גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

​עסקת הענק של הרכבת תקועה, ומאות קרונות נוסעים לא יגיעו לישראל בקרוב

בשנה האחרונה בחנו ברכבת ישראל הפעלת רכבות עם 10 קרונות, במטרה להגדיל את מספר המושבים ב־30% ● אלא שההסכם מול אחת הספקיות מסתיים בקרוב, מה שמקשה לממש את העסקה ● החשש: אם המתווה לא יצא לפועל ולא יימצא פתרון אחר, התפוסה ברכבות תזנק ל־150% עד 2025

פריקת קרונות רכבת בנמל אשדוד / צילום: דוברות רכבת ישראל
פריקת קרונות רכבת בנמל אשדוד / צילום: דוברות רכבת ישראל

עלייתה ונפילתה של תוכנית החירום למאבק בצפיפות ברכבת ולהגדלת מספר מקומות הנסיעה בה הייתה מהירה. בשנה האחרונה בחנו ברכבת ישראל הפעלת רכבות עם 10 קרונות, בשונה מרכבות קצרות יותר שפועלות היום, לנוכח העובדה שמספר הנוסעים צפוי לגדול משמעותית בשנים הקרובות.

תוצאות הבחינה היו חיוביות ולימדו שיש צורך לבצע שינויים מכניים ותשתיתיים כדי להכשיר את הרכבות הללו. אולם, נראה שברגע האחרון המתווה, שאמור היה להגדיל את הקיבולת ברכבות ב־30% - קרס בעקבות גרירת רגליים מצד המעורבים.

מדובר בעסקה שהייתה אמורה להיות טובה לכל הצדדים, ובראש ובראשונה לנוסעי רכבת ישראל, משתמשי התחבורה הציבורית ומי ששוקל לעבור אליה מרכבו הפרטי. העסקה יכלה גם להיות טובה למשרדי התחבורה, שהיה יכול להיות חתום על שדרוג השירות ולרשום הישג משמעותי בתחום הרכבות, ולמשרד האוצר, שהיה מקדים את מימוש התקציב המשוריין ממילא לרכש הציוד.

ההסכם שמסתיים באוקטובר הקרוב

כדי להביא להקלה בעומס ברכבות, הוצע ברכבת לנהל משא ומתן במסגרת החוזים הקיימים היום מול ספקי הקרונות - חברת אלסטום (לשעבר בומברדייה) ומול חברת סימנס. מכיוון שמרבית הרכבות הפעילות כיום בישראל הן של אלסטום, הכיוון שנשקל בממשלה הוא לאשר את מרבית הרכש ממנה, ואת היתר להשלים מסימנס.

במסגרת העסקה, הוצע לרכוש משתי החברות למעלה מ־200 קרונות נוספים בעלות של 2 מיליארד שקלים, שמיועדים להתחבר לרכבות קיימות על מנת להאריכן. 196 מהם מחברת אלסטום - אלא שההסכם מול החברה מסתיים באוקטובר, מה שמקשה על האופציה לרכוש את הקרונות החדשים.

העסקה אמורה להסתיים עד לסוף שנת 2024. כשעד אז תתאפשר הגדלה של כמעט 200 אלף מושבים ביממה, שמהווים תוספת של 30% לקיים היום. כך, התפוסה ברכבות תרד משמעותית, כשהמטרה היא לשלב בכל רכבת קרון לאופניים, קרון לבעלי מוגבלויות ושני קרונות אורבניים שבהם ניתן גם לעמוד.

לצד רכישת הקרונות, יש לבצע פעולות משלימות כמו הארכת רציפים, הכשרות, טיפול במוסכים ועוד. המחסור כה חמור, עד שעם סיום ההצטיידות, הרכבת תצטרך לצאת לרכש חדש נוסף.

הבירוקרטיה שמקשה ליישום התוכנית

לאחר הצעת הנהלת הרכבת, הנושא נדון כבר כשנה אך המעורבים גררו רגלים. כעת, ברגע האחרון המתווה קרס והשאלות התרבו מצד הדירקטוריון, משרדי הממשלה וחברת הבקרה. הסוגיה המשפטית שמונחת על השולחן היא כיצד ניתן להשיב על כל השאלות ולבצע את כל הבדיקות, ובמקביל לעמוד במסגרת הזמנים החוזית שמסתימת בעוד חודש בדיוק.

אחת הסוגיות קשורה בדוחות מבקר המדינה: ב־2013 וב־2019 חיבר המבקר דוחות על רכש הקרונות ברכבת, בהם עסק באותו החוזה הקיים היום מול בומברדייה משנת 2010. לטענת המבקר, באותו חוזה ניתנו אופציות לרכישות עתידיות, כשלאורך השנים הוזמנו פעם אחר פעם עשרות קרונות בהליכי חירום ומבלי שהתקיים הליך תחרותי מחודש.

נמתחה ביקורת על כך שבמסגרת אותו חוזה אומצו תקנים אירופאיים שרק חברה אחת יכלה לעמוד בה, ולאחר מכן הדרישות הופחתו. ביקורת נוספת הופנתה כלפי הרכבת על כך שבשנים אלו מיהרה לתת התחייבויות כספיות ללא אישורן בממשלה. כעת, נערכת בדיקה של כל ההשלכות של רכישה במסגרת אופציה מכרזית וללא הליך תחרותי מחודש.

ההנחה הרווחת היא שמקרה זה שונה ממקרים קודמים, שכן מדובר בהארכת רכבות קיימות ולא ברכישת רכבות חדשות. גם מבחינה מקצועית נבחנת השאלה - כיצד ניתן לבטח את הרכבת במקרה שהקרונות לא מתאימים לנסיעת מערך הכולל 10 קרונות כמובטח ובחינת התועלת הכלכלית של המשך הרכש במסגרת חוזה קיים לאחידות הצי הרכבתי.

כל השחקנים חוששים מדוח מבקר מדינה, אלא שכל השאלות עולות ברגע האחרון האפשרי למימוש העסקה, והן מצויות כעת בבחינה של הגורמים המשפטיים, כשההערכה היא שחרף דוחות מבקר המדינה, ניתן להוציא את העסקה לפועל. אולם, ככל שחולפים הימים, אובדים הסיכויים למימושה ולהטבה בטווח הקצר לנוסעי הרכבת ולמשק הישראלי. כך ניסיון להיטיב את המצב נתקל בחומה בירוקרטית ומשפטית והשיפור בשירות עלול להידחות במשך שנים ארוכות.

100 מיליון נסיעות עד שנת 2025

בשנת 2019 היקף הנסיעות ברכבת הגיע ל־70 מיליון בכל שנה, ובשנים הקרובות המספר צפוי לגדול במיליונים נוספים. על פי התחזיות, בשנת 2025 המספר צפוי לעמוד על 100 מיליון נסיעות. כל זאת, בזמן שהקרונות עמוסים בשעות השיא - תופעה שגורמת למי שיכול לבחור שלא לנסוע ברכבת או לנסוע בה בתנאים ירודים שמשפיעים על זמני העלייה והירידה מהרכבת, ולכן גם על טיב השירות שניתן ועל האיחורים.

לאורך שנים המדינה לא חזתה נכון את הגידול במספר הנסיעות ברכבת ולא השקיעה די בתשתיות. כתוצאה מכך, בציר איילון, למשל, פועלות רק שלוש מסילות רכבת שיכולות להסיע עליהן 14 רכבות לכל כיוון בשעה, לירושלים מופעלות רק שתי רכבות בשעה ובין חיפה לתל אביב רק ארבע רכבות.

הטבה מבחינת התשתית תתרחש רק בשנת 2030, אז תוקם המסילה הרביעית באיילון ויוכפלו מסילות החוף, ובשנת 2027 המסילה המזרחית מלוד לחדרה על תוואי כביש 6. אלא שעד אז מספר הנוסעים צפוי לגדול באופן משמעותי, במיוחד לנוכח החלת אגרות הגודש המתוכננות.

עד אז ננקטים צעדים שונים, אך גם הם לא יוכלו לגשר על הפער כולו. כך למשל, החלפת מערכת האיתות בשנת 2025 תוכל להוסיף עוד שלוש רכבות בשעה בציר איילון, אבל הוא לא צפוי לשחרר את פקק הרכבות שעל ציר החוף. פתרון אחר הוא החלפת קרונות חד קומתיים בדו־קומתיים, שילוב קרונות אורבניים שמאפשרים גם עמידה והארכת רכבות.

אך למרות זאת, גורמי מקצוע מעריכים שבשעות השיא התפוסה ברכבות תעמוד על 150% נוסעים, כלומר מעבר למה שהרכבת יכולה לספק. לכן, גובר החשש שצפיפות כה גבוהה תוביל להרעת השירות ולהעדפת הרכב הפרטי על פניו - עבור מי שיכול. 

עוד כתבות

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

משפחות החטופים בדרישה לפגישה דחופה עם רה"מ

מטה משפחות החטופים בדרישה לפגישה דחופה עם ראש הממשלה: "כבר מחר, על מנת לקבל עדכון על מצב העסקה הנידונה" ● מטולה: ארבע פגיעות ישירות בבית פרטי • טיל נ"ט נורה לעבר משאית עופות סמוך למושב רמות נפתלי בגליל העליון - ללא נפגעים • שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן נחת בישראל ● עדכונים שוטפים

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלו מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה