גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפה ראשונה: החיילות בסדיר שמאתרות ותופסות חשבונות קריפטו של ארגוני טרור

ארגוני טרור כמו חמאס ומדינות כמו איראן עושים שימוש גובר במטבעות דיגיטליים ● יחידה מיוחדת שהוקמה באמ"ן ונחשפת כאן לראשונה מתמחה במעקב אחר הכספים והביאה לתפיסת ארנקי קריפטו ● בין החוקרות המרכזיות ביחידה, עולה חדשה בת 24 מארה"ב, שהביאה עמה ניסיון מקצועי בתחום

החיילות שמסתערות על נתיב הקריפטו שמאחורי ארגוני הטרור / צילום: כדיה לוי
החיילות שמסתערות על נתיב הקריפטו שמאחורי ארגוני הטרור / צילום: כדיה לוי

 

ארגוני פשע וטרור תמיד שמחים לנצל את החידושים הטכנולוגיים האחרונים והמטבעות הדיגיטליים (קריפטו) אינם יוצאי דופן. מי שרוצים להסוות את העברות הכספים נמשכו באופן טבעי להיותם חוצי גבולות בקלות יחסית ואנונימיים לכאורה. מהצד השני, ארגוני המודיעין והביטחון של ישראל, ובהם אגף המודיעין של צה"ל (אמ"ן), עוסקים כל העת במעקב אחר דרכי המימון של ארגוני טרור פלסטיניים, של חיזבאללה ושל מדינות אויב ובראשן איראן, ובניסיונות לפגוע במסלולי הכספים. בשנים האחרונות מזהה המעקב הזה את הניסיון להשתמש במטבעות דיגיטליים לשם העברות כספים מחו"ל לארגונים ברצועת עזה וביהודה ושומרון. במרוץ להישאר בחזית הטכנולוגיה ולהקדים את ארגוני הטרור הוקם בענף מחקר כלכלה בחטיבת המחקר של אמ"ן מדור המתמחה במטבעות דיגיטליים שנחשף כאן לראשונה.

צמחה באינסטגרם ומוכרת במיליונים: הציירת הצעירה שמסעירה את עולם האמנות
במאה ה-20 ראינו את הנס הכלכלי הגדול בהיסטוריה. הוא נגמר | ראיון
לימודים לעשירים והקלות לסלבס: מנכ"לית רייכמן עונה לכל הטענות | ראיון

מהצד קשה להבין בדיוק כיצד הם עושים זאת, אבל המשימה המרכזית היא פיצוח דרכי ההסתרה של ההעברות וסימון ארנקים דיגיטליים ככאלה הקשורים לפעילות טרור. "מטבע הקריפטו למעשה אינו אנונימי ומחייב לרוב השארת פרטי קשר", אומרת רב"ט ג', עולה חדשה מארה"ב בת 24 ומחוקרות הקריפטו המרכזיות של אמ"ן. "יש אומנם מטבעות יותר בעייתיים, כמו המונרו (Monero) והדיקאש (DCash) - אבל גם שם אפשר אחרי מאמץ להגיע למקור, לבעל הארנק". ברישום לזירת מסחר או כאשר פותחים ארנק שמתארח בפלטפורמה יש צורך באמצעי זיהוי. אם מדובר בפייק או בכיסוי, ישנה גם אפשרות להתחקות אחר המקור דרך כתובות IP ומעקב אחר עקבות דיגיטליים. ג' היא דמות יוצאת דופן למדי בקבוצת החוקרים וכישוריה בתחום האזרחי משמשים היטב את המחקר והמעקב אחר העברות הכספים של ארגוני הטרור, עוד רגע נחזור לסיפורה.

קריאה לתרומות בביטקוין באתר גדודי עז א-דין אל-קסאם. תרומות עממיות של 50 עד 1,000 דולר / צילום: מסך מהקמפיין

מרגע שהארנקים מזוהים ככאלה המשמשים לפעילות בלתי חוקית, לרשויות אחרות של המדינה נפתחת האפשרות לשים ידיים על הכסף. כך למשל, בתחילת השנה חולטו בעקבות צו תפיסה משפטי, תוך שיתוף פעולה מלא של חברות הקריפטו שבהן היה מדובר, בין 5-10 מיליון שקלים מציר העברות חשאי של חמאס לרצועת עזה באמצעות רשת של חלפני כספים. אנשי היחידה, ובראשם רב"ט ג' עקבו אחר תנועות מטבעות קריפטו שהוליכו מארגונים וחלפנים הקשורים לחמאס בחו"ל אל חלפני הארגון בזירה המקומית. המטבעות הקריפטוגרפיים הוחרמו בפעילות משותפת של המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור (מט"ל), יחידת סייבר הארצית בלה"ב 433, מחלקת הסייבר בפרקליטות ואגף המודיעין בצה"ל. בישראל אומרים כי הפיקוח העולמי על שוק הקריפטו שממוקד נגד הלבנת הון ופעילות פלילית פיננסית סייע מאוד לפגוע באפיק העברת הכספים הזה.

רב"ט ג' מספרת כי לרוב לא מדובר בהעברות גדולות, כדי לא לעורר תשומת לב. לפי מה שמזהים בקהילת המודיעין מדובר במימון נקודתי, סכומים מוגבלים יחסית המועברים בין הפלגים השונים של הארגון למימון מטרות או פעולות ספציפיות. כמו למשל כסף המועבר מחמאס בעזה למימון רכישת נשק ותחמושת לפעילים ביו"ש. כך למשל בצה"ל אומרים כי חמאס מממן את קבוצת הטרור החדשה מאזור שכם המכונה "גוב האריות". למרות שההעברות קטנות יחסית, הסכום שחולט עשוי להגיע לכ-10% מהתקציב השנתי של הזרוע הצבאית של חמאס, העומד על כ-100 מיליון שקל.

"זהו סיכול כירורגי שלו היו שותפים עוד ארגוני ביון בעולם המערבי, והמעורבות המלאה של החברות שלא רצו 'להתלכלך' בעסקאות קשורות טרור סייעה מאוד", אומר גורם מודיעיני בכיר. "התפיסה גרמה לערעור הביטחון העצמי של אנשי הכספים של חמאס ויצרה סכסוכים פנימיים. מדובר בסכום לא מאוד גדול, אבל כזה שנחשב התוספת של הגרוש ללירה בזרוע הצבאית של חמאס. התקציב קוצץ והארגון בסוג של סטגנציה". להערכה הזו שותפים גם גורמי ביטחון אחרים, אם כי מדובר בקיצוץ זמני, ובהשלכות לטווח קצר של עד שנה.

קודם הייטק, אחר כך גיוס לצה"ל

בדרך כלל יוצאי חיל המודיעין ממשיכים להייטק על בסיס הניסיון שצברו בשירותם הצבאי. לא כך אצל רב"ט ג'. היא נולדה בניו יורק לאם ישראלית לשעבר ואב אמריקאי, עברה את מסלול החיים האמריקאי הרגיל ולאחר לימודי כלכלה בקולג' התמחתה במטבעות דיגיטליים. היא עבדה שנתיים כאנליסטית קריפטו בחברת הייטק אמריקאית. אבל התעורר בה משהו שגם היום היא מתקשה לשים עליו את האצבע בדיוק. ג' שהתה בישראל במסגרת פרויקט תגלית ואז נחשפה לראשונה לצעירים ישראלים בני גילה. בהמשך שהתה כאן גם כסטודנטית בסמסטר קיץ בתל אביב. "כבר אז, כשהבנתי שהצעירים הישראלים מתגייסים לצבא הגנה על המולדת - תהיתי, למה לא אני? גם אם נולדתי באמריקה".

החיידק הזה שקינן בה החל להתעורר ולהציק ממש במהלך עבודתה בחברה האמריקאית. ג' העלתה את הנושא בפני המשפחה. לאם הישראלית היה פחות קשה, אבל "אבא שלי חשב שזה ממש מטורף לעזוב הכל ולהתגייס בישראל, לא הבין למה וניסה לשכנע אותי לשכוח מזה". גם בחברה שבה עבדה אמרו לה שזה צעד משוגע, אבל היא התעקשה. ההתחלה לא הייתה קלה, למרות משפחתה הישראלית וגם משפחה מאמצת באחד מהקיבוצים. "היה סופר קשה לאבד פתאום את החופש שלי, אני אישה עצמאית ודעתנית בת 23 ומפקדות בנות 19 מכריחות אותי לקום ב-5 בבוקר ואומרות לי כל הזמן מה לעשות", מספרת ג' על הטירונות. "לקח לא מעט זמן עד שהתחלתי להבין מה בכלל הן רוצות, כי העברית שלי הייתה מאוד בסיסית, אז פשוט רצתי אחרי החיילות האחרות כשהן רצו, ועמדתי כשהן עמדו".

לאחר הטירונות חיפשה שיבוץ שיתאים לכישוריה, ושמעה על חטיבת המחקר במודיעין ועל היחידה העוסקת בחקר התחום הכלכלי של מדינות ערב והפלסטינים. "זה לקח זמן, הרבה מיונים, עזרה מפרויקט 'ליעם' (ליווי עולים במודיעין) וגם כמובן בשיטה הישראלית של חברים וקשרים שסייעו לי להגיע למיונים". ג' הציגה את ניסיונה המקצועי בתחום המטבעות הדיגיטליים, עברה שורת ראיונות ולבסוף התקבלה. כיום היא כאמור אחת מהחוקרות המרכזיות של הענף באמ"ן. מה הלאה? "עדיין לא החלטתי ולא חשבתי על זה, אין ספק שהשירות המשמעותי שלי מחזק מאוד את הקשר לישראל, אני חלק מהתרבות וההוויה הישראלית, אני גאה מאוד בתרומה שלי והכי חשוב - יש לי תשובה מצוינת לתת לשאלה הכל-כך ישראלית 'מה עשית בצבא'?".

למרות שהכישורים והניסיון שהביאה עמה ג' הם ייחודיים, כלל לא נדיר למצוא בחיל המודיעין חיילים וחיילות צעירים בתפקידי מפתח. באמ"ן ככלל אוספים צעירים מוכשרים בתחומים הטכנולוגיים המתקדמים, בין היתר באמצעות מבחנים בכיתות י-י"א. שותפתה של ג' למעקב אחר מהלכי הקריפטו של ארגוני הטרור היא ע' - בת 20 מראשון לציון. "הכיוון הראשון שלי היה בכלל דובר צה"ל", היא מספרת, "אבל בשלב כלשהו של המיונים, אפשרות המודיעין עלתה וזה קסם לי מאוד". למה? "זו יכולת להשפיע ממש על מה שקורה. חוקרי המודיעין מספקים מידע שמשפיע באופן מובהק על ההחלטות של הבכירים, בצבא ובהנהגת המדינה, וזה נותן מוטיבציה מטורפת. אנחנו רואים את עצמנו כצעירים חריפים, עם מנועי דחף חזקים ויכולת הגעה לתובנות ניתוח חשובות. אחר כך מי שבדרגות הגבוהות יותר מספקים את הניסיון הנדרש כדי לשים את התובנות האלה במיקום הנכון". ע' מספרת כי ראתה את זה קורה כמה וכמה פעמים: "בנושאים ואירועים שעסקתי בהם העבודה שלי הגיעה לדרגים הגבוהים ואחר כך ראיתי בחומר את העקבות של זה".

חיסול החלפן והפנייה של חמאס לקריפטו

חמאס אומנם מנסה להדגיש את הפעילות האזרחית כשליט והריבון ברצועת עזה, אומר הגורם המודיעיני הבכיר. אבל לדבריו זה לא מספיק לחפות על היותו ארגון טרור מוכרז בכמה וכמה מקומות בעולם, לכן הבנקים ברובם נמנעים מקשר ישיר עם חמאס כדי לא לספוג עיצומים ותביעות בינלאומיות. לדברי הגורם, חמאס נתון במגבלות ומצור כלכלי ובין השאר מתקשה מאוד להעביר כספים דרך בנקים.

 

חמאס משתמש כאמור ברשת משרדי חלפנות כספים, עם נוכחות בין היתר בקטאר ובטורקיה, אלא שברגע שיש זיהוי מובהק של העברת כספים שיעדה טרור, המשרדים משמשים יעד לא רק לתביעות עיצומים אלא גם לפעילות צבאית. הזיהוי נעשה לפי העברות לגופים הקשורים לפעילות הטרור של חמאס, ובין היתר ממידע המגיע ממעקב דיגיטלי, מחברות המטבעות וכן ממקורות שונים. כך, במאי 2019, התנקשה ישראל בעזה בחאמד אל ח'ודרי, חלפן כספים שהיה כמעט שר האוצר של חמאס, ולפי צה"ל האחראי על העברת כסף מאיראן לעזה. מחליפו של חודריה בחמאס, זוהיר שמאלה - בעלי חברת החלפנות עראב אל סין - היה זה שאימץ את הקריפטו כשיטה. אלא שלאחר זמן קצר הצליחו באמ"ן ובארגוני המודיעין האחרים לעלות על כך ובשנתיים האחרונות נחשף הציר החשאי הזה של החלפנים, מה שהוביל לתפיסת הארנקים, כאמור.

דרך אחרת בה עושה חמאס שימוש בהעברות כספים דיגיטליות היא בגיוס תרומות לארגון. רב"ט ג' מספרת, כי "זו דרך שהחלו בה האחים המוסלמים ברשתות העולמיות שלהם וחמאס אימץ. הדרך פשוטה וישירה: מפרסמים קריאה לתרומה למטרות לגיטימיות לכאורה, כמו תרומות לנזקקים, מפרסמים קוד QR באתר והתורמים נכנסים ישירות לאפשרויות תרומה באמצעות מטבעות דיגיטליים". לדברי ג', בתחום זה "אנחנו רואים עלייה סביב משברים או מבצעים של צה"ל בעזה, ראינו גם עלייה בבקשות לתרומות כשיש פיגועים גדולים או שרשרת פיגועים". היא מספרת, כי "כל המטבעות הגדולים בעסק, הלינקים מובילים לכמה אפשרויות של מטבעות. אבל ההערכה שלנו והידע שצברנו מראים כי מדובר בתרומות עממיות בסכומים לא גדולים". הטווח הממוצע הוא 50 דולר עד 1,000 דולר.

החזית הדיגיטלית היא רק חלק קטן מהפעילות הכלכלית של חמאס. במסגרת המאבק הכלכלי בארגון, חתם באוגוסט שר הביטחון בני גנץ על צווי הכרזה ותפיסה של רכוש נגד כ־20 אישים וחברות הממלאים תפקידים מרכזיים במערך ההשקעות של חמאס. בגלובס פרסמנו כתבה נרחבת על מערך ההשקעות הבינלאומי המממן את פעילות הטרור של הארגון, דרך רשת חברות הפועלות בכסות לגיטימית ומסתירות את שליטת חמאס בהן. חברות אלו עוסקות בעיקר בפרויקטי נדל"ן ותשתיות בסודן, בטורקיה, באיחוד האמירויות, בסעודיה ובאלג'יריה. כך, מערך ההשקעות הונה רשויות, לקוחות וספקים (בהם בנקים) שלא היו מודעים לבעלות ולשליטה של ארגון הטרור.

באיראן כורים 4.5% מהקריפטו בעולם, כמיליארד דולר בשנה

חמאס לא נמצא לבדו בניסיון להשתמש במטבעות הדיגיטליים כדי לפעול מתחת לרדאר. העיצומים הכלכליים הכבדים על איראן, שמונעים שימוש בדולרים בעסקאות בינלאומיות ברוב ענפי הכלכלה והמסחר של המדינה עם העולם, מחייבים את משטר האייתולות למצוא תחליפים, ואחד מהם הוא מטבעות הקריפטו. זה מסביר את העובדה המדהימה כי 4.5% מכלל כריית הקריפטו העולמית מתרחשים באיראן, בהיקף של כמיליארד דולר בשנה. מחירי החשמל במדינה מאפשרים כרייה בעלות נמוכה יחסית, ולפי גורמי המודיעין, בשל איסור הכרייה שהוטל בסין, סינים רבים הגיעו לאיראן כדי לנצל את התנאים הנוחים לכריית קריפטו.

בד בבד החל שימוש של הממשלה באיראן במטבעות קריפטו לתשלום על סחורות יבוא. המדובר בחברות הפועלות באסיה, בסין ובהודו, וכן גם בוונצואלה שבקשרים טובים עם איראן. כך, בחודשים האחרונים, אותר תשלום במטבעות דיגיטליים בשווי של 10 מיליון דולר ששילמה איראן לחברה בינלאומית, כדי לעקוף את העיצומים. באמ"ן מעריכים כי מדובר בסנונית ראשונה (וגדולה במיוחד) של שימוש בקריפטו כדי לעקוף את העיצומים וכדי להעביר כספים לארגוני הטרור שמפעילה איראן ברחבי המזרח התיכון ובעולם. בנוסף, איראן הכריזה על כוונתה לפתח מטבע דיגיטלי משלה - הקריפטו־ריאל, על רקע צניחת שער הריאל ל־300 אלף לדולר.

עוד מדינה שבה המטבע קורס ולכן מחפשים את התחליף הדיגיטלי היא לבנון. נוסף לקריסת הלירה, המשבר הכלכלי החמור במדינה הביא להגבלות קשות על משיכת כסף מהבנקים ויש מחסור במט"ח - כל אלה גורמים אשר מגדילים מאוד את נפח הפעילות במטבעות הדיגיטליים. באמ"ן מזהים כי התופעה קיימת גם בקרב אנשי ארגון הטרור חיזבאללה. לארגון תקציב שנתי של קרוב למיליארד דולר, ששני שלישים ממנו מגיעים מאיראן. בשנתיים האחרונות מזהים באמ"ן העברות של מטבעות דיגיטליים בציר טהרן-חיזבאללה. גם ארגוני טרור אחרים הפועלים בסוריה משתמשים במטבעות הדיגיטליים. ב־2020 זיהו אנשי ה־CIA העברות מימון שכאלה לארגונים כמו אל קאעדה ועיקלו 300 חשבונות קריפטו ובהם כמה עשרות מיליוני דולרים.

השימוש של ארגוני הטרור והמדינות תומכות הטרור במטבעות הדיגיטליים גובר, ובשל כך גם פעילות המניעה בתחום של ארגוני הביון לרבות אמ"ן והארגונים הישראליים האחרים. אבל כאמור עדיין מדובר בנתח קטן יחסית מפעילותם של ארגוני הטרור, בעיקר בשל מגבלות הז'אנר. רב"ט ג' מזכירה שמטבעות הקריפטו חשופים לתנודתיות רבה בדומה למניות, מה שמגדיל את הסיכון. בנוסף, לדבריה, צריך לזכור שלקריפטו יש מגבלות נזילות וכדי להעביר את הכסף לגורם שלישי יש צורך בהמרה למטבע ממשי, מה שמקשה על ארגוני טרור.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים