גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משוב שלילי מהעובדים זה דבר נהדר, בעיקר למנהלים

מחקר מצא שהיצירתיות של מנהלים עלתה בכ-9% לאחר קבלת משוב שלילי מהכפופים להם, אך ביקורת מהממונים או מעמיתים לא הביאה כלל לתוצאה דומה ● מה זה אומר על הדרך שבה אנחנו נותנים ומקבלים ביקורת, ואיך צריך לנהל אותה בצורה שלא תהרוג את היצירתיות?

הרווארד בגלובס. על משוב שלילי מהעובדים / צילום: Unsplash
הרווארד בגלובס. על משוב שלילי מהעובדים / צילום: Unsplash

 

 

יאון ג'ון קים מאוניברסיטת קיימברידג' וג'ונה קים מאוניברסיטת אוהיו סטייט ערכו ניסוי שדה בחברת מזון בריאות קוריאנית, שבדק את המשוב בחברה, ובמסגרתו קיבלו מפתחי מוצרים הערכות ביצועים רבעוניות. המשוב היה מלמעלה למטה, מלמטה למעלה ולרוחב. חודשיים לאחר מכן בחנו החוקרים כיצד הממונים דירגו את היצירתיות של אותם עובדים.

הם גילו שאנשים שקיבלו משוב שלילי ממנהל או מעמית גילו רמות נמוכות של יצירתיות, אבל בעבור מנהלים שקיבלו ביקורת מעובד בדרג נמוך יותר, ההפך היה הנכון. המסקנה שלהם: ביקורת של כפוף הופכת אותך ליצירתי יותר.

ביקורת ומשחקי כוח

פרופסור יאון ג'ון קים, הסבר את המחקר שלך.
"אנשים בדרך כלל מגיבים למשוב שלילי באחת משתי דרכים: הם עלולים להרגיש מאוימים, להיסגר להתנסויות ולחוש שדעתם מוסחת מעבודתם. מצד שני, הם גם עשויים לזהות בעיות בביצועים הנוכחיים שלהם וליישם אסטרטגיות טובות יותר לביצוע דברים. הדרך שבה אנשים מגיבים למשוב שלילי תלויה במקום ממנו הגיע המשוב. כאשר עובדים מקבלים ביקורת מבוס או עמית, הם נוטים להרגיש מאוימים, אבל כאשר מנהיגים מקבלים ביקורת מהכפופים להם - עובדים שהם מנהלים - סביר יותר שהם יתמקדו בהשתפרות במשימות שלהם".

 

למה שמנהלים יהיו בסדר עם זה שכפופים להם יצביעו על החולשות שלהם? אין ספק שזו מכה לאגו.
זה הכל סביב דינמיקת הכוח. כשעובדים מקבלים משוב שלילי מאנשים במעמד גבוה יותר, זה משפיע על הדימוי העצמי שלהם וגורם להם לחרדות לגבי עתידם, כי הבוסים מחזיקים בכל הקלפים - הם מעריכים עובדים וקובעים את הקידומים והשכר שלהם. גם ביקורת מצד עמית תיצור כנראה חוסר ביטחון מסוים; אחרי הכל, עמיתים מתחרים לרוב על אותם משאבים והזדמנויות, כך שמשוב שלילי יכול להרגיש כמו משחק כוח - ניסיון להשמיץ את היכולות של מישהו והתקפה על ההערכה העצמית. כאשר מנהל מקבל ביקורת על ידי עובד, זה מרגיש פחות מאיים, מכיוון שלעובד אין כל שליטה על המשאבים והתגמולים של הבוס.

כמה גדולה הייתה הקפיצה ביצירתיות של המנהלים?
 לאחר קבלת משוב שלילי מהכפופים להם, היצירתיות של המנהלים עלתה, בממוצע, בכ-9%, על פי ביקורות של ממונים.

האם יכול להיות שבגלל שהמנהלים היו מבוגרים ומנוסים יותר, היה להם עור עבה יותר והיו מסוגלים יותר להתמודד עם ביקורת?
אם זה היה המקרה, הקשר החיובי בין ביקורת ויצירתיות היה צריך להיות חזק יותר עבור מנהלים מבוגרים ומנהלים עם קדנציות ארוכות יותר. בדקנו את שני הדברים אבל לא מצאנו שום קשר כזה.

 האם התוצאות היו זהות עבור מנהלות ומנהלים?
שואלים אותי את השאלה הזאת הרבה! הסתכלנו גם על זה, אבל לא ראינו שום הבדלים.

מה אם בוס חדש בתפקיד או לא כשיר - או, אפילו גרוע מכך, ממש חסר ביטחון? האם עדיין היית מצפה שמשוב שלילי מכפוף ישפיע לטובה?
לא יכולנו לבודד הבדלי אישיות, אז הנתונים שלנו לא יכולים לענות על השאלה הזו. אבל תחושת הבטן שלי היא שאם לבוס יש רמות גבוהות של נוירוטיות, הוא או היא כנראה ירגישו מאוימים באמת, וזה עלול לפגוע בביצועים במשימות יצירתיות.

פעולות תגמול ונקמה

העובדים שחקרת עבדו בחברה קוריאנית. האם נורמות תרבותיות יכלו להשפיע על התוצאות?
גם אנחנו חששנו מזה. בקוריאה בושה וכוח הם גורמים תרבותיים בולטים; סביר להניח שאף אחד לא יחשוב שעובד עלול לאיים על מנהל, אז לבוסים אולי יהיה די קל לקבל ביקורת מכפופים. אז ערכנו מחקר שני, הפעם עם סטודנטים לתואר ראשון באוניברסיטה בצפון אמריקה. הקצינו את המשתתפים לתפקיד של מנהל, כפוף או עמית ואמרנו להם שהם יקבלו משוב ממשתתפים אחרים בתפקידים אלה - אבל למעשה עשינו מניפולציות על ההערות שקיבלו ועל הכיוונים שמהם הם חשבו שההערות הגיעו.

לאחר מכן ביקשנו מהמשתתפים להעלות רעיונות יצירתיים בנושאים ארגוניים והנחנו שופטים בלתי תלויים להעריך את התוצאות. מצאנו בדיוק את אותו דפוס שראינו בחברה הקוריאנית: כשאנשים קיבלו משוב שלילי והאמינו שהוא הגיע ממנהל או מעמית, הם הרגישו מאוימים והיצירתיות שלהם ירדה. כשהם האמינו שהביקורת באה מכפוף, היצירתיות שלהם גברה.

יש לי בוס פנטסטי - שהוא במקרה בחור די יצירתי - אבל האם הוא לא יתמרמר עלי לפחות קצת אם פתאום אתחיל לבקר את עבודתו?
כשאתה מקבל משוב שלילי מכל כיוון, אין ספק: זה מרגיש רע. אבל המחקר שלנו מצביע על כך שמנהלים המתמודדים עם ביקורת עובדים יכולים להתמודד עם התחושה השלילית הזו ולשמור על מיקוד בשיפור היצירתיות שלהם.

השאלה שלך משתלבת עם פרויקט מחקר אחר, שרק סיימתי לאסוף עליו נתונים. הלכתי לחברה שנייה בקוריאה והשתמשתי בסקרים כדי למדוד פעולות ניהוליות שניתן לראות בהן פעולות תגמול. אחר כך בדקתי אם העובדים המעורבים נתנו לבוסים האלה משוב שלילי כלשהו בסבב הקודם של הערכות ביצועים. התוצאות היו ברורות: אלה שהעבירו ביקורת ספגו נקמה. אז גם אם מנהלים יגיבו לביקורת על ידי הגברת היצירתיות שלהם, זה לא אומר שהם לא יתנקמו אחר כך.

 אוי לא! נשמע כאילו אני צריכה להיזהר. 
את באמת צריכה להיות קצת זהירה. ראיתי שלושה סוגים של תגמול בחברה ההיא: מנהלים הורידו בכוונה את הערכות הביצועים של העובדים. או שהם נהיו תוקפניים ואף מתעללים כלפיהם. וגם - זה היה מאכזב במיוחד - הם עסקו בהדרה חברתית.

האם חברות יכולות לעקוף את הבעיה על ידי משוב שלילי אנונימי, שיגיע למנהלים במצבור?
כן, אני חושב שזה עשוי להיות נבון עבור חברות למדוד את כל זרימות המשוב - מלמעלה למטה, מלמטה למעלה ולרוחב - ולשלב את הזרימות במקום לפרק אותן בעת ​​הצגת המידע. למשל, הם לא צריכים לומר, "זהו משוב מצטבר מכפופים", כי אז הבוסים עשויים להתנקם בכל הכפופים. אני בודק את זה עם חברה אחת עכשיו.

מה לגבי משוב חיובי?
זה עוד פרויקט שעבדתי עליו. גיליתי שבסופו של דבר אין קשר בין שבחים ליצירתיות, כי יש שני מנגנונים מנוגדים בפעולה. משוב חיובי יכול להיות טוב ליצירתיות; זה גורם לאנשים להרגיש שמכירים אותם, והם עשויים להשקיע יותר מאמץ בעבודתם כתוצאה מכך. אבל יש גם השפעה לפיה ברגע שאתה מקבל מחמאות על העבודה שלך, אתה לא עושה שום דבר כדי לשפר, כי אתה חושב שהכל בסדר גמור כפי שהוא.

איך הגעת להתעניינות בנושא הזה?
לפני שהתחלתי תואר שני, הייתי מהנדס תוכנה - לא מוצלח במיוחד. קיבלתי המון תגובות שליליות. כמו רוב האנשים, לא נהניתי מזה, וחשבתי שהיצירתיות שלי כנראה סובלת כתוצאה מכך. בהנדסת תוכנה יש הרבה מקום ליצירתיות. אבל אז נכנסתי לאקדמיה - שם אתה מקבל כל הזמן הערות ביקורתיות - והתחלתי לראות שמשוב שלילי יכול לעזור גם לי להשתפר. הבנתי שזה יכול ליצור תוצאות טובות ורעות, והחלטתי לחקור את התופעות הללו.

איך חברות יכולות לשמור שמשוב שלילי מהממונים מטה ובין עמיתים לא יהרוג את היצירתיות של אנשים? האם הם צריכים לזרוק מהחלון ביקורות מנהלים ועמיתים ולוודא שהביקורת מגיעה רק מלמטה למעלה?
החברה הקוריאנית במחקר שלנו אכן הטמיעה מערכת רשמית לעובדים לתת לבוסים שלהם משוב שלילי. זו אפשרות אחת. אחרת היא ליצור מערכת אוטומטית המספקת משוב אובייקטיבי - למשל, אלגוריתם שסופר את מספר השגיאות בתוכנה או את נפח הסחורה שמכר איש מכירות. במקרים אלה לא תהיה סיבה שאנשים ירגישו מאוימים מהמשוב השלילי - זה יגיע ממחשב.

אם כמות רגילה של ביקורת מגבירה את היצירתיות של הבוס, האם הרבה מזה יהיה אפילו טוב יותר?
אם הייתי מתעלם לחלוטין מהמחקר שאני עושה על פעולות תגמול, הייתי אומר ללא ספק שעובדים צריכים לחלוק את כל המשוב השלילי שלהם עם המנהלים שלהם. זה באמת ישפר את היצירתיות של הבכירים. אבל העבודה העוקבת שלי מראה שאם העובדים יעשו את זה, זה יכול לחזור אליהם כמו בומרנג.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"