריבית בישראל זינקה מ־0.1% ל־2% ואיתה גדל ההחזר החודשי ובעיקר התכווץ ההון שניתן להביא מהבנק. קשה לפי שעה למצוא לכך השפעה על מחירי הדירות (ראה מסגרת), אבל הסנוניות הראשונות שמבשרות על החורף בהחלט פה.

גם בעולם, עלייה של ריביות הבנקים המרכזיים הופכות את עלות ההלוואות לגבוהה יותר. רק ששם, ההתקררות של שוקי הנדל"ן המובילים מהירה הרבה יותר. אחרי פריחה של שנים בענף ועליות מחירים עקביות בצל מדיניות הכסף הזול, האינפלציה הגואה דחקה את הבנקים המרכזיים להעלות ריביות. ועכשיו, כשעלויות המימון זינקו, רוכשים פוטנציאלים בורחים מהשוק ובעלי נכסים רבים מתקשים לעמוד בתשלומי המשכנתה ונאלצים למכור.

מידת הפגיעות של הלווים והחשש שיגיעו לחדלות פירעון שונה בין מדינות. בארה"ב, למשל, רוב הרוכשים מסתמכים על הלוואות בריבית קבועה למשך 30 שנה, המהוות יותר מ־90% מכלל הבקשות למשכנתה, כך ששם רוב הרוכשים פחות חשופים לאינפלציה והעלאות ריבית. לעומת זאת, במדינות אחרות יש בדרך־כלל הלוואות קבועות לשנה בלבד, או משכנתאות בריבית משתנה שנעה בצמוד לשיעורי הריבית הרשמיים. התייקרות הכסף גררה ירידות בולטות במחירי הדיור, בשיעורים דו־ספרתיים, באוסטרליה, ניו זילנד, קנדה וארצות־הברית, ולפי תחזיות המומחים - זאת רק ההתחלה.

 

באוסטרליה וניו זילנד הבועה מתפוצצת

ניו זילנד, שם המחירים עלו בשיעור קרוב ל־30% בשנת 2021, ממחישה באופן מובהק את תנופת הדיור בזמן המגפה והתפוררותה לאחר מכן. הבנק המרכזי העלה את הריבית 7 פעמים ב־10 החודשים האחרונים. לפי מכון הנדל"ן של ניו זילנד, מחירי הדיור ירדו ביולי ב־11% בהשוואה לשיא בנובמבר אשתקד וכלכלנים צופים כי המחירים עשויים בסופו של דבר לצנוח עד 20%.

גם באוסטרליה וקנדה - שניים משוקי הנדל"ן הבועתיים בעולם - כלכלנים צופים משבר בולט.

באוסטרליה מחירי הדירות רשמו באוגוסט את הירידה החודשית החדה ביותר זה כמעט 40 שנה. שם, המשכנתאות בדרך ־כלל קצובות לפרק זמן קצר יחסית של שנתיים עד שלוש ומשקי הבית נדרשים לחדש את תנאי ההלוואה בסיום התקופה. בעוד שמשקי בית אמידים הפגינו עד כה יציבות מול העלאת הריבית, נקודת המבחן תגיע בשנה הבאה, כשלווים של מיליארדי דולרים בריביות נמוכות ידרשו לחידוש התנאים. תחזיות נוכחיות לירידה חציונית של 20% במחירים עשויות להעיד על בועת דיור באוסטרליה, כזו שעלולה להתפוצץ כאשר ההלוואות יהפכו ליקרות יותר על רקע עליית הריבית.

בקנדה המחירים צונחים אפילו באזורי הביקוש

גם בקנדה, הידוק החגורה של הבנק המרכזי מורגש בשוק הדיור, שם משכנתאות בריבית משתנה הן כמעט 60% מכלל ההלוואות החדשות לדירות ולפי התחזיות תשלומי הריבית העולים יכולים לגלח ביחד 0.65% מההכנסה הפנויה הקולקטיבית של הקנדים בשלוש השנים הבאות. לא זו אף זו, בהכרזה על העלאת הריבית האחרונה בשבוע שעבר - מ־2.5% ל־3.25% - נגיד הבנק המרכזי של קנדה אמר כי ריבית ההלוואות תצטרך לעלות עוד יותר, במטרה לבלום את האינפלציה.

מאז שהבנק המרכזי החל להעלות את הריבית מהשפל של 0.25% במרץ, מכירות הדירות צנחו וגם המחירים. מחירי הדירות בקנדה רשמו השנה את הירידה החדה ביותר מאז משבר הסאב־פריים ומדד מחירי הדירות הלאומי ירד ב־6% מאז השיא בפברואר. באזור טורונטו, שם המחירים הם הגבוהים ביותר במדינה, מדד מחירי הדירות ירד בכמעט 16% ממרץ עד אוגוסט, כאשר חלק מהפרברים של העיר נחתכו ביותר מ־20%. לשם השוואה, בשנתיים מאז פרוץ המגפה, מחיר הבתים בדורהאם, מזרחית לטורנטו, עלה בכמעט 90%, ובפרבר הלטון ב־70%. כעת, אותם פרברים מובילים את מגמת הצניחה עם ירידה של 21% ו־23%, בהתאמה, בחצי שנה האחרונה.

ארה"ב: הרוכשים והקונים יושבים על הגדר

אצל השכנה מדרום, ארה"ב, המצב קצת שונה. העלאות הריבית האגרסיביות של הפדרל ריזרב הכפילו את הריבית על המשכנתה הממוצעת מ-3% ל-6% (לפי ה-Mortgage News Daily). אבל בינתיים רואים רק האטה של הפעילות בשוק, ולא ירידות מחירים. ההתייקרויות החדות יחד עם ההיצע שהולך ויורד השאירו את הרוכשים והמוכרים על הגדר. אבל לפי תחזית פסימית סוכנות דירוג האשראי פיץ', השוק בדרך לנפילה של ממש גם בגזרת המחירים: מחירי הדירות עלולים לצנוח עד סוף 2024 בשיעור של בין 10% ל-15%.

עוד כתבות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

תיקון והתנצלות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית