גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אותה חברה, שתי מניות שונות, ורווח בלי סיכון: יש חיה כזאת?

מהן מניות דואליות שמכונות גם מניות ארביטראז'? ● איך אפשר להרוויח מהן? ● ולמה הדרך מהרגע שמאתרים ארביטראז' ועד השגת רווח של ממש היא ארוכה?

הבנקים מקשים על משקיעי המטבעות המבוזרים בבואם להכניס את רווחיהם לחשבון הבנק / אילוסטרציה: Shutterstock
הבנקים מקשים על משקיעי המטבעות המבוזרים בבואם להכניס את רווחיהם לחשבון הבנק / אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט היא כידוע הבורסה הגדולה בעולם, וכל חברה בעולם שמעוניינת להפוך לציבורית לוטשת עיניים אליה מתוך רצון להיסחר בה - שם יש את כל האקשן, המחזורים, האנליסטים, המשקיעים. ועדיין, יש חברות ממדינות אחרות בעולם, לרבות ישראל, שרושמות את מניותיהן בבורסה נוספת, לרוב בבורסה המקומית שלהן. החברות האלה נקראות חברות דואליות והמניות - מניות דואליות שמכונות גם מניות ארביטראז' ([לארביטראז]).

הסיבה העיקרית לרישום הכפול היא הבורסה בתל אביב שקוראת לחברות האלה להירשם למסחר גם כאן על מנת להגדיל את היקפי המסחר ואת רשימת החברות האיכותיות. כדי למשוך אותן מעניקה הבורסה בת"א לחברות האלה הטבה בדמות ויתור על דרישה לעמידה בכללי הרגולציה המקומית, אלא רק עמידה ברגולציה במדינה שבה רשומה החברה למסחר מלכתחילה. כאמור, לרוב מדובר בארה"ב, אבל יש מניות ישראליות דואליות שרשומות למסחר בבורסות אחרות בעולם, כמו לונדון, סינגפור וקנדה.

המניה הדואלית המוכרת ביותר לישראלים היא טבע , אבל אחריה הצטרפו לרישום הכפול גם מניות נוספות כמו נייס , אלביט מערכות , גילת , טאואר סמיקונ' , פרטנר תקשורת  ועוד.

הרישום הכפול הזה מאפשר למשקיעים להרוויח מהפער במחירי המניה השונים בשתי הבורסות הנפרדות. לפער הזה קוראים ארביטראז' (Arbitrage), והוא מהווה פוטנציאל לרווח חסר סיכון, מצב שכידוע בעולם ההשקעות כמעט ואינו קיים.

איך זה עובד?

נניח שמניה מסוימת נסחרת בבורסה אחת ב-110.5 דולר ובבורסה אחת במחיר שווה ערך ל-110.7 דולר. כלומר, קיים כאן פער ארביטראז' של 0.2 דולר. במצב כזה יכול המשקיע לקנות את המניה במחיר הנמוך מבין השניים ובו זמנית למכור אותה במחיר הגבוה, ולהרוויח מהפרש המחירים, לכאורה ללא סיכון.

רווח ללא סיכון? רק לכאורה

אלא שבפועל זה לא כל כך פשוט. ראשית, כשמדובר במניה דואלית שנסחרת הן בוול סטריט והן בתל אביב, אפשר לחפש ארביטראז' רק בשעות שבהן יש חפיפה בשעות המסחר, כלומר בשעת המסחר האחרונה בתל אביב שהיא תחילת המסחר בוול סטריט, או עם תחילת המסחר בתל אביב בבוקר לאחר הסגירה של ליל אמש בוול סטריט. האפשרות השנייה לא קיימת בפועל מאחר שברגע שהמשקיעים רואים את המחיר האחרון בוול סטריט, הם מבינים שהמחיר בתל אביב כבר אינו עדכני, כך שהוא צפוי להתכנס למחיר שיווי משקל כבר בפתיחה, והארביטראז' ייסגר.

שנית, מדובר כאמור ברווח קטן, כך שמשקיעים "רגילים" לרוב לא יצליחו ליהנות ממנו בגלל עמלות המסחר שהם משלמים. כלומר, נדרשים שחקנים גדולים מאוד, כמו קרנות גידור שמתמחות בארביטראז' וכמעט לא משלמות עמלות, כדי להצליח להפיק רווח של ממש מהסיטואציה.

שלישית, צריך לזכור שכאשר מניה נסחרת בשתי בורסות שונות, היא נסחרת גם בשני מטבעות שונים, והחשיפה למט"ח והשינויים בשערי החליפין עלולים לקזז את הרווח ואולי אף לגרום להפסד.

אגב, המניות הדואליות הן רק דוגמה אחת למצב שבו מתקיימים פערי ארביטראז', ואפשר למצוא אותם בשוקי הסחורות - כאשר אותה סחורה נסחרת בשווקים שונים, וגם בשוק הפורקס - כאשר הרווח מבוסס על ההפרשים בין שערי החליפין של המטבעות.

ארביטראז' יומי וההשפעה על פתיחת המסחר בבורסה המקומית

במסחר במניות הארביטראז שנסחרות גם בבורסה המקומית וגם בוול סטריט יש טווח זמן שאז המסחר מקביל ואז יש ארביטראז' אמיתי. המסחר בבורסה המקומית מסתיים לרוב ב-17:25 בעוד שהבורסה האמריקאית נפתחת ב-16:30. יש קרוב לשעה של מסחר מקביל ואז בהגדרה השערים צריכים להיות זהים או קרובים מאוד. אחרת יהיה ארביטראז.

הבורסה האמריקאית נסגרת ב-23:00 ולקראת הפתיחה של הבורסה בתל אביב, נוצרים פערי שערים. המשקיעים נוטים לקרוא להם פערי ארביטראז', אלא שזה לא פערי ארביטראז' במובן התיאורטי-אקדמי, אלו הם פערים שלא ניתן באמת לייצר בהם רווחי ארביטראז' כי לקראת הפתיחה בבורסה בתל אביב, הבורסה האמריקאית סגורה.

ובכל זאת, לפערי הארביטראז' יש השפעה ענקית על המסחר בפתיחת בבורסה המקומית. על פי בדיקת אתר הון, כמחצית ממד ת"א 35 מורכב ממניות דואליות וכך גם לגבי מדד 125. כלומר, ההשפעה של מניות הארביטראז' על המדדים בפתיחה היא אקוטית.

עקב פערי תזמון במעבר משעון קיץ לשעון חורף והפוך, נוצר לעיתים זמן חפיפה ארוך יותר (מסחר מקביל) והיכולת לנצל פערי ארביטראז' גדלה.

למדריכים נוספים באתר הון:

מניות דואליות - מהן וכל מה שצריך לדעת?

כך תנהלו את הכסף שלכם... לבד

* המדריך נכתב על ידי מערכת אתר הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במדריך אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור נכסים כלשהם; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● השרה מירי רגב הנחתה את גורמי המקצוע במשרדה שלא לקיים דיונים ולא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לרה"מ

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים