גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקים משפחתיים נוטים לשלם פחות למי שאינם בני משפחה. אז למה משתלם לעבוד בהם?

לחברות משפחתיות יש מאפיינים מאוד ייחודיים ובדברים רבים הן שונות מחברות שאינן כאלה. חוקרים בדקו את ההבדלים ומצאו את היתרונות והחסרונות לעובדים ● הפקולטה, מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב 

הפקולטה לניהול. למה בכל זאת משתלם לעבוד בעסקים משפחתיים / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. למה בכל זאת משתלם לעבוד בעסקים משפחתיים / צילום: Shutterstock

 

 

בשנים האחרונות קיים ויכוח פתוח בין חוקרים לגבי השאלה אם חברות משפחתיות הן מעסיקות טובות יותר או פחות בהשוואה לחברות שאינן משפחתיות. מחקר בולט שזאת בדיוק הייתה הכותרת שלו, טען בגוף המאמר שהתשובה היא שלילית. הוויכוח הזה חשוב, משום שחברות משפחתיות (המוגדרות כחברות שהבעלות שלהן נמצאת בידי בני אותה משפחה) מעסיקות כ-60% מכוח העבודה העולמי, והן מהוות יותר מ-40% מהתוצר הלאומי הגולמי של ארה"ב.

אולם מחקרים בתחום מגלים מציאות מורכבת וממצאים סותרים. מצד אחד, נמצא כי חברות משפחתיות מציעות תגמול נמוך יותר, משקיעות פחות בהכשרת עובדים וחוות פריון עבודה נמוך יותר. חוקרים טוענים כי תוצאות כאלה תואמות את האינטרסים הכלכליים של בעלות משפחתית: דאגה כוללת למיקסום הזדמנויות הקריירה של בני המשפחה והתשואות הכלכליות של הבעלים.

מצד שני, חוקרים אחרים מוצאים שביחס לחברות שאינן משפחתיות, לחברות משפחתיות יש דגש חזק יותר על הביטחון הכלכלי והרווחה לטווח ארוך של העובדים. כך למשל, חברות משפחתיות מציעות לעובדיהן סביבת עבודה יציבה יותר, שבה סבירות נמוכה יותר לפיטורים.

תמיכה בקו טיעון זה ניתן לראות במחקרים המוצאים כי עובדים שאינם בני משפחת הבעלים ומועסקים בחברות כאלה מפוטרים פחות בעת מיתון, הם מדווחים על שביעות רצון גבוהה יותר בהשוואה לעובדים בחברות שאינן משפחתיות והם גם בעלי רמות נמוכות יותר של היעדרות מהעבודה, עובדה המרמזת גם היא על מידה גבוהה של שביעות רצון.

לפי חוקרים אלה, ממצאים כאלה מצביעים על כך שבמקום לבסס את שיטות ה-HR שלהן על עקרונות כלכליים בלבד, חברות משפחתיות מבססות את שיטות העבודה שלהן על עקרונות של רווחה חברתית-כלכלית.

 

עסק משפחתי - "כמו משפחה"?

הוויכוח הנוגע לפרקטיקות של משאבי אנוש ואופיין של חברות משפחתיות כמעסיקות משקף מחלוקת תיאורטית רחבה יותר בין שתי נקודות מבט ניהוליות כוללניות, דהיינו תיאוריית ה-Agency לעומת תיאוריית ה-Stewardship.

תיאוריית ה-Agency (סוכנות) מבוססת על מודל כלכלי של היחיד, ומניחה שמערכות תגמול ארגוניות יכולות לשמש כדרך יעילה לתיאום בין האינטרסים של מעסיקים (=מנהלים) ועובדים (=סוכנים), אשר אחרת דוחפים לכיוונים שונים. לפי תיאוריית הסוכנות, עובדים מונעים משיקולים כלכליים בלבד ולכן הם אופורטוניסטים. כלומר, העובדים נרתעים ממאמץ ויפעילו רק מספיק מאמץ כדי להבטיח את המשך העסקתם. מאידך, בעלי החברה המשפחתית מנסים למקסם את ביצועי החברה באמצעות מזעור עלויות, ומצדם שואפים לפצות את עובדיהם בשיעורים הנמוכים ביותר הדרושים להנעת ביצועים.

לעומת זאת, תיאוריית ה-Stewardship כפי שהיא באה לידי ביטוי בניהול משאבי אנוש, מבוססת על מודל הומניסטי של היחיד ולכן מניחה כי מי שמקים ושולט בחברה המשפחתית מונע בעיקר על ידי מימוש עצמי, אימוץ גישות קולקטיביסטיות והתמקדות באלטרואיזם. כתוצאה מכך, בני המשפחה לוקחים כמובן מאליו התאמה טבעית של אינטרסים בין כל המעורבים בחברה, ותחושת הזדהות חזקה עם העסק ומחויבות לו.

איך מיישבים את הסתירות

בהתאם לכך, ההנהלה שואפת לביסוס של קשרים רגשיים דמויי משפחה בתוך העסק ועם כל מחזיקי העניין שלו. קשרים רגשיים אלו הם ארוכי טווח באופיים, ומבוססים על מחויבות הדדית. כתוצאה מכך, מעורבות ושיתוף פעולה מאפשרים התאמה טבעית של אינטרסים בין בעלים לעובדים, לקראת מטרה משותפת של ביצועים באמצעות מקסום עושר. על פי תיאוריית ה-Stewardship, התגמול נועד להבטיח ביטחון כלכלי ולהניע תעסוקה לטווח ארוך.

במאמץ ליישב את הממצאים הסותרים בנוגע לאיכותם של עסקים משפחתיים כמעסיקים, עם שכר נמוך יותר שתומך בטיעוני ה-Agency אך עם שביעות רצון גבוהה יותר של העובדים התומכים בפרספקטיבה של ה-Stewardship, הוצעה לאחרונה נקודת מבט שלישית. זו יותר אינטגרטיבית, ולפיה חברות משפחתיות עשויות להתאפיין באיזון בין חשש לעלויות שכר לבין אינטרסים הקשורים לניהול בשימור כוח עבודה בעל מוטיבציה ומחויבות.

התוצאה יכולה להיות שבעוד שחברות משפחתיות עלולות לשלם פחות בממוצע, הן עשויות בכל זאת לדאוג לרווחה ולביטחון הכלכלי של העובדים על ידי הצעת הטבות נדיבות יותר, ולסכן פחות את שכר העובדים. כך לדוגמה, לאחרונה ניתחו חוקרים מהפקולטה בת"א את תעשיית המשאיות בארה"ב והראו כי בעוד שחברות משפחתיות משלמות רמות שכר דומות ביחס לחברות הלא-משפחתיות, הן משלמות לנהגים שכר לפי שעה ולא לפי מייל, והשכר מתחיל ממינימום גבוה יותר. כלומר, לפחות בכל הנוגע לפיצויים ושכר, חברות משפחתיות אינן בהכרח מעסיקות גרועות או טובות יותר מחברות שאינן משפחתיות, אלא פשוט שונות. 

ד''ר נאוה מיכאל-צברי / צילום: שירן כרמל

ד"ר נאוה מיכאל-צברי , הפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, מרצה וחוקרת בתחומי עסקים בבעלות משפחתית, תרבות ארגונית ורגשות בארגונים.

מקורות:

Bamberger, P., Kuzmenko, A., Michael‐Tsabari, N., Doveh, E., Delery, J. E., & Gupta, N. (2021). Stingy principals or benevolent stewards: Reward practices in family versus nonfamily trucking companies. Human Resource Management , 60 (6), 935-952. 

Huang, M., Li, P., Meschke, F. & Guthrie, J. P. (2015). Family firms, employee satisfaction, and corporate performance. Journal of Corporate Finance , 34 , 108-127. 

Madison, K., Holt, D. T., Kellermanns, F. W. & Ranft, A. L. (2016). Viewing family firm behavior and governance through the lens of agency and stewardship theories. Family Business Review , 29 (1), 65-93. 

Neckebrouck, J., Schulze, W., & Zellweger, T. (2018). Are family firms good employers? Academy of Management Journal , 61 (2), 553-585. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם