גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלה יכולה ללבוש כל מה שבא לה, עובדת לא יכולה

עולם העבודה שופט הופעה חיצונית של נשים בחומרה רבה יותר מאשר את זו של הגברים, ובעיקר כשמדובר במנהלות ● לבוש לא מתאים פוגע בתדמית המקצועית, מפריע למצוא עבודה איכותית ומחבל בקידום הקריירה

כלה יכולה ללבוש כל מה שבא לה, עובדת לא יכולה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
כלה יכולה ללבוש כל מה שבא לה, עובדת לא יכולה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסרטון הוויראלי של הכלה (והשמלה) שהטריפה את עומר אדם הוא הזדמנות לדון בסוגיית הלבוש בעולם העבודה, ובפרט בלבושן של נשים. אקדים ואומר שזה איננו תחום המומחיות שלי, אני לא מבינה יותר מדי איזה צבע משדר מה, איזו חליפה הכי מתאימה לישיבת דירקטוריון, אם בכלל, ומה הכי הנכון ללבוש לראיון או סתם ביום עבודה. אבל בדבר אני די בטוחה - חריגה משמעותית מקוד הלבוש המקובל בארגון ו/או בתעשייה עלולה לגבות מהקריירה מחיר לא מבוטל, בפרט מנשים.

צעד אחד רחוק מדי

מדוע? כי עולם העבודה אינו שונה מהעולם שמחוצה לו. גם הוא שופט הופעה חיצונית של נשים בחומרה רבה יותר מאשר את זו של הגברים, במיוחד כשההופעה נתפסת לא מספיק "מכובדת", ובעיקר כשמדובר במנהלות.

לכן לא הופתעתי לשמוע מבכירה שסיימה לאחרונה קורס דירקטורים כי ההמלצה הגורפת היא להקפיד על לבוש שמרני דיו. המרצה, סטייליסטית נחשבת, הנחתה נשים להקפיד על לבוש "לא חשוף מדי, לא עקבי סיכה גבוהים, לא חצאיות או שמלות מיני" - מחשש לפגיעה בתדמית המקצועית של הדירקטורית, שעלולה להיתפס "מצועצעת, פתייניות, זולה".

בשמיעה ראשונה זה מקומם, אבל האמת היא שנתקלתי לא אחת בעובדות בדרגים שונים שחוו קשיים בתהליך חיפוש העבודה, רק בגלל הופעה לא מתאימה. למשל, מזכירה בכירה בת 34, אקדמאית עם ניסיון בחברה גלובלית, שתקופה ארוכה מדי לא הצליחה למצוא עבודה. בזכות ניסיונה היא הגיעה לדי הרבה ראיונות בחברות טובות, וברובן עברה בהצלחה שניים-שלושה שלבים לפחות, אבל בסוף נפסלה. היא לא ידעה למה, למעט פידבק אחד שקיבלה ממנהלת גיוס, שאמרה לה: "את יותר מדי זוהרת".

המרואיינת, בחורה מוכשרת, מרשימה ויפה מאוד, לא הבינה מה הבעיה עם "זוהרת" ,אז הסברתי לה שזו מכבסת מילים ל"את יותר מדי סקסית"; שהופעתה ושפת הגוף המפלרטטת שלה גורמים לתחושת אי-נוחות, שגם אני חוויתי בשיחה איתה; שדווקא התכונה שאמורה להקנות לה יתרון בשוק העבודה (לאנשים יפים יותר קל למצוא עבודה) פוגעת בה, רק כי היא לוקחת אותה צעד אחד רחוק מדי.

ההבדל בין העבודה לראיון העבודה

המראה שהצבתי לפניה לא נעמה לאוזניה, אבל היא הפנימה את ההמלצה ובראיונות הבאים השכילה להגיע בהופעה שמרנית על גבול הנזירית. תוך כמה שבועות היא התקבלה לעבודה באחת משתי החברות הנחשבות במשק, ולא במקרה. היא העבירה את הפוקוס בראיון אל הניסיון שלה, המקצוענות, היכולות הגבוהות, כשהופעתה המרשימה סייעה לתהליך במקום לחבל בו.

אבל להבדיל מחיפוש עבודה, שם קל יותר לזהות הופעה חיצונית לא מתאימה כחסם, לבודד ולנטרל ככל הניתן את השפעתה - כשמדובר בהתפתחות הקריירה בתוך הארגון, הבעיה מורכבת בהרבה. מדוע? כי ברוב תהליכי גיוס המראיינים פוגשים באדם לראשונה, ועל כן השליטה שלו על הרושם שהופעתו החיצונית יוצרת גבוהה בהרבה. לעומת זאת, בארגון בו הוא עובד הרבה יותר מסובך לזהות, לבודד ולנטרל את ההופעה החיצונית, כי היא כבר "צבעה" את התדמית המקצועית של העובד.

הממונים הרי לא אומרים לעצמם "ההופעה שלו/שלה מוזנחת" או "הוא/היא מתלבש/ת חשוף מדי" - הם פשוט מדרגים את העובד נמוך יותר בפרמטרים הרלוונטיים לקידומו רק בגלל ההופעה שלו, מבלי שהם מודעים לכך.

הופעה זו לא אסטרטגיית קריירה

חשוב להדגיש כי הדברים אינם שחור/לבן, מה גם שמנגד יש מי שטוענים כי הופעה סקסית דווקא מסייעת לנשים לקידום הקריירה, אבל לא הייתי ממליצה לבנות עליה קריירה. הסיכון בהופעה לא מתאימה הוא גדול מדי, כיוון שמאוד קשה עד בלתי אפשרי לשנות תדמית שכבר התקבעה. המשמעות היא עיכוב משמעותי בקידום הקריירה של בעלי פוטנציאל, שהרי קידום אמיתי הוא כמעט תמיד רק בארגון בו עובדים.

אז מחוץ לעבודה תלבשו מה שבא לכם, רק תדאגו שזה לא יזלוג לחיים המקצועיים. ולפמיניסטים האדוקים שבוודאי לא יאהבו את הטור הזה - גם אני לא מתה עליו, אבל כשהופעה חיצונית עלולה לפגוע בפרנסה, עדיף להיות חכם ולא צודק.

זיכרו - קריירה זה הפוך ממה שחשבתם. בהצלחה. 

הכותבת היא מומחית לשוק העבודה

עוד כתבות

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות