גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרכזי המסחר בשולי הערים מקלים על יוקר המחיה. אז למה מתנגדים להשקעה בהם?

מחירי הקרקע הגבוהים וחוסר היכולת לפעול בימי שבתון לא מאפשרים למרכזי המסחר העירוניים לתת מענה מלא למשקי הבית בישראל ● כדי להתמודד עם הצרכים העכשוויים והעתידיים בשוק זה נדרשת תוכנית חדשה, שתאזן בין הרצוי תכנונית לבין האפשרי כלכלית היום

גרנד קניון באר שבע / צילום: תמר מצפי
גרנד קניון באר שבע / צילום: תמר מצפי

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

הרגלי הצריכה וההתנהגות של הישראלים, כמו גם שוק מרכזי המסחר בארץ, משתנים תדיר - והתחרות בתחום מתגברת. קיים ביקוש למרכזים המיוחדים, הגדולים והאזורים שיפעלו בשולי הערים, כמוצר משלים למסחר העירוני המצליח במרכזי הערים ובשכונות. בלעדיהם, משקי הבית ישלמו מחירים יקרים יותר.

במדינות אירופה רבות מצויים מרכזים אזוריים ומרכזי אאוטלט המרוחקים מהערים עשרות קילומטרים. מרבית המרכזים האזוריים בישראל הורחבו והועצמו בשנים האחרונות, רובם בשטח של כ־50 אלף מ"ר. במקביל, יותר ממחצית היצע השטחים שהתווספו בכל שנה נבנו בשכונות ולאורך הרחובות.

מה צפוי בעתיד? הנחיות מינהל התכנון ביחס לעקרונות הכלכליים והתכנוניים לפריסת שטחי מסחר אינן מותאמות למצב כיום ולשינויים בשוק - ובטור זה נדגים זאת באמצעות הנתונים בשטח והבנת הרגלי הצריכה וההתנהגות.

 

יותר מ־30 אלף מ"ר

מרכזים מסחריים נחלקים לקניונים, מרכזי מסחר פתוחים ומרכזים מיוחדים, שייעודם נקבע על פי מיקומם או הנושא שבו הם מתמקדים. רוב המרכזים המסחריים בישראל הם קניונים אזוריים (גדולים ומשרתים מספר ערים) ועירוניים (משרתים בעיקר את העיר שבה הם פועלים); פאואר סנטרים "רגילים" (בשטח גדול, בעיקר חנויות Big Boxes) ו"ישראלים" (מוצר מעורב שכולל גם חנויות אופנה, מזון והסעדה, ולעיתים אף בתי קולנוע).

בין המרכזים המיוחדים הקיימים בארץ נמנים מרכזי לייף סטייל (בעיקר אופנה, בילוי, פנאי והסעדה), מרכז נושאי (קולנוע, ריהוט / הלבשת הבית ועוד), מרכזי עודפים, שכונתיים, דרכים, בבתי חולים ועסקיים המשרתים פארקי תעשייה. כל זאת, במקביל למסחר ברחוב.

סך שטחי המסחר הקמעונאי בישראל עומד על כ־11 מיליון מ"ר (ללא שווקים נודדים וחלקיים). כיום יש בישראל כ־9.4 מיליון נפש, כלומר בפועל קיימים 1.15 מ"ר של שטחי מסחר לנפש. כ־44% מכלל שטחי המסחר מצויים במרכזי המסחר, נתון שנמצא בירידה. כ־56% נמצאים ברחובות.

הקניונים והפאואר סנטרים האזוריים ממוקמים באזורי התעשייה שבשולי הערים, ומספקים מענה צרכני למספר ערים. הצורך בהם, במקביל לשטחים ולמרכזים בתוך הערים, נובע ממספר גורמים.

ראשית, מחירי הקרקע גבוהים מאוד ואף מאמירים במרכזי הערים ובשכונות. כדי לייצר מרכז בשטח גדול מאוד, הכולל גם חנויות בשטח של אלפי מ"ר כל אחת, ולפעול בימי שבתון - נדרשים שטחי מסחר באזורי תעשייה שבשולי הערים, בין ערים או "על הגדר" של עיר גדולה (כמו גלובוס סנטר במבקיעים, ביג פאשן באשדוד, מול החוף בחדרה, ביל"ו סנטר, ובקרוב גם ביג פאשן בגלילות וביג אאוטלט באילת).

לפי מדרג שערכנו ב־2019, הקניונים והפאואר סנטרים המובילים בישראל הינם אזוריים, ובשטח של יותר מ־30 אלף מ"ר ברוטו של שטחי מסחר (מלבד מול הים, יכין סנטר וביג אילת). הגודל מהווה יתרון, והם גם נהנים ממיקום של מונופול אזורי.

העשירייה הראשונה כוללת את עזריאלי מלחה, מול הים, עופר הקניון הגדול, עזריאלי איילון, עזריאלי תל אביב, שבעת הכוכבים, עופר הקריון, קניון הזהב, עיר ימים וביג פאשן אשדוד. מרבית הקניונים בעשירייה הראשונה שודרגו, הורחבו והועצמו בחמש שנים האחרונות. בקניון איילון נבנתה קומת מותגים נוספת בשטח של כ־7,500 מ"ר, בקניון עופר בפתח תקווה התווספה קומה בשטח של כ־10,000 מ"ר, והקריון כל הזמן מתחדש, ומוסיף שטחים. גם הפאואר סנטרים של G, ביג באר שבע וביל"ו מרחיבים את שטחם באופן תדיר. 

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

חלוקת עומסים

התכנון הקיים עבור מרכזים מסחריים אינו תואם לצרכים העכשוויים והעתידיים, הן של הלקוחות והן של הדיירים. בשנת 2009 הוחלט בולנת"ע (ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים) לאמץ את הקביעה ש"פיתוח של מרכזי מסחר בשולי הערים או מחוצה להם אינו תואם למדיניות התכנון".

אלא שמאז המציאות השתנתה, ונדרש לייצר קביעות והערכות לטובת תוכנית מעודכנת לשוק המסחר על תתי־שווקיו, אשר מאזנת בין הרצוי תכנונית לבין האפשרי כלכלית. התוכנית צריכה לאפשר פיתוח של שטחי מסחר גדולים בשולי הערים, אל מול שדרוג המסחר במרכזי הערים, בשווקים ובמרכזים השכונתיים. הנה כמה נקודות בהחלטה מ־2009 שאליהן יש להתייחס בהקשר זה:

"פגיעה במרחב העירוני והחלשת המע"ר" (מרכז עסקים ראשי) - בהכרח נדרש לשדרג את מרכזי הערים, ולחזק אותם. כך זיהינו עוד לפני 15 שנה בתהליך שדרוג מרכז ירושלים ושוק מחנה יהודה, ובשנים האחרונות גם בעיר התחתית בחיפה.

אולם במקביל, נדרש לייצר תוכניות לשוק המסחר בכל מרחב תפקודי (לדוגמה: מרחב הערים ראשון לציון, חולון ובת ים) ולכל עיר בנפרד, וכן לייצר את האפשרות להפעיל את כל מגוון מרכזי המסחר והחנויות המתאימות למרכז העיר (בעיקר חנויות קטנות, הסעדה, בילוי ופנאי). החנויות הגדולות (כמו איקאה, ג'מבו או חנות סופרמרקט גדולה) יוקמו בשולי הערים או ביניהן.

בהכרח, מרכזי אאוטלט כמו ביל"ו סנטר וחוצות המפרץ ממוקמים מחוץ למרכזי הערים, לאור מחיר הקרקע הנמוך באופן יחסי, שמאפשר מכירת מוצרים במחירים נמוכים יותר ממה שמתאפשר בתוך הערים.

"פגיעה בעסקים קיימים וצמצום התחרות" - גם כאן נדרשות תוכניות ענפיות כלכליות אמיתיות שייצרו את ההיצע הנדרש, ולא מעבר אליו. ניתן לייצר את האיזון בין סוגי המרכזים והחנויות, כך שהם יפעלו במקביל.

"פגיעה בשטחים פתוחים" - לפני מספר שנים "גילה" מינהל התכנון כי קיים עודף היצע תכנוני של 240 מיליון מ"ר נדל"ן מניב. מומלץ שמרבית שטחים אלה "יוחזרו לטבע" ויישמרו כשטחים פתוחים, ורק מיעוטם ישמשו למסחר בשטחים גדולים בשולי הערים בעתיד.

בפועל, בשנים האחרונות נבנו בישראל בכל שנה בממוצע כ־400 אלף מ"ר של שטחי מסחר, רק כמחציתם במרכזי מסחר. משמע, הבזבוז שעליו דובר אינו מבוסס על מספרים אמיתיים. בנוסף, שטחי המסחר מחזקים אזורי תעשייה בשולי הערים. כך, לדוגמה, איקאה ורה־דייזין בקריית אתא משדרגים את אזור התעשייה של העיר. כך גם צפוי בעמק שרה ובמזרח אשדוד, עם תחילת פעילותן של חנויות איקאה והחנויות ה"טפילות" שיוקמו בצמוד.

"הגדלת הגודש בכבישים" - המרכזים האזוריים הפועלים בימי שבתון מקטינים את העומסים בימי חול. בזכות גודלם הם מאפשרים לרכז קניות, ובכך מקטינים את מספר הנסיעות של משק הבית למספר מרכזים שונים. מרכז ביל"ו, לדוגמה, מונע את הצורך של תושבי רחובות, נס ציונה ואחרים לנסוע אל ראשון לציון או לתל אביב.

אין קריסה באופק

בתכנון מאוזן, שטחי המסחר בתוך הערים, ברחובות ובשכונות יפעלו וישודרגו במקביל למרכזי מסחר והחנויות הגדולות שבהם למחיר יש משמעות.

אלה נדרשים למשקי הבית בישראל, וניתן לפתח אותם רק בשולי הערים ו/או מחוץ להן. בראייה לעתיד, הכמות שלהם ושטחם הכולל בעוד עשור לא יחוללו את הקריסה שבה מאיימים גופי התכנון, ומאידך, הפעלתם נדרשת להתמודדות עם יוקר המחיה בארץ.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר