גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישירים, וחוששים פחות: אלו השאלות החדשות שמועמדים שואלים בראיונות עבודה

בשונה מבעבר, ועל רקע המשבר בהייטק, מועמדים יותר שואלים בראיונות על מצבו הפיננסי של הארגון אליו הם מתמיינים, ודרישותיהם גוברות ● "חברה עם פוטנציאל משקפת את פוטנציאל ההתפתחות האישי שלהם", מסבירים מגייסים, ומבהירים ממה חשוב להיזהר בזמן הראיון ● ניהול וקריירה

כשהמרואיינים הופכים למראיינים ודורשים יותר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
כשהמרואיינים הופכים למראיינים ודורשים יותר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כשמדברים על ראיונות עבודה, על השאלות הנפוצות בהם ומה כדאי לענות, נהוג להתייחס למעסיקים כמי שמנהלים את השיחה ובעקבותיה מצפים לתשובות מהמועמדים. אלא שבעולם העבודה הנוכחי, זה שבו השוק הוא של עובדים, מנהלות ומנהלים מגלים שהמועמדים מעלים בפניהם שאלות מפורטות הנוגעות למעמדה של החברה ודרישות בנוגע לתנאים.

אם פעם היו אלו שאלות היכרות בסיסית, בעת האחרונה, על אחת כמה וכמה עקב מצבן השברירי של חברות הייטק, נתקלים המראיינים בשאלות אודות האיתנות הפיננסית של הארגון ומצפים לשמוע על התחזית העסקית שלו. מהן השאלות הנפוצות, מדוע ומתי כדאי לספק את כל המידע - מנהלות ומנהלים מספרים.

"העובדים הרבה יותר ישירים היום"

מעיין מרדו ומיכל רג'ואן, סמנכ"ליות משאבי אנוש בקבוצת פתרונות התוכנה והשירות SQLink, מאשרות כי הן נתקלו בלא מעט שאלות כאלו. כקבוצה המספקת עובדים טכנולוגיים לחברות ומגזרים, הן מעידות שתנאי העבודה הבסיסיים בעבר, מהווים היום סיבה לסינון.

"מועמדים מחפשים בעיקר עבודה היברידית", מספרת רג'ואן. "אם במקום מסוים לא עובדים כך, הם יוותרו על המשרה. חשוב להם לעבוד לכל הפחות פעמיים מהבית. כמובן שיש גם מי שמעוניינים לעבוד מהמשרדים, וזה מאוד תלוי במגזר". מרדו מוסיפה: "לפעמים זה הדבר הראשון שעולה בראיון, אפילו לפני השכר".

מיכל רג'ואן, סמנכ''לית משאבי אנוש ב־SQLink / צילום: אינגה אבשלום שיליאן

שאלות נוספות שהמועמדים מעלים נוגעות למספר העובדים בחברה. "זה נותן מדד ליציבות", מציינת רג'ואן. "חברה קטנה נתפסת לפעמים כמשהו 'מסוכן'. למרות שזה נתון שאפשר לראות מיד באתר החברה, זה משהו שלמדנו להציג מיד בתחילת השיחה".

מרדו: "העובדים הרבה יותר ישירים היום. יש ששואלים על היציבות, המשקיעים העיקריים וכמה משקיעים יש. גם אם ברור שהם יכולים להגיע למידע הזה לבד, חשוב להם להראות לנו שהם מתעניינים בזה. נתקלתי גם במועמדים שביקשו לראות את התוכנית העסקית שלנו ושאלו מה מתכננת החברה בשנה הקרובה".

מה עונים להם?
"את האמת", משיבה רג'ואן. "אנחנו ממילא לא נגייס עובדים לחברות שעומדות לפני קיצוץ. אם מדובר בגיוס לצורך פרויקט זמני, הם יודעים את זה, ואז ייתכן שישאלו על איזה פרויקטים נוספים עובדים בחברה".

גם מרדו סבורה שאי אפשר להחביא קשיים. "העובדים יידעו את זה לפני שבאו. הם כמובן יידעו אם זו חברה שכבר ביצעה פיטורים, ומה הצפי".

"עורכים סימולציות איך לענות על שאלות"

עידו רכלבסקי, סגן נשיא להנדסה ומנהל הסניף הישראלי של ZipRecruiter, מפעילת הפלטפורמה לחיפוש עובדים, מעיד שהשאלות שהוא נתקל בהן נוגעות בעיקר לחבילת השכר הכוללת וכיצד זו מושפעת ממצבה של החברה. מאחר שהחברה הונפקה והפכה באחרונה לציבורית, התשובות לשאלות הנוגעות למצבה חשופות יחסית.

"אני לא יודע עד כמה זו התקופה, רמת התחכום של המועמדים או זה שאנחנו שנה וחצי חברה ציבורית - אבל אין ספק שיש היום הרבה יותר שאלות סביב חבילת השכר הכוללת ואיך היא מושפעת מהתנאים המקרו-כלכליים", אומר רכלבסקי.

"עולות יותר שאלות סביב Total Compensation, שהיא דרך להסתכל על חבילת השכר. אם בעבר הלא רחוק היה השכר רכיב מנייתי ובונוס - היה קשה להשוות 'בננות לתפוחים' בין החברות. כעת, מנסים להעריך ולחשב את הכל. ה-Total Compensation נותן לעובדים אפשרות להעריך את ההצעה, ורואים שרמת התחכום גבוהה יותר היא אצל מועמדים שמתחילים לדבר בשפה הזו.

"אם לפני ארבע שנים יכולנו להגיד 'אתה תקבל אופציות שיהיו שוות הרבה כסף', היום המועמדים לא חוששים לשאול אותנו כמה כסף נשאר להם בסוף. לפעמים אנחנו עורכים סימולציות שימחישו את זה".

בדומה למנהלים אחרים, רכלבסקי נתקל בשאלות הנוגעות ליציבות והחשש מצמצומים בחברה. "למזלי יש לנו תשובות טובות. התנודות בכלכלה בארצות הברית דווקא עוזרות לנו, כי אנחנו עוזרים לחבר בין אנשים שמחפשים עבודה לחברות שמחפשות עובדים בכל התחומים: מנהגי משאיות עד מתכנתים".

לדבריו, השאלות על היציבות מתייחסות גם לעתיד: "המועמדים מתעניינים איך אנחנו מתכננים לגדול. אמנם זה היה תמיד כך, אבל היום אני נתקל בזה ביתר שאת. למשל, שאלו אותנו, 'מה היתרון התחרותי שלכם, איפה יש פוטנציאל שעוד לא מיציתם. יש מועמדים שמבינים שחברה עם פוטנציאל גדילה משקפת את פוטנציאל הגדילה וההתפתחות האישי הארגונית שלהם".

יש שאלות שלא עונים עליהן?
"נדיר מאוד. כיוון שאנחנו חברה ציבורית, אז הכל חשוף, אבל גם לפני כן דגלנו בשקיפות. אני יודע שהמועמדים בודקים את מצב המניה לעומת הערך במחיר שהנפקנו. זה עוזר לנו לשכנע אותם שאין פה בלון חם".

ליאת בר לב, מנהלת גיוס גלובלי בחברת Browzwear הפועלת בתחום האופנה, מעידה גם היא ששאלות הסינון העיקריות מצד המועמדים נוגעות לגמישות ולאופציות. "נשאלתי על מספר מקומות העבודה שנמצאים במשרד, ועל האפשרות לקחת ציוד הביתה. היו ששאלו מפורשות אם אנחנו מתכננים אקזיט או שהאסטרטגיה היא צמיחה, והאם החברה רווחית. על השאלה אם פיטרנו, אני מציינת שאם כן, אז זה היה רק בגלל ביצועים נמוכים".

סיגל אבולעפיה, מנהלת גיוס בחברת פיתוח התוכנה אקמאי, נתקלת גם היא ביותר שאלות הנוגעות להצלחה העסקית של החברה. "המועמדים מגיעים לראיונות מוכנים מאוד. הם 'התבגרו והתבשלו'. רואים שהם קראו לפני שהם באו ושהם הכינו שיעורי בית. היה לנו מועמד שעוד לפני הראיון רצה לדעת שחבילת השכר שלו תגיע למיליון שקל בשנה".

 

"השאלות עצמן מלמדות על המועמד"

ד"ר גלית דשא, מומחית להטמעת תהליכי הכלה וגיוון, מציעה פתרונות להתמודד עם שאלות כאלו. לדבריה, אם המסמכים בחברה גלויים, ניתן פשוט להפנות אליהם. "אני לא חושבת שהייתי נותנת תשובות מספריות במקום. במקרים רבים, עובדים שואלים זאת כי ייעצו להם לשאול. יש גם עניין של יצירת גבולות".

עוד היא מוסיפה כי במקרה שמדובר בשאלות על הצמיחה, כדאי לפרט לאן מתקדמת התעשייה ולא ספציפית החברה. "גם המנהל המגייס לא תמיד יודע לתת את כל התשובות", היא מזכירה. "נכון להגיד שיש מידע שלא נהוג לשתף בו".

בנוגע לשאלות הנוגעות לאיתנות הפיננסית של החברה, על פרויקטים ועל שרשור בעלי המניות - פעמים רבות יש מקרים שנושאים אלה הם "קודש הקודשים של הארגון ובבחינת דגל אדום", מזהיר עו"ד איילון, ראש תחום דיני עבודה במשרד גורצינקי ושות'. "לכן, יש מקומות שבהם לא יהיה זה נכון לחשוף זאת".

בכל הנוגע לתנאי העבודה, למשל היברידיות, ד"ר דשא סבורה שהתשובות חייבות להיות מפורטות וכדאי שהן יהיו מדויקות. "לצד זאת, אפשר להגיד 'אלה התנאים כרגע', וייתכן שהנושא יעלה לדיון מחדש". דשא מדגישה כי גם מהשאלות של המועמדים ניתן ללמוד הרבה. "זו הזדמנות מאוד טובה לראות את התגובות", היא אומרת. "הביטחון וההתנשאות בנוגע לפוטנציאל נפיץ, כמה הוא מנוהל ובנוי לעבודת צוות".

גם עו"ד איילון מזכיר למעסיקים להימנע מ"התערטלות יתר". הוא מציין כי כמות המידע החשוף על כל חברה גדול הרבה יותר מאשר לפני עשור, אך על המעסיק עדיין להיזהר מלגרום למועמד להסתמך על תשובות שיכולות לגרום לו לעזוב עבודה אחרת ולגלות שהדברים לא היו מדויקים.

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם