גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא עזב תפקידים בכירים במשק ויצא להרפתקה מסוכנת. היעד: להיות "גולדמן זאקס של הקריפטו"

שלושה מנהלים בכירים חוברים להקמה של מיזם חדש - בית השקעות לנכסים דיגיטליים ● אלא שדי מהר התברר כי הדרך של סילבר קסטל לא הולכת להיות קלה ● רגע אחרי ההנפקה, הביטקוין התרסק וחתך את המניה ב־70%, ורשות ני"ע גנזה את תוכניתו לתעודות סל חדשות ● אבל הבעלים אלי מיזרוח לא מתרגש: "התעשייה הזאת רק התחילה להתפתח"

אלי מיזרוח / צילום: יונתן בלום
אלי מיזרוח / צילום: יונתן בלום

 

הראיון עם אלי מיזרוח, מנכ"ל ובעלים של בית ההשקעות בנכסים דיגיטליים סילבר קסטל הבורסאי, נערך ימים ספורים בלבד אחרי שרשות ניירות ערך גנזה את תוכניתו להשיק שתי קרנות סל זרות מבוססות קריפטו בשיתוף חברה קנדית, בנימוק שהאחרונה לא עומדת בדרישות השווי. וזאת לא הייתה המכה הראשונה שחטף המיזם שאמור היה להיות חוד החנית של שוק הקריפטו הישראלי, כזה שהוקם בידי נבחרת מנהלים מהשורה הראשונה של תעשיות הפיננסים והקמעונאות - מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר צבי זיו, מנכ"לית פסגות לשעבר גבי רביד ומיזרוח עצמו, לשעבר מנכ"ל גולף ומשנה למנכ"ל בזק. רק בינואר האחרון יצאה החברה להנפקה שנסגרה בתוצאות מאכזבות, ורגע אחר כך קרס הביטקוין וחתך 70% משווי החברה.

יו''ר מכלול מימון, צבי זיו / צילום: כדיה לוי

בעיתונות כבר כתבו על ניפוץ החלום של מיזרוח, אבל הוא מנסה לשדר מסר צ'יל: לא חלום ולא ניפוץ.

תסביר.
"לא הייתה פה החלטה וברשות לא התבקשו להחליט, הם עשו את זה מיוזמתם. אנחנו חתמנו על הסכם עם החברה הקנדית, חברה מדהימה, בין המובילות בעולם בתחום. עבדתי במשך כמעט שנה כדי לסגור איתם הסכם שיתוף-פעולה, כמו שהם עושים במדינות שונות בעולם, וקיבלנו בלעדיות על ישראל. ברגע שחתמנו, דיווחנו שיש לנו הסכם ושעדיין לא קיבלנו אישורים, אבל שהכוונה היא להנגיש קרנות נאמנות או קרנות סל לכל המשקיעים בארץ. הרשות הסתכלה על זה ואמרה: לפי מה שאנחנו מבינים הקנדים לא מתאימים מבחינת רגולציה. אבל בכלל לא הראינו להם את המתווה שלנו. בכל מקרה, הם ביקשו שבינתיים נוציא הודעה שזה לא עומד בכללים. אני מבין את זה ומאמין שבסוף הם יאשרו את המתווה שלנו.

"אבל לא היה פה כלום. לא ביקשתי אישור והם לא אמרו לא. זה גם לא החלום שלי".

מה החלום שלך?
"אנחנו בונים פה את גולדמן זאקס הבא, מבוסס קריפטו. פעם בדור יש הזדמנות כזו, בגלל קוניונקטורה, בגלל הטכנולוגיה".

אלא שחלומות לחוד ומציאות לחוד. הפיכתה לציבורית דרך מיזוג עם השלד ICB וההתרסקות של הביטקוין עד לרמתו הנוכחית, כ־18 אלף דולר, הביא את שווייה של סילבר קסטל לעמוד היום על 40% פחות מהשווי בהנפקה. "כרגע אני משלם מחיר לא קל על העובדה שאני ציבורי. הנפקנו רגע לפני המשבר, ובשיא השפל המניה ירדה. זה אירוע מאכזב וכואב לנו כבעלי מניות וכואב למשקיעים, אבל אני מאוד מרוצה ושמח שהצלחנו להשלים את המהלך".

המחיר שסילבר קסטל משלמת על היותה ציבורית לא מסתכם רק בשווי שצנח, אלא גם בתוצאות: במחצית הראשונה של השנה רשמה סילבר קסטל הפסד תפעולי של 8 מיליון שקל - כמעט פי ארבעה מההפסד בתקופה המקבילה אשתקד. אבל מבחינת מיזרוח, גם זו לא סיבה להתרגש. "נכון שזה לא משמח, לא אותנו ולא את המשקיעים שלנו, אבל אני לא מתרגש מרבעון אחד או שניים. אנחנו בונים כאן משהו לטווח ארוך. זה לוקח זמן, זה דורש הרבה השקעות, ומי שמסתכל ורואה את הפלטפורמות ואת התשואות שלנו, ויודע ללכת איתנו פרק זמן ארוך, עושה הרבה".

"בכל פעם שיש אבן דרך אנחנו פותחים קריפטו ווינטר"

אלא שהסנטימנט השלילי של סילבר קסטל מתחיל עוד הרבה לפני, מימי ההקמה. ב־1 בינואר 2018 ייסד מיזרוח את בית ההשקעות עם זיו, רביד (שלימים פרשה מדירקטוריון סילבר קסטל) וחן מוניץ. קצת לפני, בסוף 2017, החל הביטקוין לצנוח מרמה של כ־20 אלף דולר עד ל־3,000 דולר ב־2019. "הקריפטו ווינטר התחיל, התעשייה הייתה חצי מתה, ויש האומרים שאני פתחתי את החורף הזה", מיזרוח צוחק. "בכל פעם שיש אבן דרך מהותית אנחנו פותחים קריפטו ווינטר.

"אבל בסופו של דבר, בכל חתך זמן שמסתכלים עליו מאז נולד הביטקויון - זה הנכס הפיננסי שהניב את התשואה הכי גבוהה. כל מי שבונה תיק השקעות צריך חשיפה לנכס הזה. זה מסוכן לא להחזיק קריפטו. הוא הביא תשואות פנומנליות, והוא ימשיך להביא".

נגיד ששמעתי לעצתך ורכשתי ביטקוין, ואפילו הרווחתי. בבוא היום, כשארצה לממש, אני יכולה ללכת לבנק ולקבל את הביטקוין שלי בשקלים?
"ברוב הבנקים בישראל, אם קנית ביטקויון משחקן ישראלי שיש לו רישיון, שמרת בארנק ולא העברת למקומות לא מפוקחים, בעתיד תוכלי למכור ולהחזיר את הכסף לחשבון ברוב הבנקים בישראל.

"למה הטכנולוגיה הזאת מעניינת? בא מישהו שקורא לעצמו סאטושי נאקמוטו ואמר: מאסנו באיך שהמערכת הפיננסית מתנהלת, בפטרוניות של הבנקים, אנו רוצים דפוס דמוקרטי לניהול הכסף. יש בשוק הרבה גיחוך על הסיסמאות האלה. אבל היו גם כאלה שגיחכו על פייסבוק. פה בפעם ראשונה בא מישהו שהציג טכנולוגיה אמיתית לאיך לעשות את זה. הטכנולוגיה הזאת והתפיסה הפילוסופית שהיא מביאה - יש ביכולתן לעשות שינויים מרחיקי לכת כמעט בכל התעשייה.

"המערכת הפיננסית נתקעה. כל הסיסטם מרוכז ושמרני ומיושן. שנים מדברים על רפורמות ועל איך לשחרר אותה. מגניב שקם פה בנק אינטרנטי, אבל זה לא משנה מהיסוד. הטכנולוגיות היותר מהפכניות של הבלוקצי'ין יביאו לשינויים גדולים יותר. כל בנק מרכזי מדבר היום על מטבע דיגיטלי מבוסס בלוקצ'יין. אני לא חושב שזה יחליף את המערכת הפיננסית, אלא שזה יהיה לצד, וזה מאוד ישנה את המערכת הפיננסית. כמו שהיא נאלצה להכניס פנימה את הפינטקים ואת האינטרנט, היא תכניס את הבלוקצ'יין. כמו שהאינטרנט הוא דמוקרטיזציה של מידע, הבלוקצ'יין הוא דמוקרטיזציה של כסף.

"אם מסתכלים על הבלוקצ'יין והקריפטו, יש כאילו שני מחנות: הטכנולוגים, שרוצים שלא יהיו ממשלות ולא בנקים; ואלה שאומרים שבשביל שזה יצמח, צריך שייכנס כסף מתוחכם, שתהיה רגולציה, שהמערכת הפיננסית תשתלב בתוך זה. אנחנו מאלה. אני מרגיש שאנחנו החלוצים של המחנה הזה בישראל. כך הקמנו את בית ההשקעות, יד ביד עם הרגולציה, יד ביד עם המערכת הבנקאית בישראל ובעולם. יש רגולציה על כל אחד מהחלקים של הפעילות שלנו. הכול אצלנו דרך בנקים, לא מעקפים, לא מזוודות כסף, לא דיסק־און־קי".

"הקונוטציה של קריפטו ואנרכיסטים נשארה"

למרות המפלות וההפסדים שנחלה השנה, המוצרים של סילבר קסטל - קרנות גידור מבוססות קריפטו - דווקא מרוויחים יפה. הקרן המובילה, שהתחילה לפעול ביולי 2019, הניבה בשנה שעברה כ־250% למשקיעים. "מי שנכנס אליה בהתחלה עשה פי 2.5 על הכסף. זו תשואה רבעונית ממוצעת של 15%. זו קרן שיש לה תשואת יתר על הביטקוין: כשהוא עולה, היא נהנית מרוב העלייה, וכשהוא יורד, היא מונעת את רוב הירידה".

 

איך זה עובד? כשאני רוצה לשים כסף רגיל בבית השקעות, אני פשוט מעבירה את הסכום. מה קורה אצלכם?
"בדיוק אותו דבר, מחשבון הבנק שלך לחשבון הבנק שלנו. כרגע לצערי הרב זה פתוח רק למשקיעים כשירים (שיש ברשותם 8 מיליון שקל נזילים או הכנסה של 1.2 מיליון שקל בשנה - ה"מ) לפי דרישת הרשות. את אומרת: אני רוצה עכשיו חשיפה לקריפטו, ולא בא לי ללכת ולקנות ביטקוין, כי זה סיפור. את יכולה לאבד את הסיסמה, יפרצו לך לארנק הדיגיטלי. את מבקשת שננהל לך את ההשקעה, ומעבירה כסף מהחשבון שלך לחשבון הקרן בארה"ב. יש אדמיניסטרטור אמריקאי, ואת מקבלת יחידות השתתפות בקרן. כשהצוות מחליט שעכשיו צריך להיות בתוך פוזיציה בביטקוין כי חושבים שהוא יעלה, הם קונים ביטקוין ומחזיקים אותו במשמורת, וכשהם חושבים שהוא ירד, הם מוכרים ומחזירים את הדולרים לחשבון הבנק.

"כרגע הקרן שלנו משקיעה רק בביטקוין, כי יש בו מספיק נזילות. זה הנכס הפיננסי הכי נזיל בעולם. המסחר היומי בביטקוין עומד על 3-2 מיליארד דולר. המערכת שבנינו לקרנות בטוחה מאוד. כל הסיכונים התפעוליים בגדול יורדים לאפס. אנחנו עובדים רק דרך בנקים אמריקאיים".

השלב הבא שסילבר קסטל עובדת עליו הוא הנפקת אג"ח מגובות קריפטו, ושם, להבדיל מקרן הביטקוין, שהנזילות שלה חודשית, הנזילות תהיה יומית.

להנפקה הזאת אתם צריכים את המוסדיים. לא פשוט לכם למשוך אותם.
"נכון. אני אגיד לך מה אני רואה כרגע. אני בקשר הדוק ואינטנסיבי עם המוסדיים בארץ, ומנהלי ההשקעות במוסדיים רוצים חשיפה לקריפטו. בינתיים רק אלטשולר שחם עשו את זה לפני שנתיים כמעט. אם מסתכלים על הדילמה שעומדת בפניהם, יש כאן סיכון מוניטין שמפעיל אותם ואני יכול להבין את זה. לצורך העניין, אם חברת ביטוח גדולה תקנה 100 מיליון שקל חשיפה לביטקוין, זה פחות מ־1% מהתיק. הם אומרים לעצמם: אם זה יכפיל את עצמו, עשיתי עוד פרומיל 1% על התיק. זה חשוב וזה נחמד, אבל זה לא משנה חיים. מנגד, אם שמתי את זה וזה נפל, ואם פרצו לי לארנק הדיגיטלי, תהיה כותרת שהפסדנו. הם נורא חוששים, בשונה מהמוסדיים בחו"ל, במיוחד במערב, בארה"ב ובאירופה. פה הם עוד בפיגור ואני חושב שזה גם זה קשור לקצב הרגולטורי. בהרבה מדינות בעולם כבר עשו את רוב הדרך לאסדרה. ה־SEC (רשות ניירות ערך האמריקאית - ה"מ) בכלל הלכה רחוק עם זה: היא נותנת לגופים להנפיק, נותנת לקרנות נאמנות לקום. היא אמרה לחברות ציבוריות: אם אתן רוצות חלק מהמאזן שלכן בקריפטו, הנה הכללים. גם המוסדיים מרגישים יותר בטוחים כשיש מטרייה רגולטורית.

"אנחנו רואים שיש מדינות וערים שממש הופכות את זה לחלק מהפוליטיקה שלהן והיעדים והחזון. בין ניו יורק למיאמי יש ממש תחרות מי מהן תהיה בירת הקריפטו. פריז נלחמת חזק מאוד כדי להיות מרכז פיננסי של קריפטו, סינגפור גם חזקה מאוד, ודובאי עוקפת את כולן. כאן אנחנו מדשדשים. אני מאמין שאם נסתכל עכשיו חמש שנים קדימה, נראה שמה שקרה בהייטק בעשור האחרון, יקרה גם בקריפטו. יש פה כוחות מדהימים של טכנולוגיה, שהיא בליבה של הקריפטו".

למרות הכול, לקריפטו אין מוניטין של כלי לגיטימי לגמרי בישראל.
"20% מהישראלים מחזיקים או החזיקו קריפטו - 13% מחזיקים כעת ועוד 6%-7% החזיקו בעבר. דיברנו עם בכיר בבורסת הקריפטו הכי גדולה בעולם, בורסה סינית בשם בייננס. הוא אמר לי שיש שם יותר ישראלים מאשר רוסים. יש מאות אלפי ישראלים שיש להם חשבונות שם. לקחו כרטיס אשראי והעבירו לשחקן סיני עשרות אלפי דולרים, והם סוחרים שם". מאז הפסיקה בייננס את השיווק לישראלים בהוראת רשות שוק ההון.

ועדיין, התדמית של הקריפטו מפוקפקת, ופרשנים כותבים שצריך לברוח מגופים מוסדיים שייחשפו אליו.
"יש שתי סיבות לתדמית הלא טובה. הראשונה היא שבשנים הראשונות של הקריפטו השתמשו בכסף לא חוקי. הסיבה השנייה היא שאלה שהתחילו עם הקריפטו, האנרכיסטים, האידיאולוגים, חלקם ניהלו קרנות ואז נעלמו. אנשים שהשקיעו איבדו הרבה כסף, כי לא הייתה רגולציה, והקונוטציה נשארה. אבל היום מי שרוצה חשיפה לקריפטו יכול לקבל אותה דרך גופים מפוקחים".

כל הפרשות שהיו באחרונה, כמו משה חוגג (שנחשד שגייס כסף להנפקת מטבע דיגיטלי אך בפועל השתמש לצרכים אחרים) והסיפור של צלזיוס (חברת הלוואות קריפטו שנקלעה לחובות והגישה באחרונה בקשה לצ'פטר 11), בטח לא תרמו לשיפור התדמית.
"הסיפור של משה חוגג לא קשור לקריפטו, יש שם עניינים לא חוקיים. לגבי צלזיוס אני מכיר את האנשים, הם בנו עסק יפה, עם חזון. הייתה תקלה. תקלות כאלה קורות בכל מיני מקומות, גם בבנקים. אני ממש חושב שהתעשייה הזאת השתנתה, היא לא במקום שהייתה בו לפני חמש־עשר שנים".

גבי רביד / צילום: כדיה לוי

יש איזו תופעה של משיכת ידוענים לתחום כדי לקבל לגיטימציה, כמו שהיה עם הקנביס. אלא שחברות הקנביס התרסקו ברובן. לא יהיה כאן שידור חוזר?
"השמות אצלנו הם אנשים שהקימו את העסק (צבי זיו, גבי רביד - ה"מ). אנחנו לא מחפשים לעשות סיבוב מהיר, לא מגייסים סכומי עתק. זה ממש לא שם. צבי חזק מאוד בנושא של קידום פינטק, קידום העולם הפיננסי. זה הסיפור שלנו. אני שומע את הביקורת ואני שומע את ההשוואה, אבל לנו היא לא נוגעת".

מה בדיוק קרה שם עם גבי רביד שגרם לה לפרוש מהדירקטוריון? היא טענה שלא עמדתם בהסכמים.
"גבי הקימה איתנו את בית ההשקעות. הרבה מההצלחה של העסק היא בזכותה. אני מעריך אותה מאוד, והיא עדיין בעלת מניות. אבל היו בינינו מחלוקות על אופן הניהול, והיא החליטה שהיא לא רוצה להיות פעילה. אני עדיין אופטימי ומקווה שנצליח לגשר על הפערים".

מה הבדלי גישות? לדבריה, לפי דיווחי החברה, לא עמדתם בסיכומים בעניין השכר שלה.
"אז יש הבדלי פרשנויות לגבי העמידה בסיכומים".

​"על מה שקרה אחרי ימיי בגולף זה אני לא אחראי"

מיזרוח (50) נולד בישראל, ובהיותו בן 8 עבר עם משפחתו לדרום אפריקה. לאחר שסיים שם MBA באוניברסיטת קייפטאון החל לעבוד בשלוחה של חברת הייעוץ הגלובלית מקינזי ומשם עבר לחברת הייעוץ TASC, בה ניהל בין היתר את תחומי השירותים הפיננסיים, הקמעונאות ומוצרי הצריכה. כשהיה בן 25 חזר לישראל והצטרף לבנק הפועלים, שם מילא שורת תפקידי ניהול. משם המשיך לבזק כמשנה למנכ"ל וכדירקטור בחלק מהחברות־הבנות.

אבל התפקיד הזכור ביותר של מיזרוח הוא מנכ"ל גולף, בו כיהן מאז 2014 ובמסגרתו הוביל מהלכים משמעותיים, כמו המיזוג עם כיתן, רכישת עדיקה, שהייתה אז חברת אופנה באונליין בלבד, ורכישת טופשופ. כשעזב את החברה, כעבור שנתיים, החברה רשמה הפסדים, ושווייה צנח בכ־50% לכ־200 מיליון שקל בלבד.

סניף של רשת עדיקה, שמוצעת כעת למכירה. ''כשאני הייתי שם, היא צמחה לחברה מובילה'' / צילום: אור גפן

לא ממש עזבת בשיא.
"קיבלתי את גולף במצב מאתגר ובתנאי שוק תחרותיים. המהלך הראשון שהיה צריך לעשות הוא לייצב את החברה. היה ברור שצריך להיכנס למהלך אסטרטגי ולבנות תוכנית ארוכת טווח שיהיו לה גם מחירים. היה גם ברור שזה דורש כסף ואורך רוח כי יהיו גם רבעונים של הפסדים. בראייה שלי זו חברה שהיה צריך לבנות מחדש, והגישה שלי הייתה שונה מהגישה של הבעלים. הצעתי לבצע הזרמת הון פנימה או ללכת למיזוג, אבל כשראיתי ששניהם לא קורים, כשהסתכלתי קדימה, הבנתי שמקומי לא שם. מאז חלק מהנכסים שבנינו אבדו, כי לא ידעו לשמור עליהם".

מיזרוח מתכוון לעדיקה, שמבחינת גולף הייתה אמורה לשמש מקפצה לתחום האי־קומרס. אלא שמאז הונפקה החברה, כשנתיים אחרי שגולף רכשה אותה, היא מידרדרת מטה. כשנה לאחר ההנפקה המייסד דדי שוורצברג עזב והקים אתר אופנה מקביל בארה"ב. תוכניות עדיקה לפרוץ בארה"ב נגוזו, היא השקיעה בפתיחת חנויות פיזיות, שלא צלחו, וממעמד של מובילה בשוק האופנה המקוון בישראל היא נדחקה לתחתית. בימים אלה גולף מציעה לרכוש אותה תמורת 30 מיליון שקל בלבד.

מבחינתו של מיזרוח זה מאוד ברור. "כשאני הייתי שם, ידעתי לפתח את עדיקה, תחתינו היא צמחה לחברה מובילה באי־קומרס, מהשחקניות הראשונות באופנה, עם נוכחות באונליין. על מה שקרה אחרי זה אני לא אחראי".

איפה הם טעו?
"הם לא ידעו לשמור על דדי וההנהלה שלו, והם הלכו".

מיזם חדש עם מטאוורס וליאור סושרד

רשות ניירות ערך אולי תקעה את התוכנית של מיזרוח לצאת בקרוב עם תעודת סל מבוססת קריפטו, אך בית ההשקעות מחפש כל העת עוד ועוד דרכים להגביר את נוכחותו. כך למשל, ממש באחרונה התקשר עם פלטפורמת הבינה המלאכותית האמריקאית MKT לשיתוף-פעולה במחקר וניתוח אסטרטגיות השקעה. זאת במטרה לשלב את האסטרטגיות המצליחות במוצריו. כמו כן, לפני כשנה חתם על הסכם עם חברת קשת שבמסגרתו הוא מקבל זמן פרסום בהיקף של כמיליון שקל תמורת 2.2% ממניותיו, שתקבל קשת. מיזרוח מבסוט מהעיסקה: "למה זה טוב? קודם כל, כי לפעמים אין לך מזומן לשלם. שנית, אני מרוויח מזה שגוף כמו קשת נהיה שותף שלי, כי יש לו אינטרס לדחוף את החברה. העסקה עם קשת מאפשרת לגוף קטן כמונו לקבל מהר מאוד נוכחות גדולה".

המטאוורס של צוקרברג וסושרד. ''יותר ויותר אנשים צורכים חוויות כאלה'' / צילום: Reuters

לפני כחודשיים גם חתם סילבר קסטל על מזכר הבנות עם אמן החושים ליאור סושרד להקמת מיזם בתחום המטאוורס וה־NFT. "יותר ויותר אנשים צורכים חוויות במטאוורס. כל המותגים הגדולים השיקו קולקלציות דיגיטליות: דולצ'ה וגבאנה עשו תצוגת אופנה במטאוורס. את יודעת שיש היום חתונות במטאוורס? תחשבי למשל על בני זוג שלמדו בחו"ל והתחתנו. הם רוצים להזמין אורחים מחו"ל, ועושים חתונה במטאוורס. כל אחד מהמשתתפים הוא דמות אווטאר, והם מארגנים הופעה של די.ג'יי במטאוורס, ואנשים קונים NFT של המכוניות שלהם עבור ערב כזה. אני מאמין שזה רק ילך ויתפתח. אנחנו מקבלים המון פניות מגופים ישראליים - גופי אקדמיה, גופי תרבות, שפים - שרוצים שנעזור להם לפתח נוכחות במטאוורס או שנעזור להם להנפיק את ה־NFT שלהם. כל האינטראקציה החברתית השתנתה".

ליאור סושרד - אמן אשליות / צילום: תמר מצפי

אז אתה אומר: אני מוכן לספוג הפסדים וירידת שווי כדי להיות שם?
"אני יודע שזה נשמע כמו סיסמה. זה ייקח זמן והרבה השקעה. אבל אני כאן עד שהתעשייה הזאת תיבנה, ואני רוצה להיות מוביל בה".

מה אתה אומר על הטענה שמי שלא מבין בזה, אסור לו להיכנס?
"זה תחום חדש שדורש יותר העמקה ויותר הבנה שלרוב האנשים אין, ולכן כשהם משקיעים בביטקוין הם לוקחים סיכון גדול יותר. מנגד, גם לא מעט אנשים שמשקיעים במניות ואג"חים לא ממש מבינים בזה. בכל מקרה, אני תמיד אומר לאנשים שייתייעצו, שיעברו דרך גוף מתמחה. לקנות ביטקוין בלי להתייעץ זה כמו להשקיע בנדל"ן בניו יורק בלי ללמוד על זה.

"אנחנו בעשור השני של האפיק הזה. הוא רק התחיל את ההתפתחות. אם העשור הראשון הוא הלידה של הקריפטו, היום אנחנו בשלב האימוץ שלו. תהיה גדילה מטורפת. היום, כאפיק השקעות, יש לו שווי של 2 טריליון דולר. זה קרה בתוך 13 שנים. כל מי שבונה היום פורטפוליו שנים קדימה צריך שיהיה לו קריפטו בסל.

"עשינו מחקר על מה היה קורה אם 1% מתיק ההשקעות היה בביטקוין. זה היה מקפיץ אותו. הסיכון של לשים 3% מהתיק בביטקוין הוא לא כזה גדול. אם אני טועה, איבדתי 3% מהתיק, ואם אני צודק, יכול להיות שהבית של הנכד שלי ישולם מזה".

אלי מיזרוח (50)

אישי: נשוי + 2, גר ברמת חן
מקצועי: מנכ"ל ומבעלי סילבר קסטל, לשעבר מנכ"ל גולף ומשנה למנכ"ל בזק; בעל MBA מאוניברסיטת קייפטאון הצלילה של סילבר קסטל

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?