גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפשיעה בחברה הערבית: האם בהכרח קיים קשר למצוקה כלכלית, ומה אפשר ללמוד מהחברה החרדית?

החברה החרדית סובלת מעוני חמור ומצוקת דיור קשה, ולמרות זאת שיעור הפשיעה אצלה נמוך ● המשטרה אולי לא עושה מספיק, אבל זו לא כל התמונה. אז מה בכל זאת אפשר לעשות, ומה חבר הכנסת אחמד טיבי מפספס? טור תגובה למוחמד מג'אדלה

הפגנות בחברה הערבית במחאה על האלימות ומחדלי הממשלה בטיפול בה / צילום: דוברות הרשימה המשותפת
הפגנות בחברה הערבית במחאה על האלימות ומחדלי הממשלה בטיפול בה / צילום: דוברות הרשימה המשותפת

קראתי בצער את טורו של עמיתי, מוחמד מג'אדלה שכותרתו "החברה הערבית מדממת, והדרג המדיני מסרב לקבל החלטות".

הטור האשים כי משטרת ישראל מתנערת מאחריותה לפשיעה בחברה הערבית, לאחר שתדרכה כי הקורבנות שנרצחו בשבוע החולף היו חלק ממעגל הפשיעה בחברה. "אל תתבלבלו, זה לא דיווח תמים, המטרה היא התנערות מאחריות", טען מג'אדלה.

לטענת מג'אדלה, "הדרך היחידה לעשות שינוי אמיתי היא בשיתוף-פעולה של כל רשויות החוק - ממס הכנסה ועד לצבא, שבסיסיו מספקים את רוב כלי הנשק שמוברחים לתוך החברה הערבית".

מג'אדלה אף מטיל חלק מהאחריות על הדרג המדיני וטוען כי קיים קשר בין מצוקה כלכלית לפשיעה: "מרבית הסכסוכים שמובילים למקרי רצח קשורים למצוקה כלכלית, שמפנה אנשים לשוק האפור. זה לא קורה במקרה. שני הבנקים המובילים בחברה הערבית - הפועלים ולאומי - מפלים במתן הלוואות והנגשה למידע ושירותים". 

בהקשר הזה מעניין להשוות בין החברה הערבית והחרדית. הרי החברה החרדית סובלת ממצוקה כלכלית לא פחות המן החברה הערבי, ואף על-פי כן תרבות הרצח וארגוני הפשע בחברה הזו איננה קיימת. במקום שוק אפור ושחור של ארגוני פשע רצחניים, יש גמ"חים על גבי גמ"חים בחברה החרדית שמעניקים הלוואות ללא ריבית ותרומות בסכום כולל של מיליארדי שקלים בשנה. כמובן שגם שם יש בעיות, וגם גמ"חים בחברה החרדית עלולים להיות כר לפשיעה ולהלבנת הון. אולם צריך להסתכל על המכלול. ובכלל, מי קבע את המשוואה של עוני = ארגוני פשיעה, חיסולים ורציחות?

כפי שצוין בדוח של המכון הישראלי לדמוקרטיה, שיעור המשפחות הערביות מתחת לקו העוני הגיע ב-2018 ל-45.3%. לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי לשנת 2019, שיעור העוני במשפחות החרדיות הגיע ל-44%.

גם הטענה שמופיעה בהמשך טורו בנוגע למצוקת הדיור איננה מקבלת חיזוק בנתונים רשמיים: בשנים 2004-2017 נרשמה באוכלוסייה הערבית ירידה קטנה יחסית בשיעור בעלי הדירות, מ-91.9% ל-90.3%. באוכלוסייה היהודית, שיעור המשפחות שבבעלותן דירה או בית עמד על 74% בשנת 2019. כלומר, לפי אותו מחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה, שיעור הדירות בבעלות בחברה הערבית אף גבוה מזה של החברה היהודית. וכל זה בשעה שדווקא בחברה החרדית נרשמה בשנים 2006-2020 ירידה בשיעור בעלי הדירות - מ-79% ל75%.

הפסיקו להתעלם מהנתונים

ניתן לדבר על חוסר האכיפה של עבירות תכנון ובנייה בחברה הערבית. ניתן לדבר על המדיניות שמעניקה קרקעות לבדואים בנגב, להם ולכל צאצאיהם. אבל העיקרון ברור. מי שרוצה לתלות את הפשיעה בבנק הפועלים, במצוקת הדיור או בעוני החברה הערבית - פשוט מתעלם מן הנתונים.

מתברר כי ניתן להיות חברה ענייה ואף מופלית ועם מצוקת דיור חריפה וקשה, ועדיין שיעור הפשיעה, כל שכן המאורגנת, יהיה אפסי.

מי שמיהר לשתף את טורו של מג'אדלה הוא חבר הכנסת אחמד טיבי, וגם מכך אי-אפשר להתעלם, כמו גם מהעובדה שלטיבי ולחבריו ברשימה המשותפת יש חלק דרמטי בפשיעה. הלאומנות הערבית, הבוז למשטרת ישראל, פעולות ההשחרה העקביות וארוכות-השנים ביחס למדינת ישראל וביחס למשטרתה מושרשות היטב בחברה הערבית. טיבי מדבר נגד המשטרה מדי שבוע. האם הוא קרא לאזרחים ערבים להצטרף לשורות המשטרה כדי למגר את הפשיעה? אני לא מדבר על "שירות אזרחי" שהס מלהזכיר אותו בפני טיבי, אלא על עבודה בשכר.

מתי טיבי קרא לאחרונה, בתוך שלל פרסומיו הבלתי נגמרים נגד המשטרה, לערביי ישראל לשתף פעולה עם המשטרה? כזכור, רק לאחרונה טיבי עצמו תועד כאשר סיכל פעולת אכיפה משטרתית ואיפשר לצעיר ערבי לברוח מן השוטרים. חברו לרשימה, עופר כסיף, תועד מכה בפניו שוטר. לפני פחות מחצי שנה, ראש הרשימה שלו, איימן עודה, תקף בסרטון את השוטרים הערבים ואמר על רקע שער שכם בזמן מתיחות ביטחונית חמורה: "אני שולח מסר הומניטרי ופטריוטי לכל בני עמנו, שעמדתנו היא עם העם הפלסטיני שנאבק על חירותו. אני קורא לכל מי שהצטרף להניח את הנשק מול הצבא ולחזור לבני העם המקוריים שלו, שנאבקים להסרת העוול - סיום הכיבוש".

המשטרה אכן לא עושה די, אך השינוי צריך להגיע מתוך החברה הערבית

אני מסכים עם מג'אדלה שהמשטרה לא עושה די. אולם בניגוד לאיום חיצוני - כאשר מדובר על איום פנימי, אי-אפשר לנצח אותו ללא שיתוף-פעולה של האוכלוסייה עצמה. בהקשר זה, להבדיל, שווה לזכור את הפרות תקנות הקורונה הממוסדות בחברה החרדית. המשטרה לא בנויה ולא יכולה להתמודד עם חוסר ציות המוני וממוסד. אם חברה מחליטה שתפילות בבתי כנסת ולימוד בתלמודי תורה יותר חשובים מהתקנות שאוסרות על כך, לא יעזרו גם אלף שוטרים שיסתובבו בתוך העיר.

השינוי צריך להתחולל בראש ובראשונה בתוך החברה הערבית. אדם שמתלונן למשטרה על אירוע אלימות, צריך להיות מתויג כגיבור. סוד ידוע הוא שבחברה הערבית כמעט ואין תלונות, גם על אירועים חמורים של רצח. עדים רבים לרצח, אך לא יימצא האדם האחד שיעז להתלונן במשטרה ולהעיד על כך בבית המשפט. ומן הצד השני, בכירים בארגוני פשע יכולים להתקבל בכבוד רב בחתונות של החברה הערבית, במקום להתרחק מהם ולהרחיק מהם. את מעגל הקסמים הזה צריך לשבור. בראש ובראשונה החברה הערבית עצמה צריכה להחליט שמה שהיה, הוא לא מה שיהיה.

יש צורך להפריד בין המחלוקות האידאולוגיות עם הממשלה ועל זהותה של המדינה לבין הצורך לנהל כאן חיי חוק וסדר נורמטיביים. פוליטית, המצב המדמם הזה נוח לפוליטיקאים ונוח לארגוני הפשיעה. אך הוא רע ומר לחברה הערבית עצמה, ובמוקדם או במאוחר גם לחברה היהודית כי מעגלי הפשע לא ייוותרו לנצח בתוך ד' אמות החברה הערבית.

לפני מספר שבועות התקיים אירוע סיור והרצאה לשוטרים במסגד ברהט, על-מנת שהשוטרים יכירו טוב יותר את האסלאם ואת החברה הערבית-מוסלמית. אירוע זה יצר סערה בחברה הערבית. המופתי, ד"ר משהור פואז, צוטט ב-ynet כך: "יש שיטענו שמותר ללא-מוסלמים להיכנס למסגד כל עוד זה אושר על-ידי מוסלמים. זה לא נכון, כי כניסת משטרה למסגד היא חילול הקודש. איפה האינטרס הדתי בהכנסת משטרה למסגד? אני חושש שזה יחזור על עצמו - ודורש ממי שאישר זאת להתנצל בפני כל המוסלמים ולהתחייב שהדבר לא יחזור על עצמו".

באותם ימים הצטלם מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי בביקור בישיבה בחברה החרדית, לכבוד פתיחת חודש אלול. דוברות המשטרה דבררה את האירוע ושיגרה תמונות וסרטונים מהאירוע.

המשטרה לא עושה די כאמור, יש המון מה לשפר. במובן מסוים, אולי המשטרה הרימה ידיים. אולם צריך להבין ולהפנים שאי-אפשר לעזור למי שלא רוצה שיעזרו לו. ולצערי הרב, החברה הערבית לא החליטה שהיא רוצה באמת עזרה.

בסיום הטור שלו כתב מג'אדלה "ולבסוף, אין מנוס מלקיחת אחריות גם ע"י החברה הערבית עצמה. אלימות שנובעת מתופעות חברתיות פסולות היא באחריות מובילי דעת קהל, אנשי דת ומנהיגים מקומיים. אך אין בזה כדי לפטור מאחריות את המשטרה. את האצבע המאשימה יש להפנות למדיניות ממשלות ישראל, במיוחד זו הכלכלית, שהובילה ליצירת משק בתוך משק ומדינה בתוך מדינה".

עוד נטילת אחריות כזו ואבדנו.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"