גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע יצרנית הרכב הגדולה בעולם לא נכנסת לטרנד הכי לוהט של שוק הרכב?

טויוטה, מלכת הרכבים ההיברידיים, תפסה את עיניהם של מספר ארגוני סביבה בשל היסוסה להפוך את ההיצע שלה לחשמלי לחלוטין ● היעד של טויוטה עומד על 3.5 מיליון כלי רכב חשמליים עד 2030, שיהיו יותר משליש מהמכירות הנוכחיות שלה - בעוד שיצרניות רכב מתחרות מבטיחות להגיע ל-100%

מכונית טויוטה קרולה / צילום: יח''צ
מכונית טויוטה קרולה / צילום: יח''צ

לפני כשני עשורים, הפריוס ההיברידית של טויוטה הביאה לכך שיצרנית הרכב היפנית נעשתה המועדפת על שוחרי איכות הסביבה וצרכנים בעלי מודעות אקולוגית. אז, הפריוס היתה בין הרכבים הנקיים והחסכוניים ביותר בדלק שיוצרו אי פעם. אבל בעוד שתעשיית הרכב עוברת לעתיד המונע על ידי סוללות, יצרנית הרכב היפנית עוד מהססת בהשקעותיה בכלי רכב חשמליים.

יצרניות רכב כמו ג'נרל מוטורס, פולקסווגן ואחרות התחייבו להשקעות של מיליארדי דולרים בשנים האחרונות לפיתוח רכבים חשמליים שאינם דורשים מנועי גז כמו הפריוס. בינתיים, טויוטה פיגרה מאחור, ורק לאחרונה הודיעה על השקעות דומות, כשבמקביל היא ממשיכה להשקיע בפורטפוליו של רכבים "מחושמלים" - החל מהיברידיות מסורתיות כמו הפריוס ועד לקרוסאובר החשמלי bZ4X שהושק לאחרונה.

"העובדה היא: היברידית אינה טכנולוגיה ירוקה כיום. הפריוס ההיברידית פועלת על מנוע בעירה שפולט מזהמים, המצויים בכל מכונית מונעת בגז", כתבה בפוסט קתרין גרסיה, מנהלת מסע הפרסום "תחבורה נקייה לכולם" של מועדון סיירה, ארגון איכות סביבה ותיק בארה"ב. בשבוע שעבר, ארגון הסביבה גרינפיס דירג את טויוטה בתחתית רשימה של 10 יצרניות הרכב שעושות את המאמצים הגדולים ביותר לזנוח את השימוש במזהמים, תוך שהוא מציין התקדמות איטית בשרשרת האספקה ​​שלה ובמכירות של כלי רכב נטולי פליטות, כגון רכבים חשמליים, שהסתכמו בפחות מ-1% מכלל המכירות שלה.

טויוטה פריוס. היברדית הדגל של החברה / צילום: Reuters, Wei ta

לא מתייחסים לכולם באותו אופן

מנהלי טויוטה, בעודם מגדילים את ההשקעות בכלי רכב חשמליים, מנמקים את האסטרטגיה המהוססת של החברה בטענה שלא כל אזורי העולם יאמצו רכבי רכב חשמליים באותו קצב, בשל העלות הגבוהה של כלי הרכב ומחסור בתשתיות. "עד כמה שאנשים רוצים לדבר על רכבים חשמליים, השוק לא מספיק בוגר ומוכן", אמר ג'ק הוליס, סגן נשיא מכירות בכיר בטויוטה צפון אמריקה, בחודש שעבר במהלך פגישה וירטואלית של איגוד עיתונאי הרכב. בכירי טויוטה מאמינים כי שווקים שונים בעולם יאמצו רכבים חשמליים בשיעורים משתנים, בעיקר בהתאם לאנרגיה הזמינה, לתשתיות וחומרי הגלם הדרושים לייצור סוללות.

בדצמבר, טויוטה הודיעה על תוכניות להשקיע 4 טריליון ין, כ-28 מיליארד דולר, במערך של 30 כלי רכב חשמליים המונעים על ידי סוללות, שיהיו זמינים עד שנת 2030. במקביל, כאמור, היא ממשיכה להשקיע בהיברידיות כמו הפריוס ובחלופות פוטנציאליות אחרות לרכבים חשמליים. לאחרונה החברה הודיעה שהיא תשקיע עד 5.6 מיליארד דולר לייצור סוללות היברידיות וחשמליות ביפן ובארה"ב כדי לסייע לתוכניות שהוכרזו בעבר - סכום שמתגמד לעומת יצרניות אחרות כמו GM ו-VW.

ג'נרל מוטורס, למשל, שמה לה למטרה להפוך את צי הרכבים שלה לחשמלי ונטול פליטות לחלוטין עד 2035, כולל מותגי קאדילק וביואיק, עד 2030. כמה יצרניות רכב אחרות הכריזו על התחייבויות דומות, או קבעו יעדים עבור 50% או יותר ממלאי הרכב שלהן בצפון אמריקה שיהיה חשמלי.

טיוטה, לעומת זאת, הציבה יעד למכור 3.5 מיליון כלי רכב חשמליים בשנה עד 2030, שהם יותר משליש מהמכירות הנוכחיות שלה. מכירות אלה כוללות כמיליון יחידות ממותג היוקרה לקסוס, שמתוכננות להימכר בשוקי הרכב של אירופה, צפון אמריקה וסין. "אנחנו רוצים לספק לכל אדם את הדרך שבה הוא יכול לתרום הכי הרבה לפתרון שינויי האקלים. ואנחנו יודעים שהתשובה היא לא להתייחס לכולם באותו אופן", אמר גיל פראט, המדען הראשי של טויוטה ומנכ"ל מכון המחקר של טויוטה, במהלך אירוע מתוקשר בחודש שעבר במישיגן.

לא הפתרון היחיד

בשנת 2021 מכרה טויוטה 10.5 מיליון כלי רכב בכ-200 מדינות ואזורים, יותר מכל יצרנית רכב עולמית אחרת. פולקסווגן - יצרנית הרכב השנייה בגודלה בעולם - מכרה 8.9 מיליון כלי רכב ב-153 מדינות, ו-GM והמיזמים המשותפים שלה מכרו 6.3 מיליון כלי רכב, בעיקר בצפון אמריקה ובאסיה.

טויוטה מאמינה שכלי רכב חשמליים אינם הפתרון היחיד להשגת המטרה של החברה לייצר כלי רכב שאינם מזהמים. "במבט לעתיד הרחוק, אני לא משקיע בהנחה שרכבים חשמליים הם 100% מהשוק. אני פשוט לא רואה את זה", אמר ל-CNBC ג'ים אדלר, מנהל מייסד טויוטה ונצ'רס, יחידת ההון סיכון של יצרנית הרכב. "זה באמת יהיה שוק מעורב".

מעבר לכלי רכב היברידיים ופלאג-אין חשמליים, טויוטה השקיעה רבות בכלי רכב שפועלים על תאי דלק מימן, בינהם הדור השני של דגם מיראי שלה. כלי רכב הפועלים על תאי דלק מימן פועלים בדומה לרכבים חשמליים על סוללות, אך מונעים על ידי חשמל המופק ממימן וחמצן, כאשר אדי מים הם תוצר הלוואי היחיד. הם מתמלאים עם זרבובית כמעט במהירות כמו רכבי דלק ודיזל מסורתיים. ובכל זאת, רכבי תאי דלק עדיין מתמודדים עם אותם אתגרים כמו כלי רכב חשמליים: עלויות, תשתיות חסרות והתנהגות הצרכנים. טויוטה מסרה כי היא בוחנת גם דלקים אלקטרוניים, שלטענת גורמים מומחים הוא דלק ניטרלי לאקלים שיחליף את הדלק המסורתי בכלי רכב לא חשמליים.

האסטרטגיה ההיברידית של טויוטה היא חסכונית, יחסית, שכן פתרונות אמצע נוטים להגיע עם תגי מחיר נמוכים יותר. לדוגמה, טויוטה פריוס היברידית 2022 מתחילה בכ-25 אלף דולר. זה בערך 17 אלף דולר פחות ממחיר הקרוסאובר החשמלי bZ4X של יצרנית הרכב.

עלויות גבוהות וחוסר במשאבים

הסיבות לכך הן העלויות הגבוהות של המצברים ברכבים חשמליים יקרים ביותר, שממשיכות עוד לעלות עקב האינפלציה והביקוש לחומרים כמו ליתיום, קובלט וניקל, הדרושים לייצור תאי המצבר. לפי חברת הייעוץ AlixPartners, עלויות חומרי הגלם לרכבים חשמליים יותר מהכפילו את עצמן במהלך מגפת הקורונה.

בנוסף, טויוטה טוענת שפשוט אין מספיק משאבים להתחיל מהלך של מעבר ל-100% כלי רכב חשמליים. "במהלך 10 השנים הבאות לערך, יהיו צווארי בקבוק אדירים באספקת הליתיום ברחבי העולם", אמר גיל פראט. "רק תסתכל על מספר המוקשים שצריך לעבור. יהיה גם צוואר בקבוק באספקת הניקל לסוללות, בגלל מספר בתי הזיקוק שלא הולם את הביקוש העולה מהר כל כך". מומחים מעריכים כי אין מספיק ייצור משמעותי של ניקל, קובלט ומנגן גופרתי כדי להגיע ליעדי יצרניות הרכב בקשר לרכבים החשמליים בארה"ב עד 2030.

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"