גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פירוק המשותפת: מהלך מבריק לגוש השינוי או הדרך לחזרתו של נתניהו?

אם המשותפת ללא בל"ד תעבור את אחוז החסימה, היא יכולה לסלול את הדרך של יאיר לפיד להמשך כהונתו כראש הממשלה ● בעיקר מאחר שפירוק השותפות נתפס כרצון של ראשיה להשתלב בקואליציה עתידית ● הסיכון: נפילה של רע"ם או המשותפת מתחת לאחוז החסימה - מה שיאפשר לגוש נתניהו 61 מנדטים ואף יותר ● מאחורי הקלעים של פירוק הרשימה

יו''ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
יו''ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדרמה של הרגע האחרון אמש (ה') שהביאה להיפרדות של מפלגת בל"ד מהמשותפת וריצתה הנפרדת, היא הרבה יותר ממאבק פנימי של הפוליטיקה הערבית-ישראלית, שכן היא עשויה להשפיע מאוד על הרכב הממשלה הבאה וסיכויי הרכבתה.

הפיצול היה יכול להימנע אם לא היה נסחב עד לרגע האחרון, אבל לפי גרסה אחת, יתכן והיה מתוכנן מראש על ידי חלק מהמעורבים כדי להרחיק את בל"ד, הילד הרע, ולהגדיל את סיכויי המעורבות של המשותפת המצומצמת בקואליציה של יאיר לפיד.

הגרסה הזו נסמכת על כך שבל"ד הסכימה לכל תנאי חד"ש ותע"ל והודיעה להם על כך לפני השעה 11 בלילה, כשעוד היה זמן להגיש רשימה משותפת מלאה. לפי מס' 2 בבל"ד ח"כ לשעבר אמטאנס שחאדה, הוא וחבריו הגיעו לחברי הכנסת איימן עודה ועאידה תומא סלימאן כדי לסגור, אבל אלה טענו כך לפי אותו מקור, כי הם מכינים מחדש את הטפסים.

אנשי בל"ד ירדו לחדר המפלגה אבל נדהמו לראות כי עודה וטיבי מגישים את הרשימה בלעדיהם. בחד"ש ותע"ל מאשרים כי היו ניסיונות עד הרגע האחרון להסכמות, וכי לבסוף הם נקראו לבוא ולחתום על הטפסים ולא הגיעו.

שחאדה אומר לנו כי לא הייתה פניה כזו, וכי כשהגיעו לחתום דחו אותם בתואנות שווא. בבל"ד אומרים כי מדובר היה במהלך מתוכנן מראש שנועד לאפשר לחד"ש ולתע"ל לרוץ לבד, ולהסיר מכשולים לתמיכה אפשרית בקואליציה של שמאל מרכז.

המחלקות העיקריות מאחורי הקלעים

באמצע השבוע, בעיצומו של המשא ומתן בתוך הרשימה המשותפת בין שלושת פלגיה, סיפר לי אחד מהפוליטיקאים המעורבים כי יש שתי מחלוקות עיקריות, אידאולוגית וזו של המיקומים. נזכיר המשותפת הייתה מורכבת משלוש מפלגות: חד"ש הסוציאליסטית-קומוניסטית שבבסיסה מק"י - המפלגה הקומוניסטית המהווה גרעין אידאולוגי קשה הנשלט על ידי הפוליטיקאים הוותיקים; תע"ל של אחמד טיבי האמורה לייצג את מעמד הביניים, ובל"ד הלאומנית.

המפלגות בתוספת רע"מ התאחדו באופן מלא ב-2015 ונפרדו ב-2021 כשרע"מ החליטה על קו אידאולוגי אחר ואמיץ של אפשרות כניסה לקואליציה וטיפול בעניינים האזרחיים היומיומיים הבוערים תוך הנמכת הסוגיה הלאומית-פלסטינית.

חד"ש הזוכה בדרך כלל לרוב הקולות ברחוב הערבי, הגיעה להסכם עם בל"ד בסוף השבוע שעבר שקבע תנאים נוקשים לאפשרות המלצה לנשיא או תמיכה בקואליציה של מרכז שמאל. כמו כן נקבע כי בל"ד תקבל 2 מקומות בשישייה הראשונה במקום אחד בכנסת היוצאת, על חשבונה של תע"ל של טיבי.

ההסכם הזה לא היה על דעתו של איימן עודה, יו"ר המשותפת שביקש לא לחשק את הרשימה מאפשרויות פוליטיות עתידיות. נזכיר כי בראיון לגלובס לפני שנתיים, עודה פתח לראשונה את האפשרויות לכניסה של המפלגות הערביות למגרש הקואליציוני.

טיבי ענה לפונים אליו באמירה "חכו ליום חמישי". כשהחל המו"מ בין אנשיו לבין חד"ש הוא הסכים במפתיע להרכב הרשימה כשמספר 2 שלו הוצב רק במקום השמיני - אבל קיבל סעיף רוטציה מורכב. מקומות 6-7-8 יחלקו לפי הסעיף, ויתחלפו כל שליש קדנציה. כאן נכנס סעיף נוסף - אם הכנסת מתפזרת לפני זמנה - לא תרחיש דמיוני - אמור היה האיש של טיבי מהמקום ה8 להיכנס מיידית לכנסת. טיבי בנוסף סירב להצטרף לסיכום בין חד"ש לבל"ד על התנאים הנוקשים להמלצה או תמיכה בקואליציה.

כשהסיכום הזה הגיע לבל"ד, ראשיה - המנהיגים לשעבר, ג'מאל זחאלקה וחנין זועבי - ומוסדותיה התכנסו ולא הצליחו להגיע להכרעה אם להסכים לכך או לא. קו אחר ניסה להוביל מספר 2 ומי שהיה היו"ר הקודם אמטאנס שחאדה, לרוץ במשותפת ולהיות עצמאיים בהכרעות האידאולוגיות. לא התקבלה החלטה חד משמעית והוסכם להמשיך ללחוץ על חד"ש עד הרגע האחרון, לשינוי בסעיף הרוטציה ולחישוק תע"ל בתנאים לקואליציה.

ההחלטה הזו הביאה להתדיינות עד הרגע האחרון. זו הגיעה לחדרי המפלגות והח"כים בכנסת בשעות שלפני הגשת הרשימות. בבל"ד הימרו על נוקשות עד הרגע האחרון, אבל חד"ש, הפעם בהובלה של עודה שגבר על ותיקי מפלגתו, התעקשה על הסיכומים. הרגע האחרון הגיע, ועודה וטיבי הרכיבו רשימת מועמדים חדשה, תוך שהם מכניסים אליה שני מועמדים מהנגב, שנעדרו עד כה מהמגרש, לקרוץ לקול הבדואי. גם בדרך אל חדר ועדת הבחירות המרכזית היה מאמץ אחרון להידברות אבל עודה וטיבי כבר היו נעולים והמשותפת המצומצמת הגישה את הרשימה החדשה.

האתגר של בל"ד

בבל"ד ניסו למזער נזקים ולהטיל את האחריות על חד"ש ותע"ל תוך שהם אומרים כי הסכימו לכל התנאים שהוצבו בפניהם, אבל כעת יצטרכו להתמודד בריצה נפרדת עם אחוז חסימה מאתגר במיוחד עבורם.

בזירה הפנימית המשמעות היא מאבק משולש וקשה בין שלוש המפלגות, בל"ד המשותפת ורע"מ על הקול הערבי, במצב של חוסר אמון והערכות לשיעור הצבעה נמוך במיוחד. למעשה כל השלוש נמצאות כעת בסכנה של אי מעבר אחוז החסימה, וסיכוייה של בל"ד ליפול, הגדולים ביותר. גם עבור רע"מ התחרות כעת קשה יותר, כשהקול הבדואי שהעניק לה את המנדט הנוסף בבחירות הקודמות כעת בתחרות גדולה. סיכוייה של המשותפת הם הטובים ביותר, אבל גם הם בעייתיים אם אכן שיעור ההצבעה ברחוב הערבי יהיה נמוך כפי שצופים.

לפי סקר שערך מכון אקורד באוניברסיטה העברית החיבור של חד"ש תע"ל אמור להניב 5 מנדטים, אבל מנגד רע"מ ובל"ד צפויות לא לעבור את אחוז החסימה. המשמעות היא אובדן אפשרי של 5 מנדטים לפוטנציאל גוש לפיד, ואפשרות סבירה למדי של 61 מנדטים ויותר לגוש נתניהו חרדים.

מנגד מעבר של רע"מ את אחוז החסימה עשוי דווקא לקדם ממשלת שמאל-ערבים. דבריו של איימן עודה אתמול בוועדה הראו כיוון מובהק של השתלבות בקואליציית שמאל. הוא מנה בגוש המרכז שמאל 55 מנדטים (כולל רע"מ), ואת המשותפת עם 6 מנדטים להשלמה. אם אכן המהלך הזה היה מתוכנן ויוביל להצלחה בהקמת קואליציה כזו - מדובר במהלך פוליטי מבריק במיוחד. אלא שהאפשרות ההפוכה היא כנראה בעלת סיכויים טובים יותר.

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה ע"י בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי נערך לחיסולו - והדיח בפועל את הנשיא פזשכיאן

מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?