גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לשביתה באסם? ההסתדרות: "נערכים להשבתה מלאה של כל הפעילות"

במכתב חריף שהגיע לידי גלובס ושנשלח למנכ"ל אסם אבי בן אסאייג, דורשים בהסתדרות הגדלה מיידית של שכר המינימום של עובדי אסם ל-6,000 שקל, במקום 5,300 שקל שמקבלים חלק מעובדי החברה כיום ● יו"ר הסתדרות עובדי המזון: "הם לא העלו את המחירים, ומשרשרים את זה לעובדים שלהם; המדיניות של נסטלה היא מדיניות קמצנית"

מנכ''ל אסם אבי בן אסאייג / צילום: איציק שוקל
מנכ''ל אסם אבי בן אסאייג / צילום: איציק שוקל

האם רגע לפני ראש השנה תושבת הפעילות של אסם, אחת משלוש חברות המזון הגדולות בישראל?

במכתב חריף שהגיע לידי גלובס ושנשלח מוקדם יותר השבוע למנכ"ל אסם אבי בן אסאייג, דורשים בהסתדרות הגדלה מיידית של שכר המינימום של עובדי אסם לסכום של 6,000 שקל, במקום 5,300 שקל שמקבלים חלק מעובדי החברה כיום.

"כבר למעלה מחצי שנה שאנו נמצאים במשא-ומתן להסכם קיבוצי כללי באסם, ובשעה שהחברה מקשיחה עמדות ומערימה קשיים, שכרם של העובדים ממשיך להישחק, וחלקם מתקשים לסגור את החודש", כותב אליעזר בלו, יו"ר הסתדרות עובדי המזון והפרמצבטיקה. "לא יעלה על הדעת כי בחברה, שמחזור המכירות השנתי שלה עומד על 4.17 מיליארד שקל, והרווח התפעולי שלה הוא מעל חצי מיליארד שקל, מאות מעובדי אסם משתכרים שכר בסיס העומד על שכר מינימום בלבד.

"בתיאום עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ובגיבויו המלא, אני קורא לך להעלות באופן מיידי את שכר המינימום המפעלי בחברת אסם ל-6,000 שקל בחודש. ככל שתבחר הנהלת החברה שלא להתקדם במשא-ומתן ולהגיע להסכמות בעניין כמו גם בשאר הנושאים במשא-ומתן, ההסתדרות תפעל להחרפת הצעדים הארגוניים, לרבות השבתה אפשרית מלאה של כל פעילות אסם-נסטלה בישראל".

"מערכת יחסי העבודה בין ההסתדרות לבין אסם, נשענת על עשרות שנים של אמון הדדי ועל הכרה בכך שעובדי החברה הם המשאב העיקרי להצלחתה", נכתב עוד במכתב. "במהלך הזמן האחרון, ההסתדרות עדה להתנהלותה הכוחנית והלעומתית של התאחדות התעשיינים בהנהגתו של ד"ר רון תומר, ומקווה כי רוח רעה זו לא תחלחל גם למסדרונות החברה ותחבל במערכת יחסי העבודה בה, שכן לא זו דרכה של אסם, ולא זו דרכה של התעשייה בישראל. כולי תקווה כי ההנהלה בראשותך תשתף פעולה לקידום מטרות חשובות אלו לרבות להעלאה מיידית של שכר היסוד המינימלי בחברה ולצמצום הפערים בה".

סכסוך העבודה, שחל על כ-3,500 עובדים, הוכרז לאחר שבחצי השנה האחרונה מתנהל משא-ומתן להסכם קיבוצי כללי באסם להסדרת תנאי העסקתם ושכרם של העובדים, אך לדברי ההסתדרות, "הנהלת החברה מערימה קשיים, מגלה חוסר תום-לב וחוזרת בה מהסכמות בנושאים משמעותיים כגון העלאת שכר המינימום המפעלי, תנאי פרישה ורווחה".

"הם לא העלו את המחירים ומשרשרים את זה לעובדים שלהם"

"התחלנו בעיצומים והשבתות ב-5 בספטמבר, בעקבות סכסוך עבודה ארצי שהוכרז ב-4 באוגוסט", אמר לגלובס אליעזר בלו, יו"ר הסתדרות עובדי המזון, שמטפל למעלה משני עשורים בעובדי אסם. "נתנו להם תקופה, גם בחופשה המרוכזת שלנו, להרים את הכפפה ולהיכנס לדיונים יותר מאסיביים כדי לפתור את כל הנקודות שנמצאות בחלוקת. הם בחרו לקיים איתנו עוד פגישה אחת, במהלכה ישבנו למעלה מעשר שעות ולא הגענו להסכמות. לאחר שהתפוצצה הפגישה, התחלנו בעיצומים ובהשבתות.

"אנחנו מנהלים משא-ומתן מתחילת פברואר, לאחר שהיו לנו לא מעט עימותים איתם בנושא הקמת מועצת העובדים הארצית באסם, שהם התנגדו להקמתה. בסופו של דבר לאחר הליך משפטי ארוך הם נכנעו ונכנסו איתנו למשא-ומתן בתחילת פברואר. ערכנו לא מעט פגישות, שארכו לפחות 10 שעות כל אחת. בחלק מהדברים הגענו להסכמות, ובחלק נתקלנו בקיר אטום.

"אחת הדרישות שלנו היא שיהיה שכר מינימום שיעמוד על 6,000 שקל. יש שם כמות עובדים גדולה שמקבלת בשכר מינימום, בעיקר עובדי הקבלן, עובדי המפעלים, עובדי פס ייצור, כל מערך הסדרנות שעובד קשה והיה על הרגליים בתקופת הסגרים בקורונה. אנשים שעומדים על הרגליים מבוקר עד לילה כמו עבדים. מדובר על כ-1,000 עובדים מתוך החברה.

"החברה הזו מצטיינת בתוכניות התייעלות שקטות. גם כשהחליטו לסגור את מפעל טבעול בצפון, רק אחרי ההחלטה הם ישבו איתנו למשא-ומתן וסגרנו הסדר פרישה. הם עובדים בשיטת הסלאמי, פה מוציאים עובד, פה שניים ושלושה.

"אנחנו דורשים הסכם פרישה לכל העובדים. הם באים לעובד שעבד 35 שנה ורוצים להחליף אותו בעובד צעיר ורענן, אז מודיעים לנו שהוא כבר לא מתאים, נותנים פיצויים ושתיים-שלוש משכורות ושולחים אותו הביתה. אנחנו דורשים לעצור את זה. כשעובד יקבל את הפיצויים המוגדלים המגיעים לו, הוא לפחות יוכל ללכת הביתה בכבוד, והם מתנגדים. לצערי, החברה הזו לא מתנהלת כמו שאר החברות המזון הגדולות בארץ.

"חברת נסטלה ידועה כשמרנית מבחינת השכר והטיפול בעובדים. עובד שעובד משמרות מקבל תוספת שכר, אבל לא רואה את הילדים שלו, והפיצוי הוא לא הפתרון. כשהוא יוצא לפנסיה זה משכר הבסיס שלו, כי חלק נכבד מהרכיבים הם בכלל לא סוציאליים. חלק מהעובדים יוצאים לפנסיה עם סכומים זעומים, והחברה מקשה עורף במשאים-ומתנים, בניגוד לשאר חברות המזון שמפרגנות לעובדים בתוספות שכר ראויות שגם לוקחות בחשבון את האינפלציה שמשתוללת במדינה.

"בעבר היו נותנים אחוז אחד תוספת שכר, במקרה הטוב. אם עובד קיבל 5,000 שקל, הוא היה מקבל 50 שקל לתוספת השכר. כל משא-ומתן שם נתון למאבק. יש לנו עוד הסכמים פתוחים שמתנהלים כבר כמה שנים, ולא ממהרים לסגור את זה עם הוועדים וההסתדרות. עד כה ביקשנו שכר מינימום יותר גבוה, וגם התייחסנו לעסקת החבילה. אז הסכימו לתת 300 שקל יותר, אבל לא מוכנים לתת 6,000 שקל.

"אנחנו לא רוצים להגיע לשביתה, אבל אם לא תהיה ברירה, זה מה שיקרה. עם חברות אחרות בלא מעט משאים-ומתנים הגענו להסכמות ששכר המינימום יהיה גבוה יותר. ב-2017 הגענו להסכמות עם שטראוס, ששכר המינימום יהיה גבוה יותר ב-300 שקל משכר המינימום במשק. אני לא מבין למה אסם לא מוכנה לעשות את זה, היא חברה ענקית.

"עכשיו הם גם מנסים בכל דרך לשבור את השביתה. אם אנחנו נוקטים עיצומים במרל"וגים ובהפצה לחנויות ולרשתות, הם מביאים משאיות קבלן. הטענה שלהם היא שהם תמיד מתגברים לפני החג, אבל מכיוון שיש עיצומים, הם שילשו את כמות המשאיות שמגיעות, והם יקבלו תגובה מאתנו, גם בדרך של החרפה וגם בדרך של הליכים משפטיים.

"כרגע יש נתק בינינו, ובסוף היום אם הם לא יסכימו להידבר איתנו, יהיה מדובר ב-48 שעות של נתק. בעבר כבר היו סכסוכי עבודה והשבתות, בין היתר במפעל צבר, אבל המדיניות של נסטלה היא מדיניות קמצנית, ואנחנו יותר לא מוכנים לזה. אני התרעתי בשנתיים האחרונות שהעובדים כועסים וממורמרים, ושום דבר לא עזר. נתתי דוגמאות מחברות מזון אחרות על תוספות השכר למשל, ואין התייחסות. הם לא העלו את המחירים, ומשרשרים את זה לעובדים שלהם, עליהם הם מנסים לחסוך.

"כיום יש עיצומים, ואנחנו נערכים להשבית את אסם בכל רחבי הארץ. וכן, זה נעשה לפני החגים, כי לעובדים אין מה לאכול לפני החגים, ואנחנו לא ניתן לעובדים להיות רעבים. אני עדיין קורא להם להתעשת, להגיע איתנו להבנות, כי הפערים בינינו הצטמצמו ונשארו רק בנושאים האלה. אני קורא להם להמשיך לשבת איתנו בדרך של משא-ומתן ולא בדרך של ניסיונות לשבירת שביתה". 

אסם: "מציאות עסקית מאתגרת ביותר" 

מחברת אסם-נסטלה נמסר בתגובה: "לצערנו, העובדות המוצגות אינן תואמות את המציאות. לאסם-נסטלה יש מסורת ארוכת-שנים של יחסי עבודה טובים עם העובדים ונציגויותיהם, המהווים נכס יקר לחברה. בכוונת הנהלת החברה להמשיך ולשמור על יחסים אלה.

"בחודשים האחרונים מתנהל משא-ומתן עם נציגות העובדים במטרה לגבש הסכם ארוך-טווח בנושאי שכר, רווחה ועוד. המשא-ומתן מתנהל ברצינות רבה ומתוך רצון טוב, והוא מצוי בשלב מתקדם ביותר, לאחר שבנושאים רבים ומהותיים הושגו הסכמות.

"במציאות עסקית מאתגרת ביותר לתעשיית המזון בישראל ולחברה, אנו עושים כל שביכולתנו כדי להשלים הסכם קיבוצי מאוזן ומיטיב לטובת עובדי החברה. אנו מצפים מנציגות העובדים ומההסתדרות לגלות אחריות ולהמשיך במשא-ומתן עד להגעה להסכמות". 

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

כמה מדינות אירופיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים