גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לפתור את הסחבת המשפטית? לא כל עבירה צריכה להיות מטופלת במישור הפלילי

השולחן העגול של בכירי ענף המשפט בוועידת ישראל לעסקים דן בסוגיית העומס שגורם לעיכוב ממושך של תיקים פליליים ● בין ההמלצות: להקים מערכת משפט מינהלי ולבסס את התיאום בין הפרקליטות וגופי התביעה לפני הגשת כתב אישום

רחל מטר, עו''ד יוסי בנקל, ענת מיסד־כנען, אמי פלמור, עו''ד נתי שמחוני וח''כ משה ארבל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס / צילום: כדיה לוי
רחל מטר, עו''ד יוסי בנקל, ענת מיסד־כנען, אמי פלמור, עו''ד נתי שמחוני וח''כ משה ארבל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס / צילום: כדיה לוי

בתי המשפט בישראל מוצפים בתיקים. משפטים בתחום האזרחי נמשכים עד שבע־שמונה שנים בשגרה, וגם תיקים פליליים מתעכבים במשך שנים. זאת, לצד קבלת החלטות בתיקי ענק שלוקחות שנים מרגע פתיחת החקירה ועד להחלטה אם יוגש כתב אישום. במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס התקיים שולחן עגול בהשתתפות בכירים במערכת המשפט שנועד להציע פתרונות לסחבת.

 

אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר, מזהירה כי הדיונים על מערכת המשפט בשנים האחרונות חוזרים שוב ושוב למשפט נתניהו, "אבל אף אחד לא מדבר על זה שלאכוף חוזה במדינת ישראל לוקח שנים. המחשבה להכניס טכנולוגיה למערכת המשפט היא לא על הפרק כי יש מי שמתנגדים". פלמור מציינת גם את בעיית הניהול. "ליועץ המשפטי לממשלה הייתה אמורה להיות האחריות והסמכות. לא בכל דבר צריך ללכת לבית משפט. לא כל תיק הגנת סביבה צריך להיות תיק פלילי. ברוב הזמן, רוב בעלי הסמכות נמנעים מלנהל".

 

פלמור מספרת כי בתקופתה כמנכ"לית, שרת המשפטים דאז איילת שקד פנתה לבית משפט העליון וביקשה רשימה של שופטים שמעכבים פסקי דין במשך תקופה ממושכת. האקט הזה עורר מהומה - וכל השופטים נכנסו ללחץ. "לגופו של עניין, כל אדם בעל מצפון מינימלי, או כבוד מינימלי, לא רוצה לראות את עצמו ברשימה. צריך לדרוש מהמערכת תשובות על הסחבת".

מנהלת המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה, עו"ד רחל מטר, אומרת כי לדעתה "אחת מהבעיות השורש של כל מערכת היא שיש לה סף קיבולת מסוים". מטר מתייחסת גם לגופי התביעה השונים בישראל, הפרקליטות, התביעה המשטרתית והתובעים העירוניים, שפועלים ללא תיאום. אלו, לדבריה, "מציפים את בית המשפט בעניינים שחשובים להם ואין מי שיש לו ראייה רחבה יותר. לא על כל עבירה חייבים לרוץ לבית משפט".

מטר היא חברה בצוות "דה־פליליזציה" שהחל לפעול בסוף 2021 במטרה לבחון הוצאת עבירות פליליות למישור המינהלי. הצוות כולל נציגים גם ממשרד האוצר, מהסנגוריה, וממשטרת ישראל. לדבריה, "הרעיון הוא להקים מערכת שהיא מינהלית שתטפל בכל הדברים האלה כדי שלא כל קשקוש, גם אם אנחנו חושבים שזה מפר את הסדר הציבורי, יגיע למשפט פלילי".

הסנגורית הציבורית הארצית, ענת מיסד־כנען, אומרת: "אנחנו רואים עין בעין את הצורך להסית דברים מהליך פלילי להליכים מינהליים ובכלל לא". מיסד־כנען נוגעת גם בריבוי בקשות למעצר עד תום ההליכים, שמעמיסות על המערכת. "המערכת עמוסה בדברים שלא צריכים להיות בה. בחור ירק על אמא שלו שביקשה לבטל את כתב האישום ואמרה שהיא סולחת לו, אך התביעה המשטרתית לא מוכנה לבטל את האישום". בהקשר זה, פלמור מוסיפה כי "מי שאישר את כתב האישום הזה, מראה על זה שאין מנהל ואין שופט כשזה מגיע אליו".

הצורך במדיניות אחידה

מטר מתייחסת לצורך בתיאום בין גופי התביעה על מנת ליצור מדיניות אחידה. "לפני הגשת כתב אישום, צריך ניהול הדוק בין התביעות, הפרקליטות וגופי התביעה כדי שתהיה מדיניות כוללת, כך שישלטו על הצינור ועל מה שמוזן אליו".

עו"ד נתי שמחוני, ראש משרד נתי שמחוני ושות', מציע להגביל את משך הזמן לקבלת החלטות התביעה לזמנים קצרים יותר, ולקצר את תקופת ההתיישנות. שמחוני נותן כדוגמה את תיק שיכון ובינוי שבו החשודים ממתינים יותר משנה להכרעה בשימוע שנערך להם. "אתם יכולים להבין מה עובר על בן אדם בזמן הזה? הפתרון הוא לקבוע כי לאחר השימוע חייבת להתקבל החלטה תוך חודש עד שלושה חודשים. כיום בתיקים מסוימים מחכים שנה". בנוגע לערעורים פליליים, שמחוני מציע כי אם אדם זוכה, המדינה צריכה לשקול אם נדרש בכלל ערעור.

ח"כ משה ארבל ממפלגת ש"ס הציע לקדם הליכי בוררות בהסכמה בבתי הדין הרבניים. "ציבור ענק רוצים להתדיין בפני דין תורה בנושא ממונות, אך האפשרות הזו חסומה בפניו גם אם כל הצדדים מעדיפים דין תורה. צריך לוודא ב־100 אחוז שזה אכן בהסכמה, וזה יוריד עומס מבתי המשפט. אומנם יכול להיווצר עומס בבתי הדין הרבניים אבל זה יכול להקל על בתי המשפט, ותיווצר תחרות בריאה בין שתי הערכאות".

עו"ד יוסי בנקל, שותף בכיר ומנהל מחלקת הליטיגציה במשרד שבלת, אומר כי המחוקק יכול לפתור את הבעיות - ומתייחס להוצאות שבתי המשפט בישראל מחייבים את הצדדים המפסידים בהליך. בנקל מספר כי לאחרונה היה מעורב באחד ההליכים הכי מורכבים של מדינת ישראל בתחום המינהלי־אזרחי: העתירה נגד המכרז לרכישת מתקן ההתפלה באשדוד בעלות של כ־900 מיליון שקל. "היה ברור שיש צד שמעכב את שיקום מתקן ההתפלה באשדוד. בית המשפט קבע זאת והטיל הוצאות לדוגמא -100 אלף לכל צד, כשאני יודע כמה עלה לצד שלי התהליך". לצד זאת, מספר בנקל כי ניהל הליך באנגליה, שם קיבל החזר של 1.3 מיליון פאונד כי בית המשפט קבע כי הצד השני התנהג באופן לא ראוי וחייב אותו בהוצאות לפי החשבון שהגישו. בנקל מציין כי עורכי הדין לא חפים מאשמה. "אנחנו גלגל מאוד חשוב בסחבת כי הרבה פעמים זה משרת את הלקוחות שלנו. אבל בסופו של דבר, המחוקק לא ממלא את התפקיד שלו".

אופן ניהול ההליך

עו"ד בנקל גם ממליץ להעתיק מדרך העבודה במדינות אחרות, לדוגמה אנגליה. שם, לדבריו, כל צד מגיש לבית המשפט לוח זמנים מוצע, השופט מחליט - ומרגע זה אין חריגה כי הזמנים תואמו עם עורכי הדין מראש. "יש באנגליה סדר - אם משפט מתקצר - יש שניים או שלושה תיקים שעומדים בסטנד־ביי. המערכת מתוכננת, יעילה, ולשופט יש מישהו שעוזר לו ומנהל לו את הזמן".

לדבריו, למחוקק תפקיד מכריע בשינוי. "המערכת מאובנת. שופט שעבד 30 שנה רגיל, כל מה שאמרתי זר לו לחלוטין. אם זה לא יכפה בדרך של חקיקה או תקנות - זה לא יקרה". גם מייסד כנען תומכת בעמדה זו. "אפשר לתחום את התהליך הפלילי גם לפחות מתשעה חודשים, ולסיים את הניהול".

 *** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים, בחסות הפניקס, אמדוקס, BDO, הוט, ג'ילי, שופרסל, אל על, תנובה, פרופימקס, ההסתדרות הרפואית, מיי דסק, קונטיגו, סיסקו ובהשתתפות מקורות, רשות החדשנות, מובילאיי, Start Up nation central, נמל אשדוד וחברת החשמל 

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?