גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא רק מר מאזדה: גיל אגמון מוביל עסקאות ענק של תשתיות ותעשייה

ארבע שנים לאחר שאגמון הימר בהצלחה על הרחבת עסקיה של דלק רכב לתחומי הקיימות באמצעות רכישת ורידיס, הוא נכנס באמצעותה לתחום מיחזור פסולת קרטון באמצעות רכישת אינפיניה ● בינתיים זה עובד לו: מניית דלק רכב זינקה 480% בשלוש השנים האחרונות

גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: איל יצהר
גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: איל יצהר

בינואר 2018 הפתיע גיל אגמון את המשקיעים בשוק ההון. אגמון, בעל השליטה בדלק רכב ומנכ"ל החברה, החליט במפתיע להרחיב את תחומי הפעילות שלה, ולהפוך אותה מיבואנית מצליחה של כלי רכב לחברת החזקות הפועלת גם בתחומי התשתיות ואיכות הסביבה, באמצעות רכישתה של חברת הקיימות ורידיס.

בדלק רכב טענו בזמנו, כי "העסקה מהווה הזדמנות עסקית המאפשרת לה לחדור לתחומי פעילות חדשים, אשר, להערכת החברה, הם בעלי פוטנציאל צמיחה משמעותי, אשר פירותיה יבואו לידי ביטוי בעיקר בטווח הארוך".

עוד הסבירו שם, כי "במסגרת שאיפות החברה להתפתח לתחומים נוספים, ובין השאר בשל האי-ודאות לגבי שיעורי הצמיחה לטווח הארוך של יצרניות הרכב, ובהתאמה - לגבי ענף יבוא הרכב בישראל, החברה בחנה כניסה לתחומי פעילות מעבר לענף זה". היה זה לאחר שלאורך שנת 2017 ירד מספר כלי הרכב שמכרה דלק רכב ב-7.7% ואילו נתח השוק של החברה ירד ל-7%.

פחות מחמש שנים לאחר מכן, ברור לחלוטין כי הייתה זו אחת ההחלטות הניהוליות הטובות שקיבל דירקטוריון דלק רכב, אשר תרמה לתשואה של 480% שהניבה מניית החברה בשלוש השנים האחרונות. כעת עומדת ורידיס עצמה בפני קפיצת מדרגה בהיקף עסקיה, לאחר שסיכמה על רכישת השליטה בחברת אינפיניה (נייר חדרה).

 

החזר של 80% על ההשקעה בארבע שנים

ורידיס הוקמה בישראל בשנת 1993 בידי קונצרן הענק הצרפתי ויאוליה, ופעלה תחת השם ויאוליה ישראל. בשנת 2015 נמכרה לקרן הזרה "אוקטרי" ובהמשך שונה שמה לורידיס.

פעילות החברה מחולקת כיום, ערב רכישתה של אינפיניה, לשלושה מגזרים עיקריים: איכות הסביבה, התפלת מים ואנרגיה. תחום איכות הסביבה כולל בין היתר טיפול בפסולת מוצקה, תפעול אתרי מיון והטמנה ותפעול של משרפה לפסולת אורגנית.

תחום התפלת המים של ורידיס כולל החזקה ב-50% ממתקן ההתפלה באשקלון, ואילו תחום האנרגיה כולל החזקה ב-20% ממניות תחנת הכוח במישור רותם, מזרחית לעיר דימונה.

במרץ 2018, חודשיים לאחר ההודעה על המו"מ לרכישת השליטה בורידיס, דיווחה דלק רכב כי חתמה על עסקה לרכישת 70% ממניות חברה זרה שהחזיקה בבעלות על ורידיס תמורת קרוב למיליארד שקל, ששולמו למוכרת (קרן אוקטרי) לפי שווי חברה של כ-1.4 מיליארד שקל.

ביוני 2021 השלימה ורידיס הנפקה ראשונה של מניות בבורסה בתל אביב לפי שווי של 3.75 מיליארד שקל והפכה לחברה ציבורית. במסגרת ההנפקה גייסה החברה סכום של 177 מיליון שקל ואילו דלק רכב מכרה מניות תמורת 549 מיליון שקל, והקטינה את החזקתה בחברה ל-51%. בצירוף הדיבידנדים שחילקה ורידיס מאז רכישתה, מדובר בהחזר של כ-80% מההשקעה בתוך ארבע שנים בלבד.

חלקו של אגמון מגיע ל-2.3 מיליארד שקל

עם זאת, רק בתחילת נובמבר 2020 החלה הפריצה הגדולה של מניית דלק רכב, אשר הובילה את החברה לשווי שוק נוכחי של יותר כ-5.2 מיליארד שקל, ואת חלקו של גיל אגמון בחברה (44% מהמניות) ל-2.3 מיליארד שקל.

אגמון מסכם כיום 12 שנה כבעל השליטה בדלק רכב, מאז שרכש באוקטובר 2010 נתח של כ-22% ממניות החברה מידי קבוצת דלק של יצחק תשובה, בהשקעה של כ-1 מיליארד שקל - עסקה שנעשתה במימון בנקאי מלא ובפרמיה של כ-20% על מחיר השוק במועד שבו נחתמה.

עד לרכישת השליטה שימש אגמון כמנכ"ל דלק רכב, ונחשב לגורם מרכזי בהצלחתה הפנומנלית, עם המותג היפני מאזדה שכבש את כבישי הארץ (שאליו הצטרפו בהמשך גם מותגי פורד וב.מ.וו).

השנים הראשונות לאחר הרכישה היו אומנם מאתגרות עבור אגמון, עם סנטימנט שלילי בפעילות ובמחיר המניה. בהמשך הגלגל התהפך, והצמיחה המחודשת בפעילות יבוא הרכב (שנמשכת גם היום) אפשרה לאגמון להרחיב את פעילות החברה ולרכוש את ורידיס.

 

ורידיס, שאותה מוביל המנכ"ל אילן בן סימון, נסחרת כיום בבורסה לפי שווי של כ-4 מיליארד שקל. את המחצית הראשונה של 2022 סיימה החברה עם רווח נקי של 63 מיליון שקל, אשר שיקף צמיחה של 59% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

תחום איכות הסביבה תרם במחצית הראשונה רווח מגזרי של 57 מיליון שקל, ואילו ההתפלה והאנרגיה תרמו באותה תקופה רווחים מגזריים של 9 מיליון שקל ו-18 מיליון שקל, בהתאמה. ה-EBITDA (רווח לפני הוצאות מס, מימון, פחת והפחתות) גדל במחצית הראשונה ל-150 מיליון שקל, לעומת 142 מיליון שקל במחצית המקבילה.

ניסיון להתרחב לתחום התחבורה הציבורית

אגמון אינו מסתפק במגזרים הקיימים של ורידיס, ומבקש להרחיב את הפעילות לתחומים נוספים, כפי שעשה קודם לכן בחברה האם, דלק רכב.

מוקדם יותר השנה ביקשה לעצמה החברה דריסת רגל גם בתחום התחבורה הציבורית, כאשר הגישה עם בעלות השליטה (דלק רכב וקרן תש"י) וגופים נוספים, הצעה לרכישת השליטה בחברת התחבורה הציבורית אגד.

במסגרת המכרז שנערך באפריל השנה נבחרה לבסוף הצעה מתחרה שהוגשה בידי קרן קיסטון. עם זאת, אצל ורידיס לא שקטו על השמרים, וכבר בחודש שעבר דיווחה החברה על מו"מ מתקדם לרכישת השליטה בחברת ייצור ואיסוף נייר הקרטון, אינפיניה (לשעבר נייר חדרה) שבשליטת קרן פימי.

השבוע דיווחה ורידיס כי היא וקרן תש"י חתמו על הסכם לרכישת מלוא הבעלות על אינפיניה תמורת 2.37 מיליארד שקל בעסקת מיזוג, שבמסגרתה תרכוש ורידיס 70% ממניות אינפיניה תמורת 1.66 מיליארד שקל, ואילו את ה-30% הנותרים תרכוש קרן התשתיות תש"י.

"ורידיס רואה בעסקת המיזוג פוטנציאל להתרחבות וביסוס מעמדה בתחום המיחזור", הסבירה הנהלת החברה. "אינפיניה עברה תהליך מרשים של שינוי אסטרטגי, שבסופו הפכה למעשה לחברת מיחזור קרטון והפחיתה באופן משמעותי את החשיפה למחירי חומרי הגלם".

לדעת הנהלת ורידיס עסקת המיזוג מייצרת פוטנציאל לסינרגיה בתחום איסוף פסולת הקרטון ולשיפור רווחיות שתי החברות. "הפריסה הרחבה של ורידיס תאפשר לאינפיניה להמשיך בהגדלת כמויות הייצור של גלילי הנייר לקרטון, מפסולת הקרטון שלא נאספת כיום", הדגישה ההנהלה. "הביקוש לקרטון גדל לאורך השנים והשימושים מתרחבים לאור העובדה שקרטון הוא בר-מיחזור בשיעורים גבוהים".

ההחזקות בתחנת הכוח ברותם יעברו לאו.פי.סי

עוד קודם לכן חתמה ורידיס על הסכם עם חברת או.פי.סי שבשליטת עידן עופר, המחזיקה ב-80% ממניות תחנת הכוח במישור רותם. במסגרת ההסכם תעביר ורידיס את החזקותיה (20%) בתחנת הכוח, בתוספת תשלום של 425 מיליון שקל, לידיה של או.פי.סי, ותקבל בתמורה 20% ממניות כלל פעילות האנרגיה של או.פי.סי בישראל.

עסקה זו טרם הושלמה, אולם לדברי ורידיס היא כבר הגיעה להסכם מימון עם גוף מוסדי להעמדת האשראי הנדרש לעסקה בהיקף של עד 475 מיליון שקל. מהלך זה ירחיב עוד יותר את חשיפתה של ורידיס לשוק האנרגיה הפרטי בישראל, שנמצא במסלול מואץ של הקמת אמצעי ייצור חדשים והעברת אמצעי ייצור קיימים מחברת החשמל לגופים פרטיים בשוק.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה