גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מודן פנתה לרשות שדות התעופה: סטימצקי מחרימה את ספרינו בנתב"ג

במכתב ששלחה הוצאת הספרים מודן-כתר למנכ"ל רשות שדות התעופה, היא מתריעה מפני פגיעה בציבור הטסים מנתב"ג, לאחר שסטימצקי - חנות הספרים היחידה הפועלת בשדה התעופה מכוח מכרז - הורידה מהמדפים את ספרי ההוצאה ● "אין זה מתקבל על הדעת שחנות הספרים הבלעדית בשדה התעופה הלאומי של ישראל מחרימה בפועל מאות סופרים ישראלים"

חנות סטימצקי / צילום: אייל פישר
חנות סטימצקי / צילום: אייל פישר

הסכסוך בענף הספרים מגיע לנתב"ג: הוצאת מודן-כתר שלחה מכתב למנכ"ל רשות שדות התעופה חגי טופולנסקי, בו התריעו מפני פגיעה מתמשכת בסופרים ובמיליוני הטסים לחו"ל בתקופת החגים.

במכתב שהגיע לידי גלובס ציינו בהוצאת הספרים כי חנות הספרים היחידה הפועלת בנתב"ג מכוח מכרז בו זכתה היא סטימצקי. אולם בעקבות סכסוך שפרץ בין רשת הספרים הגדולה בישראל לבין הוצאת הספרים הורדו לפני כחודש וחצי מאות אלפי ספרים מהמדפים ברשת, וכיום הנוסעים לחו"ל והמבקשים לקנות ספרים לפני הטיסה בנתב"ג, אינם יכולים למצוא שם ספרים של ההוצאה, ביניהם רבי-מכר וספרים של עשרות סופרים, במה שלטענת ההוצאה מהווה פגיעה משולשת: בציבור הנוסעים, בסופרים ובהוצאה עצמה.

סכסוך בין מודן לסטימצקי הוביל להורדת ספרי ההוצאה מהחנויות

"אין צורך להכביר מילים על חשיבותו הכלכלית, הציבורית והלאומית של נמל התעופה בן גוריון, כשער הכניסה והיציאה הרשמי של מדינת ישראל. בהתאם, החנויות במתחם הן חלק בלתי נפרד מהסמל הלאומי החשוב כל-כך שנקרא נתב"ג. חנויות אלה הן חלק מחלון הראווה של מדינת ישראל והתחנה האחרונה של מיליוני ישראלים בטרם צאתם את הארץ.", נכתב במכתב של מודן-כתר. "משיקולים מסחריים החליטה רשות שדות התעופה להעניק לסטימצקי בלעדיות במתחם נתב"ג, כך שחנות הספרים היחידה במתחם לאומי חשוב זה, אשר נהנית מבלעדיות וחוסר תחרות, היא החנות של רשת סטימצקי. אלא שלצד קבלת זכות, לבלעדיות יש אחריות ציבורית.

"והנה, לפני מספר שבועות, באבחת חרב, הורידה סטימצקי מן המדפים מאות אלפי ספרים מוכרים ואהובים, והחליטה שהיא לא מוכרת אותם יותר. בהחלטה זו להחרים את הסופרים והספרים גרמה סטימצקי לפגיעה קשה במאות רבות של סופרים שזוהי פרנסתם, ולא פחות חשוב מכך, במיליוני הקוראים בישראל.

"סטימצקי נקטה צעד בריוני זה בעקבות בקשה של הוצאות הספרים מודן וכתר להקטין את אחוזי הרווח המופרזים שלה - אחוזי רווח שאין להם אח ורע בעולם ובישראל. סטימצקי לא רק שלא נענתה לבקשת הוצאות הספרים, אלא אף הורתה לכל החנויות של הרשת ברחבי הארץ להוריד מאות אלפי ספרים של מודן וכתר מהמדפים. מדובר בכותרים ידועים ואהובים של מיטב הסופרים בארץ ובעולם, בהם רבי מכר ונכסי צאן ברזל ספרותיים".

מודן: "הפעילות במתחם בנתב"ג הפכה לכלכלת אי"

לדברי מודן-כתר, "מאפייניו של המתחם בנתב"ג הופכים את הפעילות בו לכלכלת אי, ובהתאם את הפועלים בו לבעלי מונופולין אזורי, כמשמעות מונח זה בחוק התחרות, התשמ"ח-1988. לקורא הנכנס לחנות סטימצקי בנתב"ג ומבקש לקנות ספר שהוחרם על-ידי סטימצקי אין כל אלטרנטיבה, וזאת בשל הבלעדיות שניתנה לסטימצקי בנתב"ג. וכאמור, לצד הבלעדיות יש אחריות.

"אין זה מתקבל על הדעת שחנות הספרים הבלעדית בשדה התעופה הלאומי של מדינת ישראל, שהיא בעלת מונופולין אזורי, מחרימה בפועל מאות סופרים ישראלים ומצנזרת אלפים רבים של ספרים שאינם זמינים כלל לציבור הרחב הפוקד את שדה התעופה מדי יום. יצוין כי מדובר בין היתר בספרים הנמכרים ביותר בישראל. בכך מנצלת סטימצקי לרעה את כוחה המונופוליסטי על הבמה שניתנה לה על-ידי רשות שדות התעופה.

"האם יעלה על הדעת שבשטח שדה התעופה הלאומי של מדינת ישראל יימנע ממאות סופרים - בהם עמוס עוז, גלילה רון-פדר-עמית, צרויה שלו, שרית ישי-לוי, סטיבן קינג, ג'ון גרישם, דיוויד באלדאצ'י, דוקטור סוס, אלונה פרנקל, אמי רובינגר וטובים ורבים נוספים - למכור את ספריהם? האם יעלה על הדעת שבמקום האמור לשרת את כלל תושבי מדינת ישראל, ימנעו מהציבור את מיטב הספרים בשפה העברית - קלאסיקות מוכרות ואהובות, אשר דורות רבים בישראל גדלו עליהן?!

"אסור שרשות שדות התעופה - שהיא תאגיד סטטוטורי מכוח חוק, ומכאן שחובת המשפט המינהלי חלה עליה - תאפשר בשטחה החרמות והתנהלות בריונית כזו שפוגעת בציבור הרחב יום אחר יום כבר שבועות ארוכים. על רשות שדות התעופה חלה חובה ציבורית כלפי מיליוני אזרחי ישראל הבאים בשעריה, למנוע מצב דברים בלתי נסבל זה המתרחש תחת קורת-הגג שלה.

"לאור התנהלותה הבריונית של סטימצקי והחלטתה להחרים מאות סופרים ואלפי כותרים גם בחנות הספרים במתחם נתב"ג, וככל שסטימצקי תמשיך בהתנהלותה זו, מן הראוי לשקול בדחיפות הפסקת החוזה המאפשר לסטימצקי לנצל לרעה את הבמה החשובה כל-כך שניתנה בידיה בשדה התעופה של כולנו - או לחלופין להקצות להוצאות הספרים מודן וכתר מקום במתחם נתב"ג, שם יימכרו כל אותם מאות אלפי ספרים שסטימצקי מחרימה".

מפני שאינה חנות: בפני הוצאת הספרים לא עמדה האפשרות להשתתף במכרז

נציין כי חוק חובת מכרזים חל על גופים ציבוריים, ביניהם רשות שדות התעופה, כך שכל מי שרוצה למכור בשטח נתב"ג מחויב להשתתף במכרז, ורק מי שזוכה בו מקבל היתר למכור בשטח השדה. מודן איננה רשת חנויות ספרים, כך שלא עמדה בפניה האופציה להשתתף במכרז, וככל הנראה עד כה הדבר כלל אינו נדרש מבחינתה.

נזכיר כי בחודש אוגוסט שלחה הוצאת מודן-כתר מכתב לסופרים ולסופרות, בו עדכנה אותם כי סטימצקי פינתה ספרים של מודן וכתר מהמדפים והחזירה אותם להוצאה בעקבות סכסוך כספי בין השתיים.

מודן טענה אז כי "המצב בענף הספרים עד כה היה שכמעט כל הכסף ממכירת הספרים (60% -80% מההכנסות) נשאר ברשתות, ורק החלק הקטן (20%-40% מההכנסות) חוזר להוצאות הספרים ולתשלום התמלוגים לסופרים. לתנאים הכספיים של סטימצקי אין אח ורע בעולם. בעולם של פוסט-קורונה, המשמעות מבחינתנו היא מכירת הספרים במחירי הפסד. לאחר תקופה ארוכה שבה ספגנו וספגנו, פנינו לסטימצקי - כמו גם לשאר לקוחותינו - בבקשה להקטין במעט את אחוזי הרווח שנשארים אצלם. הגענו להבנות עם כלל לקוחותינו - למעט סטימצקי".

בנוסף, בסטימצקי טענו אז כי אחוזי הרווח של הרשת ממכירת הספרים הם נמוכים, וכי "ההיענות לדרישותיה של מודן הייתה מעבירה את הרשת להפסד מיידי, זאת משום שמרבית ההנחות שניתנות לרשת על-ידי המו"לים מתגלגלות אל הצרכן, ולא אל הרשת עצמה".

מודן מחזיקה בשליש מהבעלות של המתחרה הגדולה של סטימצקי

מודן נחשבת לאחת מהוצאות הספרים הגדולות בישראל, ובאמתחתה שורה של רבי-מכר לצד יותר מ-10 אלף ספרים. צומת ספרים וסטימצקי מחזיקות בכ-70% משוק חנויות הספרים בארץ. חנויות פרטיות מחזיקות ב-30% הנותרים.

מודן מחזיקה בשליש מהבעלות של המתחרה הגדולה של סטימצקי, צומת ספרים, שלה 96 סניפים ברחבי הארץ, והבעלים הנוספים הם כנרת זמורה ביתן דביר ואבי שומר, מנכ"ל צומת ספרים.

סטימצקי היא אחת מרשתות הספרים הגדולות בישראל. נכון להיום מוחזקת הבעלות בסטימצקי, אשר מפעילה 150 סניפים, בידי קבוצת משקיעים בראשות אייל גרינברג, בנה של יפית גרינברג (ג. יפית) ז"ל, המחזיק ב-37.5% מחברת אבן החכמים, שלה 90% ממניות סטימצקי. 10% הנותרים מוחזקים בידי הוצאת משכל ידיעות ספרים. אייל גרינברג הוא דירקטור באבן החכמים ובסטימצקי, שבה הוא גם משמש כמנכ"ל. בעלי מניות נוספים הם אשת העסקים עפרה מיתר, המוציא לאור אבנר פחימה ורו"ח גידי הירש.

מרשות שדות התעופה נמסר: "מדובר בסכסוך עסקי בין סטימצקי למודן שככל שייפתר ייטב לשני הצדדים ולציבור הקונים".

עוד כתבות

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"