גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המורה מפלורידה שבנה את נבחרת המתמטיקה הכי טובה בארה״ב - בעזרת שיטות משוק ההון

אחרי שטיפח קריירה כסוחר בוול סטריט ואז כשחקן גולף, וויל פרייזר התחיל להשתעמם ● אז הוא אסף תלמידים מוכשרים במיוחד, ובאמצעות אסטרטגיות מהחיים הקודמים שלו - הפך אותם למכונת ניצחונות חסרת מעצורים באליפויות המתמטיקה של המדינה

המורה שהקים את נבחרת המתמטיקה הטובה בארה''ב / צילום: Shutterstock
המורה שהקים את נבחרת המתמטיקה הטובה בארה''ב / צילום: Shutterstock

 

זה היה אחר צהריים דביק של יום חמישי באמצע הקיץ בגיינסוויל, פלורידה, זמן שעשרות נערים ונערות יצאו משערי בית הספר. התלמידים היחידים שנשארו בו הם נבחרת המתמטיקה שהתכוננו להתחיל אימון. בכיתה אחת למדו הסתברות ובכיתה שלידה מבוא לאלגברה. במורד המסדרון למדו פיצוח קודים ובכיתה אחרת תורת המספרים. את שארית היום יבלו התלמידים - שמרכיבים את אחת הקבוצות המובילות בעולם - בללמד אלה את אלה.

גם אני באתי לכאן ללמוד מהם. רציתי להבין איך התיכון הזה בפלורידה הצליח לנצח ב־13 מתוך 14 אליפויות המתמטיקה הלאומיות האחרונות.

בשבוע הבא בגלובס: כל הרגולטורים הבכירים מגיעים לדבר על מצב המשק
האישה החזקה בתעשיית חוות השרתים בישראל נחשפת | ראיון
שחמט בגיל 3, טריאתלונים והדודה מהמוסד: שיחה עם מנכ״לית מיקרוסופט ישראל  
למה מייסד Team8 משוכנע שאין משבר בהייטק

נבחרת המתמטיקה של תיכון בוכהולץ היא שושלת שבנה מורה אחד, וויל פרייזר (63), עם אסטרטגיה לזיהוי כישרונות, מקסום פוטנציאל ואופטימיזציה של מערכת החינוך האמריקאית. כסוחר לשעבר באג"ח בוול סטריט בשנות השמונים פרייזר פרש צעיר ועבר לפלורידה, שם הפך לשחקן גולף וחי את החלום במשך עשור. אלא שאז השתעמם. הוא החל לאמן גולף בתיכון בוכהולץ, ומשם עבר להוראת מתמטיקה - והקים במהירות נבחרת. את הלקחים והניסיון שלו מהקריירה הפיננסית יישם כדי להפוך קבוצה של בני נוער למכונת ניצחונות חסרת מעצורים.

"ההבדל בין מה שאני עושה עכשיו ובין מה שעשיתי בוול סטריט", אמר פרייזר, "הוא שאז הייתי רגיל לקבל כסף, והיום אנחנו מקבלים פרסים".

נבחרת המתמטיקה של בוכהולץ יוצאת דופן לא רק בזכות מספר האליפויות שלה. היא בעיקר יוצאת דופן משום שבכל שאר התחומים בית הספר הזה לא יותר מממוצע: הוא מדורג במקום ה־66 בין בתי הספר בפלורידה ואינו בין אלף המובילים בארה"ב, על פי מגזין US News & World Report.

אבל באליפויות השנתיות של מו אלפא תטא, ארגון המתמטיקה הלאומי, לילדים בבוכהולץ קשה לספור את כמות המדליות שהם מביאים הביתה.

בוכהולץ חריג מבחינה נוספת. הנסיקה של נבחרת המתמטיקה מאז 2007 קרתה במקביל לגלישתה של ארה"ב למקום ה־37 בדירוג הבינלאומי האחרון של ביצועי מתמטיקה בקרב בני נוער, כשסין החלה לייצר לראשונה יותר דוקטורטים מאוניברסיטאות אמריקאיות.

כבן של כלכלן פרייזר מאמין בעקרון התחרות. הוא מסרב לכנות את תלמידי המתמטיקה של בוכהולץ 'מועדון', משום שהוא רוצה שיחשבו על עצמם כנבחרת. "מועדון זה ארגון חברתי", אמר. "נבחרת נפגשת כדי לנצח". והוא רצה לנצח.

כשנועץ במאמנים יריבים שהנבחרות שלהם הביסו בעקביות את בוכהולץ, נעשה פרייזר אובססיבי לגבי שאלה אחת: למה הילדים שם טובים יותר במתמטיקה? זה היה בגלל שהם לימדו בדרך אחרת לגמרי.

"לפי המודל הטיפוסי בכל בית ספר", אמר, "במהלך היום לומדים את הדברים המשעממים לבגרות, ואז אחרי שעות הלימודים מתאמנים על המקצועות התחרותיים". הדברים המשעממים לבגרות הם מבחינתו השינון והחזרה, שגורמים לפרייזר לרצות לאכול את המחשבון שלו. "החיים אינם כאלה".

את חוסר היעילות הזאת הוא חשב שיכול לנצח. "המחשבה שלי הייתה שאגלה מה עושים הטובים ביותר ואז אנסה להבין מהם הכשלים במודל", אמר. בגיבוי מנהל בית הספר ושיתוף הפעולה של הממונים עליו ניגש למשימה של חידוש מחלקת המתמטיקה בבוכהולץ, הנהיג מערכת שעות משלו והחל במצוד אחר כישרונות צעירים.

פרייזר מאמין שהדרך לנבחרת המתמטיקה של התיכון חייבת להתחיל הרבה לפני שמגיעים לגיל הזה, ולכן הוא מחפש מועמדים בבתי ספר יסודיים ומכוון אותם לתגבור לימודי מתמטיקה בחטיבת הביניים. "לא הייתם תופסים ילד בכיתה ט' שמעולם לא שיחק פוטבול ומצפים שיהיה שחקן פוטבול טוב בתיכון", אמר. "מבחינת רוב הילדים האלה זה הפוטבול שלהם".

התובנה של פרייזר הייתה לחבר ארבע רמות של חינוך: הילדים שהוא מוצא בבתי ספר יסודיים מתפתחים בשיעורים של חטיבת הביניים, מתחרים בגיל תיכון ומקבלים שיעורים מיוחדים ממרצים באוניברסיטאות שהוא מביא לקמפוס של בוכהולץ. מרגע שהמערכת הזאת החלה לעבוד, הנבחרת התחילה לנצח ולא הפסיקה.

במקום לתרגל, להתייעל

ומתברר שהיה עוד ערך בהשמת חבורה של ילדים חכמים באותו החדר: הם מרגישים שהם מוסמכים להחכים זה את זה.

חלק מהילדים המחוננים מגיעים לתוכנית של פרייזר בקלות יחסית, שכן ההורים שלהם עובדים באוניברסיטת פלורידה הקרובה והם מנסים להיכנס לרדאר שלו. אחרים הוא מוצא בעצמו: הוא מסתכל על תוצאות מבחני מתמטיקה של תלמידים במחוז שלו, עוקב אחר הנתונים ומנסה לעניין את מי שיש להם הישגים טובים. כמה מהאנשים שגילה בעזרת גיליונות האקסל שלו בגרו מאז עם תארים במתמטיקה מ־MIT והחלו לעבוד בוול סטריט בעצמם.

מי שמתקבלים לתוכנית נכנסים לכיתה אחת, שבה לומדים באופן מואץ אלגברה תחרותית, גיאומטריה וחשבון. פרייזר בעצם מכופף את הכללים כדי לעבור מהר יותר על חומר קשה יותר ולהכניס יותר משנתיים של לימודי מתמטיקה לשנת לימודים אחת. "אני מכסה כל מה שהמדינה דורשת שאכסה", אמר. "אבל אין מגבלה על לימוד חומר נוסף".

ההבדל הגדול בין כיתה רגילה שלומדת לבגרות במתמטיקה לבין הכיתה של פרייזר הוא הדרך שבה תלמידים ניגשים לבעיות מסובכות. הוא מלמד דיוק, אבל גם מהירות, בגלל שמבחנים תחרותיים נעשים על זמן. הוא מאמין שזיהוי דפוסים הוא כישרון שימושי יותר משכפול שאלות שהתלמידים כנראה ראו בשיעורי הבית ערב קודם לכן.

הנה דוגמה בסיסית מחידה מתמטית מפורסמת: מה סכום כל המספרים השלמים מ־1 עד 100? ניתן להגיע לתשובה בפשטות באמצעות הקשת כל המספרים במחשבון, אבל תלמידים שלמדו לחשוב מחוץ לקופסה יחפשו באופן אינסטינקטיבי סימטריה. הם יראו שזוגות של 1+100 ו־2+99 ו־3+98 נותנים את אותו הסכום ופשוט יכפילו 101 ב־50. הם יקבלו את התשובה הנכונה, 5,050, בשבריר מהזמן שהיה נדרש להם כדי לחשב את זה במחשבון.

"כולם חושבים שצריך לתרגל כל הזמן. אבל זה לא נכון. אנחנו צריכים להשתמש בזמן שלנו ביעילות", אמר פרייזר, בזמן שהתלמידים שלו חרשו על בעיות בחופשת הקיץ שלהם. המשמעות של להשתמש בזמן ביעילות היא לנצל את הקיץ. ארבע שעות ביום חמישה ימים בשבוע בזמן החופש זה יותר מ־80 שעות של אימונים.

ללמוד בכנסייה בזמן הקורונה

ביום שבו ביקרתי בבוכהולץ פרייזר לא הגיע, הוא לימד בחטיבה. במקומו הייתה מורה כריזמטית ליד הלוח, קייטי, תלמידת שנה א'.

אחת השיטות של פרייזר לעשות משהו שרבים חושבים שאינו אפשרי היא להפוך את המתמטיקה לכיף. עבור ילדים הדבר הכי מגניב הוא להיות עם מישהו שגדול מהם, אז הצעירים שם גם כדי להרשים את הסטודנטים שהם מעריצים; התיכוניסטים מקבלים הכרה על הזמן שלהם בשעות שירות לקהילה. המודל זול, חדשני ויעיל מאוד. זה כאילו בילי בין (מנהל קבוצת הבייסבול אוקלנד אתלטיקס) ניהל נבחרת מתמטיקה.

טימותי ג'ין, תלמיד לשעבר מבוכהולץ שיש לו ציונים מבטיחים באוניברסיטה, לא ממש התלהב מהמחשבה להתעורר מוקדם בבוקר ללימודי מתמטיקה כשהיה בחטיבת הביניים. "ברור שחשבתי: אוי, זה הולך להיות עוד שיעור משעמם במתמטיקה", אמר. אבל במהרה הבין שהוא טועה.

היילי לין, תלמידת בוכהולץ, יודעת איך אימון במתמטיקה נשמע לאנשים. אבל עבורה זה אחרת. "זה לא כאילו 'אוי אלוהים, אני חייבת לעשות מתמטיקה'". היא אוהבת את שיתוף הפעולה שבתחרות ומאתגרת את עצמה נגד הטובים ביותר. "חשבתי שאני נורא טובה במתמטיקה", אמרה, "ואז הגעתי לכאן" (פרייזר מתאר אותה כאחת מהתלמידות הטובות ביותר במתמטיקה בארה"ב).

עבור מישהו שתמיד מחפש את היתרון המגפה בהחלט נתנה לפרייזר הזדמנות. אחרי סגירות בתי הספר בתחילת 2020 הוא חשש משיבושים נוספים ב־2021, אז קיבל החלטה מעניינת: הוא התפטר מבוכהולץ - והמשיך ללמד.

הוא שכר אגף ריק בכנסייה שלו ואמר להורים שהוא ילמד את החומר הרגיל כאילו מדובר בשנת לימודים נורמלית. מי שפחות הסתדר לו להגיע לשם - למרות שהציע להורים לעשות סבב הסעות לבוכהולץ ובחזרה - יכול היה ללמוד מרחוק. פרייזר אומר שהזמין 145 תלמידים. החברים שלו חשבו שיבואו אליו 20 או 30. הכומר שלו היה אופטימי וצפה 80. בפועל הגיעו 140.

נבחרת המתמטיקה המשיכה לזכות בתארים הממלכתיים והלאומיים בשנה שעברה בפערים הגדולים ביותר מאז הוקמה התוכנית. יתרון הניצחון בתחרות הלאומית האחרונה של בוכהולץ היה 315 נקודות. בשנה שעברה ניצחה הנבחרת של פרייזר בפער של 920.

אלא שלמרות החירות המוחלטת מבירוקרטיה, פרייזר התגעגע לבית הספר מספיק כדי לחזור לכיתה הישנה שלו בדיוק בזמן שפוליטיקאים ברחבי המדינה החלו לשים לב. "תוכנית המתמטיקה בבוכהולץ צריכה לשמש כמודל לאומי לחיקוי לבתי ספר ומחוזות אחרים", אמר נציב החינוך של פלורידה מאני דיאז ג'וניור.

התלמידים טובים יותר מהמורה

ביולי האחרון נסע פרייזר עם 70 תלמידיו לכנס של מו אלפא תטא בוושינגטון. הם השתתפו באירועים קבוצתיים ופרטיים שעסקו בנושאים שונים - מהסתברויות וקומבינטוריקה עד משוואות דיפרנציאליות. הכוכב של הנבחרת השנה היה דווקא בנו הבכור ג'ייק, שהתחיל ללמוד במכללה בקיץ האחרון, אבל היו גם ילדי פלא צעירים יותר, כמו מר ג'ין וגברת לין, בין מאות התלמידים שתקפו את טופסי הבחינות.

פרייזר כבר שנים מנסה לפצח את הקוד להפוך תלמידים לטובים יותר במתמטיקה. הוא עדיין עובד על זה. אבל אחד המדדים להצלחה שלו הוא שהילדים הטובים ביותר בנבחרת שלו כעת טובים יותר ממנו.

"כל ילד באלבמה טוב יותר בפוטבול מניק סבן", אמר פרייזר על המאמן האגדי של נבחרת אוניברסיטת אלבמה שזכה במספר הגדול ביותר של אליפויות במכללות. "הוא פשוט יודע לנצח יותר טוב מכל אחד אחר בעולם".

בדרכם הביתה על האוטובוסים לפלורידה הוכתרה קבוצת המתמטיקה של בוכהולץ כאלופה הלאומית. שוב.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל