גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

​כשהפרקליט והעד נכנסים לחדר סגור לפני העדות: בהיעדר אמון, הציבור רוצה לדעת מה נאמר שם

הציבור הישראלי רואה פרקליט ועד נכנסים לחדר, וכעבור זמן רואה שעולה משם עשן לבן בדמות חידושים ראייתיים הפוגעים בנאשם ● האזרח רואה זאת כשינוי כללי המשחק תוך כדי ניהולו ולא מוכן להאמין שהכול בסדר, רק משום שעורך הדין שנכנס לחדר אינו סנגור אלא תובע

אולם בית משפט / צילום: אוריה תדמור
אולם בית משפט / צילום: אוריה תדמור

הכותב הוא שותף במשרד עורכי הדין אלדד-פרץ ובעבר מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה

בשיח שהתקיים בפאנל בוועידת לשכת עורכי הדין, העלתה הסנגורית הציבורית הארצית, עו"ד ענת מיסד-כנען, את סוגיית הראיונות הנערכים בפרקליטות לעדי התביעה לפני עדותם בבית המשפט. הראיונות הם כורח המציאות בעולם שבו עדים מעידים זמן ארוך לאחר שמסרו את דבריהם במשטרה, לעתים שנים אחר-כך.

ראיונות אלה מולידים לאחרונה, יותר ויותר, ממצאים משמעותיים המשפיעים על התנהלות ההליכים הפליליים. בכמה הליכים התרחשו דרמות של ממש, כשדווקא בראיון, ימים לפני העלייה לדוכן העדים, עד התביעה נזכר לפתע באירועים חשובים שלא העיד עליהם בחקירתו במשטרה, סמוך להתרחשותם.

המפגשים הללו מתרחשים לאחר שהסנגור כבר עיצב קו הגנה בהתאם לראיות שהכיר וחקר את עדי התביעה הקודמים בהתאם לכתב האישום, שאמור לגדר את טענות התביעה. והנה, ראו זה פלא, בראיון עם הפרקליט מעלה לפתע העד פרטים שאוטמים את הסדק שהסנגור חשף, ככזה שדרכו יכניס לאולם המשפט את הספק הסביר.

התיק מונח לפניו

לא פעם עלתה הטענה שהישגי הפרקליטות בראיונות נולדו בחטא. צריך לזכור שבפני התובע המראיין מונח כל תיק החקירה, הוא יודע מה תשובת הנאשם לאישום, והוא למד כבר מה הקווים שמנסה ההגנה לקדם.

האתגר של התובע הוא לרענן את זכרונו של העד, להכין אותו כדין לחוויה לא פשוטה של עדות בבית המשפט, מבלי לגלוש להתאמת עדותו לעדויות עדי תביעה אחרים, מבלי "לעזור לו" למצוא הסברים לסתירות או לפערים בגרסתו. זה אתגר מקצועי ואתי, וזאת עוד לפני שעסקנו בשאלת "החומר החדש" שעולה במפגשים האלה.

לכן, הסנגורית הציבורית הארצית הפנתה להצעתו של נציב תלונות הציבור, השופט דוד רוזן, לתעד את המפגשים הללו בהקלטה, כדי לחזק את אמון הציבור בפרקליטות.

בתגובה הזכיר המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד שלמה למברגר, כי לא רק רוזן הציע להקליט את הראיונות. גם בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע באחד התיקים כי לא ישמע עדים שרואיינו בפרקליטות, אלא אם יועבר תחילה להגנה תמליל של הראיון. עו"ד למברגר ציין כי הפרקליטות עתרה לבג"ץ נגד החלטה זו, וזכתה.

"הציבור לא מבין"

לדבריה של הסנגורית הציבורית הארצית הצטרפה בהמשך הדיון גם עו"ד דבורה חן, סנגורית ששירתה עשרות שנים בפרקליטות וכיהנה כמנהלת המחלקה לעניינים ביטחוניים. עו"ד חן הציעה שלמרות שבית המשפט קיבל את עתירת הפרקליטות, הפרקליטות תשקול גם איך נראית עמדתה בעיני הציבור.

בתגובה השיב לה עו"ד למברגר: "דבורה, השאלה של ראיונות עדים לא תקבע לפי מה הציבור חושב, כי הציבור לא מבין, לא את הטענות של הסנגוריה ולא את הטענות שלי".

דברים אלה חשפו את התשתית ממנה נפער בולען אי-האמון של הציבור בפרקליטות. משמעות הטענה היא שהפרקליטות חושבת שאין בעיה של היעדר אמון ציבור בפרקליטות: לפרקליטות אין אמון בציבור ובהבנתו.

בימים אלה, שבהם אין אמון ציבורי, לא רק בפרקליטות אלא במוסדות חברתיים רבים, לא די לומר "תאמינו לנו, כי אנחנו הפרקליטות" (ולחלופין: אנחנו צה"ל, אנחנו הכנסת, אנחנו המשטרה, ועוד). נתוני אי-אמון הציבור במוסדות השונים מחייבים לשנות גישה זו באופן חד. יש לבנות מחדש אמון ציבור, ותנאי יסוד לבנייה כזו הוא שקיפות. שקיפות - גם מעבר לחובת השקיפות לפי הדין. לשקיפות יש מחיר של פגיעה בערכים אחרים, ובוודאי שהיא תבוא על חשבון יכולת הפרקליטות "לנצח", והיא עלולה לפגוע בסטטיסטיקת ההרשעות המרשימה.

המבחן הוא בעיני הציבור

גם אם אני, כמי ששירת בפרקליטות כ-30 שנה, מאמין שכמעט תמיד, כל מה שנעשה בראיון העד הוא תקין, וגם אם הייתי מאמין שאף פעם לא הייתה זליגה לתחום האסור - אין זה משנה כלל. המבחן הוא בעיני הציבור שלא זכה להכיר מקרוב את האנשים ולתת בהם אמון אישי, כפי שלי הייתה הזכות. הציבור רואה נגד עיניו פרקליט ועד נכנסים לחדר סגור, וכעבור זמן רואה שעולה משם עשן לבן בדמות חידושים ראייתיים הפוגעים בנאשם. הציבור רואה זאת כשינוי כללי המשחק תוך כדי ניהולו. הציבור כבר לא מוכן להאמין שהכול בסדר, רק משום שעורך הדין שנכנס לחדר עם העד אינו סנגור אלא תובע.

אכן, הפרקליטות "זכתה" בעתירה לבג"ץ, ושמחתי בזכייה כשהייתי פרקליט, אך היום אני מבין שההצלחה פתרה בעיה נקודתית, אך פגעה בפרקליטות במישור הרחב. הייתה סיבה טובה להתנגד לדרכו של בית המשפט המחוזי, שרקם לעצמו סמכות לא-לו, שלא לשמוע עדים כל עוד לא תועדו הראיונות איתם. אך הייתה זו טעות לנצל את פסיקת בג"ץ כדי לשלול לחלוטין את רעיון ההקלטה של ראיונות עדים. אסור להתעלם מתחושת הצדק הטבעית של הציבור: המקצועי והכללי.

פרקליט המדינה דאז אומנם הוציא הנחיה שנועדה להסדיר את ראיונות העדים, אך הנחיה זו נוסחה בהשפעת אנשי הגוורדיה הנוקשה בפרקליטות, כהנחיה שנותנת גיבוי כמעט לכל התנהלות. תיעוד הראיונות נותר בתרשומות בלבד.

נציין כי ההצעות לדרוש הקלטה אינן מחייבות בהכרח שקיפות מלאה באמצעות העברת התיעוד אוטומטית כחומר חקירה, אך בוודאי שתיעוד כזה יאפשר לפרקליטה ולפרקליט שיועלו כלפיהם טענות שווא, להתגונן באופן יעיל. ניתן להניח גם כי כשהמפגשים יוקלטו, הטענות יפחתו, כפי שקרה בעניין תיעוד של חקירות משטרה, ואף יותר.

איני מסכים גם לאמירה שהציבור לא מבין. ראשית, הציבור מבין, ומבין היטב. הציבור המקצועי הרלוונטי של עורכי הדין, שבתוכו התקיים הדיון באותה ועידת משפט, מבין היטב, הן את הטיעונים בעד תיעוד והן את הקשיים שתיעוד כזה יוצר ואת נימוקי הפרקליטות להתנגד לתיעוד.

שנית, עמדת הפרקליטות מחייבת את הציבור ללמוד את הנושא, ככל נושא חשוב, באמצעות נציגיו הנבחרים. בדמוקרטיה "שאלת ראיונות עדים", ככל שאלה, תיקבע בידי הציבור. חברי הכנסת, למרות היותם "פוליטיקאים", מסוגלים להבין את מה שאנו מבינים.

גישה ש"הציבור לא מבין" עלולה להיתפס, בטעות כמובן, כגישה מתנשאת ויהירה. לא נכון להגיב כך מול תחושת הצדק הטבעי של בנות ובני הציבור. פרקליטות פתוחה לביקורת הייתה מאזינה ברוב קשב לעצתה הנבונה של עו"ד חן, הנובעת מחוכמתה וממרום ניסיונה.

כמה כשלים ערכיים וטעויות מקצועיות, שגובו באמצעות כשלים ניהוליים, פגעו באמון הציבור בפרקליטות כולה. האירועים הללו, על אף היותם חריגים המעידים על הכלל, נוצלו על-ידי אינטרסנטים לניגוח ולהשמצה. אך אויבי שלטון החוק אינם רק האנשים המנסים להחריבו. מי מתוך המערכת שמתדלק את יריביה באמצעות הפגנת גישה מתנשאת הסולדת מכל ביקורת, מסוכן לא פחות. הסכנה נובעת גם ממי שבהתנהלות לא אתית ולא מקצועית מצייד את המהרסים והמחריבים בדוגמאות, באמצעותן הם מצדיקים את עמדותיהם.

הנפגעים העיקריים, מלבד הציבור בכללו, הם המוני פרקליטות ופרקליטים ישרים והגונים, שיושרתם והגינותם היא שהביאה אותם לפרקליטות, והיא הנותנת להם עוצמות של צדק וסיפוק הנובע מעמידה בערכים, בעבודתם היומיומית. הדרך לתקן את נזקיהם של מעשי המעטים עוברת דרך שקיפות, גם במקום בו הדין אינו מחייב כרגע שקיפות. 

עוד כתבות

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים