גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר חדש טוען שישיבות בעמידה אינן יעילות כמו שסיפרו לנו

חברות רבות מקיימות פגישות קצרות בעמידה בשם היעילות והחדשנות ● פרופסור אנדי וו מציג במחקרו מדוע פרקטיקה זו מדכאת חשיבה עצמאית בקרב העובדים ויוצרת תלות בצוות

פגישות בעמידה. מעכבות תהליכי חדשנות / צילום: Unsplash, brian mcmahon
פגישות בעמידה. מעכבות תהליכי חדשנות / צילום: Unsplash, brian mcmahon

 

 

פרופסור אנדי וו מבית הספר לעסקים בהרווארד והדוקטורנט שלו סורוב גוש הטמיעו ניסוי שטח בהאקתון של גוגל כדי לחקור את ההשפעה של ישיבות עבודה בעמידה (Stand־Up Meetings). הם גילו שהצוותים שהשתתפו בהן פיתחו מוצרים פחות חדשניים, והגיעו למסקנה - פגישות אלו מעכבות תהליכי חדשנות.

מה מוביל לתהליכי חדשנות?

לדברי פרופסור וו, חברות רבות מאמצות פרקטיקות מהירות לפיתוח מוצרים, אך לא תמיד ברור מדוע. "קיימת הנחה שזריזות היא תרופת קסם לחדשנות", הוא גורס. "המחקר שעשינו, לעומת זאת, מראה שמרכיב מרכזי אחד באותן פרקטיקות - פגישות קצרות בעמידה - מעכב רעיונות חדשים".

אז פגישות תכופות הופכות אנשים לפחות חדשניים?
"הספרות המחקרית מגדירה חדשנות כשילוב של שני גורמים: ערך וחידוש", השיב וו. "מוצרים שפותחו במהלך פגישות עמידה תכופות בהאקתון דורגו גבוה על ידי השופטים, אך בפועל הם פחות מחדשים. כדי להיות חדשני, מוצרים חייבים להיות גם וגם.

"פגישות בעמידה מעודדות את חברי הצוות לוותר על חשיבה עצמאית וחיפוש אחר רעיונות חדשים", הוא סבור. "למה? ראשית, הפגישות יוצרות תודעה של דד־ליין - גם אם הוא לא מפורש - מה שגורם לעובידם להתמקד בהשלמת המשימה עד זמן מסוים במקום לחקור זוויות נוספות. שנית, בפגישות - הצוות מגדיר במפורש את המטרות, ממקד את האנרגיה בהן ולא מאפשר חיפוש אחר אפיקים אחרים. שלישית, פגישות בעמידה גורמות לאנשים להתמקד בעבודה שקל להם יותר לבצע כצוות, כך שהם לא ממנפים את ההתמחויות שלהם לטובת חשיבה על רעיונות חדשים".

"צריך לקבוע פחות פגישות"

לתפיסתו של פרופסור וו, הבעיה אינה קיימת רק בפגישות בעמידה והיא רלוונטית גם ליתר השיטות המהירות שמקומות עבודה מאמצים, דוגמת scrum ו־kanban. "אני מניח שתהיה להן השפעה מזיקה באותה מידה על יצירת רעיונות חדשים", הוא ציין.

כיצד מנהלים יכולים לעודד את הצוותים שלהם להיות חדשניים יותר?
"הם צריכים לקבוע פחות פגישות. פשוט שיתנו לאנשים לעבוד בעצמם ולעסוק בעומק הבעיה שעל הפרק. הם לא צריכים לפחד להיתקל באתגרים, כי כך עולים לעיתים קרובות רעיונות חדשים. מניסיוני, המהנדסים באמצע ובתחתית הם אלו שמביאים את הרעיונות הטובים ביותר. ביל גייטס נאלץ לשמוע מהכפופים לו שהאינטרנט שווה את תשומת ליבו, למשל".

אבל גם היישום חשוב. איך אתה לא פוגע ביצירתיות של העובדים?
"זה לא או זה או זה. מנהל צריך להיות מכוון לגבי מה הוא רוצה להדגיש", הבהיר וו. "כדי לשנות את המיקוד של ישיבות בעמידה, מנהלים יכולים למנף שני גורמים: תדירות ותוכן. אם הם רוצים להיחשף לאפיקים חדשים, שיערכו פחות פגישות, ויוודאו שהן קצרות. מנגד, אם העדיפות שלהם היא עיסוק ברעיונות קיימים, תיאום של פגישות רבות יכול להועיל.

"באשר לתוכן הפגישה, דיון ביעדים גורם לאנשים להתמקד ביישום רעיונות ישנים ולא בהמצאת חדשים. אז ברגע שמנהלים לא מדברים על מטרות, הם פותח את הדלת ליותר יצירתיות".

מן הצד שני, פרופסור וו ציין כי ישנן חברות, כדוגמת מיקרוסופט או פייסבוק, שמייצרות לעיתים קרובות הרבה פטנטים חדשים בהאקתונים פנימיים, אבל קשה להפוך אותם למוצרים שמגיעים לשוק. "זה המקום שבו פרקטיקות מהירות כן יכולות לעזור", הסביר. "מנכ"ל Logitech אמר לי ששימוש בפרטיקות מהירות השתלם לו. לדעתי זה עבד כי לחברה היו מטרות ברורות ומוגדרות מראש".

ההשפעה על תחומים נוספים

לדברי וו, מערך ההאקתון עליו התבסס המחקר, מזכיר את אופן העבודה שמתבצעת במקומות רבים. "הצוותים שחקרנו היו דומים בגודלם לצוותי בחברות אמיתיות", הוא תיאר. "הצוותים העלו רעיונות חדשים בזמן אמת ומינפו את המיומנויות שלהם. לצד זאת, לאחר כל פגישה בעמידה, ראינו גם כיצד המהנדסים התחילו לשתף פעולה ופחות הציעו רעיונות חדשים".

כיצד הממצאים שלך חלים על תעשיות אחרות?
"פרקטיקות זריזות פחות נפוצות בתחום החומרה מכיוון שפיתוח לוקח יותר זמן ומתעדכן מעת לעת, מה שהופך את ההליך ליקר יותר. בכל הנוגע לפרויקטים אמנותיים, המחקר מצביע על כך ששיטות עבודה מהירות פחות מתאימות לכך. אם אתה עובד עם קבוצה כדי לכתוב תסריט או שיר, עדיף לתת לאנשים להיות עצמאיים".

המשקל התרבותי

המחקר, שהתבצע בארה"ב, הוביל את פרופסור וו להניח כי לתרבות המקומית יש משקל על הממצאים. "התרבות האמריקאית יכולה להיות אינדיבידואליסטית ופחות תשים דגש על סמכות ושמירה על כללים", הוא ציין. "בתרבויות קולקטיביות, פרקטיקות מהירות עשויות לעכב חדשנות אף יותר, מכיוון שאנשים ירגישו לחץ לדבוק ביעדי הקבוצה שנדונו בפגישה. מימד תרבותי נוסף הוא המידה שבה סומכים על העובדים לעבוד ללא פיקוח. הפרקטיקות המהירות הן דרך נוספת לפקח, אבל הן לא נחוצות עבור כל הארגונים".

זה רלוונטי במיוחד עכשיו, כשאנשים רבים עובדים מרחוק.
"המעבר ממשרדים הוביל ליותר עבודה עצמאית. העובדים שהרוויחו זמן ועצמאות יכולים להתמקד יותר ברעיונות שלהם. המחקר האחרון שלי הצביע על כך שפגישות וירטואליות עוררו פחות אחריות כלפי מטרות משותפות מאשר בפגישות פיזיות, מה שמצביע על כך שאולי אין להן השפעה שלילית על היצירתיות.

"בסופו של דבר, מה שכולנו רואים זה שאתה לא יכול לתכנן חידושים", וו מסכם את דבריו. "כל החברות שמסתכלות על גוגל ופייסבוק, ואומרות: 'הן חדשניות, והן משתמשות בפרקטיקות מהירות, אז גם אנחנו צריכים. אבל זה לא מה שאותן פרקטיקות מספקות בפועל".

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק