גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבא של הדר מוכתר לא לבד: תושבי המרכז נוהרים לדירות בחיפה

ההורים של הדר מוכתר הם לא המשקיעים היחידים שהתאהבו בחיפה: "אהבתי את העיר והמחירים הם אטרקטיביים", אמרה אירית ונונו, שמאית מקרקעין מתל אביב שבעצמה רכשה דירה להשקעה בעיר ● עם זאת, כמו בשאר הארץ, גם בחיפה כמות העסקאות ירדה בחודשים האחרונים

חיפה / צילום: Shutterstock, Altosvic
חיפה / צילום: Shutterstock, Altosvic

השבוע עלתה לכותרות הדירה שרכשו הוריה של המועמדת לכנסת הדר מוכתר. ההורים, תושבי קריית אונו, החליטו לקנות דירת 4 חדרים בשטח 56 מ"ר ברחוב מרסיי 14, תמורת 825 אלף שקל - במה שמוכתר הגדירה "כסף לפנסיה". התופעה הזו של משקיעים מהמרכז אינה חדשה בחיפה.

שוק הדיור הצטנן והבנקים חזרו להילחם על משכנתאות
הנתונים מגלים: בניית דירות חמישה חדרים בשפל של 20 שנה | ניתוח 

אירית ונונו, שמאית מקרקעין מתל אביב שבעצמה רכשה דירה להשקעה בחיפה, ציינה שבעת החיפוש אחרי הדירה, היא התמקדה בעיקר באזור שכונת בת גלים ובאזור העיר התחתית: "העיר התחתית היא יחסית לא יקרה ביחס לשכונות הגבוהות. כשחיפשתי, עליתי לאזורים הגבוהים כמו אחוזה ודרך הים ומרכז הכרמל, אבל השכונות הללו יותר מנותקות וזה פחות דיבר אליי. בעיקר חיפשתי מקום שאפשר לשים את האוטו ושיש לך הכל ליד הבית, כי בעיקר לחיפה יש הרבה מה להציע".

"יש בה הרבה מקומות בילוי, הרבה שירותים והתחבורה הציבורית ממש טובה. אותי מה שמשך זה שאהבתי את העיר והמחירים הם אטרקטיביים", אמרה ונונו. "אפשר למצוא דירה בפחות ממיליון שקל - דבר שאי אפשר למצוא במרכז. אני קניתי בשכונת קריית אליהו, וזה אזור שיש בו דיבורים על התחדשות עירונית ופוטנציאל. וללא שום קשר, אני אוהבת עיר ואנרגיה של עיר. הייתה לי אופציה לרכוש דירה באזור פריפריאלי אחר - אבל אין שם יותר מדי אטרקציות".

"חיפה הייתה מאז ומתמיד יעד למשקיעים, לדעתי בעיקר בגלל מחירי הדירות הזולים יחסית" מסביר  השמאי אסף גסטפרוינד, שמאי מקרקעין ועורך דין, יו"ר מחוז חיפה והצפון בלשכת שמאי המקרקעין. לדבריו, "מי שרוצה חשיפה לנדל"ן עם הון עצמי של כמה מאות אלפי שקלים, יכול בקלות רבה למצוא אותה בחיפה, לעומת אזור המרכז שם נדרש הון עצמי יותר גבוה".

"בהשוואה לשנים קודמות, אני בהחלט רואה עלייה בביקושים של משקיעים, בעיקר באזורים בעלי פוטנציאל לפרויקטים של פינוי-בינוי, כמו למשל בקריית אליעזר, או בכניסה לחיפה (שכונות החוף). שם בהחלט רואים עלייה בהשוואה לשנים הקודמות וזה מתבטא גם ברמות המחירים", הוסיף גסטפרוינד.

האטה במספר העסקאות

יחד עם זאת, גסטפרוינד מדגיש כי באופן כללי יש האטה בכמות העסקאות בחיפה וזה כפועל יוצא לירידה בכמות העסקאות בשאר חלקי הארץ: "בשנה שעברה מי שהוביל את השוק הם זוגות צעירים שרכשו דירות יד ראשונה מקבלן, אבל בוא לא נשכח שהרבה מאוד אנשים כבר קנו דירה, יכול להיות שהירידה בפעילות של הדירות נובעת מזוגות צעירים ורוכשי דירה ראשונה שרכשו כבר דירה, והיו כאלה מאות אלפים שכבר יצאו מהשוק".

"בבנקים יש ירידה משמעותית בבקשות למשכנתאות, גם בחיפה יש ירידה גם בבקשות להלוואת וגם בביצועים. זה נכון שבחיפה שהמשקיעים מורגשים פחות ממה שמורגש בתל אביב. ומי שרוצה להצמיד את הכסף שלו מצמיד אותו לנדל"ן כי אבסולוטית המחירים נמוכים בחיפה אבל זה לא חדש זה היה כך מאז ומתמיד. בחיפה אנחנו מרגישים רגיעה מסויימת שיכול להיות שהיא זמנית, מדובר על ירידה של 15%. אנחנו מרגישים את הסנטימנט בשוק: כשהיינו מתבקשים לתת סקירה לעסקה, הלקוחות הפוטנציאליים היו לוחצים לקבל את דוח השומה כמה שיותר מהר, היום אף אחד לא לחוץ - אני ממש מרגיש את זה", הוסיף גסטפרוינד.

איזה אזורים מועדפים להשקעה?

אחד האזורים המעניינים בחיפה הוא "מתחם העלייה השנייה", הממוקם בשכונת בת גלים בסמיכות לתחנת רכבת בת גלים, בית החולים רמב"ם ובקרבת בית הספר לרפואה של הטכניון. במתחם הנ"ל מוצעת תוכנית מתאר מקומית לפינוי בינוי על שטח של יותר מ-31 דונם, הכוללת הריסה של 17 מבני מגורים ומבנים המאכלסים שיטור קהילתי בני 3-4 קומות במצב פיזי ירוד, בהיקף של 175 יחידות דיור. כמו כן מתוכננת הקמת מתחם מגורים בן 11 מבנים בהיקף 660 יחידות דיור במסגרת הליך התחדשות עירונית.

עוד מציעה התוכנית בנייה מרקמית, הכוללת חזית מסחרית לאורך חזית רחוב העלייה השנייה, ולאורך רחוב שרל לוץ, "במסגרת תוכנית זו הורחב השטח למבני ציבור עליו ממוקם בית הספר ונכלל פיתוח מחודש של שצ"פ ותיק בגודל של 3.8 דונם", נכתב. יחד עם זאת, בשכונות החוף המערבי הביקושים לא פחות גבוהים.

אורי חרמש, מתווך של "מגורים החברה לנדל"ן", המתמחה באזור שפרינצק, שער העלייה, נווה דוד ורכס הכרמל, ציין כי מכר בשנה האחרונה כ-20 דירות: מחציתן נמכרו למשקיעים. לדברי חרמש, באזורי שפרינצק, שער העלייה ונווה דוד, "ההשקעות מאוד חמות כיום, ויש שם התנהלות מול חברות יזמיות מאוד גדולות שמנסות לקדם תוכניות בנייה, כמו למשל חברת אזורים, יוסי אברהמי ונקסט אורבן". הביקושים לדבריו מגיעים מאזור המרכז, אך ישנו מיעוט של משקיעים מאזור הצפון.

ארז בנקר, זכיין אנגלו סכסון חיפה, גם הוא מעורה באזורי הביקוש, סגר בשנה האחרונה עשרות עסקאות נדל"ן בעיר, מתוכן 90% כדבריו עבור משקיעים. לדבריו, "מה שנותן למשקיעים דחיפה הוא תוכניות פינוי בינוי בשכונות החוף, כמו בנווה דוד ובת גלים, המגמה היא לרדת לשכונות קו החוף וזה מה שהעירייה רוצה גם".

בנקר הסביר: "באזורים הללו רוב הדירות הן דירות שיכון ישנות בבנייני רכבת משנות ה-50 וה-60 שיושבים על שטחים גדולים, ובהם זכויות בנייה ופחות הגבלות גובה. אפשר לבנות באזורי החוף בניינים של 18 ו-20 קומות - בניגוד לשכונות הגבוהות של העיר, שם הטופוגרפיה מגבילה". לדבריו, "עיקר הביקושים מגיעים מאזור המרכז, כי הכסף הגדול נמצא בעיקר במרכז. ובגלל שחיפה היא אחת מהערים הגדולות מישראל, יש בה הייטק, חופים, ויש התחדשות עירונית זה מוקד משיכה למשקיעים. יחד עם זאת, בשלוש השנים האחרונות, המחירים עדיין זולים".

מה לגבי המחירים?

חרמש ציין כי "בשלוש השנים האחרונות יש התעניינות גוברת בקרב משקיעים,והדירות בשכונות הללו שנמכרו בעבר ב-700-800 אלף שקל, נמכרות היום בסביבות 1.2-1.4 מיליון שקל".

לדברי חרמש, "ברחוב הרותם בשכונת העלייה יש דירה של שני חדרים שנמצאת בשיווק עם תג מחיר של 1.4 מיליון שקל. לפני שבוע נסגרה עסקה של דירת 3 חדרים ברחוב הרותם בקומה רביעית ללא מעלית ב-1.45 מיליון שקל".

חרמש הוסיף עוד כי "אלה שכונות שהן קו ראשון לים, שטרם מומש הפוטנציאל שלהן. בנוסף, כיוון שבשכונות הגבוהות של העיר המחירים גבוהים, לעומתן בשכונות החוף המחירים נמוכים וזה מושך משקיעים. תוסיף לזה את כביש החוף שצמוד לשכונות, המהווה יתרון יציאה לכבישים 2 ו-4 - צירי היציאה לצפון ולדרום, וכתוצאה שכונות נוספות כמו רמת הנשיא ונווה דוד עלו ברמת המחירים. בשכונת העלייה יש את רחוב הרותם, והרחוב הזה יעבור שינוי משמעותי, יש שם תוכנית שנמצאת כבר בוועדות וכל התושבים כבר חתמו. גם בנווה דוד התושבים חתומים על כמה פרויקטים, בסך הכל ישנם בין 3-4 פרויקטים שאמורים לצאת לפועל".

"דירות שני חדרים מושכרות היום באזור ה-2,500-2,600 שקל לחודש, ודירות שלושה חדרים מושכרות בממוצע ב-3,000 שקל לחודש, המשקפים תשואה של בין 3-4% ממוצע. דירות אלה הושכרו בכמה מאות שקלים פחות באזור הדר עליון. לעומת זאת, יש דירות להשקעה סולידית שמשכירים אותן בדמי שכירות של 3,000 שקל בערך המשקפים תשואה של 3-3.5% ממוצע, יש גם דירות המניבות עד 4% ממוצע", אמר חרמש. "אזור העלייה השנייה עדיין נמצא בהתנהלות, אולם הדירות נמכרות שם ב1.3-.1.5 מיליון שקל ולפני כמה שנים העסקאות נסגרו ב-200 אלף שקל פחות. שטח הדירות הוא בין 50-70 מ"ר, והמצב הפיזי שלהן הוא ממוצע ומטה", הוסיף.

מבחינת בנקר, בעקבות הנהירה של המשקיעים, הייתה בשלוש השנים האחרונות עלייה משמעותית של לפחות של 20-30% במחירים, אולם לדבריו, התושאה לא גבוהות במיוחד. "היום דירות כאלה, של 2, 2.5 חדרים בעלות שטח של 50 מ"ר בממוצע מושכרות בדמי שכירות של 2,500, 3,000 שקל לחודש. בתשואות בקושי 3%, אבל משקיעים מחפשים בעיקר השבחה עתידית ומוכנים לחיות עם תשואה נמוכה, הציפייה בעיקר שיזם יבוא ויקדם תוכנית תמ"א בשכונות הללו". לדבריו, "לפי העירייה זה יקרה תוך 10-15 שנים ומי שקונה קונה להשבחה עתידית".

"באזורים הללו של התחדשות העירונית זמן המדף לדירה הוא בין חודש לחודשיים וכמות המתעניינים מאוד גדולה", אמר בנקר. "אולם הבעיה כרגע היא שיש היצע קטן של דירות מול הרבה ביקוש. המגמה היא שהמוכרים הם אלה שקובעים את הטון, וזה גם תורם לעלייה במחירים".

ירידה ברכישות המשקיעים בעיר

הכלכלנית הראשית במשרד האוצר פירסמה ביוני האחרון דוח הסוקר את הרבעון הראשון של 2022 בשוק הדיור, וממנו עלה כי רבע מהזוגות הצעירים שרכשו דירה בחיפה הם תושבי מרכז הארץ שעל פי ההערכות רכשו את הדירות להשקעה. וזאת למרות הירידה ברכישות משקיעים בעיר לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

הסקירה התייחסה לרבעון הראשון של השנה. הדוח העדכני שפורסם בתחילת החודש, המתייחס לממצאי יולי האחרון, העלה כי כמות הדירות להשקעה בעיר חיפה ירדה אף יותר לעומת התקופה המקבילה שנה שעברה, עם 89 דירות בלבד שנרכשו להשקעה. מדובר בירידה של 50% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וחיפה, אשר דורגה שנייה ברכישת המשקיעים ביולי אשתקד, מדורגת ביולי האחרון במקום החמישי.

הירידה הזו היא תולדה של ירידה כללית ברכישות הדירות בישראל ועל פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ביולי האחרון נמכרו כ-2,800 דירות בלבד, הכמות החודשית הנמוכה ביותר בשלוש השנים האחרונות, כשרק בתקופת סגר הקורונה הראשון נמכרו פחות.

לפי גסטפרוינד, חיפה לא יוצאת דופן: "אין בה משהו מיוחד, מה שקורה בעיר מייצג את שאר חלקי בארץ". אולם, על אף הירידה בכמות רכישות הדירות, עולה כי בחיפה נרשם גידול הנע בין 15-17% בביקוש לדירות על ידי זוגות צעירים בשוק החופשי.

עוד כתבות

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל