גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גבעתיים תהיה צפופה אפילו יותר: תוכנית המתאר צופה גידול של 66% בתושבים

תוכנית המתאר הכוללנית לעיר, שאושרה להפקדה היום, קובעת כי עד 2040 תעמוד אוכלוסיית העיר על כ־101 אלף תושבים, לעומת כ־60.5 אלף כיום ● "התחדשות עירונית אינטנסיבית" תאפשר מגדלים עד 45 קומות במעטפת העיר, ונקודתית גם ברחוב כצנלסון

גבעתיים. היעד: 101 אלף תושבים עד שנת 2040 / צילום: איל יצהר
גבעתיים. היעד: 101 אלף תושבים עד שנת 2040 / צילום: איל יצהר

העיר גבעתיים, שנחשבת כבר היום לשנייה בצפיפותה בישראל, צפויה להפוך צפופה עוד יותר בעתיד: על פי תוכנית המתאר הכוללנית לעיר, שהוחלטה להפקדה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב, תצמח אוכלוסיית גבעתיים ל־101 אלף תושבים עד שנת 2040 - עליה של כ־66% לעומת מספר התושבים כיום, שעומד על כ־60,500 כיום.

המשמעות: לעומת צפיפות של כמעט 19 אלף נפש לקמ"ר כיום, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נכון לשנת 2020, תהפוך גבעתיים לעיר עם צפיפות של 31 אלף נפש לקמ"ר - צפופה אף יותר מבני ברק, העיר הצפופה בישראל, שבה כ־28,500 אלף נפש לקמ"ר לפי נתוני הלמ"ס.

 

בגבעתיים כ־24,590 יחידות דיור, ותוכנית המתאר הכוללנית מציעה להגדיל את המספר ל־41,660 יח"ד (לפי ממוצע של כ־2.4 נפשות בכל משק בית בעיר). התוכניות המאושרות ואלו שנמצאות בשלב תכנוני מתקדם בתחומי העיר מגדילות את האוכלוסייה ל־69,200 תושבים, כך שכבר בשנים הקרובות תגדל הצפיפות לכ־21 אלף איש לקמ"ר. היעד, כאמור, גבוה עוד יותר, והוא יושג בין היתר באמצעות עלייה לגובה, בעיקר באזורי העיר הגובלים עם תל אביב־יפו ועם רמת גן, ולאורך ציר כצנלסון המרכזי.

התחדשות עירונית בהיקפים גדולים

תוכנית המתאר הכוללנית של העיר מתבססת בעיקרה, ובאופן טבעי, על התחדשות עירונית. היקף השטחים הפנויים בעיר שואף לאפס, כך שצמיחתה העתידית חייבת להתבסס על התחדשות הבינוי הקיים. התוכנית מעודדת התחדשות מתחמית והריסה ובנייה, ודוחפת לבנייה לגובה שתהיה נרחבת הרבה יותר ממה שתושבי גבעתיים רגילים אליה - כפי שפרסמנו בעבר סביב הפקדת תוכנית "צפון־מערב", הכוללת את הצירים המרכזיים כצנלסון ועליית הנוער בעיר.

תוכנית המתאר מחלקת את שטח העיר, כ־3,250 דונם, לשמונה מתחמים. במתחמים שב"קווי התפר" של העיר, ממערב וממזרח, תתאפשר בנייה מגדלית משמעותית: בחלקה המערבי של גבעתיים, מצפון לדרך יצחק רבין ולאורך דרך השלום, עליית הנוער וערבי נחל, ניתן יהיה להקים מגדלים שבהם עד 45 קומות; בחלקה המזרחי, לאורך ציר בן גוריון, ניתן יהיה להקים מגדלים עד 40 קומות. לאורך רחוב כצנלסון תותר בנייה של 24-32 קומות, ובאופן נקודתי (סביב תחנת כצנלסון של קו המטרו המתוכנן, למשל) גם עד 45 קומות. המתחמים להתחדשות אינטנסיבית יכללו שילוב בין בנייה מרקמית, עד עשר קומות, לבין בנייה מגדלית.

ה"צמיחה" לגובה תתאפשר באמצעות התחדשות עירונית אינטנסיבית, משמע מתחמי פינוי־בינוי גדולים. באזורים אחרים של העיר מתוכננת התחדשות עירונית מצומצמת יותר, עד שמונה קומות גובהה, באמצעות התחדשות של מתחם בניינים או של בניין בודד.

ככלל, תעודד התוכנית התחדשות מתחמית, ותעניק במקומות אלו זכויות בנייה עד פי ארבעה מהקיים, לעומת פי שניים בהתחדשות של בניין בודד. יש לציין כי תוספת הזכויות תתאפשר תותנה בהוספת "דיור מכליל" - דיור בהישג יד, דיור מוגן, מעונות סטודנטים ודירות בתקן חניה אפס, בגודל מרבי של 65 מ"ר.

ההעדפה להתחדשות המתחמית היא בשל הצורך בהוספת שטחי ציבור, שלהם זקוקה העיר מאוד: במסגרת הכנת הפרוגרמה לשטחי ציבור בעיר, שנערכה על ידי חברת citylink לתכנון אורבני, צוין כי כיום סך שטחי הציבור המאושרים עומד על כ־233 דונם, ולצורך צמיחה ל־101 אלף תושבים נדרשת תוספת של עוד 365 דונם שטחי ציבור. התוכנית מציעה גם כ־1.1 מיליון מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה.

צמצום השימוש ברכב פרטי ל־30%

תוכנית המתאר הכוללנית מקדישה פרק נרחב לנושא התחבורה. ראשית מציינים מתכנני התוכנית, בראשות אדריכלית נעמה מליס, בעלת משרד מליס אדריכלים ומתכנני ערים, כי לגבעתיים יתרון ברור אחד: על פי הנתונים שהוצגו בדיון בוועדה המחוזית, 30% משטח העיר מכוסה בעצים, נתון שמעודד הליכה רגלית ברחובות.

לא במקרה נתוני סקר הרגלי הנסיעה שהציג צוות המתכננים מראים כי כ־30% מהתנועה בעיר מתבצעת ברגל או באופניים. לעומת זאת, רק 8% מהנסיעות מתבצעות באמצעות התחבורה הציבורית בעיר, ו־60% באמצעות הרכב הפרטי. התוכנית מציבה כיעד את הגדלת השימוש בתחבורה הציבורית ל־34%, ואת הפחתת השימוש ברכב הפרטי ל־30%, בעוד ההליכה והשימוש באופניים יצמחו ל־36%.

היעד הזה מתבסס על העובדה שהעיר אמורה להיות מרושתת בידי כמה קווי מתע"ן (מערכת תחבורה עתירת נוסעים) עתידיים, ובראשם קו M2 של המטרו, שיעבור לאורך רחוב כצנלסון. הקו הסגול המתוכנן של הרכבת הקלה בגוש דן מתוכנן לעבור לאורך דרך השלום, בגבול המערבי של העיר. בהתאם לכך, וכחלק מהרצון לצמצם את תנועת כלי הרכב הפרטיים בעיר, גם קובעת תוכנית המתאר תקן חניה של 0.5 (חניה אחת לכל שתי דירות) באזורי מגורים לאורך צירי מתע"ן.

יו"ר הוועדה המחוזית תל אביב, ערן ניצן: "העיר גבעתיים ממוקמת בלב המטרופולין, ומהווה מפרק חשוב בו. חשיבותה של התוכנית הכוללנית מתעצמת על רקע קידומה של תוכנית המטרו, שעתידה לשנות כליל את פני האזור ותאפשר להעצים ולצופף את השימושים השונים בו, כפי שבא לידי ביטוי בתוכנית המתאר".

ארז בן אליעזר מתכנן מחוז תל אביב / צילום: לע''מ

מתכנן מחוז תל אביב במנהל התכנון, אדריכל ארז בן אליעזר: "מדובר בתוכנית שתאפשר את המשך צמיחתה של העיר, תוך יצירת מסגרת תכנונית מתכללת להבטחת איכות חיי התושבים. התוכנית מאפשרת שילוב משמעותי של שימושי 'דיור מכליל' במטרה להבטיח את נגישות המגורים סביב המטרו והרכבת הקלה למגוון רחב של משתמשים בשלבי החיים השונים".

אדריכלית שירה גלייטמן ממשרד מליס אדריכלים ומתכנני ערים: "התוכנית מייצרת מסגרת של התחדשות עירונית ומגדילה משמעותית את אוכלוסיית העיר תוך פיתוח כלים ייחודיים לתוספת שירותים ושטחים עירוניים. כל זאת לצד שמירה על האיכויות העירוניות הייחודיות של העיר ושמירה על האופי המקומי והאורבני שלה, והעלאת איכות החיים של התושבים. התוכנית מייצרת איזון בין תוכניות פינוי־בינוי ובנייה לגובה לתוכנית במסגרת תמ"א 38.

שרית צולשין, מהנדסת העיר וראש מנהל הנדסה: "אישור ההפקדה של תוכנית המתאר לגבעתיים הוא צעד משמעותי בפיתוח העיר, תוך שמירה על סדר תכנוני המבטיח איזון בין הצביון העירוני ובין צורכי התחדשות ההכרחיים. התוכנית גובשה במשך כמה שנים בהובלת צוות ההנדסה והתחדשות עירונית, ובשיתוף עם משרדה של האדריכלית נעמה מליס. אנו גאים בתוכנית המתאר, המותאמת לצפי גידול האוכלוסייה, למגמת הצערת התושבים ולשינויים התחבורתיים הצפויים באזורנו. לא ויתרנו על שמירת המרקם העירוני הייחודי לגבעתיים ואיכות החיים, באמצעות הקפדה על סביבה ירוקה וחומה הכוללת בין היתר שדרות הליכה המוצללים באופן טבעי. הקפדנו שלצד הגידול במספר יחידות הדיור יינתן מענה הולם לשטחים ומבנים ציבוריים אשר חיוניים לתושב".

עוד כתבות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה