גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקח שלא נלמד מ-2008 ומה יכול לגרום לפד לשנות כיוון: התחזית של פרופ' ליאו ליידרמן

"הסיכון העיקרי בעולם עובר מנושא האינפלציה לחשש ממיתון ואי-יציבות פיננסית, ואני מאמין שעיקר העלאות הריבית מאחורינו", אומר פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים ● "במצב כזה, עצירה בעליית הריבית, אפילו זמנית, היא הגיונית"

נקודת המפנה שעשויה לגרום לפדרל ריזרב לנטוש את העלאות הריבית החדות / צילום: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
נקודת המפנה שעשויה לגרום לפדרל ריזרב לנטוש את העלאות הריבית החדות / צילום: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בשווקים הגלובליים לא זוכרים מציאות כזו כבר שנים רבות. האינפלציה דוהרת, הבנק הפדרלי בארה"ב מעלה את הריבית בחדות ואחריו הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם, וול סטריט נמצאת בשוק דובי כבר עשרה חודשים ומבט אל העבר מגלה כי ב־90 השנים האחרונות רק פעמיים נרשמו ירידות חדות יותר בתשעת החודשים של השנה. ואם זה לא מספיק, המלחמה במזרח אירופה רק מוסיפה עוד שמן למדורה, ומתדלקת את עליות המחירים. עד כמה המצב הנוכחי מזכיר את המשברים הקודמים?

איך לשמור על תיק ההשקעות מהשוק הדובי שנמשך כבר 10 חודשים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים
"הפעם זה רציני": מנכ"ל ג'יי.פי מורגן מזהיר ממיתון בתוך חודשים

"עד כה השנה, וטוב שכך, הזעזועים לא יצרו משבר במערכות הפיננסיות, כולל בנקים, חברות ביטוח וכו'", אומר פרופ' ליאו ליידרמן מאוניברסיטת תל אביב, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים. הוא מוסיף כי "חרף העלייה הדרמטית בריביות, לא נשקף סיכון ליציבות הפיננסית בארה"ב ובישראל.

"עם זאת, ככל שיימשכו העלאות הריבית, ובמקביל העולם ייכנס למיתון, המצב עלול להשתנות. על רקע הריביות הנמוכות מאוד בשנים האחרונות, רמת המינוף בעולם עלתה משמעותית בכל המגזרים: משקי בית, עסקים וממשלות. חלק ניכר מהחובות הם בריבית משתנה. עליות נוספות בריבית, בצד האטה בפעילות, עלולות להוביל לחדלות פירעון של גורמים שונים. כרגע אנחנו לא שם".

ההבדל הגדול בין המשבר ב־2008 למשבר הנוכחי

בימים האחרונים התמלאו הרשתות החברתיות בשמועות על קריסה אפשרית של הבנק השוויצרי קרדיט סוויס, לאחר שהמניה צנחה ב-12% בתחילת השבוע ולאחר מכן מחקה את הירידות.

האם זה עשוי להיות ה"ליהמן ברדרס" של 2022 להערכתך?
"ברור שהבנק נכנס לקשיים, אולם אלה לא בהכרח קשורים להתפתחויות המקרו־כלכליות השנה. עם הירידה החדה במחיר המניה והעלייה במרווחי האג"ח של הבנק, קיים החשש שהוא לא יוכל לגייס את המקורות לביצוע הרה־ארגון המקיף, שפרטיו אמורים להתפרסם ב־27 באוקטובר.

"ראשי הבנק חוזרים ומדגישים שמצב ההון והנזילות סבירים מאוד, ובינתיים קיים מעקב צמוד אחר ההתפתחויות על ידי הפיקוח על הבנקים בשווייץ בתיאום עם בנק אוף אינגלנד. אלה בוודאי יעשו כל מאמץ כדי לתרום להתייצבות המצב ללא פגיעה בכלל המערכת הפיננסית".

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: איל יצהר

ליידרמן מסביר כי הפעם, בניגוד ל-2008, המשבר קשור יותר לצד הריאלי של הכלכלה. "משבר 2008 היה בעיקרו משבר פיננסי, הקשור בעיקר לבועת נדל"ן ומשכנתאות סאב־פריים, ובשיאו התרחשה פשיטת הרגל של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס. הוא היה קשור פחות לצד הריאלי של הכלכלה, וכבר באמצע 2009 ארה"ב חזרה לצמיחה.

"לעומת זאת, השנה ניכרת גם ההשפעה של המלחמה באוקראינה על תחומי האנרגיה, המזון ונושאים אחרים שפגעו בתהליכי הייצור במערב. משבר הדוט.קום של תחילת שנות ה־2000 ביטא בעיקר התנפצות בועה שהתפתחה בעיקר בתמחור מניות הטכנולוגיה בנאסד"ק, וגם במקרה הזה, ההאטה שנוצרה בצמיחת ארה"ב הייתה קצרה יחסית. למשברים ב-2002 וב-2008 קדמה תקופה של ריביות נמוכות מדי, שיצרו תמריצי השקעה שהתבררו כלא נכונים. גם השנה, חלק מההאצה באינפלציה נובע מרמות ריבית נמוכות מדי ששררו עד לרבעון הראשון השנה".

 

האם שנת 2022 תיזכר כשנת משבר שוקי ההון, עם ירידות חדות במחירי מניות ואג"ח בעולם?
"אין ספק שירידה מעל 20% במדד המניות הגלובלי, בצד ירידה של קרוב ל-15% במדד אג"ח גלובלי מתחילת השנה, הן תופעות חריגות וכואבות מאוד. ה"ברבור השחור" העיקרי שהופיע השנה הוא בדמות הפלישה של רוסיה לאוקראינה, עם כל ההשלכות על מחירי הסחורות, האנרגיה והמזון בעולם.

"העלייה באינפלציה אילצה את הבנקים המרכזיים להעלות בחדות את הריבית, וזה הוביל לתמחור מחדש של הנכסים. עבור השווקים הפיננסיים, לעבור במהירות מריבית פד של 0.25% לפני הפלישה של רוסיה ל-3.25% כיום, ולתחזית של 4%-4.5% בסוף השנה, זאת דרמה אמיתית. בישראל הריבית עברה מ-0.1% ל-2.75% כיום, והתחזית היא לריבית של 3.5% בעוד שנה.

"המשבר באוקראינה תפס את הבנקים המרכזיים בריביות נמוכות מדי, ריביות שהובילו בשנים האחרונות לעליות מופרזות במחירי הדיור ובחלק ממחירי המניות ואג"ח. אני מעריך שחלק ניכר מההאצה באינפלציה ומהפסדי ההון בשווקים השנה היה נמנע אילו ריביות הבנקים המרכזיים, ובראשם הפד, היו מועלות בהדרגה במהלך השנים האחרונות".

מה צפוי הלאה בשווקים?
"לא ניתן לתזמן את השווקים, בעיקר בטווח הקצר. רמת האי־ודאות גבוהה מאוד, ונראה שיידרש עוד זמן עד להתייצבות המצב בשווקים. כמו בכל משבר, נוצרו הזדמנויות חדשות, הן באפיק המניות והן באג"ח.

"אני מעריך שעיקר העלאות הריבית מאחורינו. אומנם העלאת הריבית על ידי הפד בנובמבר נראית מאוד סבירה, אך גוברות ההערכות שאחרי כן תהיה הפוגה מסוימת בתהליך העלאת הריבית.

"יש כיום הצטברות משמעותית של גורמי ריסון אינפלציה שישפיעו גם בחודשים הקרובים, ובמקביל חלה עלייה בסיכוני המיתון והיציבות הפיננסית. במצב הזה, גם אם היא זמנית, עצירה של תהליך העלאות הריבית על ידי הפד היא לא רק הגיונית, אלא גם מתבקשת".

רגע לפני יום כיפור העלה בנק ישראל את הריבית ל-2.75% ופרסם תחזית מעודכנת שלפיה המשק יצמח בשנה הבאה ב-3% במקום ב-3.5%, וכי הריבית תהיה בעוד שנה 3.5%.

"אירופה תהיה במיתון, ובסין הצמיחה תואט"

ליידרמן בטוח שלישראל יש כלכלה חזקה שמפגינה איתנות מפני זעזועים, אם כי לא בטוח שתצליח לחמוק מהאטה ואפילו ממיתון. "להערכתי, הסיכון העיקרי בעולם ובישראל עובר מנושא האינפלציה לנושאי ההאטה ואף מיתון בפעילות, וכן לנושאי היציבות הפיננסית.

"בשנה הבאה אירופה צפויה להיות במיתון, סין תסבול מהאטה נוספת בצמיחה, כולל העמקת המשבר בענף הנדל"ן, וגם ארה"ב עלולה להיגרר למיתון. במצב כזה, צמיחת תוצר של 3% בישראל ב-2023, שפירושה צמיחה של התוצר לנפש מעט מתחת ל-1%, אינה מובטחת".

הוא מוסיף כי הסימנים להאטה כבר כאן. על פי ההערכות שפורסמו על ידי המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים, ייתכן מאוד שהתוצר לנפש יירד במחצית השנייה השנה, כלומר, צמיחה לנפש שלילית, בעיקר עקב התמתנות בצריכה הפרטית. זאת, על רקע העלייה באינפלציה ובריבית ואפקט עושר שלילי כתוצאה מהירידות בשוקי ההון. בין התופעות החיוביות השנה נציין את הצפי להגעה של מעל 50 אלף עולים חדשים, היקף שלא ראינו בשלושת העשורים האחרונים.

"בעוד פחות מחודש ייערכו שוב בחירות בישראל, אבל בכלל לא בטוח שגם אחריהן נראה פה ממשלה יציבה ומתפקדת. לדעתו של ליידרמן, הבעיה הגדולה שתחכה לממשלה הבאה היא משבר הדיור, לאחר שהמחירים עלו ב-18% בשנה האחרונה. "ישראל טרם פתרה את בעיית המחסור והיוקר של הדיור. זאת הבעיה הכלכלית והחברתית מספר אחת במדינה".

עוד כתבות

חברת טומורו (Tomorrow.io)

החברה הישראלית שגייסה 175 מיליון דולר להקמת מערך לוויינים מתקדם

חברת Tomorrow.io, המפתחת תחזיות מזג אוויר מבוססות בינה מלאכותית, תשקיע את הגיוס בפיתוח והפעלת מערך לוויינים חדש לאיסוף נתוני מזג אוויר ומותאם לשימוש ב-AI

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

בבוקר מכרה נדל"ן, בצהריים את השליטה: היום העמוס של יצרנית הנייר

יותר מ-35 אחרי שייסדו את החברה בני הזוג אברהם ואילנה ברנט מוכרים את השליטה בחברת שניב לידי קרן ההשקעות מנור אוורגרין לפי שווי של עד 485 מיליון שקל ● מוקדם יותר היום הודיעה שניב על מכירת מחצית מפעילות הנדל"ן שבבעלותה לקרן הריט מניבים תמורת כ-58 מיליון שקל

סניף ארקפה / צילום: איל יצהר

"הרווחיות הכי טובה בתפריט": מה עומד מאחורי מחיר כוס הקפה

בשבוע החולף העלו הרשתות ארומה וארקפה מחירים, ובענף לא שוללים שרשתות נוספות יצטרפו אליהן ● "פעם גילמנו רווח של 22% בבתי קפה, היום אנחנו ב–8%–9%", מסביר רונן נמני, בעלי קפה קפה, בעוד אחרים מפנים את האצבע גם לעלויות כוח האדם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

למרות התרעות האוצר: רפורמת שדות התעופה פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה שנועדה להקים ולהפעיל שדות תעופה על ידי זכיינים פרטיים פוצלה מחוק ההסדרים ● מוקדם יותר היום (ג'), משרד האוצר התריע מפני "משבר תעופה חמור" בישראל, אם אכן תתקבל עמדת הייעוץ המשפטי של הכנסת

ראמין מוסאבי, מנכ''ל Cathworks / צילום: LSI Lens Magazine

"החוצפה הישראלית כל כך חשובה": אקזיט של 585 מיליון דולר לחברת ביומד

Cathworks, שפיתחה מערכת לא פולשנית לאבחון סיכון למחלות לב, תימכר לענקית המכשור הרפואי מדטרוניק בעסקה שעשויה להגיע למיליארד דולר ● המנכ"ל האיראני־אמריקאי ראמין מוסאבי מספר לגלובס על הקשר עם ישראל ועל התוכניות להרחיב את מרכז המו"פ בארץ

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

כשהיזם מבקש לפתוח את החוזה מחדש: על מה אסור לוותר ובמה ניתן להתפשר

שחיקה ברווחיות פרויקטים של התחדשות עירונית דוחפת יזמים לדרוש קיצוצים בתמורות שהובטחו לדיירים במעמד חתימת החוזה ● הדיירים נדרשים לבחור בין פשרות ו"הצלת" הפרויקט לבין קיפאון של שנים בהמתנה להשלמת המלאכה ● גלובס עושה סדר

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

השלימה זינוק של 1,500% בשנה: הכוכבת של ה־S&P 500 לא עוצרת

על רקע ההתלהבות מ־AI והביקוש הגובר לשבבי זיכרון שהיא מייצרת, מניית סנדיסק זינקה לשווי שיא, לאחר עלייה של 143% בינואר ● אנליסט ג'פריס: "הסייקל בתחום הוא מדהים, ולא רואים לו סוף כרגע" ● בין הנהנים מהזינוק: מאות עובדי החברה בישראל

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

חוות דעת חדשה תאפשר אישור זכויות משלימות להתחדשות עירונית

המשנה ליועמ"שית, תאפשר אישור זכויות משלימות להתחדשות עירונית, כך פורסם בחוות דעת חדשה ● ההחלטה נובעת בעקבות פניית עיריית ראשון לציון, המקדמת תוכנית כלל־עירונית להתחדשות בניינית בשיתוף עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית כחלופה לתמ״א 38

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

לאחר קמפיין החוצות נגדו: צביקה נווה תובע 10 מיליון שקל מאלכס סקלר

נווה הגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו תביעה נגד סקלר וחברות הפרסום, בטענה כי קמפיין שלטי החוצות שערכו נגדו כלל פרסומים שקריים שפגעו במוניטין שלו, בעסקיו ובחיי הפרט שלו, ונועד להרתיעו מתמיכה בגרושתו של סקלר בהליכים המשפטיים שהיא מנהלת נגדו

ועדת הכנסת בראשות ח''כ אופיר כץ. הנושא: חלוקה ופיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל מרפאה אחת בנתיבות: החוק הכלכלי החשוב ביותר בתחום הבריאות פוצל מחוק ההסדרים

חוק ה־CAP, ההסדר הכלכלי המרכזי במערכת הבריאות, פוצל לראשונה מזה 29 שנה לאחר לחץ פוליטי סביב מרכז רפואי שהקים בית חולים הדסה בנתיבות ●  מאז שעות הבוקר פיצלה ועדת הכנסת חוקים רבים, ונראה שחוק ההסדרים כולו מתפורר

רונן סולומון, מנכ''ל התאחדות המלאכה והתעשייה / צילום: רמי זרנגר

הארגונים שתובעים עשרות אלפי שקלים מעסקים, והחוק שינסה לעשות סדר

בחודשים האחרונים מתרבות תביעות מצד ארגוני עובדים הדורשים מעסקים קטנים רטרואקטיבית דמי טיפול ארגוני בסכומים גבוהים ● הצעת חוק חדשה מנסה להכניס סדר ולצמצם את התשלום

ליקויים בדירה / צילום: Shutterstock

מי אחראי לתקן בלאי? תקנות חדשות מסדירות את שוק השכירות של דירות

יוזמה חדשה תנסה לצמצם מחלוקות באמצעות הגדרת כללים למצבים שאינם מפורטים בחוזה השכירות ● בין היתר, נקבעו מנגנון הצמדה למדד במימוש אופציה ולוחות זמנים לתיקון ליקויים

פרויקט רוח של זפירוס בפולין / צילום: מצגת החברה

איתות שמניות האנרגיה הגיעו לשיא? הקרן שנפרדת מהשקעותיה ברווח גדול

בשבועות האחרונים חתמה קרן תש"י על עסקאות למכירת החזקותיה במפעילת תחנות הכוח דליה ובחברת האנרגיה המתחדשת זפירוס ● הקרן של ירון קסטנבאום, הראל ועו"ד יהודה רווה גייסה עד היום מיליארדי שקלים מגופים מוסדיים ומניבה תשואה שנתית המוערכת בכ-15%

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה שוב שברה שיאים; מדד הביטוח זינק ב-4.3%, הקלינטק ב-3%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.7% ● מודי'ס העלתה את דירוג  האשראי של הפניקס ● דוראל זינקה בעקבות גיוס הון ● קרן ההשקעות מנור אוורגרין רכשה את השליטה ביצרנית הנייר שניב

תחליפי חלב / צילום: דרור מרמור

שביתת הרפתנים מזניקה את רכישות תחליפי החלב בעשרות אחוזים ויותר

ברשתות השיווק מדווחים על עלייה בצריכת מוצרי חלב אלטרנטיביים על רקע השיבושים באספקת החלב, ואף צופים גידול של 100% בהמשך השבוע ● כיום, שוק התחליפים מגלגל בישראל כ־600 מיליון שקל בשנה ● האם מדובר בפתרון זמני למשבר האספקה, או בשינוי הרגלים

חוות השרתים באלבניה / הדמיה: APPA Architects

החברה הישראלית שתבנה את חוות השרתים הראשונה באלבניה

חברת ADC הישראלית תקים את החווה הראשונה עבור ממשלת אלבניה, שתתבסס על מעבדי אנבידיה ועל חשמל ירוק ● המיזם נהנה ממימון אירופי ומהיתרים מהירים בצל הידוק היחסים ● ראש ממשלת אלבניה אדי רמה הפך לאחד מתומכיה הבולטים של ישראל באירופה מאז פרוץ המלחמה

מנכ''ל מִנהל התכנון רפי אלמליח ויו''ר מטה התכנון הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

מינהל התכנון: "רווחיות עודפת של יזמים אינה עילה לצמצום נפח הבנייה"

בעקבות עדכון התקן השמאי שהגדיר רווח מזערי לפרויקטים של פינוי־בינוי, מדגישים גופי התכנון כי מבחן הרווח הוא רק "שלב מסייע", אחרי פרמטרים כמו "צפיפות ראויה, איכות עירונית ועוד"

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

המשרד לאיכות הסביבה, האוצר ועיריית רמת גן סיכמו על העתקת הספארי אך שכחו את רמ"י

השרה עידית סילמן חתמה עם ראש העיר רמת גן על הסכם עקרונות להעתקת הספארי לפארק אריאל שרון, אך נציגי רמ"י ומינהל התכנון טרם אישרו את התוכנית ● "ההסכם נועד בעיקר למצלמות", התבטא בחריפות סגן ראש העיר, "תועלת לא תצמח לתושבי הערים הסובבות את הפארק המטרופוליני"

היועצת המשפטית לכנסת, עו''ד שגית אפיק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

יועמ"שית הכנסת נגד התנהלות האוצר: “הליך החקיקה פוגע בכנסת”

בדיון בפיצולי החוקים מחוק ההסדרים, עו"ד שגית אפיק טענה כי הליך החקיקה פוגע ביכולת הכנסת לפקח על הרפורמות, וקראה לצמצום דרמטי של היקף החוק ● באוצר טוענים: זהו ה"ניו נורמל" של התקציב שאחרי המלחמה

מכוניות חדשות בנמל אשדוד. הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי ה-PHEV / צילום: תמר מצפי

שנת הפלאג-אין הייבריד? הטרנד החם ברכב לא מתאים לכולם

הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי הפלאג-אין הייבריד (PHEV), שעשויים כבר השנה לתפוס כשליש מכלל המכירות ● אבל קיימים לא מעט סימני שאלה לגבי עלויות התחזוקה בטווח הארוך, שמירת הערך והיכולת שלהם לחסוך דלק בתנאי השימוש הישראליים הנפוצים