גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הסחורות והשילוח בצניחה. אז למה ספקיות המזון מעלות עכשיו מחירים?

מחירי התובלה נחתכו בשני שלישים בשנה האחרונה, עלות חומרי הגלם גם היא במגמת ירידה, ובכל זאת ספקיות המזון והטואלטיקה מבקשות לייקר את המוצרים ● אחרי שספגו את עליות המחירים של תחילת 2022, הרווחיות של הספקיות הגדולות נפגעה, ועכשיו, כשעלויות השכר והחשמל עולות, החברות לא מוכנות לסכן את התוצאות שלהן - גם במחיר של מחאת צרכנים

אחרי שספגו את עליות המחירים של 2022, ספקיות המזון מעלות מחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי
אחרי שספגו את עליות המחירים של 2022, ספקיות המזון מעלות מחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

ספקיות המזון ומוצרי הטואלטיקה הגדולות בישראל התמודדו בשנה האחרונה עם גידול בעלויות ששחק את רווחיהן במידה ניכרת, כפי שעלה מתוצאותיהן העסקיות לרבעון השני של 2022. עם זאת, העלאת המחירים הרוחבית שהן מתכננות להוציא לפועל בימים הקרובים, מגיעה דווקא בתקופה שבה נהנות הספקיות מירידה במחירי התובלה הימית והתמתנות במחירי הסחורות - שהיו סיבות מרכזיות לשחיקה ברווחיהן. 

הלחץ כבר לא עובד? היבואניות הגדולות בדרך להעלאת מחירים
רגע לפני ראש השנה: יוניליוור מעלה מחירים
שופרסל סירבה להעלאת המחיר - ומוצרי טרה לא יסופקו לרשת 
גל התייקרויות? הרווחיות התפעולית של הספקים הגדולים לרשתות המזון נחתכה בעשרות אחוזים | ניתוח

במהלך חגי תשרי הודיעו חלק מהספקיות כי בכוונתן לייקר את מוצריהן, כאשר ההערכות הן שגל העליות המתוכנן יתרחש במהלך חודש נובמבר, בזמן שהשיח הציבורי יתמקד כנראה בתוצאות הבחירות.

כך למשל, ענקית המזון יוניליוור הודיעה לרשתות השיווק כי תבצע העלאת מחירים בתחילת החודש הבא בשיעור של עד 20%. מדובר על התייקרות מוצרים כגון קורנפלקס כריות, חטיפי דגנים, רטבים לסלט, אבקות מרק, בייגלה, חטיף השוקולד קליק, מוצרי טואלטיקה כמו תחליבי רחצה ושמפו פינוק ומוצרים נוספים.

בשבועות האחרונים הודיעה גם דיפלומט, יבואנית הטונה סטארקיסט, חיתולי פמפרס, ומוצרי ג'ילט והיינץ, על העלאות מחירים מתוכננות, וכך גם יצרנית הטואלטיקה ומוצרי הניקוי סנו שדיווחה על עלייה של עד 30% במחירי מוצרי הנייר.

גם מחלבת טרה הודיעה בחודש שעבר על ייקור מוצרי החלב שאינם בפיקוח ב־4.9%. לאחר חג הסוכות, גורם בשוק הקמעונאי אמר לגלובס השבוע כי "מחירי החלב הגולמי למחלבות עלו ב־15%, כשבמקביל יש עלייה מטורפת לתעשייה במחירי הדלק, הארנונה והחשמל"; וכי זו הסיבה לעליית המחירים שמבקשת טרה לקדם.

למה לבקש התייקרות כשהמחירים יורדים?

גל העלאות המחירים הצפוי מגיע כאמור למרות שחלק ניכר מעלויות הספקיות, ובמיוחד מחירי ההובלה הימית והסחורות (חומרי הגלם), התמתנו לאחרונה משמעותית, וזאת על רקע הצפי למיתון בכלכלה העולמית. שני גורמים אלה, מחירי השינוע וחומרי הגלם, הכבידו במיוחד על תוצאות הספקיות בתקופה שלאחר מגפת הקורונה, שהתאפיינה בעליות מחירים.

כך למשל, לפי מדד XSI-C, המודד עלויות שילוח בים, צנח מחיר ההובלה של מכולה בקו אסיה־אירופה בשנה האחרונה מרמה של כ־14 אלף דולר בממוצע ל־5,300 דולר נכון לאמצע אוקטובר - ירידה של 62%.

מדד שילוח אחר, FBX, מלמד גם הוא על מגמה דומה. לפי אותו מדד, עלות השילוח של מכולה בעולם עמד על 10,000 דולר בממוצע לפני שנה, וירד בהתמדה ל־3,500 דולר בממוצע נכון לאמצע אוקטובר, ירידה של 65%. עם זאת, שני המדדים שצוינו מראים גם כי בשלוש השנים האחרונות עלות שילוח המכולה זינקה משמעותית. כך למשל מדד FBX מלמד על עלייה של 186% בשלוש שנים.

גם מחירי הסחורות, שמשמשות חומרי גלם למוצרים השונים, התמתנו בחצי השנה האחרונה. מדד מחירי הסחורות (S&P GSCI Commodities) ירד ב־24% מאז השיא שרשם באמצע יוני האחרון. עם זאת, בסיכום השנה האחרונה עלה המדד בשיעור של 10% (ובשלוש השנים האחרונות זינק ב־52%).

ההעלאות שנדחו מהשנה שעברה

"חלק משמעותי מעליות המחירים שנתחיל לראות בקרוב הוא משום שהספקיות דחו את אותן ההעלאות מוקדם יותר השנה", מסבירה שירה אחיעז, אנליסטית הקמעונאות של אי.בי.אי בית השקעות. "הספקיות ניסו מוקדם יותר השנה להעלות מחירים, ובעקבות הלחץ הציבורי עליהן, ביטלו חלק מהן את המהלך המתוכנן. בנוסף, הרבה פעמים כשיש מגמות ארוכות־טווח של גידול בעלויות עבורן, הן נדחות ל'אחרי החגים'". 

מדד המחירים של סטורנקסט, שבודק את מחירי המוצרים שעל המדפים, עלה ב־4.4% בתשעת החודשים הראשונים של השנה, וכעת, לפי אחיעז, ההערכה היא שתחול עלייה נוספת באותו מדד. היא מזכירה כי "לא מעט מחירים של מוצרים בפיקוח עלו בשנה האחרונה בגלל הרגולציה כמו למשל מוצרים חד־פעמיים, משקאות ממותקים והרחבת חוק הפיקדון, שאחראים לחלק מההתייקרויות".

לדבריה, "עליית המחירים הנוכחית מצד הספקיות מגיעה אחרי תקופה ארוכה של עלייה במחיר חומרי הגלם וההובלה. נכון שהייתה התמתנות בחודשים האחרונים, אבל מדובר במגמת עליות מתמשכת, לה מתווספות עלויות נוספות על הספקיות כמו ייקור מחירי החשמל".

בתחילת 2022 רווחיות הספקיות נפגעה

כאמור, הדוחות הכספיים של הספקיות הגדולות למחצית הראשונה של 2022 העלו כי הן ספגו חלק ניכר מהעלויות שנוספו להן בתקופה זו. החברות הפועלות בתחום היבוא והייצור של מוצרי מזון וטואלטיקה נמנעו עד כה מלגלגל את הפגיעה ברווחיות לכיסו של הצרכן ככל הנראה על רקע חשש ממחאת צרכנים שתלווה מהלך כזה.

אפילו לא אחת בקרב שש הספקיות שבבורסה (דיפלומט, וילי פוד, סנו, שטראוס, נטו מלינדה, בכורי שדה), הציגה שיפור בשיעור הרווחיות התפעולית מהמכירות. כך למשל דיפלומט, שמוביל בעל השליטה נעם וימן, רשמה שיעור רווח תפעולי של 4.6% בפעילותה בישראל במחצית הראשונה של 2022 מול 5% במחצית המקבילה אשתקד.

יבואנית המזון וילי פוד, שבשליטת האחים ויליגר, המייבאת מוצרי מזון מגוונים, בהם מוצרי חלב, מוצרי מזון יבשים ומזון בהקפאה, רשמה רווחיות של 9.7% במחצית הראשונה של 2022, למול 10.1% במחצית המקבילה אשתקד. חברת מוצרי הטואלטיקה סנו, שבשליטת משפחת לנדסברג, רשמה חיתוך חד ברווחיות התפעולית שלה, שעמדה על 9.8% מול 16% בתקופה המקבילה.

שטראוס גרופ, שבשליטת המשפחה הנושאת את שם המחלבה ההיסטורית, עברה להפסד, בשל פרשה שאינה קשורה להתייקרויות ונבעה בעיקר מהשבתת מפעל השוקולד בצפון הארץ ומשבר הסלמונלה. בשנה שעברה שטראוס הציגה רווחיות תפעולית של 12.5% בפעילותה בישראל.

נטו מלינדה שבשליטת משפחת עזרא ודוד מצסה, המיצרת ומייבאת בעיקר מוצרי בשר ודגים, וביכורי שדה בניהול אילן שבע, המשווקת בעיקר סחורה חקלאית, רשמו גם הן פגיעה ברווחיות התפעולית. נטו מלינדה רשמה שיעור רווחיות תפעולית של 5.7% בסיכום המחצית הראשונה של 2022, מול 7.1% בתקופה המקבילה אשתקד. בכורי שדה רשמה רווחיות תפעולית של 3.2% ירידה, מול 4.2% במחצית הראשונה של ב־2021.

איך המהלך ישפיע על תוצאות החברות בעתיד?

איך ישפיעו העלאות המחירים הצפויות על המכירות והרווחיות העתידית של הספקיות בישראל? לדברי אחיעז, מהלכי ההתייקרות יובילו לירידה ריאלית בביקושים ואולי אף יגרמו לפגיעה ברווחיהן: "הצרכן הישראלי יקנה פחות ונראה אותו הופך ליותר סלקטיבי בסופר בגלל עליות המחירים.

"מבחינת הרווחיות של הספקיות, הביקושים קצת יורדים בזמן שמחירי חלק מהתשומות עולים, כמו למשל שכר העבודה ומחירי החשמל". יחד עם זאת, היא מדגישה כי "הצמצום של סל הצריכה יגיע עד לגבול מסוים, משום שבסופו של דבר כולנו צריכים מוצרים כדי להתקיים".

עוד כתבות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר