גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסרבות ליפול: המניות הישראליות ששוחות נגד הזרם בוול סטריט

על רקע מחיקות שווי של עשרות אחוזים מתחילת השנה ברובן הגדול של החברות הישראליות הנסחרות בוול סטריט, ישנן כמה שכנגד כל הסיכויים - והתנאים המאקרו כלכליים הגלובליים הקשים - נמצאות בטריטוריה החיובית בתקופה זו ● מה מייחד אותן, ואיך הן עושות את זה?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo
וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

הטלטלות המאקרו־כלכליות שמזעזעות את שוקי ההון העולמיים הובילו לכך שרוב גדול מהמניות הישראליות שנסחרות בוול סטריט מניבות נכון להיום - רגע לפני סיום הרבעון השלישי של השנה - תשואה שלילית בשיעור דו-ספרתי מתחילת 2022. חברות רבות מחקו למעלה ממחצית משוויין בסוף השנה הקודמת, והציגו ביצועי חסר ביחס למדד נאסד"ק, שירד בתקופה זו ב-29.4%. כך למשל, מניות חברות האוטוטק REE ואוטונומו איבדו 86% ו-92%, בהתאמה, ומניות חברות מדעי החיים איילה ו-VBL ירדו ב־88% וב-92%, בהתאמה. 

הבנקאי שמתמחה במאבקי שליטה: "טוב שהרבה מהדברים המטופשים בוול סטריט נעלמו" 

לעומת זאת, יש מניות שהציגו תשואה שלילית מתחילת השנה, אך עדיין התשואה שלהן עדיפה על מדד הנאסד"ק - כך לדוגמה מניית צ'ק פוינט , שירדה ב-3%, ומניית סולאראדג' , שנחלשה ב־8.5% (הנתונים נכונים ליום רביעי בסיום המסחר).

ויש גם את יוצאות הדופן לשנה זו, מספר קטן יחסית של מניות ישראליות שמניבות נכון להיום תשואה חיובית. זאת, למרות האינפלציה המתגברת במדינות רבות, העלאות הריבית, החשש ממיתון גלובלי והמשך המלחמה באוקראינה, שמעיבים על מצב הרוח של המשקיעים.

אלביט: מרוויחה מעליית תקציבי הביטחון בעולם

מניית החברה הביטחונית אלביט מערכות  עלתה מתחילת השנה ב-14.9%, אולם בהשוואה לשיא שאליו הגיעה באמצע אוגוסט מדובר בירידה של 18.5%. החברה, בניהולו של בצלאל (בוצי) מכליס, נסחרת בנאסד"ק ובתל אביב לפי שווי שוק של 9.2 מיליארד דולר.

מניית אלביט היא השקעה דפנסיבית: החברה יציבה ורווחית, ומחלקת דיבידנד לבעלי המניות שלה מדי רבעון. נוסף על כך, היא אמורה ליהנות מהשפעות המצב הגיאופוליטי העולמי. המלחמה באוקראינה הובילה לעלייה בתקציבי הביטחון ברחבי העולם ולעלייה בביקוש למוצרי החברה - לדוגמה, בקרב מדינות נאט"ו, ארגון שאף מתרחב כעת.

נכון להיום העלייה בביקושים באה לידי ביטוי בעיקר בגידול צבר ההזמנות אך טרם הובילה לעלייה חדה בהכנסות החברה. כך, את הרבעון השני של 2022 סיימה אלביט עם הכנסות כמעט זהות לרבעון המקביל, כ-1.3 מיליארד דולר, אך צבר ההזמנות שלה (שיתורגם בעתיד להכנסות) גדל ב-4% ל-14.1 מיליארד דולר.

הנתונים באינפו נכונים לסיום המסחר של ה-28.9

טאואר: חסינה לירידות בגלל המכירה לאינטל

יצרנית השבבים טאואר  ממגדל העמק רשמה מתחילת שנת 2022 תשואה חיובית של 12.8%. סביר להניח שמנייתה הייתה יורדת, בדומה למניות אחרות מהתעשייה ולמדד הסמיקונדקטור (PHLX), שאיבד קרוב ל-40% מתחילת השנה.

אלא שטאואר חסינה לירידות, משום שבחודש פברואר השנה דווח על מכירתה לאינטל, בעסקה של 5.8 מיליארד דולר (5.4 מיליארד דולר בנטרול המזומנים בקופה). בסוף חודש אפריל אישרו בעלי המניות של טאואר את המכירה, וכעת ממתינים למילוי כל התנאים להשלמתה ולסגירה הסופית שלה. נכון להיום, מניית טאואר נסחרת במחיר של כ־44.8 דולר, בעוד שמחיר העסקה הוא 53 דולר. הפער משקף רמה מסוימת של אי-ודאות בנוגע להשלמת העסקה.

בינתיים, לפני השלמת המכירה לאינטל, הציגה טאואר במחצית הראשונה של השנה הכנסות של 847 מיליון דולר, צמיחה של 19.4% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2021. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות גדל מ-59.2 מיליון דולר בתקופה המקבילה ל-112 מיליון דולר במחצית הראשונה של השנה הנוכחית.

אורמת: גם בלקרוק מביעה עניין

חברת האנרגיה הגיאותרמית אורמת  נסחרת בבורסות ניו יורק ותל אביב לפי שווי של 5 מיליארד דולר, לאחר עלייה של 12.8% במנייתה מתחילת השנה. אורמת היא חלק מתעשיית האנרגיות המתחדשות, שזוכה לעדנה על רקע עליית מחירי הנפט והגז וכן משבר האקלים.

למשקיעים בה היא מציעה דיבידנד קבוע. לאחרונה נודע שחברת ההשקעות הגלובלית בלקרוק הפכה לבעלת עניין באורמת, עם החזקה של 12.5% מהמניות. בעלת המניות הגדולה באורמת היא אוריקס היפנית, שמחזיקה ב-19.7% מהמניות, שאותן רכשה מקרן פימי וממשפחת מייסדי אורמת, ברוניצקי, ב-2017.

פרוטליקס: תוצאות טובות בניסוי בתרופה

שני גורמים עיקריים אחראיים לביצועים היפים במניית פרוטליקס  מתחילת השנה: תוצאות טובות בניסוי שלה בתרופה למחלת פברי, והירידות במניה בשנה שעברה, שהובילו לכך שהיה לה לאן לעלות.

פרוטליקס יודעת להפיק תרופות למחלות נדירות בתוך תאי צמח. בניסוי שלב III במחלת פברי, שתוצאותיו פורסמו באפריל, החברה הראתה כי התרופה שלה נותנת תוצאות לא פחות טובות מן המוצר הקיים בשוק, פברזיים, שנמכר ב-844 מיליון דולר ב-2021.

ב-2021 פרוטליקס כבר חשבה שסיימה את הניסויים הקליניים בתרופה זו, וכבר הגישה אותה לאישור, אך ה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, החזיר את הבקשה ודרש עוד נתונים. עקב כך התרסקה המניה ב-87% מהשיא של אפריל 2021 ועד תחילת שנה זו.

בעקבות הצלחת הניסוי הנוסף, והיערכות להגשה מחודשת של בקשת השיווק בארה"ב, החזירה המניה לעצמה 13% עד כה השנה.

פרוטליקס מקווה לאישור המוצר לשיווק באירופה ובארה"ב במהלך הרבעון השני של 2023. המזומנים בקופתה צפויים להספיק עד סוף השנה. יש לה חוב של 29 מיליון דולר לתשלום ב-2024, בתקווה אחרי קבלת האישורים.

ראדא: עלייה על רקע המכירה הצפויה

חברה ביטחונית פרט לאלביט שמציגה תשואה חיובית היא ראדא , שעלתה ב־8.5% מתחילת השנה, בין היתר על רקע מכירתה הצפויה ללאונרדו DRS מארה"ב. החוזק היחסי של מניית ראדא בולט במיוחד אחרי שהחברה פרסמה אזהרת הכנסות לקראת דוחות הרבעון השני, בעקבות קצב הזמנות איטי מהמתוכנן.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם