גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האלימות הפוליטית בארה"ב מגיעה אל שיא חדש

אין ספק שהפורץ לבית פלוסי תכנן לפגוע ביו"ר בית הנבחרים הדמוקרטית ● האם זה ישפיע על הבחירות בשבוע הבא, שבהן הדמוקרטים צפויים להפסיד? ● אם יפסידו את שני בתי הקונגרס, תקציבים לא יאושרו, והממשלה תהיה על סף סגירה, כי האופוזיציה תסרב להגבהת תקרת החוב

יו''ר בית הנבחרים, ננסי פלוס, ובעלה פול שהותקף בפריצה לביתם / צילום: Reuters, Sachs Ron CNP ABACA
יו''ר בית הנבחרים, ננסי פלוס, ובעלה פול שהותקף בפריצה לביתם / צילום: Reuters, Sachs Ron CNP ABACA

כמעט 20 שנה שננסי פלוסי סמוכה למקום הראשון ברשימת האויבים של הימין האמריקאי. מאז הבחירות של 2003, הרפובליקאים מציגים אותה כבבואת "השמאל של סן פרנסיסקו", זאת אומרת ההיפך ממה שאמריקה צריכה להיות.

לאן הולכת הכלכלה העולמית? 4 מחקרים מסמנים את הכיוון
מאחורי הקלעים של פרשיית הרמאות שמסעירה את עולם השחמט: "זה רק היה עניין של זמן כמו פצצה מתקתקת"

לפעמים זה עובד, לפעמים לא, ולפעמים קצת. הפוליטיקאית בת ה־82 מעולם לא נבהלה. היא אפילו הסכינה לשנים ארוכות באופוזיציה, בארץ שבה אין פרסי נחמה למפסידים. בניגוד לכנסת, המנצחים בקונגרס האמריקאי מקבלים את כל עמדות הכוח, מן היושב ראש ומטה. אנשי אופוזיציה אינם מחזיקים פטישים מכל סוג שהוא.

טוב, זה לרוע המזל לא מדויק. אחד מהם דווקא החזיק פטיש ביום ו' לפנות בוקר. גבר בן 42, דיווייד דיפאפי (DePape), פרץ אל ביתם של ננסי ופול פלוסי בשכונה אמידה של סן פרנסיסקו. גברת פלוסי לא הייתה בבית. גם הסוכנים החשאיים המגינים עליה לא היו. מר פלוסי בן ה־82 התייצב לבדו מול הפורץ, וניסה להתגונן עם פטיש. הפורץ חטף את הפטיש, וחבט בראשו.

פול הצליח להזעיק את המשטרה, לפני שהובהל אל בית החולים, ונותח במוחו. השוטרים שמעו את הפורץ קורא, "איפה ננסי, איפה ננסי". היא הייתה בוושינגטון, בקצה השני של היבשת. לפי השוטרים, הפורץ התכוון להחזיק בבעל כבן ערובה עד שאשתו תחזור.

קונספירציה ואנטישמיות

בזמן כתיבת הדברים האלה לא היה ברור מה דיפאפי רצה מגברת פלוסי, או מה הוא התכוון לעשות בה. סביר להניח, שהוא לא התכוון לשאול לשלומה. סביר להניח שזה היה ניסיון התנקשות בחייה, לא שיחזור של הפריצה המפורסמת אל חדר השינה של מלכת בריטניה, שהוקרן בשעתו בסדרת 'הכתר' של נטפליקס. הפורץ הבריטי (ב־1982) רק רצה לספר למלכה ״מה באמת״ קורה בארצה. הפורץ בסן פרנסיסקו הקדים להודיע על כוונותיו בסדרה של פוסטים מוטרפים עלי פייסבוק. הוא שייך לימין ההזוי, זה המכור לתיאוריות קונספירציה מפולפלות, עם תבלינים אנטישמיים.

בגיל 82, לאחר שתי תקופות כהונה כיושבת ראש בית הנבחרים (ארבע שנים כל אחת), ננסי פלוסי היא מן הדמויות המוכרות ביותר בפוליטיקה האמריקאית. היא נעשתה מנהיגת סיעתה בבית הנבחרים ב־2003, בעיצומה של אופוזיציה ארוכה. היא הנהיגה את המפלגה לשמונה בחירות(בית הנבחרים עומד לבחירה אחת לשנתיים). היא הפסידה בארבע מהן. באחת, לפני 12 שנה, היא נחלה תבוסה איומה ונוראה. הדמוקרטים ירדו אז מ־256 מושבים ל־193 (המינימום הנדרש לרוב מוחלט הוא 218). הבחירות הממשמשות ובאות, ב־7 בנובמבר, עלולות להיות שידור חוזר של 2010.

הפיזיקה של הפוליטיקה

מפלגתו של נשיא מכהן תמיד מאבדת מושבים בבחירות של אמצע הקדנציה. בחירות אמצע־קדנציה מעניקות לבוחרים הזדמנות לבטא תסכול. חוץ מזה, תומכי האופוזיציה נוטים להצביע במספרים גדולים בהרבה מתומכי הנשיא. ככה זה. זה שקול כמעט כנגד חוקי הפיזיקה.

הפעם יש לדמוקרטים מלכתחילה רוב קטנטן. רק חמישה מושבים נטו צריכים לעבור לידי הרפובליקאים, כדי שהם ישתלטו על בית הנבחרים, ויעקרו את יכולת החקיקה של ממשל ביידן. אבל הסקרים וההערכות של הימים האחרונים רומזים על תוצאה הרבה יותר דרמטית. בעגה הפוליטית, את ארה"ב עומד לפקוד "גל אדום" (אדום מציין משום מה את המפלגה הרפובליקאית, אף כי היא נמצאת בימין. כחול מציין את הדמוקרטים). הדמוקרטים שרויים בחרדה עמוקה. יש סימנים שהם עלולים לאבד אפילו מושבים הנחשבים ל"בטוחים". צירי קונגרס דמוקרטיים ותיקים לוחמים על חייהם הפוליטיים.

אבל ביום ו' לפנות בבוקר, הביטוי "לוחמים על חייהם" קיבל משמעות מילולית. בעלה של יושבת ראש בית הנבחרים לחם על חייו הפיזיים. היא עצמה הייתה היעד. השאלה "איפה ננסי" עוררה אסוציאציה מיידית ל־6 בינואר 2021, היום שבו בריונים מתומכי דונלד טראמפ פרצו אל משכן הקונגרס, נאבקו עם שוטרים, כבשו משרדים, התמקמו בתוך המליאות של בית הנבחרים ושל הסנאט, ו"חיפשו את ננסי". הם חיפשו גם את סגן הנשיא מייק פנס, שסירב למלא את פקודת הבוס, ולפסול את תוצאות הבחירות לנשיאות (הוא ופלוסי ישבו בראש ישיבת הקונגרס, שנקראה לאשר את התוצאות. זה חלק מן ההליך החוקתי הרגיל).

לא לדאוג יותר מדי

'וול סטריט ג'רנל', שמאמרי המערכת שלו מפורסמים באיבתם למפלגה הדמוקרטית, כתב ביום שבת, כי ניסיון ההתנקשות בחיי פול פלוסי הוא "דוגמה מחליאה נוספת לאלימות הפוליטית בתרבותנו המופרעת להפליא". העיתון נתן שורה של "דוגמאות מחליאות", אבל משום מה כולן נגעו לאלימות נגד רפובליקאים. התקפת ההמון המוסת על בית הקונגרס לא נמצאה ראויה להזכרה.

אבל הימים האחרונים זימנו שורה של תזכורות לאלימות פוליטית מן הימין. אחד מתוקפי הקונגרס מ־6 בינואר נידון בשבוע שעבר ליותר משבע שנות מאסר. שלושה אנשי ימין קיצוני הורשעו על ניסיון לחטוף את המושלת הדמוקרטית של מדינת מישיגן, במערב התיכון של ארה"ב.

סקרי דעת הקהל לא הספיקו לבחון את השפעתו של ניסיון ההתנקשות על הבוחרים. עד כה הסקרים הראו, ששלושת העניינים המעסיקים ביותר את המצביעים הם האינפלציה, הפשיעה העירונית הגוברת והאכיפה הרופפת של חוקי הגירה בגבול מקסיקו המאפשרת את כניסתם של מאות לא־חוקיים. אף כי סקר מתחילת החודש הראה, ש־71% מן המצביעים סבורים שסכנה אורבת לדמוקרטיה, רק 7% מעניקים מקום מרכזי לסכנה הזו בהחלטתם בעד מי להצביע. אכן, מצב עניינים מדהים.

הנשיא ביידן ניסה לקשור את הקצוות, בנאום שנשא ביום ו' במדינת פנסילבניה, שהיא משדות הקרב העיקריים בבחירות של השבוע הבא. "איך אנחנו יכולים להעלות בדעתנו", הוא שאל, "שמפלגה אחת תדבר על גניבת בחירות, על זיוף קורונה... וזה לא ישפיע על אנשים שהם אולי לא־מאוזנים?... שזה לא ישנה את האקלים הפוליטי? מספיק ודי!"

דמוקרטים בשן־ועין

למען האמת, אין צורך בשינוי כיוון מסיבי כדי להציל את הדמוקרטים מתבוסה מוחצת. במחוזות־בחירה רבים בבית הנבחרים ובחלק מן המדינות הבוחרות סנאטורים, הסקרים מראים הפרשים קטנטנים. בבחירות של אמצע קדנציה, הפרשים קטנים עובדים בדרך כלל לטובת האופוזיציה, ומכאן גם ההנחה שהרפובליקאים יגרפו את הקופה. הייתכן שההתקפה על בית פלוסי תקטין את הפרשי יתרונם של הרפובליקאים, או אפילו תמחק אותם, לפחות פה ושם?

אם כן, אולי הדמוקרטים יצליחו לצאת בשן־ועין. זאת אומרת, ההנחה היא שהם מועדים להפסד בבית הנבחרים, אבל הפסד בהפרש קטן אולי יקל עליהם לחזור ולכבוש את בית הנבחרים ב־2024. בסנאט לעומת זאת יש להם סיכוי כלשהו לשמור על הרוב המינימלי שלהם (50 מתוך מאה, בצירוף קולה המכריע של סגנית הנשיא). גם בסנאט, נדידה קטנה, אפילו קטנטנה, של קולות עשויה להטות את הכף לטובת הדמוקרטים. אולי.

אם הדמוקרטים יפסידו את שני בתי הקונגרס, נקל לשרטט את התרחיש: השנתיים הבאות יחזירו את ארה"ב אל ימי הקיפאון הפוליטי, שאיפיינו אותה כל אימת שהרשות המבצעת והרשות המחוקקת היו בידי שתי מפלגות יריבות. בוושינגטון ישתרר תיקו. חוקים לא יעברו, תקציבים לא יאושרו, פעם אחר פעם הממשלה תעמוד על סף סגירה, מפני שהאופוזיציה תסרב להגביה את תקרת החוב, ומי יודע מה יקרה לאוקראינה (הריר זולג במוסקבה). זו בשורה רעה מאוד למי שמתעניינים בשלומה הפוליטי של אמריקה ומייחלים למנהיגותה.

עוד כתבות

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם