גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממונה על שוק ההון: גופים ישראליים ישמרו מטבעות קריפטו בנאמנות בלבד

הממונה היוצא על שוק ההון משה ברקת פרסם טיוטת חוזר משמעותית הקובעת הוראות לגבי ניהול במשמורת של נכסים פיננסיים, ובין היתר – מטבעות קריפטו ● "באופן זה יישמר באופן הולם האינטרס של הלקוחות"

הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר
הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת / צילום: יוסי זמיר

הממונה היוצא על שוק ההון ד"ר משה ברקת פרסם היום טיוטת חוזר משמעותית הקובעת הוראות לגבי ניהול במשמורת של נכסים פיננסיים, ובין היתר - מטבעות קריפטו. גיבוש כללי המשמורת וניהול הנכסים הוא נדבך מהותי בפעילות של גופים שמנהלים מטבעות קריפטו בחשבונות של לקוחותיהם.

"מטרת החוזר היא לקבוע סטנדרט פעולה במטרה להבטיח את שמירתם באופן הראוי של נכסים פיננסיים על ידי נותני שירותים פיננסיים", מציין ברקת בדברי ההסבר.

לפי הטיוטה, "נכסי הלקוחות שאינם נכסים פיננסיים מוחשים שנשמרים באופן פיזי - בין אם כספי לקוחות במטבעות וירטואליים ובין אם בהילך חוקי - יישמרו בנאמנות על ידי נותן השירותים הפיננסיים. הטעם להוראה זו הינו שכל שמירה על נכס, למעט נכס הנשמר באופן פיזי, כרוכה בביצוע פעולות מסוימות אגב שמירת הנכסים. לפיכך, נדרש כי אותן פעולות תבוצענה בנאמנות - על כלל הוראות הדין הכרוכות בכך - עבור הלקוחות. באופן זה יישמר באופן הולם האינטרס של הלקוחות".

לשמירת נכסים בנאמנות יש משמעות במקרה של פשיטת רגל של הגוף המנהל, שכן כך הם לא נחשבים לחלק מהנכסים שמשמשים לשם פירעון חובותיו לנושים. בנוסף, עליהם להישמר בהפרדה מלאה מכספי הגוף המנהל, על מנת שיהיה ניתן לצבוע אותם במקרה של קשיים פיננסיים אליהם נקלע הגוף המנהל. כחלק מהוראות המשמורת, "נותן שירותים פיננסיים לא יהיה רשאי לבצע כל פעולה בנכסי הלקוח, שלא לפי בקשת הלקוח בכתב ובכפוף להוראות כל דין. הוראה זו נועדה לוודא שהפעולות שמבוצעות בנכסי הלקוח הם על דעתו ולפי בקשתו של הלקוח".

מיקור חוץ לשמירת נכסי הלקוחות

החוזר מאפשר לנותן שירותים פיננסים לשמור את נכסי הלקוחות באמצעות גורם שלישי (מיקור חוץ) שיחזיק בפועל בנכסי הלקוחות. עם זאת, החובות הקבועות בדין לרבות הוראות חוזר זה יחולו על נותן השירותים עצמו, גם אם הפעילות מתבצעת על ידי גורם אחר. אם הגוף הפיננסי פונה לקבלת שירותי משמורת במיקור חוץ, נותן שירותי המשמורת צריך לשמור את כספי הלקוחות בחשבון נפרד ובנאמנות אצלו.

"כאשר כספי הלקוחות נשמרים אצל צד ג' יש חשיבות שהכספים יוגדרו ויוצגו לנותן השירותים במיקור חוץ ככספי לקוחות שמנוהלים בנאמנות על ידי נותן השירותים הפיננסים", מציין ברקת.

סעיף 9 לטיוטת החוזר עוסק באופן ספציפי במשמורת על מטבעות קריפטו וקובע: "שמירה של מטבעות וירטואליים חושפת את השומר לסיכונים תפעוליים ברמה מוגברת מזו הקיימת בשמירה על נכסים שאינם וירטואליים. כך למשל, נכסים וירטואליים חשופים יותר לתקיפות סייבר שאירעו הלכה למעשה והביאו במהלך השנים לאבדן של נכסים בהיקף משמעותי ולכשלים נוספים המאפיינים את הפעילות במרחב הדיגיטלי. כמו כן קיים חשש לחשיפה מוגברת לאירוע של מעילה בנכסי הלקוחות או טיפול שאינו הולם את רצונותיו של הלקוח וזאת בין השאר לאור העובדה שמדובר בתחום פעילות עם רגולציה צעירה באופן יחסי ובלא מנגנונים מושרשים דיים להגנה על נכסי הלקוחות. בנוסף שמירה על מטבעות וירטואליים מערבת מאפיינים נוספים השונים משמירה על נכסים פיננסיים אחרים".

בשל הסיכון המוגבר הכרוך בשמירה על מטבעות וירטואליים נקבעו הוראות נוספות לשומר נכסים מסוג זה וזאת מעבר להוראות הכלליות, גם בנושאי העברת מטבעות, הגנה טכנולוגית עליהם וממשל תאגידי לביצוע פעולות בהם. בנוסף, נקבעו כללים לשירותי משמורת למטבעות קריפטו במיקור חוץ, ונקבע שאת השירותים הללו יכולים לספק רק גופים שיוכלו לשמור כיאות על מטבעות וירטואליים בכפוף לפיקוח הרגולטור המקומי במקום בו הם פועלים.

תנאים נוספים נקבעו לעניין הניסיון והיכולת של גופים שבהם ניתן לבחור כנותני שירותי משמורת במיקור חוץ לקריפטו, וכן הגבלות על היקף הנכסים הוירטואליים אותם רשאי לשמור נותן השירות בהתאם לניסיון אותו צבר. עוד מונה החוזר הוראות לגבי הממשל התאגידי של הגוף ביחס לניהול הכספים במשמורת, הוראות למניעת מתקפות סייבר, ונושאי תפעול אחרים.

למעשה, באופן פרקטי החוזר קובע שהגופים הפועלים בתחום הקריפטו לא יוכלו לבצע, לפחות בשנים הקרובות, משמורת באופן עצמאי, בשל דרישות הנסיון, כאשר הפתרון הוא או משמורת בארץ אצל גוף מוסדי או בנק, או משמורת על ידי גוף מתמחה בחו"ל.

עוד כתבות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

זום גלובלי / צילום: Reuters

קים ג'ונג און מתכוון לחשוף "יעדים חדשים" לתקיפה פוטנציאלית

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת הסייבר סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות