גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במרוץ מול ארה"ב, סין בונה על זינוק ענק בטכנולגיית המחשוב

מתקיים מירוץ עולמי לבניית מחשבים קוונטיים שיכולם לפתור בכמה שניות בעיות שלוקחות למחשבים הכי חזקים של היום כמה אלפי שנים ● ההתקדמות האחרונה בתחום: מכשיר ניסיוני מבית באידו הסינית ● השאלה אם מחשבים קוונטים אי פעם ייצאו מהמעבדות לשימוש מסחרי נרחב נותרת פתוחה

מחשב קוונטי
מחשב קוונטי

סין עושה צעדים גדולים במאמציה להצטרף לארה"ב כמובילה בתחום המחשוב הקוונטי, טכנולוגיה מבטיחה אך חמקמקה שיכולה יום אחד לתת חיזוק אדיר למחקר המדעי ולשנות את פניהן של תעשיות עתירות דאטה החל מפיננסים וייצור תרופות ועד לוגיסטיקה ואנרגיה ירוקה.

באידו (Baidu), חלוצת אינטרנט סינית הידועה בעקבות מנוע החיפוש שלה הדומה לגוגל, הודיעה בסוף אוגוסט שבנתה גרסה משלה של מחשב קוונטים, מכשיר ניסיוני שמנצל את המאפיינים של פיזיקה קוונטית כדי לבצע חישובים במהירות הרבה יותר גבוהה מהמהירות של מחשבים אלקטרוניים רגילים.

ההתקדמות של באידו דומה להתפתחויות דומות בשנים האחרונות בחברות IBM, גוגל מביל אלפאבת וחברות אחרות בארה"ב, שנחשבת באופן כללי למובילה העולמית במחקר על מחשוב קוונטי.

באידו הודיעה שהמחשב החדש שלה - שילוב של לוחות מתכת וכבלים שנראה קצת כמו נברשת ענקית - יהיה זמין בחינם דרך אתר ואפליקציה לחוקרים, מהנדסים ואפילו ילדים בבתי ספר. חברות אמריקאיות, כולל IBM וגוגל, גם הן מחזיקות אתרים המספקים גישה למחשבים הקוונטיים שלהן.

"הוא ישמש כבסיס לאנשים ללמוד עוד על הטכנולוגיה", אמרה איבון גאו, עוזרת מחקר במרכז לטכנולוגיה קוונטית באוניברסיטה הלאומית של סינגפור, על קיאן שי, שמו של המחשב החדש, שמשמעותו "השמיים הם מקור הכל" במנדרינית. "הוא בהחלט שימושי להגברת החדשנות בכיוון הזה".

פתרון בתוך שניות לבעיות שמחשבי על פותרים באלפי או אפילו מיליוני שנים

השאלה אם מחשבים קוונטים אי פעם ייצאו מהמעבדות לשימוש מסחרי נרחב נותרת פתוחה בקהילייה המדעית. אבל הוכחות מתמטיות מצביעות על כך שמחשבים קוונטיים יוכלו לפתור בתוך שניות בעיות מסוימות שהיה לוקח אפילו למחשבי העל המהירים ביותר אלפי או מיליוני שנים לפתור.

מחשבים קוונטיים משיגים את המהירות יוצאת הדופן שלהם מביטים קוונטיים, או מה שמכונים קיוביטס (qubits) במקום האפסים והאחדים המשמשים לייצוג מידע במחשבים רגילים.

ביטים, כפי שהאפסים והאחדים האלה מוכרים, יכולים להיות בעלי ערך אחד בלבד. אבל קיוביטס - המקודדים בחלקיקים תת־אטומיים ואטומיים כולל אלקטרונים, פוטונים ויונים - יכולים להתקיים כאפס וכאחד באותו זמן. התופעה הזו, המוכרת כסופרפוזיציה, הופכת קיוביטס למאוד יעילים לניהול חישובים מסוימים, כמו החישובים הנחוצים לעשיית סימולציה של העולם האמיתי או לאופטימיזציה של רכישות עסקיות.

קיוביטס מיוחדים גם בגלל יכולתם להיכנס לשזירה קוונטית, מצב בו שני חלקיקים, למרות שהם לא קרובים, ישקפו זה את פעולתו של זה כאילו היו קשורים. ניתן לנצל מאפיין זה כדי לתאם חישובים. ביום רביעי שלושה פיזיקאים שאישרו את קיום תופעת השזירה קיבלו על הגילוי את פרס נובל בפיזיקה.

האתגר הגדול היה להבין איך לשלוט בתכונות האלה. תכנות קיוביטס למצבים הנכונים הצריך מערכת שמסוגלת לעשות איתם אינטראקציה. אבל שמירתם במצבים האלה מספיק זמן לביצוע חישובים מצריכה בדיוק את ההיפך: בידוד מוחלט שלהם מחלקיקים אחרים שעלולים לגרום לקיוביטס לאבד את המידע המקודד עליהם.

"זה פרדוקס הפיתוח הגדול", אמר סטיבן גירבין, מרצה לפיזיקה באוניברסיטת ייל.

מחשבים קוונטיים עשויים להיות גם סכנה מודיעינית וביטחונית

אם החוקרים יצליחו, מחשבים קוונטיים יוכלו לאפשר ליצרני סוללות לצפות מראש תגובות כימיות מורכבות כדי לייצר סוללות בעלות ביצועים טובים יותר. באופן דומה, המחשבים עשויים להאיץ את הפיתוח של תרופות חדשות בגלל שהם יוכלו לעשות בשביל החברות המפתחות סימולציה מהירה של קיפול חלבונים, התהליך המורכב שבו המולקולות הביולוגיות הגדולות האלה מקבלות את צורתן.

מחשבים קוונטיים עשויים גם להיות מסוגלים לפצח את ההצפנה הסטנדרטית המשמשת לאבטחת תקשורת בכל העולם - נושא הגורם חשש רב למוסדות פיננסיים וכן לממשלות הרוצות להגן על מידע מודיעיני וסודות צבאיים.

פיזיקאים קוונטיים אומרים שהאפשרות המטרידה הזו - והפחד של להישאר מאחור - הניעה עניין ממשלתי רב והשקעה בטכנולוגיה הזו בכל העולם.

ארה"ב, גרמניה, צרפת והודו הן בין המדינות שהתחייבו להוציא יותר ממיליארד דולר מכספי המדינה על מחקר בטכנולוגיות קוונטיות בשנים הקרובות. בייג'ינג לא מפרסמת נתונים על ההשקעות המתוכננות שלה, אבל דיווחים בתקשורת הסינית וכן מחקרים של קבוצות אמריקאיות, כולל תאגיד ראנד הנמצא בסנטה מוניקה, קליפורניה ומקינסי, מעריכים שהמחויבות הסינית לתחום הזה בשנים הקרובות היא בין מיליארד דולר ליותר מ־15 מיליארד דולר.

בהשוואה לארה"ב, סין נכנסה למחשוב קוונטי באיחור. בתחילה ביקשה את מקום הבכורה בתחום קשור הנקרא תקשורת קוונטית, ניסיון לפתח הצפנה שכמעט אי אפשר לפצח. מומחים למדיניות הטכנולוגיה הסינית אומרים שההתמקדות הראשונה כנראה הייתה בתגובה לחשיפה ב־2013 של קבלן ממשלת ארה"ב לשעבר אדוארד סנודן על כך שוושינגטון חפרה עמוק בעמוד השדרה של האינטרנט בסין.

מאז שזינקה קדימה במסעה לבנות אינטרנט חסין מפריצות, העבירה בייג'ינג את תשומת הלב למחשוב הקוונטי, כפי שניתן לראות במספר הגדל של פרויקטים של מחקר ובפריצות הדרך שעושים המדענים הסיניים. העבודה שלהם שימשה בכמה מאמצים מסחריים. באידו הסתמכה על חידושים של אוניברסיטאות סיניות לבניית המחשב שלה, כך אמר רניאו דואן, מנהל מכון המחשוב הקוונטי של באידו.

ארה"ב מנסה להאט את סין באופן פעיל

ארה"ב היא עדיין המובילה בתחום, על פי ניתוח מ־2022 של מחקרים מדעיים שנעשה בתאגיד ראנד. וושינגטון כבר מבקשת להאט את ההתקדמות של הסינים. בשנה שעברה, משרד המסחר האמריקאי אסר על ייצוא של ציוד טכנולוגיה עילית לשמונה חברות ומעבדות סיניות שהיו חשודות בתמיכה במאמצי סין לבנות יישומים צבאיים מבוססי קוונטים. מכסות ייצוא נרחבות יותר לגבי ציוד לייצור שבבי סיליקון מתקדמים גם הם השפיעו על מחשבים קוונטיים, שלפעמים משתמשים בשבבי סיליקון המיוצרים באותה טכנולוגיית ייצור.

בינתיים, אקדמאים אמריקאים אומרים שנהיה קשה יותר לסטודנטים סיניים לקבל וויזות לניהול מחקר קוונטי בארה"ב. "זה הפך לעובדה ידועה שכאשר סטודנטים סינים או פוסט דוקטורנטים מגיעים לארה"ב, אסור להם לומר שהם עוסקים במחשוב קוונטי", אמר סקוט ארונסון, מנהל מרכז המידע הקוונטי באוניברסיטת טקסס באוסטין.

במחלקת המדינה לא ענו לשאלות על מדיניות חלוקת הוויזות אבל אמרו שמתייחסים לניידות של סטודנטים בינלאומיים וחוקרים בחשיבות רבה. "אנו מקבלים סטודנטים וחוקרים ממדינות בכל העולם, כולל הרפובליקה העממית של סין", אמר דובר של המשרד.

בכנס בבייג'ינג בו הושק המחשב קיאן שי, יו דפנג, דיקן מכון ההנדסה והמדע הקוונטי של שנזן, הביע צער על המכשולים שארה"ב מציבה וכן על האתגרים הפנימיים שסין ניצבת מולם בדרכה להמשיך בפיתוח מחשוב קוונטי. "יש הרבה אנשים העוסקים במחשוב קוונטי, אבל נדיר שיש להם המצאה ייחודית שלהם או טכנולוגיה תחרותית", אמר יו.

עדיין דרך רחוקה למימוש הפוטנציאל המלא

מומחים מתאגיד ראנד ומקומות אחרים אומרים שההתקדמות של סין במחשוב קוונטי היטיבה עם התחום ברמה עולמית והוסיפו שיותר מגבלות יעכבו את קצב הקדמה המדעית. כמחצית מכל המחקרים שפורסמו על מחקר קוונטי הם תוצאה של שיתופי פעולה בינלאומיים, ומדענים אמריקאים הם מחברים משותפים של יותר מחקרים קוונטיים עם מדענים מסין מאשר בכל מדינה, כך גילה המחקר של תאגיד ראנד.

עוד נותר מחקר רב לעשות לפני שמחשבים קוונטיים יגיעו למלוא הפוטנציאל שלהם. החוקרים מעריכים שבניית מחשב קוונטי מספיק חזק להביס את פרוטוקולי ההצפנה הקיימים יצריך מיליוני קיוביטס - אבן דרך שלדעתם נמצאת במרחק עשור או יותר מזה. IBM, כיום המובילה בתעשייה, בנתה מחשב קוונטי עם 127 קיוביטס. בבאידו אמרו שבקיאן שי יש 10 קיוביטס והחברה מתכננת להוציא מחשב של 36 קיוביט בשנה הבאה.

כעת מדענים ברחבי העולם מחפשים דרכים לבנות מחשבים קוונטיים יותר מתוחכמים, כולל ניסויים בשימוש בחלקיקים שונים כקיוביטס ושימוש בשיטות שונות לשלוט בהם. עיצוב המחשב הקוונטי הכי פופולרי היום - הסוג שפותח על ידי IBM, גוגל, Rigetti וכעת באידו - מסתמך על מכשיר שמקרר שבב של מחשב לטמפרטורה מאוד נמוכה, וגורם לאלקטרונים של המעבד לעבור למצב קוונטי.

חברות מחפשות גם יישומים מסחריים לטווח הביניים, כמו למשל שיפור ניהול נכסים פיננסיים או תיאום של נתיבי אספקה ימיים, שעשויים להתאפשר על ידי שימוש במאות או אלפים בודדים של קיוביטס, ופיזיקאים קוונטיים אומרים שמחשבים כאלה יהיו זמינים תוך כמה שנים בודדות.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב