גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היכן נמצאות ההזדמנויות העסקיות הגדולות בעידן העבודה מהבית

בכל יום כ־300 אלף מועסקים בישראל מעבירים את הביקושים שלהם מסביבת מקום העבודה לסביבת הבית שממנו הם עובדים ● אילו עסקים מרוויחים מכך הכי הרבה, מי עוד לא ניצל את כל הפוטנציאל, וכיצד ניתן לנהל ביעילות את מערך השולחנות שנשארו במשרד

היכן נמצאות ההזדמנויות העסקיות הגדולות בעידן העבודה מהבית / צילום: Shutterstock
היכן נמצאות ההזדמנויות העסקיות הגדולות בעידן העבודה מהבית / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

העבודה ההיברידית, שמשלבת בין המשרד לבין הבית, החלה בתקופת הקורונה וממשיכה להתקיים גם "בחיים הרגילים". כ־17% מ־3.8 מיליון המועסקים במשק עובדים גם מהבית (650 אלף מועסקים), בממוצע של 2.4 ימים בשבוע. כלומר, בכל יום כ־300 אלף מועסקים מעבירים את הביקושים שלהם מסביבת מקום העבודה לסביבת הבית, אל עסקים חדשים ופעילויות שנפתחים ונהנים מתזוזת השוק.

כאן נציג את העובדות, המגמות והתחזיות ביחס להיקף שוק העבודה מהבית, את גודלו של כוח הקנייה החודשי שהועתק לסביבת הבית ואת ההזדמנויות שמעבר זה מחולל.

עידן ה"חי־טק"

בתקופת הקורונה בחנו בחברת צ'מנסקי בן שחר ושות' את התופעות המתרחשות והצפויות בשוק התעסוקה בכלל, והמשרדים בפרט. חזינו שאחרי הקורונה ייווצר עולם עבודה חדש שניתן לכנות "חי־טק", ובו נחיה במקום שבו אנחנו עובדים, ונעבוד במקום שיש בו חיים.

כמו כן, חזינו שתיווצר עירוניות חדשה, וביקושים למוצרים חדשים במיקומים שונים מהקיים עד אז. בין היתר, נוצר עירוב שימושים דירתי - סטודיו, לופט, קליניקה, חדרים להשכרה ויחידות משולבות. פוטנציאל הביקוש שחזינו אז עמד על כ־40% מהעובדים אשר יכולים לעבוד מהבית, ובפועל צפינו ש־20%-10% גם יממשו זאת.

במקביל סברנו שכל הרעיון והקונספט של משרד כמקום מפגש, נטוורקינג ואינטראקציות בין אנשים ימשיך להתקיים, משום שהאדם הינו חיה חברתית (הצעירים חזרו מהר יותר לשגרה), וההפריה והחדשנות נוצרות בעשייה ביחד.

 

התייצבות העבודה מהבית

במאי ובאוקטובר 2021 ערכנו שני סקרים, שמהם עלה כי מבין המועסקים באותה תקופה, 52%-46% עובדים רק מהמשרד, 21%-18% עובדים בצורה היברידית וכ־6% עובדים רק מהבית. משמע, עובדי המשרדים הרגילים חזרו מהר יותר לשגרה שלפני הקורונה, בעוד עובדי ההייטק והמגזר העסקי־פיננסי והצעירים בכלל שינו את הרגליהם, ופיצלו את מקום עבודתם בין הבית, המשרד ומקום נוסף שלישי - כמו חללי עבודה משותפים שבצמיחה, שלוחת משרדים רחוקה ועוד.

בישראל יש היום למעלה מ־1.5 מיליון בני אדם המועסקים במשרדים "רגילים", מה שניתן להגדיר כ"יושבי כיסא מול שולחן". מספטמבר 2020 החלה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לאמוד את היקף העבודה מהבית. האומדן הינו לעבודה מהבית בכל היקף שהוא, ללא הבחנה.

שיעור העובדים מהבית מתוך סך המועסקים הרלוונטיים עמד בשיא משבר הקורונה על 40%-35%. היקף העבודה מהבית ירד עם התמתנות משבר הקורונה עד לשפל של 18% בלבד ביוני 2021. ואולם, לאחר מכן חלה עלייה והתייצבות בתקופת הפוסט־קורונה, וכעת מדובר בכ־25%.

כאמור, כיום היקף העבודה מהבית הוא בממוצע כ־2.4 ימים בשבוע למועסק, ונמצא במגמת ירידה לעומת כ־3 בשיא משבר הקורונה. ברם, הירידה קטנה יחסית ומעידה על יציבות המגמה. העבודה מהבית מתקיימת במרבית ענפי המשק הרלוונטיים, ומתאפשרת גם במגזר הציבורי (המעסיק הגדול ביותר במשק) שהינו שמרני יחסית בכל הנוגע לתנאי העסקה. לפיכך, מוערך שהעבודה מהבית הינה עובדה קיימת, והיא איתנו כאן להישאר.

כ־650 אלף מועסקים עובדים מהבית ובאופן היברידי, והם מחוללים כ־1.5 מיליון ימי עבודה מהבית בשבוע (עיבוד לנתוני הלמ"ס). כאמור, בכל רגע נתון כ־300 אלף מועסקים עברו לעבוד מהבית ו/או במקום היברידי. כלומר, בכל יום עבודה הם מהווים בממוצע 8% ממספר המועסקים הכללי במשק.

בעולם מדובר בתופעה עוצמתית יותר מאשר בישראל. לדוגמה, בניו יורק ולונדון חזרו פחות מ־45% מהעובדים לעבודה במשרדים, מה שהוביל לכך שמאות אלפי מ"ר מוסבים ממשרדים למגורים. האם תופעה זו צפויה גם בישראל?

רשימת המבוקשים

העבודה ההיברידית מייצרת הזדמנויות רבות לרשתות קמעונאיות ולפעילויות אחרות. הנה כמה מהן:

הסעדה ומשלוחים - המרה של משלוחים למשרד שבבית, כתחליף לשליח אל המשרד. גודל השוק היומי למשלוחים אל המועסקים בבית נאמד בכ־10 מיליון שקל ליום לפחות, כ־250 מיליון שקל בחודש (נגזר מאומדן של 75% הנהנים מהטבה של סיבוס, והכפלה במחיר ממוצע לארוחה).

מחד, הדבר מגדיל את הביקושים למסעדות ולעסקים הממוקמים בשכונות, ומאידך, מקטין את הביקושים לעסקים בסביבת המשרדים. במקביל, חל גידול בכמות העסקים שמייצרים אוכל ביתי וכן מעדניות בשכונות ובמרכזי הערים.

בהכרח, הצמיחה נובעת מהביקוש של המועסקים המתגוררים בסמוך, וגם מהגידול ברמת החיים. כתוצאה מכך, חל גידול מהותי בפעילות שוק המשלוחים, כאשר השליחים נדרשים לפזר את הארוחות במרחקים גדולים יותר, ולא בריכוז של מועסקים.

מזון וסופרמרקט - נרשם גידול בהוצאה החודשית של משק הבית, כנגזר מהשהות הנוספת בבית. בנוסף, קיימת הזדמנות לחנויות הסופרמרקט בשכונות להגדיל את מגוון האוכל המוכן עבור המועסקים בבית. בנוסף, פעמים רבות מתאפשר למועסקים לנצל את כספי הסיבוס בסופרמרקט השכונתי.

משרד ביתי - רבים ממשיכים להשקיע ביצירת משרדים ביתיים. הדבר מוביל לגידול ברכישות מוצרי ריהוט (שולחן, כיסא, מדפים ועוד) וציוד אלקטרוני (מחשבים, מדפסות, מסמכים).

הורות - הביקוש למטפלות פרטיות מתעצם, גם בחצי משרה וגם בשעות בודדות, כמענה לצורך של הורים שעובדים מהבית וזקוקים למטפלת שתהיה עם הילד בזמן שהם "משגיחים", ברם עסוקים (בכיוון ההפוך, יש שגם עובדים וגם משגיחים, וחוסכים את העלות הנוספת). שכר חודשי למטפלת באזור תל אביב מגיע ל־10,000 שקל.

ספר/ית וקוסמטיקה בבית - גם הביקוש לשירותים שמסופקים בבית מתעצם, מאחר שהמועסקים נמצאים פחות מחוץ למרחב השכונתי שלהם.

מיני ווי־וורק בשכונות - המועסקים מהבית לא תמיד יכולים לעבוד ממנו, ו/או לא רוצים, ולכן מבקשים מקום חיצוני שיהיה קרוב לביתם. לכן צפוי ביקוש לחללי עבודה משותפים וקטנים.

עיצוב חדש למשרד

במקביל חלים שינויים גם בעיצוב המשרדים, ונדרשת יצירת חלל עבודה ניידת, ומשרדים למשתמשים רבים ומתחלפים. עם השאיפה לאורח חיים בריא, נדרש גם מבנה משרדי שמבטיח בריאות פיזית ורגשית של העובדים.

עיצוב המבנה צריך לאפשר גמישות בהחלפת דיירים, ולחולל מפגשים אקראיים וכלכלת שיתוף. כמו כן, נדרשת התאמה של המבנים והמשרדים לדורות ה־Y וה־Z שמייצרים חיבורים וירטואליים ופיזיים של שיתופי־פעולה.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

האם ומתי החברות יצמצמו את שטחי המשרדים? האם ינהלו מערך יעיל של השולחנות (עוד בטרם הקורונה, בדלויט אמסטרדם היו 1,000 שולחנות ל־2,500 עובדים)? האם ישתמשו ביותר טכנולוגיות כגון מערכת הוטלינג שנועדה "למקסם רווח" מכל שולחן? נזכיר כי גם בישראל החליטו חלק ממשרדי רואי החשבון הגדולים להפוך את משרדיהם ל"משרדים חמים" (אין משרד קבוע לעובד), והם מאשרים עבודה של יומיים בשבוע מהבית ו/או אצל לקוחות.

הצפי לעתיד הוא שכ־25% מהמועסקים הרלוונטיים ימשיכו לעבוד מהבית במשך יומיים־שלושה בממוצע בשבוע, ויעבירו חלק מהצריכה לסביבת הבית ולעסקים שבשכונה - שימשיכו ליהנות מפריחה. כל האמור נגזר גם מהשינויים החברתיים והתרבותיים העוברים על דורות ה־Y וה־Z, ותפיסתם את מהות העבודה בחייהם ובחיי משפחותיהם.

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

תיקון והתנצלות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"