גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיעור שניתן ללמוד מהראיון המפתיע של סטיב ג'ובס

השיחה שלא באמת התקיימה בין מייסד אפל סטיב ג'ובס לפודקאסטר המצליח בעולם ג'ו רוגן מסמנת את הכיוון שאליו הולכת הבינה המלאכותית ● מדובר בלא פחות ממהפכה שתשנה את האופן שבו אנחנו מתקשרים ואת היחס שלנו למשאב הזמן, ותשכתב את כל התסריטים המקובלים

סטיב ג'ובס. ה''ראיון'' עמו מדגים כיצד ניתן לייצר לכל אדם דמות ''מורחבת'' ללא מגבלת זמן ושפה / צילום: Associated Press
סטיב ג'ובס. ה''ראיון'' עמו מדגים כיצד ניתן לייצר לכל אדם דמות ''מורחבת'' ללא מגבלת זמן ושפה / צילום: Associated Press

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

לפני קצת יותר משבוע הגיע סטיב ג'ובס להתראיין אצל הפודקאסטר המצליח בעולם ג'ו רוגן, לראיון מרתק של 19 דקות. ג'ובס אומנם נפטר ב־2011, אבל הבינה המלאכותית ייצגה אותו - וזה אירוע ששווה שנדבר עליו.

נתחיל מהפרטים: חברה מדובאי בשם Play.ht, שעוסקת ביצור של קולות אנושיים באמצעות בינה מלאכותית, יצרה ראיון פיקטיבי לחלוטין שבו גם הטקסטים של המשתתפים (ג'ובס ורוגן) וגם הקולות שלהם יוצרו על־ידי AI. 

השיעור המרתק שכולנו צריכים ללמוד מחברת משלוחי הסופר אינסטה קארט
מה תעדיפו: לשלם יותר על אפליקציות או לקבל פרסומות ממוקדות אישית?

מאחר ש־Play.ht לא עוסקת ביצור טקסטים אלא רק קולות, את הטקסטים היא יצרה עם מודל שפה חיצוני אחר שלא פורסם מהו, אך ניתן להעריך כי מדובר באחד המודלים הנפוצים של OpenAI (שנקרא GPT-3) או של AI21LABS (שנקרא Jurassic-1).

איך מאמנים מודל בינה מלאכותית לייצר את הקולות של ג'ובס או רוגן, או לכתוב עבורם טקסטים? בנוגע לקולות, כל מה שמודלים היום צריכים זה כמה שיותר דגימות קול של אותו אדם שרוצים לעשות סימולציה לקול שלו, ובמקרה של רוגן וג'ובס, אני בטוח שלא הייתה בעיה למצוא שעות רבות של הקלטות איכותיות שלהם.

עניין הטקסטים מורכב יותר: כדי שמודל השפה באמת ייצר טקסטים רלוונטיים, הוא צריך כמה שיותר מידע גולמי. מתוך אותו מידע הוא מתחיל להבין את צורת ההתנסחות, הדעות של אותו אדם וכן הלאה. במקרה של רוגן לא אמורה להיות בעיה, כי יש לו אלפי שעות מוקלטות בפודקאסטים שלו וביוטיוב. לגבי ג'ובס זה קצת יותר קשה, ולכן השתמשו גם בביוגרפיה שלו כאינפוט עבור המודל, בנוסף לראיונות שפורסמו איתו.

בשורה התחתונה, הרעיון עצמו היה טוב מאוד, אבל הביצוע לא מצוין. היו פספוסים, לא הכול היה מושלם, והשיחה לא הייתה קולחת, אבל אין ספק שזה מצית את הדמיון לגבי מה שצופן לנו העתיד ומה אפשר יהיה לעשות בעוד שנים ספורות מאוד. ואגב, זה מתחבר לדיווח אחר מלפני מספר שבועות (שהוכחש לאחר מכן), שלפיו השחקן ברוס וויליס מכר את הזכויות להשתמש בדמות ובקול שלו ללא הגבלת זמן לחברה בשם Deepcake. איך? בואו נצלול בשביל להבין.

הסרט הבא בנטפליקס

הבינה המלאכותית יודעת כבר היום לייצר "אנשים וירטואליים" שנראים אחד לאחד כמו אנשים אמיתיים (לא מאמינים לי? תחפשו בגוגל Metahumans), קולות שנשמעים כמו אדם אמיתי (Play.ht אינה היחידה, יש עוד רבות וטובות) ותוכן שמתקרב לאופן שבו האדם המקורי היה מתנסח ואולי אפילו חושב. כל זה עומד לפגוש אותנו במגוון עצום של תחומים.

אלה יכולות להיות דמויות וירטואליות במשחקי מחשב, או עולמות וירטואליים שיגיבו להתקדמות שלנו, יענו לשאלות שלנו ואולי אפילו יתאימו את עצמם תוך כדי תנועה לאופן בו אנחנו מתקשרים איתם. זה רלוונטי גם לדמויות בסרטים וסדרות, שבהיעדר צורך בצילום אמיתי של כל סצנה וסצנה, יוכלו להתאים את העלילה, את המראה ואת הקול של הדמויות ואת הסצנות להעדפות האישיות שלנו. ולבסוף, כפי שכתבנו כאן לאחרונה, ניתן יהיה "לשמר" בני אדם שכבר נפטרו לטובת שיחות אישיות, התייעצות וכן הלאה.

כדי להמחיש את הפוטנציאל, נתעמק בכמה דוגמאות ספציפיות. היום כשאנחנו צופים בנטפליקס, למשל, אנחנו צופים בסרט אחד שצולם על־ידי סט שחקנים אחד, עם עלילה אחת, באורך אחד ובאופן הגשה אחד. אבל בעוד לא הרבה שנים, הטכנולוגיה תאפשר לנו לקחת את אותם שחקנים ולייצר איתם אינסוף סרטים שונים.

שונים במה? באופן שבו העלילה מתקדמת, באופן שבו השחקנים נשמעים, באורך הסרט או אפילו בדמויות עצמן. תכלס, כל אחד ואחת מהמשתמשים יוכל לצפות בסרט אחר לגמרי שמבוסס על אותו שלד של עלילה, וכל זה מבלי שיצטרכו לצלם או אפילו לתסרט או לביים את כל האופציות. האם אלה דמויות שמייצגות אנשים מפורסמים או לא (כמו במקרה של ברוס וויליס)? זו כבר שאלה שרק הזמן יוכל לענות עליה.

חיבור נוסף לעולם הפרסום והשיווק הוא כמובן הגביע הקדוש של פרסומות מותאמות אישית. אנחנו מדברים על זה כבר לפחות שני עשורים, אבל מי שתעזור לחלום הזה להפוך למציאות היא בראש ובראשונה הבינה המלאכותית - אותם אנשים, טקסטים וקולות וירטואליים.

תחברו את היכולות האלה לטלוויזיות חכמות באמת, כמו הטלוויזיות החדשות של אמזון והסטיקים החדשים של Roku, והרי לכם הנתיב לכך שכל משתמש שצופה בטלוויזיה יקבל פרסומת שלא רק הותאמה עבורו מבחינת המפרסם או התוכן, אלא גם מבחינת הדמויות, התסריט ואפילו הקולות.

להתייעץ עם דיסני

בואו ניקח דוגמה נוספת. היום היכולת של אדם מפורסם (ספורטאי, אמן או כל דבר אחר) לייצר אינטראקציה עם המעריצים מוגבלת לזמן הפנוי שיש לו ביום, לשפות שהוא יודע וכדומה. אבל באמצעות מודלים של בינה מלאכותית אותו מפורסם יוכל לייצר דמות או דמויות שהן מעין הרחבה שלו, כאלה שיוכלו לייצר אינטראקציות עם המעריצים כל יום, כל היום. הוא כמובן ידאג לאמן את המודל, להגדיר מה גבולות הגזרה של הנושאים או הדברים שמותר לו לענות לגביהם, ומשם הוא זמין בשבילם 24/7 בכל מקום.

ל־NLP (עיבוד שפה טבעי, הטכנולוגיה שעל בסיסה בנויים מודלים של בינה מלאכותית ללימוד והבנה של שפה) יש פוטנציאל גם בתחומים כמו הארכת חיים (כתבתי על כך כאן בעבר) - במקום שאדם שנפטר ייעלם מחיינו בין־לילה, אפשר לשמר סוג של דמות שתייצג אותו, ולייצר איתה אינטראקציות במקרים מסוימים.

אישית אני בטוח שאם היו דמויות כאלה מתוחזקות (כלומר שהמידע שלהן מתעדכן גם בהתאם למה שקורה היום בעולם, ולא נשאר "קפוא") של צ'רצ'יל, וולט דיסני, דה וינצ'י, בן גוריון, הרמב"ם ועוד כמה אנשים שאני מעריך - הייתי שמח להתייעץ איתם על לא מעט דברים ביומיום שלי.

כמובן שהארכת חיים וירטואלית היא נושא רגיש מאוד, שפותח שאלות פילוסופיות רבות בנוגע למהו אדם, מהי דעה ואיך בכלל אפשר לומר שבוט שמדבר במקומך מייצג אותך בצורה כזו או אחרת. האמת היא שאין תשובה אחת לשאלות האלה. בסוף אנחנו כחברה (Society) נצטרך להגדיר את גבולות הגזרה האלה ולהחליט מה מקובל ומה לא, ואיפה הקווים האדומים.

עם זאת, המהפכה של הבינה המלאכותית בשנים האחרונות, ובפרט של ה־NLP - כולל הראיון הזה של ג'ובס ורוגן - עומדת לשנות את האופן שבו אנחנו מתקשרים, ואת היחס שלנו למשאב המוגבל שנקרא זמן. במציאות שבה אפשר לייצר לכל אחד מאיתנו הרחבות והתפצלויות כאלה שפועלות ללא הגבלת זמן או במקביל - השמיים הם הגבול, עם כל הסיכונים והשאלות הקשות שעולות מסביב.

עוד כתבות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות