גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שרת האנרגיה נפגשה עם מאיר שפיגלר ובכוונתה לאשר את מינויו

שרת האנרגיה קארין אלהרר נפגשה מוקדם יותר עם מאיר שפיגלר וענתה לשאלת גלובס כי בכוונתה לאשר את מינויו למנכ"ל חברת החשמל ● ברקע מתנהל מאבק בין שרת האנרגיה לשר האוצר ליברמן, שמתנגד למינוי אילן בירן, המועמד של אלהרר, ליו"ר בחברת החשמל

שרת האנרגיה קארין אלהרר / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות
שרת האנרגיה קארין אלהרר / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

שרת האנרגיה קארין אלהרר נפגשה מוקדם יותר היום (ב') עם מאיר שפיגלר וענתה לשאלת גלובס כי בכוונתה לאשר את מינויו למנכ"ל חברת החשמל. 

● בלי לחכות לשרה: חברת החשמל אישרה את מינויו של מאיר שפיגלר כמנכ"ל בפועל
● המינויים בחברת החשמל: הדוח שסולל את הדרך של שפיגלר לתפקיד המנכ"ל | בלעדי
● המדינה הציגה תוכנית לפיתוח משק האנרגיה, אך אינה ערוכה ליישם אותה | בלעדי

בסוף השבוע האחרון בתגובה לעתירה שהגישה נגדה חברת החשמל על עיכוב במינוי המנכ"ל המיועד מאז חודש יוני האחרון, הודיעה אלהרר כי בכוונתה לחתום על המינוי. בסביבתה של אלהרר הסבירו אז כי השינוי בעמדתה נובע מבדיקה שערכה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה ובסופה קבעה כי המינוי תקין. "תשובתה של היועצת המשפטית לממשלה מבהירה כי אין כל מניעה משפטית מצידי לחתום על מינוי המנכ"ל הנבחר. בהינתן ומדובר בחברה הגדולה במשק והעדר המנכל מונעת את תפקודה התקין ומתוך אמונה מלאה בבדיקה שנערכה ע"י היועמ"שית, אחתום על מינוי המנכ"ל".

גורמים בחברת החשמל טענו כי אלהרר מעכבת את החתימה על המינוי של שפיגלר למרות הודעתה כשהפגישה המיועדת משמשת כיסוי לעימות המתמשך מול שר האוצר ליברמן. האחרון ממשיך לעכב את החתימה מצידו על מינוי יו"ר רשות החשמל מטעמה של אלהרר - אילן בירן, כל עוד אלהרר לא תאשר את חתימתה להארכת כהונת הדירקטור אברהם מנלה, מטעמו של ליברמן. המתיחות המתמשכת בין השרים מובילה הלכה למעשה לשיתוק ניהולי של חברת החשמל כבר חודשים ארוכים ובחברה מקווים שאלהרר תעמוד בדיבורה ואכן תאשר את שפיגלר ביממה הקרובה.

שר האוצר ליברמן: "הסאגה של מינוי יו״ר חברת חשמל נמשכת כבר יותר משנה בשל התנהלות משרד האנרגיה"

מינויו של מנכ"ל הביטוח הלאומי בהווה מאיר שפיגלר לתפקיד מנכ"ל חברת החשמל אושר בדרגים שונים לאורך החודשים האחרונים לבקשת אלהרר ללא קשר להליך הפורמלי. בין היתר ב-14 באפריל אישר דירקטוריון חברת החשמל את מינויו של שפיגלר. לאחר מכן יועמ"שית חברת החשמל בחנה אם לא נפל פגם בהליך האישור ולאחר מכן בודקת את הנושא גם מנכ"לית רשות החברות באמצעות בודק חיצוני שמאשר את המינוי בתורו. גם ועדת גילאור חותמת בתורה על המינוי ובאוגוסט כאמור גם היועצת המשפטית לממשלה נדרשת לבדוק אותו וגם היא מאשרת שלא נפלו פגמים כפי שהודתה אלהרר.

בשבוע שעבר בתגובה מטעמו של ליברמן לא הוסתרה סאגת המינויים. "לצערנו הסאגה של מינוי יו״ר חברת חשמל נמשכת כבר יותר משנה בשל התנהלות משרד האנרגיה והמועמדים שהוא הציג. השר ליברמן דאג להשלים קוורום בכדי שהדירקטוריון יוכל להתנהל באופן סדיר ושוטף. השר ליברמן תמך ותומך במינויו של בירן שאותו הוא מכיר ומוקיר שנים רבות ולכן השר חתם על פנייה שהובאה לשולחנו ושהועברה לשופטת בדימוס גילאור והיא למנותו לכהונה מלאה בת שלוש שנים". 

מלשכת שר האוצר נמסר כי "לשר האוצר אין שום קשר למינויו של מר מאיר שפיגלר לתפקיד מנכ"ל חברת חשמל. הסמכות היחידה למינוי מנכ"ל לחברת חשמל היא של דירקטוריון החברה בלבד. אנו מדגישים פעם נוספת, לשר האוצר אין ולא תהיה כל מעורבות במינוי מנכ"ל לחברת חשמל, בין אם מדובר בשפיגלר ובין אם מדובר בכל מועמד אחר".

ליברמן ואלהרר נפגשו בטקס בירושלים

ברקע הדברים, ביום שני האחרון התקיים טקס רב משתתפים לחנוכת מערכת המים החמישית לירושלים בעין כרם - בכפוף לאישור היועצת המשפטית לממשלה. לטקס הגיעו השרים אלהרר וליברמן חרף המתיחות ביניהם בענייני חברת החשמל וכן ראש עיריית ירושלים משה ליאון.

מערכת המים החדשה אמורה להחליף את המערכת שהושקה ב-1994 ושימשה עד היום כתשתית הולכת המים העיקרית לירושלים. אחרי עבודה של למעלה משש שנים והשקעה של 2.5 מיליארד שקל מקורות החלה להזרים בה את המים המותפלים מהשפלה אל ההר בתחילת השבוע והיא תספק מים לירושלים, בית לחם ורמאללה.

לפי תחזיות ההולכה המערכת החמישית אמורה לספק מים לאזור ירושלים עד 2060, בעקבות מיצוי כושר ההולכה של המערכת הקודמת, שקלול צרכי העיר ירושלים ויישובי הסביבה לשנים הקרובות, הגידול הצפוי באוכלוסייה וההתמודדות עם משבר האקלים.

העבודות במקום כללו בין השאר חציבת מנהרת מים במעלה הרי ירושלים ולאורך כ-13 ק"מ, העברת סיבים אופטיים בסמוך לקווי המים ולסיום גם שיקום נופי. מערכת ההולכה בקוטר של כשלושה מטרים תעביר מים מותפלים מתחנת חולדה ומעלה. כאשר כושר העברת המים הראשוני הוא כ-150 מיליון קוב לשנה, והוא יעלה בהדרגה ולאורך השנים עד לשיא של כ-450 מיליון קוב.

ליברמן אמר בטקס כי "הפעלת המערכת החמישית לירושלים וסביבותיה הוא פרויקט הנדסי אדיר שיבטיח אספקה סדירה של מים ללא תלות בשינויי האקלים שפוקדים אותנו. בתפקידי המניסטריאלי הראשון כשר התשתיות נתקלתי בבצורת קשה ואז קיבלתי החלטה אסטרטגית ללכת באופן מאסיבי על פיתוח מערכת שלמה של מתקני התפלה וטיהור מים. אני שמח שהיום אזרחי ישראל נהנים ממים איכותיים בלי קשר לבצורת או שיטפונות. זו עוד תרומה לתשתיות לאומיות מפותחות שאנו נהנים מהם במדינה".

אלהרר אמרה כי "מי היה מאמין בתחילת שנות האלפיים אחרי שהתמודדנו עם בצורות ממושכות, וקמפיינים לצמצום הצריכה כי באמת היינו במצב של 'ישראל מתייבשת', שנעמוד כאן כיום כשלרשותנו משק מים המהווה דוגמה ומופת לעולם. אני מברכת את חברת מקורות ואת רשות המים ואת כל השותפים שלקחו כאן חלק, על סיומו של הפרויקט המוצלח".

יו"ר דירקטוריון מקורות יצחק אהרונוביץ' אמר: "מדובר בפרויקט לאומי יחיד במינו, בעל מורכבות הנדסית גבוהה, וכזה שדרש יכולות ביצוע מדויקות ומקצועיות. המערכת החדשה מהווה גאווה לאומית, והפעלתה מחזקת את חוסנה ומעמדה של ירושלים".

כמו כן מנכ"ל מקורות עמית לנג אמר כי "מדינות העולם מביטות בהשתאות כיצד ישראל הקטנה והמדברית, שסבלה בעבר מבצורת מתמשכת, מספקת מים לאזרחיה ולמדינות שכנות 24/7".

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי