גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם תקציב MIT שווה לכלל תקציב ההשכלה הגבוהה של ישראל?

כמה גדול הפער בין האקדמיה בישראל למוסדות בארה"ב? תלוי איך משווים ● המשרוקית של גלובס

פרופ' אורי סיון, נשיא הטכניון (החיים עצמם, גל''צ, 15.8.22) / צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון מתוך ויקיפדיה
פרופ' אורי סיון, נשיא הטכניון (החיים עצמם, גל''צ, 15.8.22) / צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון מתוך ויקיפדיה

 

שנת הלימודים האקדמית שתיפתח בשבוע הבא החזירה אותנו לאמירה מעניינת בנוגע למצב האקדמיה הישראלית. כשנשיא הטכניון, פרופ' אורי סיון, התבקש להתייחס להישגים הנאים של מוסדות ישראלים במדד שנגחאי, המדרג מוסדות אקדמיים בעולם על פי איכותם, הוא הסביר כי מדובר ב"סוג של נס …אם את מסתכלת על התקצוב של מערכת ההשכלה הגבוהה בארץ, התקצוב של האוניברסיטאות, הוא מאוד מאוד נמוך... התקציב של MIT לבדה הוא כמו כלל תקציב ההשכלה הגבוהה של מדינת ישראל והתקציב של סטנפורד לבדה כפול מהתקציב (הזה)". האם אלה אכן פני הדברים?

פנינו לטכניון ושאלנו איך בדיוק נעשתה ההשוואה שעליה דיבר סיון. שם הפנו אותנו לסעיף ההוצאות התפעוליות בדוחות הכספיים של MIT וסטנפורד. ב-2021, עמדו ההוצאות בסעיף זה על 3.7 מיליארד דולר ב־MIT ועל 7.4 מיליארד דולר בסטנפורד. (12 מיליארד שקל ו־24 מיליארד שקל, בהתאמה, על פי השער בעת האמירה). מנגד, בישראל עמד תקציב הוועדה לתכנון ולתקצוב (הות"ת) על 12.5 מיליארד שקל.

אז מה הבעיה עם החישוב הזה? הות"ת אחראית על חלוקת תקציב המדינה למוסדות האקדמיים. כלומר, הנתון שאליו בחר סיון להשוות את העלות התפעולית של שתי האוניברסיטאות האמריקאיות כולל רק את התקציב המדינתי שמוקדש לאקדמיה המקומית. אולם למוסדות הללו יש מקורות הכנסה אחרים כמו שכר לימוד ותרומות. יתרה מזאת, יש מוסדות אקדמיים שאינם מתוקצבים כלל על ידי הות"ת (אוניברסיטאות ומכללות פרטיות). במילים אחרות, אפשר לטעון כי השוואה שכוללת מצד אחד את כלל ההוצאה התפעולית של שני גופים אקדמיים פרטיים בארה"ב, ומנגד רק את ההכנסות הישירות מהמדינה של האקדמיה בישראל היא בעייתית. ואכן, אם בוחנים את המצב בישראל באמצעות הנתון המקביל לזה שבו השתמש סיון לגבי ארה"ב התמונה שמתקבלת היא מעט אחרת. לא התעצלנו וסכמנו את הנתונים שעולים מהדוחות של 47 מוסדות אקדמיים. מהחישוב הזה עולה כי עלות הפעילות של המוסדות להשכלה גבוהה בישראל עומד על כ־19 מיליארד שקל. כלומר, בהשוואה כזאת תקציב ההשכלה הגבוהה בישראל דווקא גבוה ב־57% מזה של MIT. בהשוואה לסטנפורד עדיין מדובר בנתון נמוך יותר אך ב־21%.

אז האם סיון טעה או הטעה בדבריו? מטעמו מסרו לנו כי הבדיקה "מתייחסת להיבט שונה לחלוטין מזה שאליו התייחס נשיא הטכניון בראיון לגלי צה"ל. בעוד שדבריו של פרופ' סיון התייחסו לתקציב שמקצה מדינת ישראל באמצעות ות"ת לכלל ההשכלה הגבוהה בארץ, הבדיקה עוסקת בעלות הפעילות של כלל מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל ללא קשר לתקצוב הממשלתי. בדבריו התייחס נשיא הטכניון לכך שמדינת ישראל הקצתה בשנת תשפ"ב 12.5 מיליארד שקלים לתמיכה ב 34 אוניברסיטאות ומכללות מתוקצבות, וכדי להמחיש את היקפו של תקציב זה, השווה אותו לעלות הפעילות של אוניברסיטה מובילה אחת בארה"ב. השוואה כזו מלמדת ש MIT לבדה מקצה לפעילותה סכום דומה לכלל התקצוב הממשלתי בישראל, ואילו סטנפורד מקצה סכום כפול לערך.

"ההשוואה המוצגת בבדיקה רק מחזקת את המסקנה שמערכת ההשכלה הגבוהה בישראל סובלת מתת תקצוב… יש לזכור שמערכת ההשכלה הגבוהה בישראל היא ברובה ציבורית, והתקצוב הממשלתי מהווה את חלק הארי של תקציבה. זו, בין השאר, הסיבה לשכר הלימוד הנמוך שמשלמים הסטודנטים במוסדות המתוקצבים בישראל".

כלומר, אם לתמצת, סיון לא התכוון לערוך השוואה מדוקדקת בין תקציבי המוסדות האמריקאים שהזכיר לבין סך התקציב של מוסדות הלימוד המקבילים בישראל, אלא רק להדגים כמה קטן התקציב הממשלתי שמועבר להם מדי שנה. האם זה גם מה שהובן מדבריו? במקרה הזה החלטנו להשאיר את ההכרעה בדבר לשיקולם של הקוראים.

בשורה התחתונה: השוואה בין ההוצאות התפעוליות של 47 מוסדות אקדמיים בישראל לבין הנתון המקביל של MIT וסטנפורד, מעלה כי בניגוד לדברי סיון הנתון הישראלי גדול ב־57% מהנתון ב־MIT, וקטן רק ב־21% מהנתון של סטנפורד. אם מתייחסים להשוואה שערך סיון כפשוטה - בין תקציב הות"ת בלבד לבין אותן הוצאות - הרי שהנתונים שסיפק הם נכונים.

תחקיר: יובל אינהורן

 

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים