גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך חדרה משלחת האו"ם לכור הגרעיני שמסעיר את העולם

בלב שדה הקרב, כשברקע אש מרגמות וחשש מפני אסון גרעיני - נכנסה משלחת מיוחדת של האו"ם לזפוריז'יה שבאוקראינה, שם נמצא הכור הגרעיני הגדול באירופה שנכבש על ידי הכוחות הרוסים ● מאחורי הקלעים של המאבקים הפוליטיים וכיפופי הידיים שהובילו לביקור התקדימי

חברי המשלחת בוחנים את מתחם הכור המופצץ. הצוות כלל 14 פקחים וטכנאים, והביקור נמשך ארבע שעות / צילום: פליקר - Fredrik Dahl IAEA
חברי המשלחת בוחנים את מתחם הכור המופצץ. הצוות כלל 14 פקחים וטכנאים, והביקור נמשך ארבע שעות / צילום: פליקר - Fredrik Dahl IAEA

זה קרה בדקה ה-90. לא רחוק מהכניסה לכור הגרעיני בזפוריז'יה - וממש רגע לפני שחצו את השטח המפורז המפריד בין העמדות האוקראיניות והרוסיות בחזית - נתקעו פקחי האו"ם במחסום האחרון. כשברקע הדי מרגמות ואש מקלעים, קצין אוקראיני עצר אותם והתריע שמסוכן מדי עבור חברי משלחת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) להמשיך לתוך מתחם הכור, שמצוי מאז חודש מרץ תחת כיבוש רוסי. כך סיפרו חברים במשלחת ודיפלומטים שניהלו משא ומתן כדי לאפשר את כניסתם.

"קולות הירי התגברו", סיפר לוול סטריט ג'ורנל רפאל גרוסי, מזכ"ל סבא"א, על הרגעים ההם, בזמן שהכוחות אוקראיניים לחמו נגד הרוסים. "הם שאלו אותי האם נתקדם או נפנה לאחור - ואמרתי שנתקדם".

אחרי עיכוב של ארבע שעות, ראש סבא"א הזהיר את הקצין שאם לא יתנו להם להתקדם, הוא ידווח שהצבא האוקראיני חוסם את המשלחת. בתגובה העלו אותו לשיחת טלפון עם גנרל אוקראיני שהורה על פתיחת המחסום. צוות סבא"א, 14 אנשים בשיירה של כלי רכב צבועים בלבן, המשיך להתקדם. גרוסי מספר שמדי פעם נשמעו קולות נפץ מחוץ לחלונות, "והנהגים היו צועקים: 'למהר, למהר'".

תחנת הכוח הגרעינית לאחר הכיבוש הרוסי. ההפצצות ניתקו את הכור מרשת החשמל / צילום: Associated Press

העימות הזה בלב שדה הקרב היה רק אחד מכמה מכשולים צבאיים ודיפלומטיים שלא דווחו בתקשורת, אך איימו לסכל את הביקור חסר התקדים של סבא"א בכור הגדול ביותר באירופה - והראשון שנכבש בידי כוח צבאי בזמן מלחמה.

הפצצות וחשש מאסון גרעיני

לביקור ההיסטורי קדמו שבועות רבים של מאמצים דיפלומטיים מאחורי הקלעים: נשיא צרפת עמנואל מקרון שוחח רבות עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ובמקביל ניהל ערוץ תקשורת עם הנשיא האוקראיני ולודימיר זלנסקי. בסופו של דבר, לאחר חודשים של קיפאון - הגיעה פריצת הדרך המיוחלת, כשברקע הלחימה באיזור התעצמה, והחשש מאסון גרעיני הלך והתגבר.

למרות הביקור, המצב בזפוריז'יה נותר מתוח ובלתי יציב. חברת האנרגיה של אוקראינה הודיעה ביום שני בשבוע שעבר ששריפה פרצה כתוצאה מהפצצות רוסיות וקטעה קו מתח, שניתק את הכור הגרעיני מרשת החשמל של אוקראינה. כל צד במלחמה האשים את הצד השני בהפצצה מכוונת של הקו.

בשבוע שעבר הגישה סבא"א למועצת הביטחון של האו"ם דוח על הביקור ובו קראה לאוקראינה ולרוסיה להסכים על אזור מפורז סביב הכור, ופירטה מגוון נזקים שכבר נגרמו לאתר. כמו כן הביעה הסוכנות חשש באשר "ללחץ הגבוה" שבו עובדים מפעילי הכור האוקראיניים כשבחוץ משתוללת מלחמה. "המצב הנוכחי לא יכול להימשך. דרך הפעולה הטובה ביותר כדי להבטיח את הבטיחות והביטחון של המתקנים הגרעיניים של אוקראינה והעם שלה היא שהעימות הצבאי ייגמר עכשיו", נכתב בדוח.

רפאל גרוסי מזכ''ל סבא''א במתחם הכור. המשלחת קטעה את חופשתו השלווה ביוון / צילום: פליקר - Fredrik Dahl IAEA

בסופו של דבר, הביקור של גרוסי וצוות הליבה שלו בכור ערך בסך הכל ארבע שעות. שישה טכנאים נותרו שם, ושלחו מידע נוסף למשרדי הסוכנות הבינלאומית בווינה. ארבעה מהם עזבו בשבוע שעבר ושני הפקחים שנותרו יישארו במקום ללא הגבלת זמן. זאת כדי לפקח על הנזק כל עוד הלחימה נמשכת ולמנוע העברת חומרים גרעיניים לשימושים צבאיים. בסבא"א נמנעו מלהטיל על רוסיה או על אוקראינה את האשמה להפצצה, אך אמרו, כי מי שעשה זאת פגע במכוון בקווי המתח.

הביקור המדובר נולד לאחר חודשים ארוכים בהם הדיפלומטיה כשלה בהשגת גישה לסבא"א לכור. אבל אז, ב-12 באוגוסט החלה התפנית: מקרון, ששהה אז במעון הקיץ הנשיאותי בריביירה הצרפתית, התקשר לטלפון הנייד של גרוסי, שהיה בחופשה באיי יוון. השניים הפרו את שלוותם בעקבות המצב הביטחוני באזור זפוריז'יה שהידרדר במהירות: שבועיים של אש ארטילריה גוברת פגעו בקווי מתח. בעיר הסמוכה אנרהודר - שמשמעות שמה "מתת האנרגיה" ושנבנתה על ידי הרשויות הסובייטיות כדי לשכן את 11,000 עובדי הכור - חיילים רוסים צדו אחר מרגלים אוקראיניים. הם עצרו עשרות אנשים ואף ירו בטכנאי בן 53 בשם סרגיי שווץ.

השיירה המאובטחת של חברי המשלחת. ''מדי פעם נשמעו קולות נפץ מחוץ לחלונות והנהגים צעקו: 'למהר, למהר''' / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

ברמה האישית, מקרון וגרוסי דנו במצב כבר חודשים, במקביל לחששות הבינלאומיים הגוברים, ובין השניים התפתח אמון. "גרוסי מספיק פוליטי כדי להבין את החששות של הנשיא, והנשיא מספיק מעשי כדי להבין את החששות של גרוסי", אמר גורם צרפתי בכיר.

גרוסי ניסה, ללא הצלחה, לבקר בזפוריז'יה מאז אפריל, אז הוביל משלחת לכור המושבת בצ'רנוביל לאחר שהכוחות הרוסיים נסוגו משם. רוסיה בלמה את ניסיון הביקורת על ידי הצבת תנאי בלתי מקובל מבחינת אוקראינה ומדינות המערב שתומכות בה: ניתן לערוב לביטחון המשלחת רק אם תעבור בקרים ובשטחים הנשלטים על ידי הרוסים - נתיב שהיה חותר תחת הריבונות של אוקראינה ולכאורה נותן לגיטימציה לפלישה הרוסית.

ב־12 באוגוסט, מקרון אמר ליו"ר סבא"א שהוא מוכן לשוחח עם פוטין לראשונה זה שלושה חודשים, כדי לעזור לארגן את הביקור. ארבעה ימים לאחר מכן, ב־16 באוגוסט, הודיע מקרון לזלנסקי שהוא מתכוון לדחוק בפוטין בסוגיית התרת המעבר של משלחת סבא"א לכור דרך שטח אוקראינה. שני הנשיאים דנו בשאלה איזה ערובות ביטחון תוכל קייב להעמיד למשלחת.

בינתיים, הפצצות ארטילריות זעזעו את הכור, והביאו לסגירה של אחד משני קווי המתח הנותרים שמזינים את דרום אוקראינה. הלחץ הבינלאומי גבר. ב־15 באוגוסט, 42 מדינות הודיעו שרוסיה צריכה לסגת מהכור ולאפשר לרשויות האוקראיניות לחזור לשליטה, ובכך חזרו על המסר של הצהרת ארגון הכלכלות המתועשות (G7) כמה ימים קודם לכן.

פריצת הדרך, והבליץ האוקראיני

ב־19 באוגוסט, מקרון שוחח עם פוטין במשך חצי שעה והדגיש שהכרחי כי רוסיה, על כל האחריות שהיא נושאת כחברה קבועה במועצת הביטחון של האו"ם, תתיר ביקור של הפקחים. פוטין מצידו הצהיר כי מוסקבה תתמוך בביקור אם המשלחת תגיע דרך שטחים שבכיבוש רוסי. הנשיא הצרפתי קטע אותו ואמר שהקו האדום שלו הוא לא לחתור תחת ריבונותה של אוקראינה; המשלחת צריכה להגיע לאתר משטח אוקראיני חופשי, וזקוקה לערבויות ביטחון ממוסקבה. לאחר חודשים ארוכים של סירוב, פוטין אמר כן, והודיע לנשיא הצרפתי ששרי הביטחון של שתי המדינות יסכמו את הפרטים.

בכירים בצרפת אמרו שחששו בשלב זה שעוזריו של פוטין ייסוגו מהסכמתו. אבל כששר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו ומקבילו הצרפתי סבסטיאן לקורנו שוחחו, הם קבעו ערבויות רוסיות ספציפיות לאבטחת צירים בזמנים מוסכמים מראש. גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הדגיש את חשיבות ביקור המשלחת של סבא"א בשיחת טלפון עם זלנסקי. בכירים רוסיים לא הגיבו על שיחות הטלפון האלה.

ביום שני בשבוע שעבר גרוסי העלה תמונה של 14 חברי המשלחת בארשת רצינית - וליד התמונה הופיע הכיתוב: "הגיעה העת". זו הייתה דרכו לבשר על כך שהצוות של סבא"א יצא מווינה לקייב. אבל אז, עוד במלון גרנד היאט שבבירת אוקריאנה, המתח החל: הפקחים קיבלו דיווחים על כך שאוקראינה החלה במתקפת נגד שהכינה חודשים רבים, ובכירים אוקראינים החלו לרמוז שייתכן שהמשלחת תתמודד עם בעיות ביטחוניות.

בשעות המוקדמות של בוקר יום שלישי התקשר מקרון לראש סבא"א כדי לדון במצב. "השיחה הזו הייתה לא מדווחת", אמר גורם שהיה מעורב בדיונים. בהמשך היום, התקשר מקרון לזלנסקי בכדי לדון בחששות של אוקראינה לקראת ביקור המשלחת. לאחר מכן ביקר גרוסי בארמון הנשיאותי בקייב - וקיבל אור ירוק להתקדם.

אין כניסה לחדר הבקרה

כששיירת סבא"א עברה לבסוף את המחסום האוקראיני האחרון, היא נסעה במהירות בכבישים צרים עד שהגיעה למחסום של הצבא הרוסי, ומשם התקדמה לכור הגרעיני. בכור פגשה המשלחת בכירים רוסים וקבוצת עיתונאים מכלי תקשורת רוסיים רשמיים.

האוקראינים רצו לאפשר לתקשורת הזרה לנסוע עם אנשי סבא"א, אבל הרוסים סירבו, כך אמרו באנרגואטום, חברת האנרגיה הלאומית של אוקראינה. גרוסי לווה על ידי רנאט קארצ'ה, יועץ פוליטי לחברת האנרגיה האטומית של רוסיה רוסאטום, ששלחה מומחים משלה לכור.

גרוסי והפקחים שלו בחנו את הטורבינות המשוכללות, את הכורים ואת מחסן הדלק המשומש אבל לא הותר להם לבקר בחדר הבקרה של הכור, שחיילים רוסים שינו את ייעודו, כך אמר ראש סבא"א לאחר הביקור. משאיות צבאיות של הרוסים מרוססות באות Z חנו ברחבי המתחם, אבל לא ניתן היה לראות חיילים רבים. לפי פקידי אנרגואטום, גם תותחים מתנייעים וכלי רכב צבאיים אחרים שנראו בצילומי לוויין לאחרונה היו חסרים.

הפקחים אמרו שהמהנדסים האוקראיניים נהגו מאוד במקצועיות אבל גם היו ממורמרים ומוגבלים. "לא נראה היה שמאיימים עליהם. ניסיתי ליצור קשר עין", אמר גרוסי, "כדי להבין למה באמת הם מתכוונים". גרוסי רצה לדבר עם קצין רוסי, אז הוא ניגש לאחד מהם: "אבל כשהוא הבין שאני רוצה לשוחח איתו, הוא פשוט הלך והתרחק".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם, אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

יורשים לא צורפו להליך שהכריע בזכויות על קרקע. מה קבע העליון?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו - אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב את החברה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, על חשבון הנפש שנשאר איתו ועל התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה