גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האלמנה והידועה בציבור: מה יעלה בגורל הדירה בפרויקט תמ"א 38

פסק דין של בית הדין הרבני קבע כי אלמנה שהחזיקה חצי מדירת בעלה המנוח זכאית לגור בדירה למשך כל ימי חייה, אף שלא חיו ביחד 30 שנה, ואף שהבעל הוריש את חלקו בדירה לבת זוגו האחרונה

פרויקט תמ''א 38 / צילום: טלי בוגדנובסקי
פרויקט תמ''א 38 / צילום: טלי בוגדנובסקי

מה הקשר בין פרויקט תמ"א 38 לסכסוך ירושה בין אלמנה לבין הידועה בציבור של בעלה ה־30 השנים האחרונות לחייו? והאם זכות אלמנה למדור על־פי הכתובה גוברת על זכויות הדיירים לעשות פינוי־בינוי ועל זכותה של הידועה בציבור למכור את חלקה בדירה? אלה בדיוק השאלות שנדונו בתביעה שהגישה אלמנה לזכות מגורים בדירה שהותיר בעלה המנוח, שאת חציה הוריש לידועה בציבור שלו יום בלבד לפני מותו, בשעה שמתנהל בבניין הליך פינוי־בינוי.

הסיפור הסבוך הזה מתחיל עם נישואיהם של א' המנוח ו־ב' האלמנה ב־1969. לשניים נולדו ארבעה ילדים. ב־1980 הכיר המנוח את ג' והחל לחיות עמה חיי זוגיות, וברבות הימים הם הוכרו כידועים בציבור. ב' הגישה תביעת גירושים ובמהלך הדיונים גובש הסכם גירושים להסדרת נושא הרכוש ומזונות הילדים, שבו נקבעו מזונות מופחתים (100 שקל לחודש), וכן נקבע כי בכפוף לסידור הגט, יעביר המנוח את זכויותיו בדירת המגורים לידי ילדיו. בפברואר 1986 גובש הסכם הגירושים הסופי בין המנוח לאלמנתו, אך לאחר שהצדדים לא הגיעו לדיון ואף לא התייצבו במועד לסידור הגט - ההסכם לא קיבל תוקף פסק דין, והשניים נותרו נשואים עד יום פטירתו של א' בנובמבר 2013.

יום לפני פטירתו כתב המנוח צוואה שבה הוריש את חלקו בדירה (מחצית) לידי בת זוגו, הידועה בציבור. הצוואה קוימה על־ידי בית המשפט בספטמבר 2014, והליך שניהלו האלמנה וילדיה נגד העיזבון בטענה כי יש להורות על העברת חלקו בדירה לידי ילדיו בהתאם להסכם הגירושים (שלא אושר), נדחה מסיבות טכניות.

בד־בבד הגישה הידועה בציבור, המוטבת בצוואת המנוח, בקשה לפירוק שיתוף בדירה, ובפברואר 2019 ניתן צו לפירוק שיתוף. בית המשפט אף מינה כונסי נכסים למכירת הדירה. בתגובה פנתה האלמנה לבית הדין הרבני בבקשה לקבלת צו איסור דיספוזיציה (איסור שינויים במצב) בגין זכותה למדור אלמנה אשר תתאיין אם הדירה תימכר. בית הדין נתן את הצו כמבוקש, ומאז הצדדים התנהלו בבית הדין.

פרויקט התמ"א: בכפוף להחלטה על הדירה

בין לבין חתמו כלל דיירי הבניין והבניינים הסמוכים על הסכם תמ"א 38 עם חברת בנייה, למעט האלמנה והידועה בציבור. דיירי הבניין והחברה ביקשו מרשם המקרקעין לאשר את הליך הפינוי־בינוי ללא חתימת האלמנה והידועה בציבור, ובנובמבר 2021 הגיעו הצדדים להסכם שבמסגרתו אישרו השתיים את ביצוע הליך הפינוי־בינוי, בכפוף לכך שכל אחת מהן תוכל לטעון את טענותיה לגבי הדירה בהליך שבפני בית הדין הרבני.

בפני בית הדין נדונה שאלת זכאותה של האלמנה למדור מן העיזבון, לאחר סיום הפרויקט ולכשהדירה תיבנה מחדש. הדיון סבב סביב השאלה האם זכותה של האלמנה למדור על־פי הדין הדתי גוברת על זכותה של הידועה בציבור על־פי הצוואה, בייחוד כאשר היה ברור כי בני הזוג עמדו להתגרש 30 שנים קודם לכן, אך מנגד ההורשה לידועה בציבור נעשתה יום אחד בלבד לפני פטירת המנוח.

האלמנה ביקשה לשוב להתגורר בדירה לאחר סיום הפרויקט, היות שבהתאם לדין הדתי, כאלמנת המנוח, היא זכאית למדור עד סוף ימיה או לתשלום מלוא כתובתה. הידועה בציבור, שהייתה בת זוגו של המנוח כ־30 שנה, טענה כי על־פי האמור בשולחן ערוך, מדור אלמנה שנפל (כלומר: נהרס במסגרת הליך פינוי־בינוי), אין היורשים חייבים לבנותו, ואף האלמנה אינה רשאית לבנותו מכספה. לטענתה, בין הצדדים נכרת הסכם גירושים שלא יצא לפועל, המנוח לא שילם לה את מזונותיה במשך השנים, והאלמנה לא דרשה זאת הואיל ורצונה היה להתגרש - ועל כן אינה זכאית לכתובה.

ההחלטה: זכותה למנוע את הריסת הבניין

שלושת דייני בית הדין הרבני קבעו כי האלמנה זכאית להישאר בדירה עד סוף ימיה, בהתבסס על הדין הדתי וכן על פסיקות בתי המשפט בנוגע לפגיעה בזכויות אגב פרויקטים של פינוי־בינוי. בין היתר צוין בפסק הדין כי אין לראות בהגשת תביעת הגירושים על־ידה כוויתור על זכויותיה. זאת, משום שהייתה לה עילת גירושים תקפה - בגידתו של הבעל. עוד צוין כי הצוואה שזיכתה את הידועה בציבור במחצית הדירה יום לפני מות הבעל "אינה צוואה תקפה מבחינה הלכתית", הגם שקיבלה תוקף חוקי בבית המשפט.

"לפיכך זכותה למנוע את הריסת הבניין במסגרת ההליך, שכן בכך תיגרם פגיעה בלתי הפיכה בזכויות הקניין שלה, קרי - זכותה למדור אלמנה, ולפיכך עמדה לה הזכות להתנגד להריסת המדור", נאמר בפסק הדין.

הדיינים ציינו בעניין זה כי בית המשפט העליון קבע כי הזכות של יתר הדיירים לכפות הליך פינוי־בינוי נובעת מהעובדה שזכות הקניין של הדייר המתנגד אינה נפגעת, אלא אדרבה - ערך הנכס שלו עולה.

בנוסף, העליון הורה כי יש לבחון האם התוכנית פוגעת באופן מהותי בזכויות המיעוט. "במקרה זה אין ספק כי זכות המיעוט - קרי, המבקשת - תיפגע באופן בלתי הפיך, שכן הריסת הבניין מאיינת את זכותה למדור אלמנה", צוין בפסק הדין. על כן, נקבע, "עמדה לאלמנה הזכות להתנגד להריסת הבניין, משום שבכך תיפגע זכותה למדור פגיעה אנושה ובלתי ניתנת לריפוי. אין ספק שזו התנגדות מהותית ועניינית".

נקבע כי לאחר שתושלם בניית הפרויקט, וייפסקו תשלומי השכירות על־ידי יזם הפרויקט, תהיה האלמנה זכאית לדמי מדור בגובה שכירות דירה כפי שהתגוררה בה עד להריסת הבניין.

לדברי עו"ד דניאל פרידנברג ממשרד הופמן & פרידנברג, המתמחה בדיני משפחה וירושה, "פסק הדין עוסק במצב קיצוני במיוחד - האלמנה תשוב להתגורר בדירה החדשה שתיבנה עד למלאת ימיה ושנותיה, למרות שהמנוח כתב צוואה מפורשת שבה הוריש את חלקו בדירה שמיועדת לתמ"א 38 לבת זוגו האחרת ב־30 השנים האחרונות, אך ורק לאור העובדה שלא התגרש בפועל מאשתו הראשונה".

לדברי עו"ד פרידנברג, "יש לכך משמעות רבה בנוגע לזכויות הקניין של בני זוג. אף שאין מחלוקת שמחצית מהדירה שייכת לבת הזוג של המנוח, היא לא תוכל לממש את זכותה הקניינית או ליהנות ממנה כל עוד האלמנה חיה, משום שהמנוח היה עדיין נשוי בפועל".

עו״ד דקלה סומך קרם שייצגה את האלמנה מסרה בתגובה: "פסק הדין מלמד אותנו רבות על כוחה של כתובה ועל המשמעות הרבה שיש למוסד הנישואין על פי הדת היהודית. האלמנה פנתה למשרדי רגע לפני שכונסי הנכסים שמינה בית המשפט החלו בעבודתם. במקרה הזה בית הדין עשה צדק אמיתי עם האלמנה".

עוד כתבות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

תיקון והתנצלות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים