גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים העלו את הריבית על הפיקדונות, אך הריבית על המינוס עלתה עוד יותר

הרוב המוחלט של הבנקים מיהרו לגלגל את מלוא העלאת הריבית האחרונה לחשבונות שנמצאים במינוס ● מנגד, הבנקים שמעו את הביקורת הציבורית והעלו גם את הריבית על הפיקדונות, אך באופן מצומצם יותר ● הבנק הדיגיטלי וואן זירו מצליח לבלוט לטובה בשני הפרמטרים

הבנקים העלו את הריבית על הפיקדונות, אך הריבית על המינוס עלתה עוד יותר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הבנקים העלו את הריבית על הפיקדונות, אך הריבית על המינוס עלתה עוד יותר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל העלה בשבוע שעבר את הריבית ב־0.75% עד לכדי 2.75%, וכמעט כל הבנקים מיהרו לגלגל את מלוא ההעלאה לריבית שמשלמים לקוחות שחשבונם נמצא במינוס (אוברדראפט). כתוצאה מכך, הריבית על מסגרת המינוס נמצאת ברוב הבנקים כבר עמוק בסביבה דו ספרתית.

● למה הבנקים מעניקים ריבית גבוהה יותר לפקדונות לטווח קצר ומה התחזיות להמשך
● שוק הדיור הצטנן, והבנקים חזרו להילחם על משכנתאות
● הכנסות הבנקים מעמלות גדלו: כמה שילמנו על חשבון העו"ש ב-2021?

הריבית על המינוס מחושבת על בסיס הפריים - ריבית בנק ישראל ועוד 1.5%, כלומר 4.25%, ועליה מוסיף הבנק תוספת סיכון שהוא קובע בעצמו. הבנקים מחלקים את הריבית על האובדראפט לשלוש מדרגות, כאשר כל מדרגה משקפת מסגרת אשראי גבוהה יותר, ובחריגה מעבר למסגרת גובים הבנקים ריבית נוספת.

כל בנק מגדיר אחרת את היקף המדרגות, אך בהחלט אפשר להשוות את הריביות בקפיצות שמהוות מעבר ממדרגה למדרגה. נציין כי מדובר בריבית מירבית, כאשר מרוב הלקוחות הריבית שנגבית נמוכה.

 

הבנק הדיגיטלי החליט לספוג את העליות

בבנק הפועלים הריבית בחשבון עו"ש למעבירי משכורת שנמצאים במינוס בחשבון, עומדת במדרגה הראשונה על 10.75% (פריים + 6.5%), בעוד הריבית במדרגה השנייה עומדת על 13.45% (פריים + 9.2%).

במזרחי טפחות הריבית על מסגרת משיכת יתר עומדת על 11.25% ואילו במדרגה השנייה היא כבר נמצאת ברף של 15.2%. בלאומי שתי המדרגות הראשונות זהות בתוספת הסיכון שגובה הבנק על משיכת היתר, והן עומדות על עד 14.15%.

בהיבט הזה מי שבולט לחיוב הוא וואן זירו, הבנק הדיגיטלי החדש שפתח לאחרונה את שעריו וממשיך לגייס לקוחות. הבנק החליט שלא לייקר את ריבית המינוס אלא לספוג את ההעלאה בעצמו. זאת, "על רקע הכבדת נטל האשראי על משקי הבית", שייקרו עד עתה את הריביות על המשכנתאות במאות שקלים בתוך חודשים ספורים. בוואן זירו אין חלוקה למדרגות, וריבית המינוס שגובה הבנק עומדת על P+ 4.6%, כלומר 8.85%.

גם הבינלאומי מציע ריביות נמוכות יחסית למערכת הבנקאית, של 10.25% במדרגה הראשונה ו־12.75% במדרגה השנייה. בדיסקונט יצאו לפני כמה חודשים במהלך צרכני־שיווקי לפיו הבנק לא גובה ריבית על חשבונות מינוס של עד 2,000 שקל, וזו מהווה מבחינתו מדרגה ראשונה. במדרגה השנייה הריבית על מסגרת משיכת יתר עומדת על 12.15% ובשלישית על 13.75%.

בריבית על הפיקדונות המצב שונה

לעומת הגלגול הכמעט גורף של העלאת הריבית של בנק ישראל לריבית על המינוס, כמעט כל הבנקים לא העבירו, שוב, את מלוא העלאת הריבית במשק לריבית על הפיקדונות של הציבור.

גם כאן, וואן זירו בולט לטובה בגלגול העלאת הריבית של בנק ישראל לפיקדונות של הציבור. הבנק לא פגע במרווח הפיקדון, כלומר גלגל את מלוא העלאת הריבית ללקוחות שיפתחו פיקדונות חדשים. הוא מציע נכון להיום רק פיקדונות בריבית משתנה, כזו שיכולה מצד אחד לשחק לטובת הציבור כשהריבית עולה לעומת פיקדון בריבית קבועה. אך מנגד, ככל שהריבית של בנק ישראל תרד, גם הריבית עליו תרד.

בבנק החדש מציעים ריבית של פריים מינוס 0.85%, דהיינו 3.4% למי שיסגור את הכסף לשנה. הבנק העלה את הריביות גם לפיקדונות היומיים והחודשיים והן עומדות על 1.5% ו־2.65% בהתאמה.

בנק הפועלים ניצל את העלאת הריבית האחרונה של בנק ישראל על מנת לצמצם את הפערים מהמתחרים בפיקדונות לשנה. כך, הריבית הקבועה בפיקדון למשך שנה קפצה מ־1.7% ל־2.36% עבור הפקדה של 10,000 שקל. הריבית המשתנה עלתה מ־0.85% ל־1.54%. למרות השיפור, הריביות של בנק הפועלים הן עדיין מהנמוכות במערכת בפיקדונות לשנה.

בנק נוסף ששדרג את הריביות באופן משמעותי בימים האחרונים הוא מזרחי טפחות, שמציע כעת, יחד עם דיסקונט, את הריבית הגבוהה ביותר בפיקדון לשנה בריבית קבועה - 3.5%. למעשה, מדובר בהכפלה של הריבית על הפיקדונות בריבית קבועה, לאחר שזו עמדה רק לפני כמה ימים על 1.7%. גם בריבית המשתנה העלה מזרחי טפחות ריבית, מ־1.5% ל־2%.

בדיסקונט, שהיה הראשון שהעלה את הריבית על הפיקדונות באופן משמעותי כבר אחרי העלאת הריבית הקודמת (בסוף אוגוסט, גם ב־0.75%), העלו הפעם ב־0.5% את הריבית על פיקדון לשנה בריבית קבועה. היא הגיעה ל־3.5% בפתיחת פיקדון באופן דיגיטלי ול־3% בפתיחה בסניף.

בפיקדון בריבית משתנה עלתה הריבית ב־0.75% לאחר שהבנק שמר על המרווח שנקבע לפני העלאת הריבית בשבוע שעבר. כך שהריבית בדיגיטל עומדת על 2.75% ובסניף על 2.25%. בפיקדונות היומיים, השבועיים והחודשיים לא שינו בשלב זה בדיסקונט את הריביות, אך ברבעוניים העלה הבנק את הריבית ב־0.35% לכדי 1.35%. מי שיוותר על תחנות היציאה ולא ימשוך את הכסף במשך כל התקופה יקבל ריביות גבוהות יותר.

בבנק בעל השווי הגבוהה ביותר, לאומי, גלגלו כמעט את כל העלאת הריבית לפיקדונות לשנה בריבית קבועה, וזו עומדת על 2.65%, שמציבה את לאומי במקום השלישי בפרמטר זה. גם בריבית המשתנה העלה לאומי את הריבית, מ־1.2% ל־1.7%, אך הבנק עדיין נמצא בחלק התחתון של הטבלה בפרמטר הזה.

השקיפות גדלה ומייצרת תחרות בין הבנקים

בבנק הבינלאומי היו סולידיים יותר לאחר העלאת הריבית האחרונה, והעלו ב־0.1% את הריביות לתקופה של שנה והן עומדות על ריבית קבועה של 2.7% ו־2.1% בריבית משתנה, שתיהן בעת הצטרפות דיגיטלית. עבור פיקדונות גדולים יותר, של 50 אלף שקל ומעלה, הבנק מציע ריבית שנתית של 3.1%. הבנק שיפר את הריביות בטווחים הקצרים בשיעור ניכר יותר כשהעלה אותן מסביבות 0.65% ל־0.9%.

בבנק ירושלים שומרים על המיקום הגבוה מבחינת "הנדיבות" כלפי לקוחות הבנק ונמצאים במקום השלישי בשני הפרמטרים המוצגים, עם ריבית של 3.1% בפיקדונות עם ריבית קבועה (עלייה מ-2% לפני ימים ספורים) ו-2.75% בריבית המשתנה (עלייה מ-2.6%). גם בבנק יהב העלו את הריביות על הפיקדונות. בעוד שבריבית הקבועה כמעט כל העלאת הריבית הועברה ללקוחות, בריבית המשתנה העלייה הייתה קטנה יחסית, כאשר בשני הפרמטרים ביהב עוד נמצאים אחרי יתר המערכת הבנקאית.

נזכיר כי בתחילת החודש החל בנק ישראל לפרסם את הריביות הממוצעות שמעניקים הבנקים ללקוחותיהם על הפיקדונות, ובמקביל את הריביות שהם גובים על ההלוואות. מדובר בצעד מבורך שמאפשר השוואה עבור הלקוחות ותחרות בין הבנקים, אך עדיין מדובר על פרסום של פעם בחודש, בעוד שהבנקים מעדכנים את הריביות כמעט על בסיס יומי. 

עוד כתבות

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת